Smisao, svrha i cilj života

Svrha zivota je da Bog spozna samog sebe ponovo i ponovo, smisao zivota je da se do tog spoznanja dodje duhovnim razvojem, a cilj zivota je da se dusa ponovo sjedini u jedno sa Bogom od koga je i nastala nakon sto se potpuno oslobodi svih vezanosti.

ne slazem se. svako od nas treba da tezi tome da ostavi trag iza sebe, makar da bi to potomstvo sutra moglo reci "ej moj cale/baba/itd su uradili to i to".
moj deda je umro pre skoro 20 godina, naravno da ga se secam, a seca ga se i citavo selo jer je on taj koji je sagradio crkvu i skolu. ostavio je trag.

Ti ne razumeš poantu, krajnji efekat, baviš se efemerim stvarima u odnosu na suštinu teme.

Poslednja izmena:
Svako ima pravo sam da bira.Slobodna volja, To je ono sto zelimo , zar ne ? Visi smisao ostavimo Bogu , jeli smo sa drveta dobra i zla i ako nam je bilo zabranjeno, Vise nam ne treba , uzivajmo, radujmo se , svakom novom danu... Zabranjeno je jesti sa drveta zivota iz samo Bogu znanih razloga.

Da nema sunca ne bi bilo ni neba , da nema neba ne bi bilo ni sunca, to je dovoljno ;)

Смисао, сврха и циљ живота је да победимо сами себе у себи.
Да уравнотежимо црно и бело, да помиримо анђеле и демоне.
Да превазиђемо сопствену ограниченост у материји и да се
сјединимо са Богом у вечности.

U kom smisle promene tela?
Postajes fizicki lepsi/ruzniji?
Postajes mali i zelen?
Dobijas jos par ruku?
... ili...?

Pojavni oblik ostaje isti, ali je telo manje fizikalno nego sad tj. vise je etericno. Takodje, znacajno se produzava i duzina inkarnacije. Telepatija postaje prirodna.
ja to zamisljam kao manje vise ovako nesto:
images

I onako se od groblja vecina jezi...

e i to je jako zanimljivo!
zasto? zar nije logicnije da tamo ljudi pronadju mir, s obzirom na to da tamo pocivaju svi nasi preci? lepo je meni moja baba govorila-sinko, mrtvi ti ne mogu nista, zivih se treba plasiti. vaspitavan sam tako da se grobalja ne plasim. e a druga je stvar sto se u nasoj mitologiji, kao i slovenskoj, z agroblja vezuju necista bica... verovatno i tebi otuda taj starh i jeza od toga. nzm, mozda i gresim, ali to je moje misljenje :)

Znam, ali to nije nesto cime bi se trebala hvaliti. :zcool:

Smesna su takva pitanja i samo pokazuju koliko je filozofiska misao nepoznata vecini ljudi i koliko je podcenjena

Nekog naucnika ne bi pitala zar samo oni znaju kako funkiconise racunar, procesor i slicno a ne svako onaj ko eto sedne i razmisli o procesoru a da fiziku nije video.

To sto sad sigurno mislis da filozofija nije isto sto i naucna znanja...upravo pokazuje potcenjivanje.

Nije ista...tacno! Lakse ces sama napraviti mikro cip nego sto ces sama doci do nekih filozofskih uvida.

a zar nije opet zivoistinita :) ona stara izreka da se na greskama uci? :)
kao i to da kad covek nesto voli, to i nauci. koliko samo ljudi poznajem koji nisu zavrsili odredjenu skolu, a bave se nekim zanatom, hobijem ili cak poslom, jer ga vole i lako im je bilo da sami sednu i to sto ih zanima nauce. iskustvo je majka, filozofija je proslost. sta je receno, receno je, niko s evise time ne bavi, tj sem pojedinaca, a ona tvoja primedba, dragi ozimane, da smo svi usko zakljucani u realizmu, nije opravdana. realizam je ono gde i sada zivimo, realizam pokazuje stvari onakvim kakve jesu, nema tu mnogo vezivanja za ono sta je ko rekao. a i sad kad bolje razmislim, koliko ljudi zna za sopenhauera i njegovu filozofiju, trockog, kjerkegova... izuzev ako ih to zanima... rekao bih da si zapravo ti suvise zacauren u antici, ili gresim? :)

Poslednja izmena:
e i to je jako zanimljivo!
zasto? zar nije logicnije da tamo ljudi pronadju mir, s obzirom na to da tamo pocivaju svi nasi preci? lepo je meni moja baba govorila-sinko, mrtvi ti ne mogu nista, zivih se treba plasiti. vaspitavan sam tako da se grobalja ne plasim. e a druga je stvar sto se u nasoj mitologiji, kao i slovenskoj, z agroblja vezuju necista bica... verovatno i tebi otuda taj starh i jeza od toga. nzm, mozda i gresim, ali to je moje misljenje :)

U pravu si, samo sto ja nisam rekla da li se ja plasim, vec sam prokomentarisala da se vecina ljudi plasi :)

Poslednja izmena:
..."zašto da bude jednostavno kad može komplikovano"...je u ljudskoj prirodi...nažalost..

@tema ....smisao, svrha i cilj života je biti srećan ...upoznati i spoznati sebe, osluškivati šta želiš a šta ne, šta ti prija a šta ne i ići ka tome...samim tim kad si srećan i ispunjen em što činiš najbolje za sebe već to širiš i na druge....

...to je moje mišljenje...a ne diskusija i polemika na prethodno postavljene postove...

Poslednja izmena:
..."zašto da bude jednostavno kad može komplikovano"...je u ljudskoj prirodi...nažalost..

@tema ....smisao, svrha i cilj života je biti srećan ...upoznati i spoznati sebe, osluškivati šta želiš a šta ne, šta ti prija a šta ne i ići ka tome...samim tim kad si srećan i ispunjen em što činiš najbolje za sebe već to širiš i na druge....

...to je moje mišljenje...a ne diskusija i polemika na prethodno postavljene postove...

Delimicno izvodljivo, jer moze se desiti na tom putu licne srece i da povredis ljude drage tebi...

i kada sve to upoznaš i spoznaš te oslušneš odeš pod zemlju:zcepanje: misija završena

Pojavni oblik ostaje isti, ali je telo manje fizikalno nego sad tj. vise je etericno. Takodje, znacajno se produzava i duzina inkarnacije. Telepatija postaje prirodna.
ja to zamisljam kao manje vise ovako nesto:
images
Uslovna telepatija, mesto gde misli dobijaju oblik u skladu sa saobraznim znacenjem. Bez skrivanja unutrasnjosti iza onoga spolja(nema spolja) Inkarnacija mozda i ne postoji. Duhovna bica egzistiraju bez tkz realnosti koja inace ne postoji.

Citajuci postove tvrdim da u svakom ima istine, a moje misljenje je da covek treba da se prilagodi svojim zeljama i mogucnostima. Pa je tako neophodno da prvo shvatis sebe, tacnije svoje unutrasnje bice, a zatim da se uklopis ili ne u svoje zelje i mogucnosti.
Taj proces traje do kraja zivota jer se menjaju uslovi, a i tvoje unutrasnje ja. Sve u svemu, mozes da se trazis celog zivota i ne nadjes, a mozes prosto da zivis i usput nadjes smisao, svrhu i cilj zasto postojis. :)

Citajuci postove tvrdim da u svakom ima istine, a moje misljenje je da covek treba da se prilagodi svojim zeljama i mogucnostima. Pa je tako neophodno da prvo shvatis sebe, tacnije svoje unutrasnje bice, a zatim da se uklopis ili ne u svoje zelje i mogucnosti.
Taj proces traje do kraja zivota jer se menjaju uslovi, a i tvoje unutrasnje ja. Sve u svemu, mozes da se trazis celog zivota i ne nadjes, a mozes prosto da zivis i usput nadjes smisao, svrhu i cilj zasto postojis. :)

Nije u pitanju čovek kao pojedinac nego čovek kao vrsta, jel to iko ovde shvata.

Back