Smisao, svrha i cilj života

jeste da mozda suvise mracno zvuci, ali posle sviju nas ostaje trag, i to u kamenu, mislim na nadgrobnu plocu. to je svojevrsan spomenik po kom te ljudi, koji su te znali pamte, po kom te se secaju... jedin a vrsta materijalne uspomene iliti traga na vaseljeni. i taj trag je svima zagarantovan, pa bio on i u vidu najobicnijeg drvenog krsta ili onih nekadasnjih komunistickih plocica. pitanje je imamo li ustvari nekakvu misiju na svetu ik akvu, ako je na nama da ostavimo jos neki trag iza sebe, kako da to znamo, kako uopste znati sta je nasa misija i imamo li je. mnogi ljudi su ziveli i otisli sa ovog sveta bez ikakvog smisla i veze sa ikakvim misijama. kao da ih nije ni bilo, jedino sto su ostavili iza sebe je porod. i onaj kamen od malo pre...

ne bih volela da iza mene ostane nedgrobna ploca. kremacija je cudo :cool:

Ma nemoj? :) Mislis da nadgrobne ploce traju vecno? Grobna mesta stalno menjaju "vlasnike" pa i sama groblja nestaju, bivaju zatrpana, zaboravljena.

Pogeledaj moj prethodni post i citat Marka Aurelija sto se tice tog "ostavljanja traga" a da ne ponvaljam sav apsurd koji stoji u osnovi tog vaseg misljenja a koji kaze da mi nestajemo a ostaje svet ovakav kakav ga opazamo i kakav poznajemo.
taman posla,nisam ni pomislio na to da svet ostaje takav, da je tako svetom bi i dalje divljali dinosaurusi i kromanjonci. ne, ja samo hocu da kazem kako je sve relativno. ne moze se dati univerzalna definicija cilja i smisla jedne egzistencije, sve je na svetu s razlogom, cak i nesvesna bica, jer, bilo bi to veliko tracenje energije da nije tako. pazite, zasto tvrdite da npr i jedan cvet nema svoj cilj?

ne bih volela da iza mene ostane nedgrobna ploca. kremacija je cudo :cool:

Opet po starom. Ima li ikakve sanse da bar neko ovde bar nasluti apsurd realizma i takvog misljenja ?

Ili ovde vazi ono ... "Ko daje dvesta, ko trista ja od 150 ne mrdam". Mislim kako sam navikao i to je jedini argument .

Odustajem. Raspravljate i dalje o svrsi zivota na ovoj temi kao da hiljade godina filozofske ljudske misili nikada nisu ni postojale.. niti vas zanimaju.

Ma nemoj? :) Mislis da nadgrobne ploce traju vecno? Grobna mesta stalno menjaju "vlasnike" pa i sama groblja nestaju, bivaju zatrpana, zaboravljena.

Pogeledaj moj prethodni post i citat Marka Aurelija sto se tice tog "ostavljanja traga" a da ne ponvaljam sav apsurd koji stoji u osnovi tog vaseg misljenja a koji kaze da mi nestajemo a ostaje svet ovakav kakav ga opazamo i kakav poznajemo.

i jos ovo da dodam, a sta to drugo materijalno moze da traje vecno? videli smo da to ne moze biti kamen, je l tako, koliko god dobra ili zla da napravimo, to ce vremenom svakako pasti u zaborav. i cemu onda ova rasprava? :D
bez uvrede

E svasta kako se ovde "kontemplira" nad pitanjem koje je stvorilo filozofsku misao.

Izgleda da je mnogima svrha zivota ostaviti neki trag u mislima buducih pokoljenja.
To nema nikakvog smisla i necu trositi reci jer je davno filozof car Marko Aurelije sve rekao o tome:

Takodje, izgleda da je nekima svrha zivota identicna svrsi koju sledi svaki mrav, svaka ameba ...svaka zivotinja i biljka.. ili razmnozi se i umri.
Vidite, covek ima um i za razliku od zivotinje moze da se zapita zasto bi to radio i zasto bi opstanak vrste bio vazan i sta je pravi smisao nase egzsitencije?
Ali pustimo to jer odgovor na to pitanje nije jednostavan a i nemoguce je da ga razumete ako polazite od realizma kao sto polazite.

Razmisljanje na ovoj temi vrti se oko ovakve konstatacije "Ja nestajem, a ostaje svet"... to je vidite apsurd nad apsurdima. Obrnuto je tacno. Svet kakvog ga opazamo nestaje a ostaje ono sto nalazim u sebi i sto je blisko onome sto zovemo "ja". Tako da su te vasa razmisljanja koja gradite na temelju realizma ... u temelju pogresna.

Mozda ovu temu posecuju ljudi gonjeni metafizicikom potrebom i mozda ocekuju da nadju neke odgovore .
Uputicu ih na ovaj blog gde sam parafrazirao Barklijevu filozofiju a koja moze iz temelja da promeni pogled na svet i zivot onim malobrojnima koji su u stanju da to pojme ..ili koji imaju tkz. "filozofski razbor"..
To je prvi korak ka razumevanju svrhe zivota. To je ono sto je stvorilo filozofiju.Pa ko moze to pojmiti neka pokusa:

Korelativnost subjekta i objekta
http://forum.krstarica.com/entry.php/4886-KORELATIVNOST-SUBJEKTA-I-OBJEKTA?bt=119855

Zasto se oslanmjas na misljenje drugih? Zar nemas svoje licno misljenje o tome?

Zasto se oslanmjas na misljenje drugih? Zar nemas svoje licno misljenje o tome?

Ne govorimo ovde o licnom misljenju nekog drugog vec o otkricima hiljadama godina stare filozofske misli. Ljudi smatraju da je filozofirati isto sto i eto..rodis se i filozofiras. Netacno. Svaki filozof nadograduje misli svojih prethodinka ...filozofska misao se tako razvija vekovima da na kraju pred takvim znanjem tkz . "zdrav razum pojednica" nema sta da trazi. Prost zdrav razum u filozofiji je isto sto i neznanje.

Ja mogu imati svoje misljenje ali pred filozofiskim istinama to misilejnje jednostvano nestane kao apsurd, a filozofska istina postane deo mog duha... moje novo misiljenje.
A neka filozofska otkrica jednostavno nemoguce je spoznati sam od sebe. Ona se tesko razumeju cak i kada se cuju, a otkriti ih sam potpuno je nemoguce na istin nacin kao sto je nemoguce tebi samoj da napravis mikrocip u kucnoj radionosti , vec moras iskoristiti znanje koje se gradilo vekovima.

Zato je frustrirajuca ovakva tema gde bi svi da filozofiraju iz glave ocekujuci odgovore.

Ne govorimo ovde o licnom misljenju nekog drugog vec o otkricima hiljadama godina stare filozofske misli. Ljudi smatraju da je filozofirati isto sto i eto..rodis se i filozofiras. Netacno. Svaki filozof nadograduje misli svojih prethodinka ...filozofska misao se tako razvija vekovima da na kraju pred takvim znanjem tkz . "zdrav razum pojednica" nema sta da trazi. Prost zdrav razum u filozofiji je isto sto i neznanje.

Ja mogu imati svoje misljenje ali pred filozofiskim istinama to misilejnje jednostvano nestane kao apsurd, a filozofska istina postane deo mog duha... moje novo misiljenje.
A neka filozofska otkrica jednostavno nemoguce je spoznati sam od sebe. Ona se tesko razumeju cak i kada se cuju, a otkriti ih sam potpuno je nemoguce na istin nacin kao sto je nemoguce tebi samoj da napravis mikrocip u kucnoj radionosti , vec moras iskoristiti znanje koje se gradilo vekovima.

Zato je frustrirajuca ovakva tema gde bi svi da filozofiraju iz glave ocekujuci odgovore.

...ili da jednu misao ruse drugim...

Gresis, cilj mi nije bilo da filozofiram, ocekujuci odgovore...Ti povezujes smisao zivota, sa filozofijom i filozofskim mislima...
Ja sam ciljala na ono "uprosceno" iz svakodnevnog zivota, bez Kanta, Frojda i Co.
Kao sto sam napisala, na ideju o ovoj temi sam dosla posle citanja komentara na razlicitim temama, na ovom pdf-u...

...ili da jednu misao ruse drugim...

Gresis, cilj mi nije bilo da filozofiram, ocekujuci odgovore...Ti povezujes smisao zivota, sa filozofijom i filozofskim mislima...
Ja sam ciljala na ono "uprosceno" iz svakodnevnog zivota, bez Kanta, Frojda i Co.
Kao sto sam napisala, na ideju o ovoj temi sam dosla posle citanja komentara na razlicitim temama, na ovom pdf-u...

Ok, to je tvoje pravo da odgovor na pitanje kako funkcionise recimo automobil trazis od pecarosa ili kuvarica a ne od automehanicara.

Isto tako imas pravo da odgovor sta je svrha zivota trazis od svih drugih osim od onih koji jedini imaju odgovor.

Opet po starom. Ima li ikakve sanse da bar neko ovde bar nasluti apsurd realizma i takvog misljenja ?

Ili ovde vazi ono ... "Ko daje dvesta, ko trista ja od 150 ne mrdam". Mislim kako sam navikao i to je jedini argument .

Odustajem. Raspravljate i dalje o svrsi zivota na ovoj temi kao da hiljade godina filozofske ljudske misili nikada nisu ni postojale.. niti vas zanimaju.

zamisli, ima nas koje to ne zanima, veroavo ili ne :cool:

zamisli, ima nas koje to ne zanima, veroavo ili ne :cool:

Znam, ali to nije nesto cime bi se trebala hvaliti. :zcool:

Zar jedino filozofi znaju samo smisao zivota, a drugi ne?

Smesna su takva pitanja i samo pokazuju koliko je filozofiska misao nepoznata vecini ljudi i koliko je podcenjena

Nekog naucnika ne bi pitala zar samo oni znaju kako funkiconise racunar, procesor i slicno a ne svako onaj ko eto sedne i razmisli o procesoru a da fiziku nije video.

To sto sad sigurno mislis da filozofija nije isto sto i naucna znanja...upravo pokazuje potcenjivanje.

Nije ista...tacno! Lakse ces sama napraviti mikro cip nego sto ces sama doci do nekih filozofskih uvida.

Smesna su takva pitanja i samo pokazuju koliko je filozofiska misao nepoznata vecini ljudi i koliko je podcenjena

Nekog naucnika ne bi pitala zar samo oni znaju kako funkiconise racunar, procesor i slicno a ne svako onaj ko eto sedne i razmisli o procesoru a da fiziku nije video.

To sto sad sigurno mislis da filozofija nije isto sto i naucna znanja...upravo pokazuje potcenjivanje.

Nije ista...tacno! Lakse ces sama napraviti mikro cip nego sto ces sama doci do nekih filozofskih uvida.

ovo se polako pretvara u raspravu o filozofiji. ali ajde. mene na primer zanima arhitektura. uzivam u tome. i lepo je kad ostavis neki objekat, nesto, vredno pamcenja, a opet korisno. i lepo. ali pre svega (da ponovim) korisno. a kakvu korist imamo od filozofije? msm, opipljivu - materijalnu korist? da li nas moze nahraniti? tesko. ono sto je trebalo da se definise, vec je definisano. ima li inovacija - nema. i?

ovo se polako pretvara u raspravu o filozofiji. ali ajde. mene na primer zanima arhitektura. uzivam u tome. i lepo je kad ostavis neki objekat, nesto, vredno pamcenja, a opet korisno. i lepo. ali pre svega (da ponovim) korisno. a kakvu korist imamo od filozofije? msm, opipljivu - materijalnu korist? da li nas moze nahraniti? tesko. ono sto je trebalo da se definise, vec je definisano. ima li inovacija - nema. i?

To je gradnja kula od karata. Kule od karata traju nekoliko minuta a tvoje arhitektonske gradjevine par vekova u najboljem slucaju.

Filozofija ne gradi kule od karata vec se ona bavi onim "sto ne nastaje i nestaje, vec uvek jeste" kako bi rekao Platon.

I uzgred o cemu si ocekivala da raspravljamo na temi koja glasi: "Smisao, svrha i cilj života" nego o filozofiji. To nije misterija vec filozofsko pitanje. A ako vec filozofsku temu tolerises na forumu o natrpirodnim pojavama onda nemoj da se cudis zasto ona sama krene u onom pravcu gde pripada.

To je gradnja kula od karata. Kule od karata traju nekoliko minuta a tvoje arhitektonske gradjevine par vekova u najboljem slucaju.

Filozofija ne gradi kule od karata vec se ona bavi onim "sto ne nastaje i nestaje, vec uvek jeste" kako bi rekao Platon.

I uzgred o cemu si ocekivala da raspravljamo na temi koja glasi: "Smisao, svrha i cilj života" nego o filozofiji. To nije misterija vec filozofsko pitanje. A ako vec filozofsku temu tolerises na forumu o natrpirodnim pojavama onda nemoj da se cudis zasto ona sama krene u onom pravcu gde pripada.

pa vidi, nekom smisao zivota nije filozofija. :cool:

ps imas gradjevine koje su starije od platona. sta cemo sa njima? da ih srusimo jer su starije?

Zasto mislis da je filozofija potcenjena pitanjem, sta je smisao zivota?
Nisu svi ljudi filozofi i ne prilaze ovom pitanju sa filozofske strane.
Smisao zivota MORA DA ZNA SVAKO, jer u protivnom zasto zivi neko uopste? Ili da, pojednostavimo ovo pitanje i formulisemo ga drugacije, zasto uopste zivimo? Cilj? Razlog? Povod? Mozda te nece asocirati na filozofsko razmisljanje?
Velike vernike recimo asocira na Boga, na vecni zivot, sto znaci da smisao NE MORAMO traziti u filozofiji.
E sada, o dolazenju do nekih filozofskih uvida...to naravno ne moze svako, jer x faktora utice na coveka, ali takodje i oni sto misle da znaju i da su dosli do velikih i vaznih filozofskih uvida, mogu i da se prevare, jer ustvari nisu dosli ni do cega, bar ne neceg sto nije vec vidjeno, procitano, receno, slusano...

Back