Škrtice ili troškadžije?

Pa znaš li da se ista ova debata vodila kad su počeli koristiti papir i prve knjige, mislim na knjige prije inkunabula? Šta je falilo papirusu, šta nam nameću ovo? :(
Немој сада да се правиш паметна.

Девојка мора да се среди и да буде лепа и привлачна. Она мора да има гардеробу, да иде код козметичара и да личи на нешто, јер је у супротном неће хтети. Не може да иде запуштена.

Не можеш да живиш у цивилизацији без пара.

Продај аудија, пређи на рено клио. Пређи на фиат пунто.

Био бих најсрећнији када не би било мобилних телефона и других глупости, али ако хоћеш да идеш кроз друштво, мораш то да имаш. Не зато што сам ја тако рекао, већ зато што су ти наметнули.
Meni niko nista nije nikad mogao da nametne posebno ne sad s ovim mentalnim sklopom,sklonio sam se iz grada pa cu jos dalje i nezavisnije na selo

Тако је, али нећеш моћи без њега.

Нема пара, нема интернета. Нема пара, нема телефона.

Итд.
Znaci da se zivelo bez toga i da ti je to nametnuto,pa ja se vracam korenima gde je moglo bez njega,inace ti za novac moras da radis,a neko moze da krade i njemu takodje nista ne znaci jer je dosao do njega bez truda,tako i ja zivim od hobija i nemam stres ako ne jedem nista mesec dana,vise puta mi se to desilo sto u bolesti sto iz drugih razloga,tako se i pogodi nekad razmena dobara da nije ukljucen novac,moba se to zove,pomognes nekom oko zetve i dobijes dzak brasna

Znaci da se zivelo bez toga i da ti je to nametnuto,pa ja se vracam korenima gde je moglo bez njega,inace ti za novac moras da radis,a neko moze da krade i njemu takodje nista ne znaci jer je dosao do njega bez truda,tako i ja zivim od hobija i nemam stres ako ne jedem nista mesec dana,vise puta mi se to desilo sto u bolesti sto iz drugih razloga,tako se i pogodi nekad razmena dobara da nije ukljucen novac,moba se to zove,pomognes nekom oko zetve i dobijes dzak brasna
Тешко да ће то сада тако да иде на селу...

Новац је постојао и раније на селу. Људи су више радили сами (правили сами намештај, имали коње уместо трактора, радили све рукама), али је и тада постојала нека валута коју су користили за нешто што нису могли да створе сами или да стекну разменом.

Ти нећеш моћи да одеш у Телеком или Јетел и да даш кило сланине у замену за рачун за телефон. Нећеш моћи да се појавиш на шалтеру и да платиш интернет џаком брашна.

Тешко да ће то сада тако да иде на селу...

Новац је постојао и раније на селу. Људи су више радили сами (правили сами намештај, имали коње уместо трактора, радили све рукама), али је и тада постојала нека валута коју су користили за нешто што нису могли да створе сами или да стекну разменом.

Ти нећеш моћи да одеш у Телеком или Јетел и да даш кило сланине у замену за рачун за телефон. Нећеш моћи да се појавиш на шалтеру и да платиш интернет џаком брашна.
I dalje kazem da mi novac nije bitan iako imam trosak struje i neta 3000din mesecno,da 3000 ako treba slikacu ti dokaz,da ne mozes da mi pakujes te zvake potrosackog drustva,jer se tema nalazi na psihologiji ne na ekonomiji

I dalje kazem da mi novac nije bitan iako imam trosak struje i neta 3000din mesecno,da 3000 ako treba slikacu ti dokaz,da ne mozes da mi pakujes te zvake potrosackog drustva,jer se tema nalazi na psihologiji ne na ekonomiji
Ја теби не пакујем ништа. Ја сам мање у потрошњи од тебе и имам мање од тебе, што се тиче модерних ствари.

Мораш да даш 3.000,00 дин. за телефон и интернет. Нећеш га се одрећи.

Пре ћу ја то да пресечем, него ти.

Poslednja izmena:
Ја теби не пакујем ништа. Ја сам мање у потрошњи од тебе и имам мање од тебе, што се тиче модерних ствари.

Мораш да даш 3.000,00 дин. за телефон и интернет. Нећеш га се одрећи.

Пре ћу ја то да пресечен, него ти.
Inace sam jedno 5 godina krao internet iz obliznjeg kafica sto i sad mogu da zamolim komsiju a recimo pokosim mu travu,znaci mozemo da funkcionisemo bez dodira novca,sve manje kupujem u radnjama i domace usput trazim,znaci i ti ljudi nemaju racun u banci kao ja i mozemo da se dogovorimo o robnim razmenama

Inace sam jedno 5 godina krao internet iz obliznjeg kafica sto i sad mogu da zamolim komsiju a recimo pokosim mu travu,znaci mozemo da funkcionisemo bez dodira novca,sve manje kupujem u radnjama i domace usput trazim,znaci i ti ljudi nemaju racun u banci kao ja i mozemo da se dogovorimo o robnim razmenama
Од кога ћеш да крадеш на Старој Планини? Ко ће да ти да шифру на Кучајским планинама?

Значи платио неко други уместо тебе...

Ти можеш да се договориш у робној размени и са мном, али ја морам да знам вредност тога што ти мени доносиш.

Нпр. оћеш да мењаш свој ауди за неки други ауто. Може, али мора да буде фер размена, везано за цену. Видео си на огласима како то иде.

Постојање или непостојање рачуна у банци нема везе са тиме да ли ћеш да радиш размену. Ја могу да имам 10 рачуна, а истовремено могу да мењам нешто са тобом.

Од кога ћеш да крадеш на Старој Планини? Ко ће да ти да шифру на Кучајским планинама?

Значи платио неко други уместо тебе...

Ти можеш да се договориш у робној размени и са мном, али ја морам да знам вредност тога што ти мени доносиш.

Нпр. оћеш да мењаш свој ауди за неки други ауто. Може, али мора да буде фер размена, везано за цену. Видео си на огласима како то иде.

Постојање или непостојање рачуна у банци нема везе са тиме да ли ћеш да радиш размену. Ја могу да имам 10 рачуна, а истовремено могу да мењам нешто са тобом.
Ali moj mentalni sklop uspeva da ne zavisim od toga sta ti nabrajas,u gradu sam setao svaki dan 10-20km ili vozio bajs po 100+km,nikakve troskove nisam imao,nemam grc da li cu biti gladan danima i nista mi ne sedi za vratom,mozda da sam zeleo s ortacima na pice pa da platim turu, sad ni taj trip nemam,uzmi ti lepo izguglaj nomadski zivot da vidis koliko ima ljudi koji su stopljeni s prirodom i uspeva im,sloboda im je primarna bez tereta drustva,pa onda eco zivot i kuce koje sami naprave

Pa sirotinja je naivna kapiras njma se uvaljuje,kad sam kirby pokusao da prodajem samo smo isli kod njih,tako kevi svako malo su uspevali da uvale neke krseve s pijace od vrata do vrata prodaja
Oni sto odu na selo i gaje koze ne rade to zbog para ,nego da ne zavise od potrosackog drustva

Мени нико никада није увалио ништа од тога, нити смо то икада куповали. Немам ђубре у стану.

Ниједну новотарију никада нисам купио нити сам трчао за тим неким стварима.

Ја хоћу конкретну причу и немам лажни морал у себи.

Back