Škrtice ili troškadžije?

Džudi S

Domaćin
Moderator
Poruka
4.468
FORUM.jpg

Od detinjstva, tačnije od osnovne škole, deca se uče kakav odnos treba da imaju prema novcu.

Taj odnos prema novcu tokom odrastanja se menja. Neke osobe štede, neke druge troše i više od svojih novčanih primanja.

U literaturi se pisalo i piše o škrticama-tvrdicama ali i o onima koji su rasipnici-troškadžije.

Kakav odnos prema novcu imate? Da li volite da štedite ili rado trošite novac i uživate u kupovini?

Da li je dobro biti škrtica-štedica? Ili je sasvim u redu biti troškadžija? Mislim da nije dobro preterivanje.

Molim vas da zaboravite stanje u našoj zemlji i nemojte da pišete o ekonomiji u Srbiji.
Hajde da diskutujemo o novcu iz ugla psihologije.

Zašto neki ljudi preteruju kad štede i uskraćuju sebi i najmanja sitna zadovoljstva ( odlazak na kafu sa prijateljima ) a drugi bez razmišljanja troše novac iako znaju da ne mogu da pokriju minus na kreditnim karticama?

Foto: Unsplash.com

Zašto neki ljudi preteruju kad štede i uskraćuju sebi i najmanja sitna zadovoljstva ( odlazak na kafu sa prijateljima ) a drugi bez razmišljanja troše novac iako znaju da ne mogu da pokriju minus na kreditnim karticama?

Oni koji štede, tu naviku su uglavnom stekli u svojoj primarnoj porodici. Mislim da isto važi i za one koji troše van svojih mogućnosti.

- Kasnije ću pisati više. -

Moje misljenje koje ne vredi dve pare je totalno drugacije...

Znaci nije samo dve grupe, trosadzije i skrtice..
Treba videti motiv trosadzija, da li je kompleks i osecaj nize vrednosti ili je pasiva tj kukavicluk jer nisu skloni investicijama..

Isto imas sredinu , nisu ni trosadzije ni skrtice ali su investitori pa nekad postanu skrtice, ali to kratko traje, dok skrtice koji su investitori, to traje do kraja zivota, obicno....tj sasvim drugim motiv skrtice je, gomilanje a ne investicija, dok je investicija samo sredstvo za novo gomilanje...

Ima jos i kategorija bednika, to je poseban tip obicno nastao konfliktom i nasiljem od strane porodice...tj zloupotreba novca i imovine, npr pijanica roditelj ili raspikuca dok se sva krivica prebacuje detetu, e takvo dete dobije psihologiju bednika....tj nije skrtica nego je bednik...
Dace drugima novac ili sredstva ili imovinu , ali nece potrositi na sebe nista, ni za pice u kaficu, jer dok je bilo u razvoju , dok je trebalo da bi se uspostavljali socijalni kontakti , bilo je uskraceno za tu mogucnost dok je bilo posebno seksano u glavu eksponiranjem drugih clanova porodice....tako nastaje bednik...

Ima jos jedan nacin kako nastaje bednik....to je ako je tesko siromastvo pa se pogresno gleda na to siromastvo , kao na prestizni hijararhijski nivo , to obicno ovi sa juga ili jugozapada, raska i taj kraj...
E onda oni to povuku u sebe i postaju bednici, tj mogu da imaju i dve kuce , ali vole da ukradu , sklone, da uzmu kao drugomene treba i slicno....imaju tu psihologiju koju srbi zovu bednik sto nije skrtica, razbacuju se oni lovom za sebe ali su javnog ponasanja kao da su jos siromasni u detinjstvu....to je obicno simbioza partnera, jedan vuce da se trosi , a drugi je bednik pa se spoje u dva bednika....sto je najgore i deca su tu garantovano bednici ili jos gore lopovi , secikese..

Ima tu jos finesa, ali vaznije je psiholoski otkriti sta je pozadina..
Isto kao sto mislis da je neko povucen, a ustvari je zrtva nasilja u porodici pa je navikao da krije....

Treba ipak pricati o tome kao nepomenutoj bolesti potrosackog drustva
Meni novac nista ne znaci,sigurnost neku sitnu a ni zdravlje se ne moze kuputi njime,na pr ko odoli kupovini na temu zasluzuje medalju,jel ima takvih?
Skrtarim na svim navlakusama plasiranim putem medija,ne zanima me savet drugih na sta trose i kao u oboru iskopiranih,na zdravlju i kvalitetnim namirnicama ne stedim,nema reklame za kozje proizvode,ribu,sta seljak proizvodi
Evo koliko kosta predobar rucak za troje,to nije skrtarenje nego nisam debil da placam fensi restorane ,ambijent i uslugu

Nekad pazljivi posmatrac moze otkriti kojoj grupi pripada neko....i to je vrlo vazno...
Npr ne mozes ponuditi nesto kao zajednicki projekat nekome ko je hendikepiran u smislu bednika, nego ga moras pripremiti...postaviti mu jasan put da nece biti ucenjen kasnije nego da ce doviti normalnu raspodelu delova kako se dogovorite....tek onda moze da se uspostavi poslovna saradnja...

Znaci vrlo je vazno pre ponude proceniti tip svog sagovornika....ovo pisem kao menadzer , mozda kao biznis seller....da ne bi dosli u situaciju da vam reakcije budu nelogicne na vase logicne predloge...kao sto je cesto situacija sa srpskim gluperdama, Srbi su jako traumirani ili prenaglaseni , pa je ovaj deo , procena pre ponude za saradnju vrlo vazna, tj totalno je nelogicna bez toga..

Oni koji štede, tu naviku su uglavnom stekli u svojoj primarnoj porodici. Mislim da isto važi i za one koji troše van svojih mogućnosti.

- Kasnije ću pisati više. -
Brat i majka nikad dinar u steku nisu imali,majka posebno ceo zivot u minusu i dugovima,ja ne pusim za razliku od njih i to su milioni samo na tome sto mogu da ustedim,da ne pricam o ljudima koji ne znaju koliko kostaju proizvodi koje kupuju,fenomen

Pogledajte prilog 1616811
Od detinjstva, tačnije od osnovne škole, deca se uče kakav odnos treba da imaju prema novcu.

Taj odnos prema novcu tokom odrastanja se menja. Neke osobe štede, neke druge troše i više od svojih novčanih primanja.

U literaturi se pisalo i piše o škrticama-tvrdicama ali i o onima koji su rasipnici-troškadžije.

Kakav odnos prema novcu imate? Da li volite da štedite ili rado trošite novac i uživate u kupovini?

Da li je dobro biti škrtica-štedica? Ili je sasvim u redu biti troškadžija? Mislim da nije dobro preterivanje.

Molim vas da zaboravite stanje u našoj zemlji i nemojte da pišete o ekonomiji u Srbiji.

Zena i ja trosimo,samo ono sto imamo,a nama dovoljno.Ima cak i za ponekad pomoci deci.

Zašto neki ljudi preteruju kad štede i uskraćuju sebi i najmanja sitna zadovoljstva ( odlazak na kafu sa prijateljima ) a drugi bez razmišljanja troše novac iako znaju da ne mogu da pokriju minus na....

Krajnjosti uvek postoje i obe su lose.
Sredina je zlatna u svemu, pogotovo u ovome.

Mislim da se odnos prema novcu ponese od kuće. Ali i da je deo karaktera.

Jer novac == vreme. Posto vreme je potrebno da se utrosi da bi se zaradio novac.
Oni koji se bahato odnose prema novcu, u sustini se bahato i odnose prema vremenu - kako svom, tako i tudjem.
Takvi ljudi neretko ulecu u pozajmice, a onda kada im izvrsitelji zakucaju na vrata - jao meni!
Ne volim takve ljude u blizini.

Takodje, ne volim ni skrtice, one koji se samo grebu a nece nikada nista da plate.

Svako treba da se pruza koliko je dugacak i da ima meru u svemu.

Ja imam osobinu da jako malo trosim na sebe, jednostavno nisam navikao tako. I ne trebaju mi luda kola, ludi motori, luda garderoba.
Ljudi oko mene, koji zaradjuju vise nego duplo manje od mene, nose preskupu garderobu i voze mnogo skuplja kola od mene. Ko me ne zna, mislio bi da skrtarim na sebi, ali mene zaista te stvari ne interesuju.

Treba ipak pricati o tome kao nepomenutoj bolesti potrosackog drustva
Meni novac nista ne znaci,sigurnost neku sitnu a ni zdravlje se ne moze kuputi njime,na pr ko odoli kupovini na temu zasluzuje medalju,jel ima takvih?
Skrtarim na svim navlakusama plasiranim putem medija,ne zanima me savet drugih na sta trose i kao u oboru iskopiranih,na zdravlju i kvalitetnim namirnicama ne stedim,nema reklame za kozje proizvode,ribu,sta seljak proizvodi
Evo koliko kosta predobar rucak za troje,to nije skrtarenje nego nisam debil da placam fensi restorane ,ambijent i uslugu

Gde ovo moze da se nadje? Beograd sigurno nije. U Beogradu ovoliko je pljeskavica jedna.

Ne uziva onaj koji ima nego onaj koji je naucio.
Ako su putovanja,izlasci itd u pitanju ne interesuje me koliko cu potrositi,ako se kupuje namjestaj, nova kuhinja ,krov na kuci itd tu sam stedljiv.

Back