Škrtice ili troškadžije?

Шкрт може да буде само неко ко има новац, а неће да да ни динара никоме.

Сиротиња не може да буде шкрта.

Скроман може да буде само неко ко има могућности да купи, да троши, да се одриче бољег и луксузнијег, иако то не би осетио (има паре за мерцедес, а вози се у фијату или реноу, може да купи кућу на четири спрата, а живи у стану од 70 квадрата).

Сиротиња не може да буде скромна.
Nije tacno moze deda bez penzije da bude skrt i ne da deci da mu se penju na tresnju

Idem na selo gde cu jos manje imati posla s civilizacijom,ti si zaglibio u potrosacko drustvo ja nikad nisam bio deo istog,u grcku idem da im uzmem pare ne da trosim razumes
Нисам ја заглибио у потрошачко друштво. Ја немам масу ствари које ти имаш.

Ја сам у Грчкој био једном и то је све.

Кажеш да ниси део потрошачког друштва и да ти паре не требају...

На шта ти иде ауди?

Дође лик који живи од мајчине пензије, пун злобе и озлојеђености и каже ми: "Ја сам скроман".
Zavisi kolika je ta penzija, mozda je i veca pa moze da trosi i vise.

P.S. Sirotinja danas ne postoji (ako se izuzmu bas slucajevi beskucnistva i retki), svi smo mi sirotinja jer radimo za druge a ne za sebe.

Tek kad covek ima nesto svoje sto radi pa makar to bila i zemlja koju obradjuje dobro ne bas mala, taj nije sirotinja, ne zavisi od tudjeg davanja plate.

Нисам ја заглибио у потрошачко друштво. Ја немам масу ствари које ти имаш.

Ја сам у Грчкој био једном и то је све.

Кажеш да ниси део потрошачког друштва и да ти паре не требају...

На шта ти иде ауди?
Mogu bez audia a ide mi na plin i kuvam na isti da ne bih zavisio od struje,tako isto drva lozim da bih bio sto nezavisniji

Zavisi kolika je ta penzija, mozda je i veca pa moze da trosi i vise.

P.S. Sirotinja danas ne postoji (ako se izuzmu bas slucajevi beskucnistva i retki), svi smo mi sirotinja jer radimo za druge a ne za sebe.

Tek kad covek ima nesto svoje sto radi pa makar to bila i zemlja koju obradjuje dobro ne bas mala, taj nije sirotinja.
Та пензија је никаква.

Сиротиња постоји и увек ће постојати.

Овај нема земљу.

Шкрт може да буде само неко ко има новац, а неће да да ни динара никоме.

Сиротиња не може да буде шкрта.

Скроман може да буде само неко ко има могућности да купи, да троши, да се одриче бољег и луксузнијег, иако то не би осетио (има паре за мерцедес, а вози се у фијату или реноу, може да купи кућу на четири спрата, а живи у стану од 70 квадрата).

Сиротиња не може да буде скромна.
Može ali ponekad nije. Jedne prilike sam čula za klinku koja je tek krenula u srednju školu, ima brata i sestru, nema majku, samo oca koji je teško bolestan, plata koju prima umanjena jer je na dugom bolovanju. Teška priča koja me dotakla nenormalno. Uspjela sam doći u kontakt s njom, izašle smo na kafu i kolač i dogovorile da joj kupim šta joj je najpotrebnije. Sutradan smo otišle u kupovinu i kupile punooo toga, od donjeg veša, odjeću kompletnu,torbice, higijenske potrepštine, šminkicu i sl. Mlada je djevojka, začas sam se sjećanjem vratila u njene godine i bila svjesna šta joj je sve želja a i potreba, trudila sam se da ne bude prioritet samo ono što je potreba, idemo i šta su želje (ono i bez čega se može).
Elem, nismo taj dan stigle kupiti i obuću, ušle smo u par prodavnica, nije ništa izabrala, ja s posla već umorna joj kažem da ona sutradan prošeta nakon škole i izabere pa ćemo skupa otići i kupiti to što ona pronađe (rekla sam patike i čizme)
Našla, javila, našle se i vodi me kraljica mala u radnju u koju u životu nisam nogom kročila (iako 180 dana godišnje radim na dva radna mjesta i zarađujem dvije plate) jer je radnja, po mom mišljenju, preskupa. Izabrala je čizme koje su tada (prije 5 godina dakle) koštale 760 KM (380 eura).
Svi mogu i trebaju biti skromni.
Naravno da joj ih nisam kupila.
Nekako u meni i dalje živi nada da joj je neko dao krive savjete u fazonu: aaa jes ta budala, aj joj reci da ti kupi ove čizme daću ti ja za njih 300 maraka pa kupi sebi šta želiš..

Može ali ponekad nije. Jedne prilike sam čula za klinku koja je tek krenula u srednju školu, ima brata i sestru, nema majku, samo oca koji je teško bolestan, plata koju prima umanjena jer je na dugom bolovanju. Teška priča koja me dotakla nenormalno. Uspjela sam doći u kontakt s njom, izašle smo na kafu i kolač i dogovorile da joj kupim šta joj je najpotrebnije. Sutradan smo otišle u kupovinu i kupile punooo toga, od donjeg veša, odjeću kompletnu,torbice, higijenske potrepštine, šminkicu i sl. Mlada je djevojka, začas sam se sjećanjem vratila u njene godine i bila svjesna šta joj je sve želja a i potreba, trudila sam se da ne bude prioritet samo ono što je potreba, idemo i šta su želje (ono i bez čega se može).
Elem, nismo taj dan stigle kupiti i obuću, ušle smo u par prodavnica, nije ništa izabrala, ja s posla već umorna joj kažem da ona sutradan prošeta nakon škole i izabere pa ćemo skupa otići i kupiti to što ona pronađe (rekla sam patike i čizme)
Našla, javila, našle se i vodi me kraljica mala u radnju u koju u životu nisam nogom kročila (iako 180 dana godišnje radim na dva radna mjesta i zarađujem dvije plate) jer je radnja, po mom mišljenju, preskupa. Izabrala je čizme koje su tada (prije 5 godina dakle) koštale 760 KM (380 eura).
Svi mogu i trebaju biti skromni.
Naravno da joj ih nisam kupila.
Nekako u meni i dalje živi nada da joj je neko dao krive savjete u fazonu: aaa jes ta budala, aj joj reci da ti kupi ove čizme daću ti ja za njih 300 maraka pa kupi sebi šta želiš..
Можеш ти да живиш без масе ствари, али ти намећу да мораш да их купиш.

Човек може да живи без мобилног телефона, је л тако? Ајде га се одрекни и реци да га не желиш.

Ајде да видим како ће та девојка да постоји и да функционише у свом друштву без мобилног.

За плин ти требају паре.

Мораш да мењаш уље и филтере. Мораш да мењаш гуме.

Ја немам ауди.
Ne moram,ziveo sam u gradu bez auta do pre 6 godina,peske i bajs,mogu i sad bez njega ali necu,sa psiholoske strane mogu bez svega,sednem na bajs i po svetu,uberem ponesto i sta ljudi daju da nije novac

Можеш ти да живиш без масе ствари, али ти намећу да мораш да их купиш.

Човек може да живи без мобилног телефона, је л тако? Ајде га се одрекни и реци да га не желиш.

Ајде да видим како ће та девојка да постоји и да функционише у свом друштву без мобилног.
Kakve veze mobilni ima sa "željom" djevojčice da ima čizme koje su tada koštale više od prosječne plate u BiH ili Srbiji :D

Ne moram,ziveo sam u gradu bez auta do pre 6 godina,peske i bajs,mogu i sad bez njega ali necu,sa psiholoske strane mogu bez svega,sednem na bajs i po svetu,uberem ponesto i sta ljudi daju da nije novac
Не можеш да живиш у цивилизацији без пара.

Продај аудија, пређи на рено клио. Пређи на фиат пунто.

Био бих најсрећнији када не би било мобилних телефона и других глупости, али ако хоћеш да идеш кроз друштво, мораш то да имаш. Не зато што сам ја тако рекао, већ зато што су ти наметнули.

Не можеш да живиш у цивилизацији без пара.

Продај аудија, пређи на рено клио. Пређи на фиат пунто.

Био бих најсрећнији када не би било мобилних телефона и других глупости, али ако хоћеш да идеш кроз друштво, мораш то да имаш. Не зато што сам ја тако рекао, већ зато што су ти наметнули.
Pa znaš li da se ista ova debata vodila kad su počeli koristiti papir i prve knjige, mislim na knjige prije inkunabula? Šta je falilo papirusu, šta nam nameću ovo? :(

Neki ljudi imaju osećaj zadovoljstva kada uštede . Neki ljudi troše van svojih mogućnosti i večiti su dužnici.
Ne spadam u ove kategorije. Trošim koliko imam , i to sa zadovoljstvom , ne dugujem nikom.
Ja uopšte nemam osjećaj zadovoljstva ako nešto uštedim jer cijene uvijek skaču i mogu samo manje da kupim poslije. To ne znači da se razbacujem. Ugodim sebi s vremena na vrijeme. Kad vidim jednu koleginicu sa posla koja hoda u šupljim patikama,a svi u kući joj zaposleni bude mi muka. Više voli gledati pare, teška srca kupi nešto .Ne valja biti toliko škrt.

Back