Slavene, navedi ko , kad i gdje je dokazao da je S.Živanović lažov.
Pisao sam ja dosta puta na forumu,
ovde i
ovde, recimo. Dosta je laži izrekao tokom proteklih godina; one koje pamtim su dve:
1) Tvrdnja da je Nemačka Akademija Nauka i Umetnosti prihvatila tezu srpskih autohtonista, a tu knjigu, koja nema imena, autora, godinu izdanja, itd...njegova pokojna žena navodno poklonila Narodnom muzeju na Trgu Republike (i to ni manje ni više no muzeju

).
2) Laži oko istraživanja u Jasenovcu. Živanović, u principu, kao i mnogi ljudi koji prave neistine,
čeka da osoba umre i onda tvrdi da je od nje čuo nekakve izjave. Tako nakon što je Anton Pogačnik tragično preminuo mlad, počeo mu je stavljati izjave u usta. Izveštaj istraživanja o Jasenovcu iz 1964. godine je objavljen; ja sam ga
okačio ovde i tu možeš videti šta je istina.
Njegov prijatelj i bliski saradnik Vladimir Umeljić ima ovakvo gledište: u suštini, Živanović izmišlja podatke tj. svesno laže o njima (znajući, dakle, da nisu istina) kao vid
kontrateže minimalizatorima, koji umanjuju stradalništvo u Jasenovcu. Na neki način, na odgovor šta rade mnogi Hrvati. I onda pretpostavljam da Umeljić smatra da bi i Živanović prestao sa tim, ukoliko bi ovi na drugoj
strani to prestali. Čak i da je to istina, a ja mislim da nije i da ga Umeljić mnogo štedi iz prijateljskih, kolegijalnih razloga (jer ne bi lupetao gluposti kao npr. o toj navodnoj
knjizi NANU ili brojne druge stvari koje nikakve veze sa realnošću nemaju; dakle radi se o sveobuhvatnoj mitomaniji, a ne samo kontrateži neoustašama, ustašofilima i/ili ustaškim/generalno nacifašističkim apologetama) Srboljub Živanović je na taj način sam vrlo direktno dokazao da se uopšte ne ponaša kao naučnik (bar kada govori o temama iz naše prošlosti), već kao
političar. Jerbo, to je najosnovnija tačka pada, kada se nauka, ili hajde čak da se okuražim i kažem
istina, pokušava braniti istim sredstvima kao i oni koji je napadaju, odnosno borba protiv laži drugim lažima. To ne samo da nije adekvatan odgovor, to je srozavanje sebe na nivo onih koje bi navodno trebalo da kritikuješ, a zbog čega je Srboljub Živanović danas poprilično kompromitovan.
Evo citata V. Umeljića, u kojem on vešto pokušava da odbrani Živanovića i pravi pažljivi izbor reči (iako je poenta jasna

):
В. Умељић:
ако је Живановићев став у првој линији мишљен као свесна и провокативна противтежа тврдњама хрватске научне провенијенције о "највише пар десетина хиљада" српских жртава Јасеновца и као намера да се дискусија/закључци о овом питању не препусте другој интересној страни (с крајњом консеквенцом: "Срби су у ствари извршили геноцид над Хрватима!", како је већ десет година по завршетку Другог светског рата и србоцида тврдио високи хрватски интелектуалац и клерикални функционер Иво Омрчанин), онда се то – са те специфичне тачке гледишта – да разумети.
То тада, свакако, није више превасходно историјска наука, већ свесни покушај "одржавања тензије" тј. актуелности дотичног питања на животу (и ноленс воленс делом политички условљена полемика).
Za svakog ozbiljnog naučnika, to što radi Živanović može biti samo kontraproduktivno; štetno po samo pitanje nauke. A što se tiče izveštaja iz 1964. godine u čijem je sastavljanju i Srba učestvovao, evo šta piše u njemu:
Alternativne verzije događaja koje Živanović pod stare dane senzacionalistički iznosi, bilo da govorimo o misterioznoj
knjizi za koju je pitanje da li uopšte postoji (NMS nema zabeleženu donaciju od njegove pokojne supruge) ili čemu god drugom što je ispričao, nema nikakve potvrde van njegove lične reči. Ne postoji nijedan dokument, ne potvrđuju ga ni same stvari koje je Srboljub pisao tj. ostavio iza sebe i ne postoji niti jedna jedina živa duša na zemaljskoj kugli koja bi potvrdila te stvari. A pošto se radi o vrlo nepouzdanom čoveku, jasno je da nema osnovanih razloga verovati mu na reč. Naravno, najsumnjivije od svega jeste njegova tendencija da čeka da neko umre pa onda govori u njegovo ime (jer je izuzetno teško da mrtvi govore, a već se jednom opekao kada je Vida Brodar demantovala njegove podatke izjavivši da izmišlja stvari u vezi sa sondažnim ispitivanjima u Jasenovcu). Inače, običaj ljudi koji tako svesno lažu i žele dodati svojim tvrdnjama neku snagu je i izmišljanje fantomskih organizacija (bez veb stranice, prijavljene adrese, registracije, budžeta, izdanja i doslovno ikakvih aktivnosti), ili laganje o članstvu u postojećim.
http://slav-academ.ru/istoricheskij...анович&format=html&t=1546795846541&tpl=search
http://slav-academ.ru/members.html
Eto, ukratko, to je to.

I da, laže i u vezi Branka Šljivića (i to sam proverio, ali sada ne sećam se gde sam okačio i nemam pri ruci na kompjuteru).