Pumpaj Dinstanović
Zaslužan član
- Poruka
- 105.081
жеЈа не могу да схватим да дипломирани историчар прича да у Јасеновцу постоји 600000 скелета. Да се по малом месту српских досељеника у Украјину званом нова Србија мали део територије па су Срби дали име Украјини. Не разуме Путина зашто бар он тако нешто обзнани.
Дакле пошто већ болесни Јанковић није могао да присуствује емисији он се нашао у ћорсокакаку причао је о историји као о дбевном новинарству уз срећу што је водитељ био аутохтониста па га је поштедео неугодних питања.Кад видим ко све има диплому зажалих што нисам нешто урадио.
Што се тиче Јанковића активно радим на њему и видећу кад и како је направио заокрет ако јесте начин до којег
је дошао је јако сложен као што је археолошки демистиковао кретање Срба са Подунавља у Превалис и Далмацију а ињихово присуство у далмацији и пре Ираклија.
Заокрет је дошао јако сложеном анлаизом и студијима заправо почеци су мешање словенске грнчарије са рановизантијском још неком у Сврачу , Тврдошу , Превлаци из 6. века.
Мислим да је до заокрета дошло поступно проучавањем а не да би се продао јед да је хтео да се прода могао је остати неприкосновени ауторитет философског факултета.
Одлучио се за истину или бар за ону до које је он стигао , стићићу до тога и дати свој коначни суд. Испратио сам правац у којем је потврдио Порфие+рогенитове вести са мало измене што је и логично. Сад ме занима како је дошао до супротног става.
Đole je oboleo od raka creva. Ne znam koliko ta bolest muti svest, mada strah od približavajuće smrti svakako može da utiče negativno na stanje psihe, naravno. Njegov glavni zaokret krenuo je u poslednjih par godina, nakon što je ostao bez radnog mesta na fakultetu. Odavno je on verovao da su Iliri Srbi, odnosno Sloveni (ili barem srodni) ali bio ke svestan da za to nema dokaza i onda je išao linijom da se proba dokazati šta je moguće.
Posle faksa, nije ništa od toga objavio u nekom radu, ali počinjao je sve više i više da priča stvari koje su notorne nebuloze i koje nemaju nikakve veze sa arheologijom, pa niti uopšte naukom. Neverovatno je bilo slušati ga npr. kada je pričao o ranohrišćanskoj crkvi u Židovaru, gde bi trebalo da je bio jedan apostol za vreme pokrštavanja Slovena. A nalazi zu sve u kontekstu "valjda će se otkriti u budućnosti". Ja sam ga poštovao do židovarskog ekscesa jer sam smatrao da je svaki najmanji rad na terenu zlato suvo, ali kada sam zaseo i iščitao sve rezultate istraživanja i generalno sve što se zna o židovarskim nalazima, mogu samo da kažem da me je, i to najblaže rečeno, potpuno šokorao.
P.S. Kako sad dođosmo do 600.000 kostura ispod Jasenovca. To od Raše?