Radovan Damjanović, istina ili zabluda

жеЈа не могу да схватим да дипломирани историчар прича да у Јасеновцу постоји 600000 скелета. Да се по малом месту српских досељеника у Украјину званом нова Србија мали део територије па су Срби дали име Украјини. Не разуме Путина зашто бар он тако нешто обзнани.
Дакле пошто већ болесни Јанковић није могао да присуствује емисији он се нашао у ћорсокакаку причао је о историји као о дбевном новинарству уз срећу што је водитељ био аутохтониста па га је поштедео неугодних питања.Кад видим ко све има диплому зажалих што нисам нешто урадио.

Што се тиче Јанковића активно радим на њему и видећу кад и како је направио заокрет ако јесте начин до којег
је дошао је јако сложен као што је археолошки демистиковао кретање Срба са Подунавља у Превалис и Далмацију а ињихово присуство у далмацији и пре Ираклија.
Заокрет је дошао јако сложеном анлаизом и студијима заправо почеци су мешање словенске грнчарије са рановизантијском још неком у Сврачу , Тврдошу , Превлаци из 6. века.

Мислим да је до заокрета дошло поступно проучавањем а не да би се продао јед да је хтео да се прода могао је остати неприкосновени ауторитет философског факултета.
Одлучио се за истину или бар за ону до које је он стигао , стићићу до тога и дати свој коначни суд. Испратио сам правац у којем је потврдио Порфие+рогенитове вести са мало измене што је и логично. Сад ме занима како је дошао до супротног става.

Đole je oboleo od raka creva. Ne znam koliko ta bolest muti svest, mada strah od približavajuće smrti svakako može da utiče negativno na stanje psihe, naravno. Njegov glavni zaokret krenuo je u poslednjih par godina, nakon što je ostao bez radnog mesta na fakultetu. Odavno je on verovao da su Iliri Srbi, odnosno Sloveni (ili barem srodni) ali bio ke svestan da za to nema dokaza i onda je išao linijom da se proba dokazati šta je moguće.

Posle faksa, nije ništa od toga objavio u nekom radu, ali počinjao je sve više i više da priča stvari koje su notorne nebuloze i koje nemaju nikakve veze sa arheologijom, pa niti uopšte naukom. Neverovatno je bilo slušati ga npr. kada je pričao o ranohrišćanskoj crkvi u Židovaru, gde bi trebalo da je bio jedan apostol za vreme pokrštavanja Slovena. A nalazi zu sve u kontekstu "valjda će se otkriti u budućnosti". Ja sam ga poštovao do židovarskog ekscesa jer sam smatrao da je svaki najmanji rad na terenu zlato suvo, ali kada sam zaseo i iščitao sve rezultate istraživanja i generalno sve što se zna o židovarskim nalazima, mogu samo da kažem da me je, i to najblaže rečeno, potpuno šokorao.

P.S. Kako sad dođosmo do 600.000 kostura ispod Jasenovca. To od Raše?

Đole je oboleo od raka creva. Ne znam koliko ta bolest muti svest, mada strah od približavajuće smrti svakako može da utiče negativno na stanje psihe, naravno. Njegov glavni zaokret krenuo je u poslednjih par godina, nakon što je ostao bez radnog mesta na fakultetu. Odavno je on verovao da su Iliri Srbi, odnosno Sloveni (ili barem srodni) ali bio ke svestan da za to nema dokaza i onda je išao linijom da se proba dokazati šta je moguće.

Posle faksa, nije ništa od toga objavio u nekom radu, ali počinjao je sve više i više da priča stvari koje su notorne nebuloze i koje nemaju nikakve veze sa arheologijom, pa niti uopšte naukom. Neverovatno je bilo slušati ga npr. kada je pričao o ranohrišćanskoj crkvi u Židovaru, gde bi trebalo da je bio jedan apostol za vreme pokrštavanja Slovena. A nalazi zu sve u kontekstu "valjda će se otkriti u budućnosti". Ja sam ga poštovao do židovarskog ekscesa jer sam smatrao da je svaki najmanji rad na terenu zlato suvo, ali kada sam zaseo i iščitao sve rezultate istraživanja i generalno sve što se zna o židovarskim nalazima, mogu samo da kažem da me je, i to najblaže rečeno, potpuno šokorao.

P.S. Kako sad dođosmo do 600.000 kostura ispod Jasenovca. To od Raše?

Па да он је то изјавио у некој од оних б продукције аутохтонистичких не знам како се зове.
Та књига о цркви ми највише смета али не као дело које би се могло приписати мемоарима и тако би било ок. али као научно штиво улива неповерење у суд.
Сад изненадило те је како мало зна или шта?

Овако што се тиче историјског позива заиста је битно пробати да докажеш оно што мислиш и осећаш кроз стечено знање и све ако на том путу доживиш пораз поштено је признати га јер је магарац једина животиња која не мења мишљење.

Свакако да је историја кроз историју епохе мењала длаку па и ћуд од романтизма до демагошког комунизма па опет до нихилистичког национал романтизма односно неког природног анархичног поретка нација тој идеји је припадао Живковић који се јесте ослободио оних старих окова национализма али опет садшњи аспект демократије и либерализма је од човека направио да изједначава све да се труди бити преправедан до те мере да се договормом може поделити историја на пр СФРЈ.
Том линијом је ишао Т.Живковић стало му је било до међународног угледа и међународног као и бившерепубличког свепризнања.

Међутим ја не видим ни правду сакатити своју историју да би крпио туђу братску или ти зарад мира у регијону и ми смо исто и код нас је исто и Срби су исто....итд
То су такође нове замке које вребају иза национализма где долазимо до космополитизма и нихилизма доза овога није проблем али као темељ да.

Дакле Т. Живковић је открио нешто са чим сви машу и продају маглу али верујем да је проучио историју водећих европских породица.
Када је то проучио схватио је да су народи могли бити склапани као макете чак и у радњем срењем веку да су многе византијске теме створиле истоимене или другоимене народе јер су их границе царства уоквириле и ограничиле на етногенезу на одређеном простору.Када је то видео и схватио по мом мишљењу је схватио да су Ромеји били способни стварати и измишљати народе што је донекле тачно али није увек било пресудно.
Већ по његовој теорији добијаш од јужних Словена чисте Панилире генетске са променом оријентације свести , језика и имена народа.
У западној Европи је било слично са маркама и грофовијама , војводствима и слично и кроз читав средњи век територије су чиниле империје народи су били променљиве категорије сем владајућих касти.

Он је бацио акценат на крштење као најбитнији детаљ који ће одређивати појам народа у раном средњем веку али нисам сигуран да је било тако.
Мислим да је проучавајући документ и копајући све дубље схватио да је све можда изфалсификовано али то што је изфасификовано то је и створени и заживело је данас смо свесни тога.

Мислим да је превише веровао документу у који мислим да се на крају и сам разочарао.
Или је иструлио од тајни које није мога ни са ким да подели а камо ли да напише.

Poslednja izmena:
Па да он је то изјавио у некој од оних б продукције аутохтонистичких не знам како се зове.

Eh...da je to jedina stvar koju je pomenuo a za koju se može reći da malo kakve veze ima sa naukom. z:lol: Nabrojali smo ovde već nekolicinu, rekao bih. Ja sam već rekao da mu to ne zameram zbog određene doze humora i zato što je možda jedini autohtonista u celoj Srbiji koji se ne ponaša kao militantni inkvizitor iz Pakla, ali takvim izjavama (pa i brojnim stvarima koje piše) on, nažalost, nanosi štetu nauci.

Та књига о цркви ми највише смета али не као дело које би се могло приписати мемоарима и тако би било ок. али као научно штиво улива неповерење у суд.
Сад изненадило те је како мало зна или шта?

Koja knjiga? Ja sam pričao o izjavama, nisam znao da je napisao knjigu o Židovaru?

Pa ovako, količina nebuloza. Nije neznanje, već pričanje notornih besmislica.

7-afcaadbb9d.jpg

On tvrdi da je ovaj veliki objekat, na vrhu brda i uzvišenju, pored osam kuća, a za koje inače tvrdi da nisu bili stambeni objekti, iako je van svake sumnje arheološkim iskopavanjima dokazanu da su u pitanju domovi...pronađeni su ostaci zidova, peć, keramičko posuđe...ni manje ni više no ranohrišćanska crkva, i to najstarija crkva na svetu. U vreme kada se grade ranohrišćanski podzemni molitvenici, on misli da je ovo što se sa mnogo razloga smatra osmatračnicom naselja, jedna velika crkva na vrhu brda, kao centralni objekat utvrđenig mesta. Argumenti? Pronađen je jedan kovčeg nekog imućnog velmože sa krstolikim simbolom i u njemu prstenje, a na jednom prstenu nalaze se po njegovom mišljenju tri simbola hrišćanstva; delfin (riba), palma (treba da predstavlja raj) i čovek (to treba da bude Dobri pastir). I kaže to su prvi sveštenici i ujedno prvi sveštenici još iz apostolskih vremena, a ostatak nakita takođe to potvrđuje (medveđi zubi i privesci sa čudnovatim simbolima koji kao da su iz srca Afrike došli i dr. stvari koje se dovode u vezu pre sa paganizmom nego sa hrišćanstvom). To je idealni primer kako rastegnuti do nepojmljivih razmera neku pretpostavku, odnosno na sve moguće načine iskriviti sliku da ispadne da si u pravu. Odnosno, ni manje ni više, da je to arheološka potvrda nečeg napisanog ravno 1.300 godina docnije...u Povesti minulih leta. Pravo je pitanje kako nešto može pasti na pamet nekom ko bi trebalo da je školovani arheolog. :zblesav: Znam od ranije da je Jankoviću istorija bila slabija tačka (oslanjanje na pojedine falsifikate...mislim na Upravdu Justinijana) ali dok god nisi profesionalni istoričar prosto se možeš izvući sa nepoznavanjem ili nedostatkom kritičkog pristupa pisanim izvorima, ali ovo što je istrtljao vezano za Židovar ne znam kako nazvati, iskreno...

Poslednja izmena:
Погледаћу то читао сам али нисам ни од кога другог читао ишта о томе. Међутим мислим да је до тога дошао вероватно преко ових радова из приморја.
Од којих су многи тачније 2-3 најважнија и настарија објекта у једном свом делу историје имале дозидане куле и осматрачнице дакле коришћени су у војне сврхе у раној историји 7-8.9 века и прве хришћанске катакомбе су функционисале тако.Онда не знам да ли си видео онај објекат у кањону Млаве испосница из 9. века у падини и камену ,правилни прозори скоро као на зиданим кулама , ћелије изнутра и то здање у камену је високо око 4 спрата све је унутра у камену а и данас иако очуван због саме природе може тако да се сакрије да се не виде прозори прошао бих поред тога као поред обичног брега.Сада видим да су датовали 14. век али зна се да је из 9. као и тршка црква на домак Жагубице али је она крајпуташица.Вероватно је Стефан Лазаревић обновио.

Manastir_Blagovestenje_total.jpg

Што се приморја тиче није био сам 1960-их је то започео ваљда Горан Ковачевић чија су датовања исправљена у каснији период како каже злоупотребљена у циљеве ватиканске струје иако значајно је урадио нешто није никад ни објавио па је читав пројекат прекинут због политичких прилика.Ту се нашао и Кораћ који се у неким стварима слаже са Јанковићем па су потврдили Ковачевићево датовање неких ствари , Негде Кораћ одступа од јанковића или је уздржан радио је и са неким црногорским археолозима.

Заиста је шокантно да на таквим јаким сакралним субјектима тог времена проналазиш словенску грнчарију век пре или одмах након сеобе.У вукојебинама.

Но сасвим могуће да у овоме тотално греши јер га заводе неколико сличних места у приморју и у СрбијиЦГ.

A da li si primetio da bi to njegovo bi trebalo da znači (osmatračka, na vrh uzvišice) crkva u prvom stoleću naše ere (druge polovine, preciznije)? :zroll:

То би био превише грандиозан објекат за то време као есенско утврђење. Међутим кад је о неким таквим стварима реч обично се греши јер се већ у напред нешто тражи.
Читајући посланице , апостолска дела и слично очигледно се знало за постојање неке такве црке у том рејону. Вероватно је и он трагао за њом и кад је наишао на нешто
нерастумачено можда је претворио у то.

Иначе оно скорашње откриће раних хрићанских гробова око Виминацијума ваљда где су сахрањивана и деца са сребрним плочицама и исписаним на једној баал а на другој их. То је била сензација за све археологе света за рано хришћанство јер су те 2 ствари непомирљиве библијски али су се сви сложили да на Илирику лежи одговор како се хришћанство раширило и постало римска религија. Углавном су укапирали да о тим рано хришжћанским учењима не знају заправо ништа нити о природи међусобних односа ранохришћанских секти тако да је то јако климаво тле.
Заиста је чудно помирење старог пунског божанства са Христом које се у јеванђељима јавља као ђаво. Да ли је неко оријентално гробље или шта.

Е сад сва сазнања која имамо из старог завета чији део потиче из Месопотамије односно њиховог општег предања и науке о потопу и тд.
Ако узмемо у обзир да је Абрахам био становник град-државе Ур пре Саргона и Месопотамије за које архелошки остаци на основу лобања мисле да су Индоевропљани ,
иако окренемо сад смер миграција да би сада Винча предходила Месопотамији па порекло неких старих учења тражили негде другде не на блиском истоку али то су теме за будућност.

Наравученије мислим да је можда на том примеру испао један од многих који су пронашли Троју.
Али врло очигледно да се нешто такво тражи ту и у археолошким круговима типује на постојање нечег таквог.

Наиме када сам прочитао Зенона Косидовског "Када је сунце било Бог" схватио сам да археологија није насумична наука.У самом постанку је била усмерена на стари завет који је послужио у откопавању питрамида и много чега.Свакако је ударио темеље светске археологије.
Ја сад верујем да се ту тражи нешто такво мислим на апостолску цркву а опет према откривању ранохришћанских гробова не знамо ни шта би очекивали од те цркве.
Рецимо његов опис Скадра и превлаке и читаве аналогије око тога да је Скадар био острво би ме можда натерало да тамо тражим Троју.

Некако мислим да му ове ствари боље иду него цркве а сама спознаја хомогености ових простора која је била тада већа него данас тера га на неке закључке који могу бити погрешни мени су интересантни и они његови закључци где се Хрватска 2 пута налазила у склопу српске државе.Међутим ни то није доживео као територијалну претензију већ враћање на старо где се заправо народ више цпкао под политичким деловањем Византије , Рима и Франачке а сам тежио да буде јединствен и са једном народном црквом и то је у словенском светлу истинито.Међутиим прелазак на Илире и пројектовање истих политичких гравититета изван њега па и њих самих изнутра прављење паралеле са раним средеим веком Балкана може произвести и глупости.

Будући да се још налазим у легалним водама све је интересантно и ок. кад будем загазио ту баш ме интересује јер је он оставио доста иза себе да би мога тек тако без доброг објашњења да се окрене.
Некаоко те 2000-те и бмбардовање ј цепање државе је оставио ожиљке и по научни свет када су на небески народ почеле да са неба падају бомбе.
Свако је осетио свој дуг у борби према неправди , изолација , медијске кампање , шпекулације су заиста заносиле и оне најтрезвеније.људи су тражили излаз у миту
и некаквој метафизици.

Видећемо.

Дакле, ти хоћеш да кажеш, да Хајдук Вељко није био српски родољуб, јер је национализам измишљен касније?

Моја дигресија није написана са намером да водимо паралелну дискусију о идеологијама и политици, већ је само терминолошке природе.
Кад неко прича о неком термину, као што је рецимо "национализам", мора најпре знати шта је то и говорити о истоме у историјско-просторном контексту.
О историјским стварима и појмовима се дакле може говорити само у историјском контексту, а не из нечије емотивно-идеолошке перспективе.

А да ли ико од вас може да објасни одкуд грб Трибала на Карађорђевој застави?

Крст са 4 оцила је на истом грбу означавао српске земље од Велике Мораве на запад, а глава дивљег вепра погођена стрелом земље ка истоку.

Иначе оно скорашње откриће раних хрићанских гробова око Виминацијума ваљда где су сахрањивана и деца са сребрним плочицама и исписаним на једној баал а на другој их. То је била сензација за све археологе света за рано хришћанство јер су те 2 ствари непомирљиве библијски али су се сви сложили да на Илирику лежи одговор како се хришћанство раширило и постало римска религија. Углавном су укапирали да о тим рано хришжћанским учењима не знају заправо ништа нити о природи међусобних односа ранохришћанских секти тако да је то јако климаво тле.
Заиста је чудно помирење старог пунског божанства са Христом које се у јеванђељима јавља као ђаво. Да ли је неко оријентално гробље или шта.

Па можда, али би интересантно било чути на ком језику и писму су те плочице исписане ?

Ба'ал на јеврејског језику значи господар и не мора се нужно односити на семитско божанство 'Адад-а.

"Крст са 4 оцила је на истом грбу означавао српске земље од Велике Мораве на запад, а глава дивљег вепра погођена стрелом земље ка истоку."

Τhe Serbian Cross, surrounded by four firesteels, possibly also derives from a Byzantine emblem. It strongly resembles the imperial emblem used in Byzantine flags during the late (Palaiologan) age. As a Byzantine symbol though, it might date back to several centuries earlier. Serbian historian Stanoje Stanojević argues that it was officially adopted as a Serbian symbol as well in 1345, with Dušan the Mighty's raising to a Serbian Empire.[10] In contrast, Stojan Novaković posits that the recorded use of the Serbian cross, as a national symbol, began in 1397, during the rule of Stefan Lazarević.[10] It was possibly derived from a known candle chandelier from the Visoki Dečani.[10]. The fact that this very emblem was found in archeological localitiesin Serbia, near Lepenski Vir, Starčevo and Vinča, indicates that it is highly possible that the Romans adopted this emblem from Serbs, and not vice versa.

A da li ti je poznato da je taj grb nastao u XV stoleću, kao grb države srpskih despota?

ПОзнато ми је и то да је постојао и далеко раније, још у време Трибалије. Па онако лаички закључујем да смо ми у ствари он, који су се измешали са Трибалима, и помешали наше културе. И касније се јављају наше културне особенсти, кроз " ресавску школу", на ример. Нисмо у културном смислу у потпуности зависни од Источног Рима.

Моја дигресија није написана са намером да водимо паралелну дискусију о идеологијама и политици, већ је само терминолошке природе.
Кад неко прича о неком термину, као што је рецимо "национализам", мора најпре знати шта је то и говорити о истоме у историјско-просторном контексту.
О историјским стварима и појмовима се дакле може говорити само у историјском контексту, а не из нечије емотивно-идеолошке перспективе.

Крст са 4 оцила је на истом грбу означавао српске земље од Велике Мораве на запад, а глава дивљег вепра погођена стрелом земље ка истоку.

Па можда, али би интересантно било чути на ком језику и писму су те плочице исписане ?

Ба'ал на јеврејског језику значи господар и не мора се нужно односити на семитско божанство 'Адад-а.

Ја га тумачим као пунско-картагински баал који је био главно овнолико бозанство.

ПОзнато ми је и то да је постојао и далеко раније, још у време Трибалије. Па онако лаички закључујем да смо ми у ствари он, који су се измешали са Трибалима, и помешали наше културе. И касније се јављају наше културне особенсти, кроз " ресавску школу", на ример. Нисмо у културном смислу у потпуности зависни од Источног Рима.

Ne, nije. Mislim, ukoliko znaš za neki primer pre XV stoleća, slobodno ga postavi. Ali kažem ti (neka bude da pozivam na Acovićevu Heraldiku i Srbi) taj grb nikakve veze nema sa drevnim Tribalima i njihovom zemljom. I po svemu sudeći poreklm je od Balšića.

Poslednja izmena:
Тај грб спада у апокрифне, приписане, који се приписује територији коју су некада насељавали Трибали а касније настаје српска држава на том подручју на коју се и односи, јавља се са илирским грбовницима и не пре тога као грб српског цара и касније деспотовине. http://srbskocarstvo.blogspot.com/2012/05/blog-post_31.html

Да појасним став после оштре критике на рачун човека засметало ми је то што је после неких глупости рекао да њега од осталих аутохтониста издваја то што једини има ћагу. А није је приказао у правом светлу.

Иначе ван тога човек делује шармантно и интересантно попио бих радо пар пива са њим.

Послато са Nokia 3.1 уз помоћ Тапатока

Damjanović je rekao da je taj podatak o 600 ili 700 000 ubijenih Srba u Jasenovcu čuo od Srboljuba Živanovića koji je radio na terenu i da ne vidi razlog da mu ne veruje.
Србољуб Живановић је то пуно пута причао и јавно , у ТВ интервјуима. Рецимо и у Ћирилици.
Само никад ту причу није подкрепио доказима.

Radovane, naprijed, ipak si genij (ovo je srpski jezik, nikakav kroatizam)

На конто тога већ сам поставио један рукопис Гаврила Стефановића Венцловића 100 година пре Вука , Даничића , Доситеја пре фамозне реформације језика.
После овога свака наклапања о кроатизмима недоумице о нашем језику 100 година пре Вука су непотребне ко има проблем да ово прочита послаћу му Вуков превод!

Ево да видимо како је изгледао српски језик 100 година пре Вукове реформе Гаврил Стефановић Венцловић

ЦРНИ БИВО У СРЦУ

Да не узбуду твоји пси бикови
и почнеш се клонити од њих
да те не убоду!

Велики се то ђаво,
као црни биво у срдцу гнезди.

Ево сâм то видим
да неки други завичај злочест,
у моме телу војује
супроћ мога умља.
И који је тај други,
поснажнији закон
од божија закона?
Јест и врло поснажнија
човечја жеља и зла ћуд,
којано нит се кога боја боји,
ни мора, ни дуге болести
и зле несреће,
ни саме вечне муке.

Србољуб Живановић је то пуно пута причао и јавно , у ТВ интервјуима. Рецимо и у Ћирилици.
Само никад ту причу није подкрепио доказима.

U jesnom intervjuu je rekao da je to podatak instituta za genocid (kraljevskogm V,Britanije ili tako nekako), ali da nikad nikom iz Srbije nije bio interesantan taj podatak.Ovo drugo je sigurno istina, jer da jeste, davno bi popisali sve te nesretne , ubijene Srbe.

Back