PAPRIKE, pečene paprike, ajvar...

• Začetnik teme Začetnik teme sanja
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
eno moj decko pece paprike,
hehhe
e sada ,da ja to iskoristim i pitam vas
da li neko od vas belolucene paprike sprema tako sto stavi i sirce?
so,ulje,beli luk, mozda persun,,,,a sirce?
koliko se ja secam moja nana je stavljala i sirce
mozda gresim

Ako nameravaju da kisele, češće stavljaju sirćetnu esenciju (ima u marketima), jer bi sa sirćetom bilo suviše "čorbasto". Ili zakisele kad hoće da jedu, kako koji. A ima koji i ne jedu kiselo. Sve po izboru i želji!
Ima tu dobrih recepata, i sa sirćetom i bez, a mislim da sam ja pisala i jedan sa esencijom...valjda.
Jednostavno izabereš koji ti se sviđa.:):bye:

Nikako nisam mogla da pronadjem recept za peglanu papriku i danas bila kod mame i napisala.

PEGLANE PAPRIKE

120 kom paprika
Svaku papriku očistiti od semena i u svaku staviti po kašičicu smese.
Smesu napraviti od sledecih sastojaka:
2 čaše (od 200 ml) šećera, 2 čaše (od 200 ml) ulja, 2 šoljice (od 100 ml) soli, 2 kašičice konzervansa, manje od 1 šoljice esencije.
Paprike se poredjaju u serpu, a odozgo se stavi manja serpa kojom mozete direkno da pritisnete paprike i u tu serpu ili stavite neki tezak predmet ili je napunite vodom.
Sutradan iseckate beli luk i persun.
U velike tegle redjate paprike, izmedju dodje beli luk i persun.Zasipate smesom do vrha i zatvorite tegle.

Paprika sa senfom

2kg ociscene zelene (moze i malo narandzaste) paprike, iseci na listice sirine 5-6mm. U lonac staviti 1,2 l vode, 400g jabukovog sirceta, 6-7 cenova belog luka, 3-4 manje glavice crnog luka i staviti da provri.
Smanjiti vatru, da blago vrije i dodati papriku u smesu da se bari 3-4 munuta, pa onda izvuci u cedilo ili djerdjef i ocediti. Kolicina paprike je velika, pa je potrebno, podeliti na 2-3 dela, pa jedan po jedan deo barite.
Kada su paprike hladne, pomesati ih sa : 400g senfa, pomesanog sa 250g ulja, 1 kasikom soli i 2 kasike secera. U ovu smesu se moze dodati I seckani beli luk i seckani persun.Moze se dodati i na vrh noza konzervansa (ja stavljam).
Salata odlicno ide uz sve vrste mesa i ribe.

Ova salatu pravim svake godine od kada sam je probala :)

Paprika sa senfom

2kg ociscene zelene (moze i malo narandzaste) paprike, iseci na listice sirine 5-6mm. U lonac staviti 1,2 l vode, 400g jabukovog sirceta, 6-7 cenova belog luka, 3-4 manje glavice crnog luka i staviti da provri.
Smanjiti vatru, da blago vrije i dodati papriku u smesu da se bari 3-4 munuta, pa onda izvuci u cedilo ili djerdjef i ocediti. Kolicina paprike je velika, pa je potrebno, podeliti na 2-3 dela, pa jedan po jedan deo barite.
Kada su paprike hladne, pomesati ih sa : 400g senfa, pomesanog sa 250g ulja, 1 kasikom soli i 2 kasike secera. U ovu smesu se moze dodati I seckani beli luk i seckani persun.Moze se dodati i na vrh noza konzervansa (ja stavljam).
Salata odlicno ide uz sve vrste mesa i ribe.

Ova salatu pravim svake godine od kada sam je probala :)

Nista u vezi paprika ne priznajem dok ne potvrdi prof.dr.Vera Paprikovska,spec.Paprikolog ot Kumanovo..:pop::amen:
Molim!:kpozdrav:

Poslednja izmena:
BARENA TURSIJA ( 2 tegle od 2,5 l i 1 tegla od 1 l)
6 kgr papirka (ociscene od semenki) za ajvar.
Smesa: 1 l sirca, 400 gr.secera, 0,5 l vode, 4 kasike soli, 50 ml ulja i listovi celera.Sve se sipa u sad i da provri. Paprike se pustaju u smesu i kad provri bare se 1 minut. Vade se i stavljaju u sad.
Cisti se 1 kgr sargarepe koja se secka na kruzice, cisti se i secka bel luk, cisti se i secka persun.
Paprike se redjaju u tegle, a izmedju se stavljaju sargarepa, beli luk i persun.
U polovinu od smese u koju se bare paprike, kad se prohladi, dodaje se 5 gr. vinobrana i 5 gr. konzervansa.Lepo se promesa i sipa preko paprika, a ako nije dovoljno doliva se ostatak smese.Ovo je zato sto ponekad bude vise smese nego sto je potrebno, sve zavisi koliko vode sadrze paprike u sebi.

Back