PAPRIKE, pečene paprike, ajvar...

• Začetnik teme Začetnik teme sanja
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Imam jedno pitanje po pitanju zdrave ishrane.
Npr kazu da ajvar koji ima u supermarketima nije zdrav jer ima konzervans u sebi i valjda jos neke dodatke .
To je ok.
Danas videh u prodavnici teglu ajvara koji pravi ja mislim 'dijamant', na kome pise da sadrzi biljo ulje i da nema konzervansa, ali pise da je pasterizovan.
Sta to zapravo znaci- da je isto stetan, manje stetan ili uopste nije stetan? I naravno ako je zdrav da li slepo treba da verujumo u ono sto pise na etiketi , da li se nase fabrike drze nekog standarda ili je to samo prica.
Ovo ne vazi samo za ajvar nego i za ostale namirnice, na primer imamo i dugotrajno mleko, da li je podjednako zdavo kao i ono u plasticnoj ambalazi koje teba da se kuva.

Pasterizacija znači da je neki proizvod obrađen temperaturom tokom nekih pola sata - sat, uglvanom sve zavisi od načina proizvodnje.
To su radile i naše majke i bake.
Naprave ajvar, skuvaju ga, sipaju u tegle i onda dodatno sterilišu u rerni na 50-60 stepeni na sat-dva.
Ali su, takođe neke dodavale i konzervans i/ili vinobran čisto da bi mu produžile rok trajanja.
Ne mora nužno da znači da taj ajvar ima ikakve dodatke u sebi osim šećera/soli/sirća/ulja, zaista.

U vezi mleka, da i sterilizovano mleko je podjednako zdravo kao i mleko koje se prodaje u plastičnoj ambalaži a koje treba prokuvati.
U načelu su svi ti načini obrade namirnica ok i ne predstavljaju opasnost po zdravlje ljudi.
Ali opet... veći problem kod mleka su npr. hormoni i rezidue antibiotika i dr. terapija kojima su krave bile podložene..
Pitanje da li se poštuje karenca još na proizvođačkom niovu, da li neko to poštuje, pregleda, proverava...

Što se piše toga šta piše na namirnicama mogu reći samo jedno - papir trpi sve :)
A da li ima neke kontrole ili ne, to je jako veliko pitanje.

Edit: da, i sterilizacija i pasterizacija predstavljaju načine za poboljšanje kvaliteta namirnica i produženje njihovog roka.
Na ovaj način se ubija i inaktiviše najveći broj mikroorganizama i zato imaju tu široku primenu.

Naravno, ako je paprika bila prskana, nije ispoštovana karenca, rezidue tog preparata se verovatno mogu naći i u ajvaru, ali to nema nikakve veze sa konzervansima i sterilizacijom/pasterizacijom.

Poslednja izmena:
pa naravno najbolje je verovanto ako ga uspesno napravis kod kuce, oljustices lepo paprike, neces podvaljivati, tj stavices dosta paprika a ne mnogo ulja i malo paprika kao sto mi se cini da rade oni :I

e sad ako te mrzi ok mozes da kupis. mislim ne mozes u gradu pobeci od konzervanasa i sl, pa nemoguce je, kupujes hleb ako nista i verovatno nekad pijes neka pica tipa sveps koka kola itd

mozda su ovi iz bakine tajne "posteni" ali oni su i skuplji i ono imaju lepu teglu.

inace ovaj kod mene prave mama i tata i sad mama vise odavno ni ne stavlja u tegle jer se to pokvari nego zamrzava, ili makar vecinu zamrzne. pa onda odmrznes i koristis. mozda se ta varijanta moze i manje kuvati

inace na mleku, na tom dugotrajnom cini mi se svuda sada pise da ne mora da se kuva, nekad je to moralo da se kuva
pricali su mi kako seoske macke nece kao da piju kravicu : )) ono dugotrajno
to dugotrajno ima neki super ukus i nema kajmaka ali je i to skuplje
sta znam verovatno sto je luksuzniji proizvod, vise djubreta u njemu, ali i lepsi ukus. dobre luksuzne proizvode bez tih hemija verovatno dobro i platis ako su uopste dostupni plebsu ;)
..

nema te idealno ni zdrave hrane a ako i jedes tzv organsku hranu zivis u gradu a svejedno ces pre ili kasnije da umres a

Hehh, u pravu ste. Nekad se za zdravu hranu smatralo ono sto kupite od seljaka, danas ni to nije tacno. Pricajuci sa ljudima, seljacima kazu da u zadnjih 20 godina klima se promenila da sada sve mora da se prska i to po vise puta, kazu da se roba kvari. Ono sto je strasno ljudi su ne obrazovani i neznaju sta koriste kao otrov. Recimo uzeli su otrov koji im je fabrika duvana dala da prskaju duvan, i sada sa tim prskaju sve pa i papriku bez ikakve kontrole...
Zdrave hrane nema vise nigde... na zalost, osim ako je sam ne proizvedes. Najezim se kada vidim one zelene banane u idei koje su poceleda tamne, ali jos nisu dobili tamno zutu boju sto je normalno nego zelena i crna to ranije nisam vidjao..

Imam jedno pitanje po pitanju zdrave ishrane.
Npr kazu da ajvar koji ima u supermarketima nije zdrav jer ima konzervans u sebi i valjda jos neke dodatke .
To je ok.
Danas videh u prodavnici teglu ajvara koji pravi ja mislim 'dijamant', na kome pise da sadrzi biljo ulje i da nema konzervansa, ali pise da je pasterizovan.
Sta to zapravo znaci- da je isto stetan, manje stetan ili uopste nije stetan? I naravno ako je zdrav da li slepo treba da verujumo u ono sto pise na etiketi , da li se nase fabrike drze nekog standarda ili je to samo prica.
Ovo ne vazi samo za ajvar nego i za ostale namirnice, na primer imamo i dugotrajno mleko, da li je podjednako zdavo kao i ono u plasticnoj ambalazi koje teba da se kuva.

Што се тиче ајвара, НИКАД нисам нашао добар куповни ајвар. Као прво, укус му није као домаћи, а друго, мислим да морају да ставе више конзерванса да би се теже кварио. Слично је и са џемовима. Маса куповних џемова које сам пробао су безукусна желатинаста маса. Вероватно те тегле нису ни прошле поред воћњака. Међутим, као што рекох у једном посту, најлепши куповни џем (у смислу укуса - као домаћи) је од FoodLand, то је та "Бакина Тајна". Ја сам пробао џем од шипака и од кајсија. Једина замерка џему од кајсија је да су кајсије "цепане" на пола и куване, а не млевене, али то је више ствар шта ко воли. У њиховој декларацији пише да га праве домаћице а компанија то откупљује и пакује. Могуће је да је и њихов ајвар добар, кад будем имао прилике баш бих волео да пробам. Ако је неко у прилици да проба њихов ајвар, било би лепо да подели овде утиске са нама.

Juce kupljen pindjur "Bakina tajna" u Maxiju, cena oko 320,00 - PRAVI PRAVCIJATI kao da ga ja napravila, ajvar je oko 450,00 i nesumnjivo istog kvaliteta, toplo preporucujem - msm ko ima kintu i nema vremena, ili malo jede. Danas na pijaci u bl.45 , tegla ajvara od 800 gr na tezgi 500,00, verovatno isto dobar ali nisam probala.
Inace "Bakina tajna" je pakovanje od 550 gr.

Ja svake godine pravim ajvar, i stavim kesicu konzervansa na 5 kg. Nisam pokušavala da ga sačuvam bez konzervansa, jer mi se čini da je mnogo truda na kocki... I ove godine sam pravila i uvek podelim nekoliko manjih teglica (volEm da me hvale :lol:) i nagovorili me da im pravim za 'neku cifru'.. elem, kad sam počela, pravila sam 10 tegli bratu i tati; onda se to proširilo na još deset, pa 20... i prijateljima prijatelja; ovim i onim... i tako sam ja iz gluposti ove godine ispekla paprike i napravila ajvara ne znam ni sama koliko, jedno100 tegli.. sutra pržim poslednju turu, još 40-ak tegli
Hoću da vam kažem da nemam pojma da li je moj ajvar zdrava hrana ili nije, konzervansa ima, ali nekih dodataka, pojačivača ukusa i sl. nema.

da, i ove vaše cene u bg su stvarno... ja sam pravila za 250 din teglu. I imam još narudžbi, ali nema više paprike, a i nisam uopšte bila dobro organizovana
jer se nisam tome ni nadala.
važno je da su svi probali i svi su prezadovoljni

Inace kupila sam i jedno 15 kg crvene paprike i 5 kg plavog patlidzana, jer ipak moram da pravim ajvar, kolko ga pojedemo ne mogu da zaradim za "Bakin" :rumenko:

Е, суперишка! Само ми једна ствар није јасна, зашто плави патлиџан у односу 1:3? Знам да се ставља да "попуни масу" али сам се мало распитивао код домаћица, и закључио да се обично ставља у односу 1:5-1:6?

... ove godine ispekla paprike i napravila ajvara ne znam ni sama koliko, jedno100 tegli.. sutra pržim poslednju turu, još 40-ak tegli
Hoću da vam kažem da nemam pojma da li je moj ajvar zdrava hrana ili nije, konzervansa ima, ali nekih dodataka, pojačivača ukusa i sl. nema.

... I imam još narudžbi, ali nema više paprike, a i nisam uopšte bila dobro organizovana
jer se nisam tome ni nadala.
važno je da su svi probali i svi su prezadovoljni

Види се ко је вредна домаћица!! Браво! Ма нема ништа здравије од домаће радиности, а кад се уз то још дода и домаћинска атмосфера самог процеса прављања, па онда кад замирише печена паприка.... мммммм...

Него, имаш ли неки тајни поступак како брзо и лако испећи и очистити толико паприка? Најнапорнији део посла је, чини ми се, чишћење, па ако неко има савет како се лако чисте паприке, нека баци на форум.
Иначе, знам да се ставља и рендани (стругани) рен, он му баш даје добар шмек!

Види се ко је вредна домаћица!! Браво! Ма нема ништа здравије од домаће радиности, а кад се уз то још дода и домаћинска атмосфера самог процеса прављања, па онда кад замирише печена паприка.... мммммм...

Него, имаш ли неки тајни поступак како брзо и лако испећи и очистити толико паприка? Најнапорнији део посла је, чини ми се, чишћење, па ако неко има савет како се лако чисте паприке, нека баци на форум.
Иначе, знам да се ставља и рендани (стругани) рен, он му баш даје добар шмек!
Imam ja "Tajni postupak" za brzo pečenje velike količine paprika. Sve ih postrojiš na veliki lim, uzmeš brener i za minut jedna strana, okreneš i za drugi minut druga strana. Ne zezam se, ozbiljno, bude kao sa roštilja.

Е, суперишка! Само ми једна ствар није јасна, зашто плави патлиџан у односу 1:3? Знам да се ставља да "попуни масу" али сам се мало распитивао код домаћица, и закључио да се обично ставља у односу 1:5-1:6?

Pa tako me ucila mama, i mislim da je to prava mera, danas se ubila od ajvara i leba ;)

NISKA LJUTIKA

2 litra ulja,
800 gr. secera,
400 ml alkoholno sirce.
Sve sipati u serpu za ajvar i cekati dok ne provri.Sipati unutra 12 kg paprika za ajvar koje ste prethodno ocistili od semenki i peteljki i samleli na masinu za mlevenje mesa.Kad pocne da kljuca, prziti oko 20 min. i dodati 20 kg. paradajza koji ste prethodno oljustili i isekli na komadice.Produzite da kuvate.Kad je skoro gotovo dodajte soli po ukusu i 4 kesice mlevenog bibera.Skupljati vrelo u zagrejane tegle, zatvoriti tegle i lepo umotati i ostaviti da se hladi.Meni izadje oko 20 tegli od 750 ml.
Ako vam je puno prepolovite kolicinu.

Обожавам ајвар.:klap: Ове године смо за неколико недеља појели око 20-ак тегли. Немамо их више. :(

Једна фирма из мог града отворила продавницу и у Београду. http://www.diem-gp.mk
Имају широку палету производа од воћа и поврћа.
Имамо и других оваквих предузећа, али кући користимо највише ове.
Где је та продавница у Београду - не знам.
Али, ако некога интересује, могу да их питам.
Ево, награђивани су и у Србији за ајвар. http://grid.mk/news/505876427/makedonski-ajvar-nagraden-na-saemot-vo-novi-sad

- - - - - - - - - -

i ja volem ajvar, posebno kad paprike pečem na roštilju da dobiju malo dima, lep šmek :ok:

Код нас почело да дими... Пеку се паприке за подлучивање. Пеку се, љуште, па полажу у уље са белим луком и зачинима.
Али, изгледа још нема куртовских капија и сличних њима, од којих се прави пинџур/ајвар/ајвер/лутеница...

domaće je domaće, ja pečem na roštilju paprike :D

Није ми јасно како то печеш.

Паприка је пуна воде, и стално би капљице ње, кроз решетке падале на жар. :dontunderstand:

Иначе, роштиљање је опасно. http://blog.doctoroz.com/oz-experts/the-hidden-dangers-of-grilling

Одлично би било кад би могао пећи странично, као код донер кебаб одн. гироа.

Poslednja izmena:
Није ми јасно како то печеш.

Паприка је пуна воде, и стално би капљице ње, кроз решетке падале на жар. :dontunderstand:

Иначе, роштиљање је опасно. http://blog.doctoroz.com/oz-experts/the-hidden-dangers-of-grilling

Одлично би било кад би могао пећи странично, као код донер кебаб одн. гироа.

To se odnosi na vrstu uglja koji se koristi na zapadu i koji se stvara jedino u uslovima kada ulje ili mast pada na samu žar. To je vrsta crnog dima, sličan onom koji se dobija kada se upali guma ili vosak.

Pečenje na žaru uopšte nije strašno i svakako je daleko zdravije od pečenja na plotni, ringli i sl jer radi se o dimu.

Žar uopšte neće nestati zbog toga što se peče paprika. Te kapi će da doprinose dimu dodatno (plavi dim).

Ako baš postoji strah od ''kancera'' preko roštiljanja, onda se mogu paprike potopiti u pivo ili se sam žar regulisati pivom. Pivo, pogotovo tamno smanjuje taj rizik i do 90%. Opet, potrebno je baš puno konzumiranja takvih supstanci da bi došlo do potencijalne pojave kancera, a paprike ne samo što će se oljuštiti već će se i dodatno obrađivati u sirćetu, belom luku itd da ne nabrajam.

Rizik, ako ga i postoji, je minimalan, i svakako daleko manji od rizika pečenja paprike na ringli (koja se često trlja raznoraznim sredstvima za čišćenje) ili plotni (koja je često prepuna rđe).

PAH o kom se piše u tekstu takođe postoji i u svakodnevnom životu, udisanju azduha, pogotovo u gradu. Tu je čak i viša količina negativnih supstanci no što bi ikad mogla biti kod roštilja. Dalje, jedna cigareta ima 100.000 x veći faktor rizika za oboljenje od raka no sam roštilj.

Takoreći, potrebno je pojesti oko 20kg ugljenisanog mesa pa tek onda uvideti razliku u organizmu, pod uslovom da je organizam čoveka podložan tim supstancama.

A čak i da jeste podložan, pržene stvari su daleko kancerogenije no bilo šta na roštilju što se sprema.

Ovaj rizik o kom se piše se odnosi na takozvanu SEARING tehniku koju amerikanci najčešće koriste u kojoj se meso stavlja na veoma visoku temperaturu kako bi se spolja odmah zatvorilo i kako unutrašnji deo ne bi procureo sokiće mesa.

PRIMER :

sous-vide-searing-steak-front.jpg

maxresdefault.jpg

Back