PAPRIKE, pečene paprike, ajvar...

je l' bilo ovo:
red pecenih oljustenih paprika, pa izmrvljen beli sir odzgo, pa tako redom, a onda umucena jaja, pavlaka i mleko, pa se malo odigne viljuskom da (rojal masa :) ) sve to prodje do dole, i pece se....

edit: vidim, bilo... al' moje je bez patlidzna... onli paprika

osecam se ponosnom jer to imam!
Moj dragi ćuškopek...
Pozajmljivala gakomsinicama i prijateljicama - za muzeve... TJ, nisu pekle muzeve u komatima, nego su se muzevi odusevljavali lakocom rada na spravi :)... Kao, sedi na terasi, pusi, cita novine, i pece paprike za ajvar... "Eto, zeno, sve sam ti ispek'o!"
A kozicu svuces k'o rukavicu...

Strava je kada dodje jesen pa prodjes kroz kraj a ono sve mirise na pecene paprike :)

pre mnogo godina ja i moji drugari krenuli u Svet :)
Ja i moji drugari, mnoooooogo volimo da klopamo, i mnogo volimo da kuvamo :)
Ziveli i radili i klopali na 4 kontinenta, na sve strane sveta :)
Ja isao od Cape Town-a, do Severnog Polarnog Kuga :)
Gianni od Perua do Tokia :)
Kole od Papue do Californie :)
...
onda se opet nekako skupili u Nebeskoj Zemlji Srbiji
Pored svih razlicitosti, imamo koncenzus da je Jedino Autenticno, i Najizrazajnije sa ovih prostora: miris Ovdasnje paprike u jesen :)
Jedino, i jebeno jedino sto mi je falilo Tamo Negde, je bio Septembarski Miris Ajvara :)

A znate li vi sta su to "vrshke" ??????
A znate li vi sta su to "gradinarke" ????

Drustvo,

ja otiso ko Cigana Kovaca, i napravio najobicniju gvozdenu plocu. Zdravo debela i teska :)
Stavis preko zara i najbolja je za ribu i povrce :)
Ajde da se skupimo da pecemo paprike :)
Ja celog zivota tvrdim da ima nesto u mirisu pecenih paprika sto svima podize raspolozenje i mami osmeh :)

Ja donosim plocu, sirac, crepulju za pogacu, vino, ... ma sve sto se dogovorimo..... samo da je dobro drustvo i vesela zurka :)

E ovo što je Zorab objasnila :D
Brat išao sto puta u Bugarsku, a donjeo samo jedan koji smo zagubili...

e, ćuškopek... to je veliko i okruglo kao lonac, oblozeno, a unutra je šamot (to kao one starinske kaljeve peci), u sredini je valjkasti otvor, sa poklopcem koji je na poluzi. Tj, poklopac se odigne i pomera levo ili desno, nista ne otklapas, ne dodirujes...jer dobijas i rucicu, alatljiku ( :) ) metalni zakrivljen siljak (kao slovo L ali ne pravim nego tupim uglom) sa izolovanom drskom... Tim siljkom vadis pecenu papriku, osim ako nisi junak da je uhvatis za vrelu drsku... Precnik otvora je dovoljno veliki da stane i najkrupnija silja, a otvor dovoljno je dubok da stavis 2 manje paprike (ako si stipsa pa kupijes neke manje...:) ) Ukljucis u struju, sparava se zagreje, i peces li peces...
I kako da zagubite nesto tako veliko, tesko i dragoceno?
Sigurno ste nekom pozajmili, pa zaboravili....
Predlazem da sprovedete anketu po komsiliku i rodbini
Mozda se nadje...:)

Drustvo,

ja otiso ko Cigana Kovaca, i napravio najobicniju gvozdenu plocu. Zdravo debela i teska :)
Stavis preko zara i najbolja je za ribu i povrce :)
Ajde da se skupimo da pecemo paprike :)
Ja celog zivota tvrdim da ima nesto u mirisu pecenih paprika sto svima podize raspolozenje i mami osmeh :)

Ja donosim plocu, sirac, crepulju za pogacu, vino, ... ma sve sto se dogovorimo..... samo da je dobro drustvo i vesela zurka :)

Eh, bejase takav virtuelni skup kod proke na kobasicama... :D
Ala se tamo jelo i pilo!
Samo, cini mi se, bas je ajvar falio!
U pravi cas si se javio... Idemo kod proke u dvoriste, isprobano je (sve mislim da je negde "iz preka")...
I ja cu vince da donesem...

Back