PAPRIKE, pečene paprike, ajvar...

To se odnosi na vrstu uglja koji se koristi na zapadu i koji se stvara jedino u uslovima kada ulje ili mast pada na samu žar. To je vrsta crnog dima, sličan onom koji se dobija kada se upali guma ili vosak.

Pečenje na žaru uopšte nije strašno i svakako je daleko zdravije od pečenja na plotni, ringli i sl jer radi se o dimu.

Žar uopšte neće nestati zbog toga što se peče paprika. Te kapi će da doprinose dimu dodatno (plavi dim).

Ako baš postoji strah od ''kancera'' preko roštiljanja, onda se mogu paprike potopiti u pivo ili se sam žar regulisati pivom. Pivo, pogotovo tamno smanjuje taj rizik i do 90%. Opet, potrebno je baš puno konzumiranja takvih supstanci da bi došlo do potencijalne pojave kancera, a paprike ne samo što će se oljuštiti već će se i dodatno obrađivati u sirćetu, belom luku itd da ne nabrajam.

Rizik, ako ga i postoji, je minimalan, i svakako daleko manji od rizika pečenja paprike na ringli (koja se često trlja raznoraznim sredstvima za čišćenje) ili plotni (koja je često prepuna rđe).

PAH o kom se piše u tekstu takođe postoji i u svakodnevnom životu, udisanju azduha, pogotovo u gradu. Tu je čak i viša količina negativnih supstanci no što bi ikad mogla biti kod roštilja. Dalje, jedna cigareta ima 100.000 x veći faktor rizika za oboljenje od raka no sam roštilj.

Takoreći, potrebno je pojesti oko 20kg ugljenisanog mesa pa tek onda uvideti razliku u organizmu, pod uslovom da je organizam čoveka podložan tim supstancama.

A čak i da jeste podložan, pržene stvari su daleko kancerogenije no bilo šta na roštilju što se sprema.

Ovaj rizik o kom se piše se odnosi na takozvanu SEARING tehniku koju amerikanci najčešće koriste u kojoj se meso stavlja na veoma visoku temperaturu kako bi se spolja odmah zatvorilo i kako unutrašnji deo ne bi procureo sokiće mesa.

PRIMER :

sous-vide-searing-steak-front.jpg

maxresdefault.jpg

Хвала на опширном и веома корисном објашњењу.

Ја избегавам месо. Стрвим се понекад на мусаку и пуњене паприке (то је млевено месо).
Тако да немам уопште искуства с роштиљом.

Још да неко изложи искуство с печењем на жару, али умотано у алуминијимску фолију.
Има ли ризика?
Има ли разлике у томе која страна да буде ка напољу (мат или сјајна)?

Postoji rizik od alu folije, i to ogroman, pogotovo ako se kombinuje sa limunom ili drugim vrstama kiseline.

Alu foliju i tanjire treba koristiti isključivo za pokrivanje pečenih jela, ali ne treba da kiselina dolazi u kontakt s istom.

Читао сам и ја то.
Али, ето, Џејми Оливер прсте лиже кад тако испече лук на жару.
Коме веровати, одн. како проверити?

Za dobar ajvar je najvažnije da paprika bude debela, mesnata - objašnjava nam Rozika Jocić, vođa ekipe. - Na 30 kilograma paprike ide litar i po ulja, po 250 grama soli i sirćeta, malo šećera i ko voli belog luka. Treba da se prži najmanje tri sata, a dobije se sedam do 10 tegli, zavisi kako se upržilo.
IZAĐI MI NA TEGLU
bg-teglu-1009-201.jpg

- - - - - - - - - -

http://www.novosti.rs/vesti/beograd.74.html:685247-Ajvar-iz-maste-kod-zeta-i-taste

Za dobar ajvar je najvažnije da paprika bude debela, mesnata - objašnjava nam Rozika Jocić, vođa ekipe. - Na 30 kilograma paprike ide litar i po ulja, po 250 grama soli i sirćeta, malo šećera i ko voli belog luka. Treba da se prži najmanje tri sata, a dobije se sedam do 10 tegli, zavisi kako se upržilo.
IZAĐI MI NA TEGLU
bg-teglu-1009-201.jpg

- - - - - - - - - -

Руке и леђа ће вам бити захвални, ако је набавите.

А, може и једна мешалица за више домаћинстава. Па, да се користи по договореном редоследу. :super:

--------------

Иначе, млевење радимо с ручним млином којем уместо ручице, додамо бор-машину. :mrgreen:
Брзина је - милина.

Poslednja izmena:
Манифестација “Изађи ми на теглу” посетила Србобран

- - - - - - - - - -

Познато је да је септембар месец када почињу припреме зимнице и свих оних ђаконија којима се “товаримо” током зиме, а по обичају, паприка некако дође прва на ред, ваљда јер од ње може свашта да се направи.

12-tegla0.jpg
[COLOR=rgba(110, 117, 122, 0.6)]Фото: Марко Ристић​

Уз већ приватну мануфактуру, нашом равницом се ових дана шета и караван “Изађи ми на теглу” који је био главни кривац што је Србобран био у знаку паприке, а пре свега ајвара.
Велики караван сакупља најбоље који ће се у Сокобањи борити за звање најуспешнијег ајварџије у Србији, освојити понеку награду, али и искористити манифестацију за стицање нових познанстава и искустава, у догађају у којем је паприка главни друштвени лепак. Организатор је створио све услове за добро такмичење, а штимунг је правио мокринско-кикиндски тамбурашки састав који није остао непримећен на главном тргу у Срборану.
- Трећи пут смо у Србобрану у оквиру наше акције, па се може рећи да све прераста у традицију у овој Општини. Максимални број екипа је ту, а најбољи ће представљати своју средину у конкуренцији укупно 30 најбољих екипа из Србије. Људи овде спремају зимницу коју ће понети кући, отприлике 10 до 12 тегли ће свако направити, а добили су све намирнице од организатора. Испуњени су сви услови за неговање спортског духа, али и традиције – рекла је чланица организационог одбора манифестације “Изађи ми на теглу” Љиљана Вукотић.
12-tegla7.jpg

12-tegla1.jpg

12-tegla2.jpg

12-tegla3.jpg

12-tegla4.jpg

12-tegla5.jpg

12-tegla6.jpg

12-tegla7.jpg

12-tegla1.jpg

PreviousNext
12-tegla2.jpg

12-tegla3.jpg

12-tegla4.jpg

12-tegla5.jpg

12-tegla6.jpg

12-tegla7.jpg

12-tegla1.jpg

12-tegla2.jpg

12-tegla3.jpg

12-tegla4.jpg

12-tegla5.jpg

12-tegla6.jpg

12-tegla7.jpg

12-tegla1.jpg

12-tegla2.jpg

12-tegla3.jpg

12-tegla4.jpg

12-tegla5.jpg

12-tegla6.jpg

PreviousNext

Ова манифестација уврстила је Србобран међу велике центре наше земље.
- Веома ми је драго што је и Србобран део ове манифестације и њу је минуле године обишло око стотину хиљада људи и то је један од добрих показатеља напретка и развоја наше Општине у привредном и пољопривредном смислу. Надам се да ће и остале манифестације, које су у плану, бити овако успешне - истакао је заменик председника Општине Србобран Лазар Крајиновић.
Текст и фото:М. Ристић

[/COLOR]

- - - - - - - - - -

https://www.dnevnik.rs/vojvodina/manifestacija-izadi-mi-na-teglu-posetila-srbobran-foto-16-09-2017

Манифестација “Изађи ми на теглу” посетила Србобран

...

Ова манифестација уврстила је Србобран међу велике центре наше земље.
- Веома ми је драго што је и Србобран део ове манифестације и њу је минуле године обишло око стотину хиљада људи и то је један од добрих показатеља напретка и развоја наше Општине у привредном и пољопривредном смислу. Надам се да ће и остале манифестације, које су у плану, бити овако успешне - истакао је заменик председника Општине Србобран Лазар Крајиновић.
Текст и фото:М. Ристић

...

Браво, браво, браво!

Много се радујем што на исти начин цените паприку, као и у Македонији. :heart:

Хоћу да ово постане српско-македонски настан. :D
Можда и да се уведу категорије: ајвар, лутеница, малиџано и сл.

Дошапните организаторима.

Хвала унапред.

---------------

Данас смо довршили ајвар од 50 кг паприке, а за сутра остаје још толико.
Одлично је испало.

Poslednja izmena:

Back