PAPRIKE, pečene paprike, ajvar...

• Začetnik teme Začetnik teme sanja
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
AJVAR

15kg ociscene paprike blansirati u 2l vode kljucale u kojoj je 1 jogurtska casa secera i 1,5 jogurtska casa soli.Kad se sve ocedi samleti na masini za meso sa 6 glavica belog luka i 20-ak feferonki.Sve prziti na malo ulja i dodati na kraju 2 konzervansa.Vruce sipati u tegle i povezati.

probajte da u serpi ili vec cemu pecete punjene paprike,pa napravite sos.prvo iseckate crn luk,i oljustite paradaj i iseckate,i to stavite u rernu na 180 stepeni dok pripremate paprike.Jos kad paradajz pusti svoj sok,njam predivno uzeti i tog sosa sa paprikama

Jos je rano za ajvar, ali za teoriju je svako vreme dobro.

E, najvise volim ajvar koji je napravljen samo od paprike, ali, po jednom starom receptu, na 10 kg paprike stavi se 4 kg plavog patlidzana. To povecava masu. Ne secam se koliko se ulja koristi da se uprzi ova kolicina, ali vazno je da se mase ne lepi za dno (ogromne plave serpe :) ) i, naravno, sve vreme se mesa (varjacom u vidu omanjeg vesla)
Ova serpa i varjaca idu u komletu kada se osnovna kolicina paprike i patlidzana multiplikuje :)

Sada, "precanski" je takav da stavljaju i sargarepu (bogohuljenje :( ), i paradajz, kako ko....
Jednom sam nasla recept u nekim "kuhinjama sveta " (ne na srpskom jeziku) pa pod naslovom "Srpski ajvar" navedose da se stavljaju i crne masline (!?)...Valjda one šumadijske, sta li...? Jedino ako su bolje leskovacke ? :)...

Dakle, kada se paprika ispece (preporucujem ćuškopek o kojem se, davno, dopisivasmo), ususka se da omeksa i lakse se oljusti, oljustena prenoci u ĐEVĐIRU (kakav lepa rec !), sutra sabajle se melje i przi... Sterilisane tegle napunis, stavis u rernu (neko samo susi van rerne, ja nemam hrabrosti za tako nesto), malo zapeces, kada se ohladi sipas odozgo ulje, pa zatvoris celofanom...

Ali, ljudima koji bi da neguju tradicije (npr. cuburskih dvorista, a i sire, balkanskog druzeljublja ) preporucujem komsijsko pecenje na plehu, uz meze, nesto 'ladno, muziku u pozadini...

Cuo sam da pecene paprike mogu da se spremaju i u mikro rerni!
Ako ih je neko vec tako pekao, molim vas za recept!
Hteo bih da napravim belolucne pecene paprike.

Hvala

U mikrotalasnoj rerni, bile bi više kao kuvane, ili dinstane, kako bi se ljuštile, ne znam, i ne bi imale onaj karakterisitčan miris pečenih paprika.
Ali ako mikrotalasna ima i grill opciju, onda može, jer to je isto kao i električni roštilj.

Jos je rano za ajvar, ali za teoriju je svako vreme dobro.

E, najvise volim ajvar koji je napravljen samo od paprike, ali, po jednom starom receptu, na 10 kg paprike stavi se 4 kg plavog patlidzana. To povecava masu. Ne secam se koliko se ulja koristi da se uprzi ova kolicina, ali vazno je da se mase ne lepi za dno (ogromne plave serpe :) ) i, naravno, sve vreme se mesa (varjacom u vidu omanjeg vesla)
Ova serpa i varjaca idu u komletu kada se osnovna kolicina paprike i patlidzana multiplikuje :)

Sada, "precanski" je takav da stavljaju i sargarepu (bogohuljenje :( ), i paradajz, kako ko....
Jednom sam nasla recept u nekim "kuhinjama sveta " (ne na srpskom jeziku) pa pod naslovom "Srpski ajvar" navedose da se stavljaju i crne masline (!?)...Valjda one šumadijske, sta li...? Jedino ako su bolje leskovacke ? :)...

Dakle, kada se paprika ispece (preporucujem ćuškopek o kojem se, davno, dopisivasmo), ususka se da omeksa i lakse se oljusti, oljustena prenoci u ĐEVĐIRU (kakav lepa rec !), sutra sabajle se melje i przi... Sterilisane tegle napunis, stavis u rernu (neko samo susi van rerne, ja nemam hrabrosti za tako nesto), malo zapeces, kada se ohladi sipas odozgo ulje, pa zatvoris celofanom...

Ali, ljudima koji bi da neguju tradicije (npr. cuburskih dvorista, a i sire, balkanskog druzeljublja ) preporucujem komsijsko pecenje na plehu, uz meze, nesto 'ladno, muziku u pozadini...

ništa bez plave šerpe, mad sam viđala i velike bele sa plavim tufnama.
a gde su u celoj priči maslinaste i bordo vangle:bye:

Da li zna neko recept, nacin spremanja, cake i sl.... nemam koga da pitam :)

Evo ti jedan juznjacki recept za ajvar.Ispeci paprike oljusti i iscepkaj,Stavi u serpu i przi jedno sat vremena.Posebno stavis u serpu litru zejtina,dva decilita sirceta i 150g secera da se skuva.Treba dobro ukuvati da ispari svo sirce i sipas u papriku.Kuvas jos sat vremena i posolis po ukusu.Stvis u vruce tegle i PRIJATNO:super::klap:

Mene zanima cepkani ajvar.Zna li neko kako to ide ?

Ovo ti je najbolji recept za cepkani ajvar jer dolazi sa juga Srbije.Iscepkane paprike stavis u serpu ali ih ne cedis.Kuvas satipo i oda u posebnu serpu stavis litru zejtina ,dva decilitra sircete i 150g secera da se skuva .Kuvas dok svo sirce neispari i sipas u papriku i kuvas jos sat vremena na jakoj vatri.Ako volis mozes da dodas i beli luk

Back