PAPRIKE, pečene paprike, ajvar...

www mira:
Kada smo već kod ajvara. Pravim ga iduće nedelje.
Mislim Espanol je u pravu. Nekada se parike nisu mlele nego sitno seckale za ajvar kada je domaćinstvo brojalo 20-30 članova pa njih 10 sedne i secka. Danas kada ja SAMA pravim ajvar koji Neša prosto obožava kako zamišlate da 20-30 kg, paprika iseckam. Ja neću ni da pokušavam da zamislim .Lepo uzmem mašinu za mlevenje i sameljem na krupnije. I bude odličan.Jedino za pinđur seckam ili cepkam papriku.E pa sada neka me Espanol iskritikuje ali ja ću po mome pa kako bude, a uvek bude dobro.
Espanol uzima slobodu da dobaci savet. Zašto tih 20- 30 kg moraš odmah da baciš u ajvar koji će da se kiseli po teglama? Primeni onu metodu sa zamrzavanjem pečenih (i neoljuštenih) paprika i svaki put kad ti se prijede imaš "taze" ajvar i čas posla iseckaš koliko ti treba. Arčim sistem godinama i super je. :wink:

sanja:
slazem se, moja mama radi nesto slicno ali mi imamo mali smrzivac, malo je komfornije pruziti ruku po teglu gotovog :lol: "user friendly" domaceg ajvara.
Vidim ja da ju tu KUM nešto zatajio! A i deda i ostali! Pa pošto večeras meračiš da mlatiš po ajvaru (hajvaru), ne budi lenja pa ispeci one Romanjole, na vruće baciš malo butera ili nekog krem sira, pa preko svega HAJVAR! Mrak! (Odoh da nešto gricnem, samog sebe ubijam ovakvim savetima). :lol:

dobrodosla, sve ke te naucime! :lol:
izvini esp, hipoglikemijska kriza na poslu.. :)

AJVAR ZA ODMA'

2,5 kilograma paprika (dugačkih ili babura)
1 kilogram plavog paradajza
3-4 čena belog luka
so, sirće, ulje
NAČIN PRIPREME
Paprike i plavi paradajz ispeći u rerni. Ohladiti, oljuštiti, očistiti od drški i semenja. Sve staviti u cediljku i pustiti najmanje 6 sati da se dobro ocedi. Samleti na vodenici za meso ili sitno iseckati zajedno sa belim lukom. Začiniti, mešati i sipati u činiju. Služiti hladno.

ovo je prepisano sa nekog sajta ali ce da pomogne, nema da omanes!!!

Espanol:
NIKAKO PAPRIKE NE MLETI U MAŠINI? Posle pečenja i čišćenja (uz što manje pranja pod vodom) uzeti lep veliki oštar nož i strpljivo ih seckati na male kockice. Posoliti po želji, dodati sitno seckani beli luk, preliti uljem i sirćetom ( preferiram jabukovo), lagano promešati i TO JE TO. Ajvar je uvek najlepši kad se pravi svež pred jelo. Oni mleveni i konzervirani nemaju veze sa ajvarom. Da bi to postigli, sveže pečene paprike ohladite, pustite da se ocede, dobro zatvorite u kese i u zamrzivač. Pred upotrbu ih odmrznete, očistite i po gornjem receptu. Ukus je kao da su tek ispečene. :wink: [/i][/b]
A da li se przi u serpi taj ajvar? Ovako zvuci kao salata. I da li se teze ljuste paprike odmah ili kada se odmrznu?

Petka:
Espanol:
NIKAKO PAPRIKE NE MLETI U MAŠINI? Posle pečenja i čišćenja (uz što manje pranja pod vodom) uzeti lep veliki oštar nož i strpljivo ih seckati na male kockice. Posoliti po želji, dodati sitno seckani beli luk, preliti uljem i sirćetom ( preferiram jabukovo), lagano promešati i TO JE TO. Ajvar je uvek najlepši kad se pravi svež pred jelo. Oni mleveni i konzervirani nemaju veze sa ajvarom. Da bi to postigli, sveže pečene paprike ohladite, pustite da se ocede, dobro zatvorite u kese i u zamrzivač. Pred upotrbu ih odmrznete, očistite i po gornjem receptu. Ukus je kao da su tek ispečene. :wink: [/i][/b]
A da li se przi u serpi taj ajvar? Ovako zvuci kao salata. I da li se teze ljuste paprike odmah ili kada se odmrznu?
Sa odmrznutih paprika kožicu svučeš kao čarapu. Mnogo je lakše nego kod sveže pečenih. Prženje se koristi kao neka vrsta pasterizacije za duže čuvanje u teglama. Pri tom paprika izgubi pola ukusa i sadržaja. Mnogo je lepši, zdraviji i ukusniji ajvar koji se uvek sprema svež pred jelo, jer kao što reče dođe kao sveža salata. Prženje i odlaganje u tegle nastalo je u vreme kad nije bilo drugog načina da se očuva duže. Danas je uz zamrzivače prava šteta praviti nazovi klasični ajvar.

Espanol:
Petka:
Espanol:
Sa odmrznutih paprika kožicu svučeš kao čarapu. Mnogo je lakše nego kod sveže pečenih. Prženje se koristi kao neka vrsta pasterizacije za duže čuvanje u teglama. Pri tom paprika izgubi pola ukusa i sadržaja. Mnogo je lepši, zdraviji i ukusniji ajvar koji se uvek sprema svež pred jelo, jer kao što reče dođe kao sveža salata. Prženje i odlaganje u tegle nastalo je u vreme kad nije bilo drugog načina da se očuva duže. Danas je uz zamrzivače prava šteta praviti nazovi klasični ajvar.
I meni je mama pravila uvek svez, tj. od zamrznutih paprika, ali koliko se ja secam uvek ih je i malo przila, ne dugo bas iz razloga da bude sto zdravije.

Petka:
Espanol:

I meni zvuci kao salata. Ovaj sto sprema moja mama i svekrva (zovu ga "Cepkani ajvar" jer cepkaju, odnosno seckaju papriku) je nekako gusta masa, mazes ga na hleb! Ovi recepti mi ne zvuce kao nesto sto ja poznajem kao ajvar.

Queen_:
Petka:
Espanol:

I meni zvuci kao salata. Ovaj sto sprema moja mama i svekrva (zovu ga "Cepkani ajvar" jer cepkaju, odnosno seckaju papriku) je nekako gusta masa, mazes ga na hleb! Ovi recepti mi ne zvuce kao nesto sto ja poznajem kao ajvar.
Mnogi ajvar poznaju kao masu iz tegle, znači promleven, propržen i sve ostalo. Bilo nekad, rekao sam iz kojih razloga. Ali, takav ajvar (tj. paprika u njemu) kroz sve te operacije pogubi i ukus i sve važne sadržaje. Pre svega vitamin C koji se uništava termičkom obradom ( a kojim je paprika bogatija i od limuna). Mlevenjem i prženjem nestane gotovo sav sok u kome su vitamini i ukus. Pa, ko voli da maže na leba takvu masu, stvar izbora. Ja sam samo pokušao da predložim ukusniju i zdraviju varijantu. Sorry zbog zabune.

NIsam rekla da volim a mazem ajvar na hleb, nego sam htela da docaram gustinu istog. I ne melje se , kao sto sam napisala, vec "cepka". Mene zanima kako se to postize (gustina, mislim)? Ima li neko recept za taj stari, klasicni ajvar koji se stavlja u tegle?

Queen_:
NIsam rekla da volim a mazem ajvar na hleb, nego sam htela da docaram gustinu istog. I ne melje se , kao sto sam napisala, vec "cepka". Mene zanima kako se to postize (gustina, mislim)? Ima li neko recept za taj stari, klasicni ajvar koji se stavlja u tegle?
OVO ĆU REĆI POSLEDNJI PUT! Postoje dve varijante:
1. Staromodna varijanta da ajvar liči na džem i ima gustinu podrazumeva (bez obzira na cepkanje mlevenje i sl.) prženje i dinstanje. To znači da je pogubio puno od ukusa i gotovo sve hranljive sastojke paprike.
2. Već pečenjem paprika pogubi pola vitamina, ali hvala Bogu zadrži pun ukus. Ako se posle toga priprema na način koji sam predložio unosite uz lep ukus i puno onog hranljivog što je ostalo. Daljim prženjem i svim ostalim radnjama dobijete nešto što se crveni, malo se "ćuje" ne papriku, ali je sadržajno svejedno da li na leba mažete "imalin" (ko zna šta je) ili tu masu koju nazivaju AJVAR. Stvar izbora. :wink:

Espanol:
Queen_:
OVO ĆU REĆI POSLEDNJI PUT! Postoje dve varijante:
1. Staromodna varijanta da ajvar liči na džem i ima gustinu podrazumeva (bez obzira na cepkanje mlevenje i sl.) prženje i dinstanje. To znači da je pogubio puno od ukusa i gotovo sve hranljive sastojke paprike.
2. Već pečenjem paprika pogubi pola vitamina, ali hvala Bogu zadrži pun ukus. Ako se posle toga priprema na način koji sam predložio unosite uz lep ukus i puno onog hranljivog što je ostalo. Daljim prženjem i svim ostalim radnjama dobijete nešto što se crveni, malo se "ćuje" ne papriku, ali je sadržajno svejedno da li na leba mažete "imalin" (ko zna šta je) ili tu masu koju nazivaju AJVAR. Stvar izbora. :wink:
I posle neka kazu da Espanol ne propagira zdravu hranu! :P Shalu na stranu, potpuno si u pravu, ako je vec pecena pa stavljena u zamrz., zasto je ponovo peci i UBITI je do kraja - onda to vec nije hrana no neki bezvredni surogat! Ziveo Espanol, ziveo zdrav AJVAR ! :oops: :lol:

Evo može nekome i da zatreba:

AJVAR

10 kg crvenih paprika ,2-3 kg plavog paradajza, ljute papričice, so, ulje, esencija.
Paprike, plavi paradajz i ljute papričice ispeći(prethodno oprati) .Pečene stavljazi u najlon kese da malo potpare.Kada se prohlade oljuštiti i stavljati u đevđir da se ocedi. Nakon toga samleti na krupnu šajbnu i upržiti sa 0.3-0,5 l.Zaljutiti po ukusu. Pri kraju posoliti i okiseliti sa esencijom. Topao ajvar sipati u tople tegle. Staviti u rernu da se malo zapeku. Sutra dan ih povezati.

AJVAR OD NEPEČENIH PAPRIKA

10 kg.paprika,2 -3 kg plavog paradajza, ljute papričice ko voli,ulje,sirće,voda,so, 1 konzervans.
Paprike očistiti od peteljki i semena,plavi paradajz oljuštiti,papričicama skinuti peteljke. U šerpu u kojoj će se bariti sipati 3 l.vode i 0,6 l sirćeta, 2 kašike soli. Papriku ,plavi i papričice kratko probariti i slagati u vanglu. kada se malo prohladi sve to samleti na mašini za mlevenje mesa .Upržiti sa uljem od 0,5 l-0,7 l.Oljutiti po ukusu.Posoliti ako treba i još malo okiseliti sa esencijom ako treba.Dodati 1 konzervans.Tipli ajvar sipati u tople tegle i zapeći.Sutradan izvaditi iz rerne i povezati.

PINĐUR

7 kg paprika, 3 kg paradajza, 2 dcl.sirćeta, 0,3 l.zejtina,4 kašike šećera,3 kašike soli, 5 ljutih papričica.
Crveni paradajz oljuštiti ,samleti i kuvati dok ne počne da se zgušnjava.Paprike ispeći očistiti i iscepkati na manje komadiće.Dodati ih u paradajz .Zatim dodati i ostale sastojke i to sve lepo upržiti .
Sipati u tople tegle.

www mira:
Evo može nekome i da zatreba:

AJVAR

10 kg crvenih paprika ,2-3 kg plavog paradajza, ljute papričice, so, ulje, esencija.
Paprike, plavi paradajz i ljute papričice ispeći(prethodno oprati) .Pečene stavljazi u najlon kese da malo potpare.Kada se prohlade oljuštiti i stavljati u đevđir da se ocedi. Nakon toga samleti na krupnu šajbnu i upržiti sa 0.3-0,5 l.Zaljutiti po ukusu. Pri kraju posoliti i okiseliti sa esencijom. Topao ajvar sipati u tople tegle. Staviti u rernu da se malo zapeku. Sutra dan ih povezati.

AJVAR OD NEPEČENIH PAPRIKA

10 kg.paprika,2 -3 kg plavog paradajza, ljute papričice ko voli,ulje,sirće,voda,so, 1 konzervans.
Paprike očistiti od peteljki i semena,plavi paradajz oljuštiti,papričicama skinuti peteljke. U šerpu u kojoj će se bariti sipati 3 l.vode i 0,6 l sirćeta, 2 kašike soli. Papriku ,plavi i papričice kratko probariti i slagati u vanglu. kada se malo prohladi sve to samleti na mašini za mlevenje mesa .Upržiti sa uljem od 0,5 l-0,7 l.Oljutiti po ukusu.Posoliti ako treba i još malo okiseliti sa esencijom ako treba.Dodati 1 konzervans.Tipli ajvar sipati u tople tegle i zapeći.Sutradan izvaditi iz rerne i povezati.

PINĐUR

7 kg paprika, 3 kg paradajza, 2 dcl.sirćeta, 0,3 l.zejtina,4 kašike šećera,3 kašike soli, 5 ljutih papričica.
Crveni paradajz oljuštiti ,samleti i kuvati dok ne počne da se zgušnjava.Paprike ispeći očistiti i iscepkati na manje komadiće.Dodati ih u paradajz .Zatim dodati i ostale sastojke i to sve lepo upržiti .
Sipati u tople tegle.

HVALA!!! ovo je ono sto sam trazila, i izvinjavam se Espanolu ako se kosi sa njegovim dozivljajem ajvara! Pa ne volimo svi isto! Miro, jel moze i sa cepkanom paprikom isto? Ja ne bih da meljem

Mozda sam omanuo temu ali se bar tice paprika.....

Paprike punjene sirom:

Nekoliko paprika ''silja'' - zelenih
(koliko moze da stane u veci tiganj)

100-150 gr sira - starijeg
1 jaje
3-4 paradajiza
ulje
origano
ruzmarin
persun
beli luk 2-3 ceneta
50gr slaninice

Paprike se ociste, i napune se izgnjavljenim sirom u kome je umuceno jaje i doda se malo persuna.
Paprika se zatvori kolutom paradajiza da sir ne curi po tiganju.
Dok se paprike prze (ulja koliko da pokrije dno), pripremi se paradajiz.
Izrenda se paradajiz (naravno bez ljuske), doda se origano, ruzmarin, slaninica i njegovo velicanstvo beli luk (sitno iseckan), a moze i malo parmezana. Dobro se umuti. Kad su paprike pri kraju doda se paradajiz i jos se malo proprzi 5 - 10 min na tihoj vatri.

Prijatno!

Robin HooD

P.S. Nadam se da nisam nesto zaboravio

Nije zimnica, al' su paprike; pravila pre neki dan odvalili smo se:wink:

Razviti jednu koru lisnatog testa i staviti u podmazanu tepsiju. Crvene paprike ispeći, oljučtiti iseći i propržiti na malo ulja. Šampinjone iseckati i takođe propržiti. Na razvijenu koru poređati paprike, zatim šampinjone i sve to ''zatrpati'' rendanim trapistom. Prekriti drugom razvijenom korom, iseći na kocke i zaliti izmešanom pavlakom sa tri jajeta.
Začini po želji i ukusu:razz:

Ја правила као мусаку:
печене паприке испоховане један ред, затим сир са јајима, па поховани патлиджан, па сир па опет похована печена паприка и на крају нарендан качкавалј.

a ja, u malu vatrostalnu ciniju: filete pecane paprike, ne pohovane (lakse i za rad i za konzumaciju, tj. varenje)ali dobro ocedjene, onako "prst debelo" pa izmrvljen stari sir, pa opet paprika i tako redom, zavrsim paprikom, umutim "rojal" masu (to je to za musaku, jaja i mleko), sipam da paprike ogreznu, malo viljuskom podignem paprike da masa prodre do dna, odozgo stavim u nekoliko gomilica par kasicica pavlake i zapecem.
A ta rojal masa je najbolja kada se na 100 ml mleka stavi 1 jaje.

Back