Prvo treba da znas da ja nisam napaljena klinka.Donosis pausalne zakljucke kao i u tvojim postovima.I kako ti znas da sam se ja reinkarnirala sa tvojih 70 postova?Sto se tice prevoda mislim na ta tvoja dva...Patrijah pavle je tu cuvenu recenicu rekao na studenskim protestima!
Zaboravio si da kazes u svojoj opsirnoj analizi jednu vaznu cinjenicu da je Nabuko projekat pod americkom kontrolom (1). Trebao bi da staryeski energent isporucuje Evropi preko Balkana.Najkraci put vodi preko Kosova (2).Jos jednu vaznu stvar koju si izostavio je i ta da se pored zemalja koji su vlasnici interesunu i Nemacka i Francuska (3).Trasa do Austrije vodi isključivo kroz zemlje nato-a. Ideja je da gas sa Kavkaza, Irana i Centralne Azije bude, preko istočnog Mediterana i Turske, a potom Balkana, sproveden do tržišta Zapadne Evrope (4) .Postoje pet globalnih frontova-Kosovo,Korejsko poluostrevo,Indokina i srednji istok i podrucje istocne Afrike. (5)
Kosovo je vazno iz dva razloga.jedan od njih je stvaranje velike vojne baze, a drugi je prolazak gasovoda i naftovoda koji bi bio pod kontrolom SAD i Nato-a. (6)
Rusija ce ponovo iskoristiti Srbiju.Ergetska bezbednost i snabdevanje Evrope naftom i gasom iz Kaspijskog basena i Srednje Azije, su i direktni sudar interesa SAD i Rusije .Spekulise se i oko nove alijanse Rusije,Kine i Iran kojoj bi u perspektivi trebala da se prikljuci Indija.Kosovo je postalo nezavisno i nema smetnji da krak prodje kroz Makedoniju i Kosmet.,pa kroz bivse republike SFRJ, prema Austiriji i Zapadnoj Evropi (7). Na osnovu ovog moze se izneti zakljucak da Rusija pored interesa da brani medjunarodno pravo ima i drugih razloga da se suprotstavlja proglasenju nezavisnog Kosova a jedan od njih je borba da se ne izgradi konkuretski Nabuko. (8)
Tvoji zakljucci da je kupovina NIS- beznacajni je budalastina....Ovde su u igri mnogo veci interesi koji si ti u tvojoj pametnoj strateskoj analizi izostavio.Propustio si esenciju.lA to koliki O Plavom potoku,Juznom, sovjetskom gasovodu moze procitati svako koristeci google (9) ...
Najvishe mrzim ljude poput tebe Moreplovka. Uzmu konkretnu i argumentovanu analizu, "sazvacu" je, natope "pljuvachkom" i onda pljunu nazad autoru u lice chime su sirokoj masi niskochelaca u publici mnogo zanimljiviji za gledanje i navijanje nego shto je neko ko se bavi argumentovaniom diskusijom. Izvrtanje chinjenica i "cirkularna logika" ti je izgleda specijalnost ? SVE shto si ti rekla direktno, ja sam indirektno u tekstu ne samo izrekao nego i ODLICHNO argumentovao (sukob interesa SAD-RF, kaspijski region, gasni kartel) jedina razlika je u tome shto u mom tekstu chovek mora da razmisli shta je procitao a tvoj post je vec sazvakan i svaren pa se lakshe konzumira. Ali nema veze, i sa ludjim i sposobnijim sam senosio. Ti mi dodjesh kao zabava u rano nedeljno jutro - da se odmorim od nedeljnih radnih pobeda.
Kao shto neki odavno kazu. Krenimo redom pishimo kredom.
1. Ponovicu definishi "kontrolom". Da li ga SAD podrzavaju - da. Da li ga smatraju ODLICHNOM idejom - DA. Da li je to jedan od stozera americhke ideje da zavuku Rusima - Daa. "Kontrola" kakva bre kontrola. Imaju identichnu kontrolu kao navijachi na tok utakmice (mogu da bodre svoje, zvizde tudjima ili prekinu utakmicu neredima, ali na rezultat slabu kontrolu imaju imaju).
2. TOLIKA glupost da evo posle 12 sati od kad sam je prochitao ne mogu da se smirim i sredim - i dalje VRISHTIM od smeha. "Najkraci put" je BASH onaj koji je i izabran (Bugarska-Rumunija-Madjarska-Austrija). Osim toga na tom putu se nalaze 4 zemlje koje poseduju sopstvene gasno-naftne kompanije sa vishedeceniskom praksom izgradnje i rada sa gasovodima chime se troshkovi kako izgradnje tako i rada gasovoda u velikoj meri redukuju. Neko ce da gradi gasovod preko produzetaka Prokletija i crnogorsko bosanskih gudura umesto da ga proturi trasom koja je odabrana gde su Karpati jedini problem ? SMESHNO. Makedonija, Grchka, Kosovo, Srbija, BIH i ostala boranija su zaista bile (nekada davno) deo plana za izgradnju juznog kraka Nabucca. Ali ne kao tranzitne zemlje nago samo i jedino kao krakovi za snabdevanje tih istih teritorija. Vishe nisu iz razloga koje cu elaborirati kasnije.
3. Francuska je aktuelna od 2003 kao deo zainteresovanih za Nabucco projekat. Ona je tada i izvrshila pritisak da se "ukine" juzni krak gasovoda i time uslovila finansiranje i podrshku kreditiranju projekta kod Evropske centralne banke (smatrali su da je gasifikacija tih zemalja dok josh ne udju u EU posao samih drzava chlanica i da EU ne treba da baca pare na taj deo projekta - kada vec ima "svoja precha posla"). Nemachka je (sa svoje strane) projekat podrzavala od pochetka, i "autor" je veoma kontraverznog predloga da gasovod ide preko Turske. Predlog koji je razbesneo:
- Grchku: kombinacija istoriskog animoziteta, realnog rivaliteta i chinjenice da gasovod u tom sluchaju ne bi efikasno podmirivao potrebe Grchke (objasnicu kasnije).
- Italiju: poshto u tom sluchaju ENI ne bi mogao da bude funkcionalni deo konzorcijuma ("usluge" ENI-ja u gradnji podvodnog gasovoda Gruzija-Bugarska bi bile nepotrebne), chime ne bi ni bio deo konzorcijuma, chime se ne bi ni pitao kuda gasovod ide, shto ima za posledicu da bi njegove "zelje" za krakom ka jugu Italije bile ignorisane - SHTO SE I DOGODILO !!!

- Italiju i Grchku kao dve zemlje koje su energetski najugrozenije u EU. Istovremeno konzorcijum je formiran zaobilazeci te dve zemlje i od 2003-ce su se njihove najgore nocne more ostvarile - Nabbuco ih 'ignorishe" i ne uzima u obzir. BASH TO je ENI, Italiju kao drzavu i Grchku i nagnalo da udju u pregovore sa Gaspromom i Ruskom drzavom o izgradnji gasovoda za njihove potrebe poshto od "Nabucca leba videti nece".
BTW ista ta Francuska od dolaska Sarkozija gde god stigne i moze "puca u kolena" Nabucco projektu poshto smatra da je bolje da EU bude zrtva Ruskog monopola nego da istu tu EU Turska ucenjuje gasom preko Nabucca za ulazak u EU !!!
4. "Istochnog Mediterana" ? Kakvog bre Mediterana ? O kakvom to Mediteranu prichash u svrhu gasovoda i gasa ? Sirija ? Jordan ? Liban ili (ne do Bog) Izrael ?

Nevazno. U tekstu sam vishe nego detaljno objasnio kakve i kolike probleme bash sa izvorishtem gasa ima Nabucco (zemlje kaspijskog regiona ne mogu vishe da ga chekaju - rerutiraju svoje projekte izvoza na Rusiju).
5. Kakvih frontova ? U chemu ? I KAKVE to ima veze sa gasom i gasovodima.
6. Naftovod nikada nije ni planiran da ide preko Kosova i ex-SFRJ republika. A o gasovodu sam vec objasnio ZASHTO je smeshno uopshte i prichati o tome da ISHTA osim prodajnog gasovoda bude implementirano u drzavama ex-SFRJ. Pogledaj malo reljef i bice ti BOLNO jasno i zashto. Ako te mrzi objasnicu. nekoliko desetina puta je jednostavnije trasirati magistralni gasovod planiranom rutom do Madjarske i zatim BIH, Hrvatsku, Srbiju i Crnu goru snabdevati krakovima gasovoda koritima Save, Kupe, Bosne i Drine (chak mozesh i da birash

) nego se zamlacivati transportom gasa preprechujuci "balkanske gudure". O chinjenici da dva najmocnija patnera u gradnji Nabucca (OMV i MOL) ta trzishta vec drze u monopolskom polozaju (koji bi nekakav juzni krak Nabucca ozbiljno narushio) DA I NE GOVORIMO.
7. Ponovicu, sama ideja da neko gradi chak i krak Nabucca (kao magistralnog gasovoda) preko Kosova je toliko smeshna da je to REVIJALNO. OPET cu ponoviti SAMO pogledajte obichan shkolski atlas zashto je tako. Pored toga nego ce da gradi gasovod preko:
- Makedonije koja je na rubu gradjanskog rata,
- Kosova gde "2 luda srbina" mogu iz chistog besa da gasovod sabotiraju od jutra do sutra.
- Crne Gore koja je "fizichki kupljena" od strane Rusa.
- Bosne i Hercegovine koja ima reljef gde je put za repromaterijal teshko doneti a kamoli gasovod izgraditi.
Cela pricha sa "gasovodom preko Kosova" je konstrukt samo teoretichara zavere i krelaca kojima su za sve krivi masoni, moroni, grupe 56/3-2 pingvini na Grenlandu a koje sve kolektivno brane "mornarichke koke".

Ralnost je MNOGO jednostavnija.
8. Nabucco nije uopshte konkurentski "Juznom toku" !!! Mislim SAD bi voleo da ga takvim predstavi ali sushtinski on to zaista NIJE !!! Nabucco ima za cilj da snabdeva zapadnu Evropu gasom kaspijskog regiona, "Juzni tok" ima za cilj snabdevanje Grchke, Italije i Bugarske (krak jug) i svakoga ko je zainteresovan (Srbija, Hrvatska, Madjarska, Austrija) severnim krakom. Juznio krak celo projekat isplacuje i odrzava finansiski i strateshki isplativim. Severni krak je CHISTI profit. Nazalost (ili na srecu) Evropsko trzishte je toliko energije gladno da oba mogu da funkcionishu paralelno bez da se i elementarno "guraju".
Samim time Rusi UOPSHE ne moraju da se "bore" protiv Nabucca. Kohabitacija je mnogo dobra stvar. Specijalno kada si aktivan (kao shto rusi vec 2 godine jesu) na formiranju "gasnog kartela" drzava kaspijskog regiona (uzor OPEC) chime ce biti nevazno i chiji je gas i chime se transportuje. Sve ce to (iz ugla drzava u regionu) biti "nash gas"