Nesumnjivo Hrvati

Najbolji deo...od 56. minuta kreće.

Lozo:
I sada je njima dokaz da se to dogodilo, je to što se nešto Stepinac o tome očitovao. To je neprihvatljivo za znanost. To nas uopće ne zanima. To znanestvenika uopće ne treba zanimati. To nije dokaz da se to dogodilo.

Dve jedine ključne rečenice u tom gostovanju...

Samo ne mislim da danas mnogo Hrvata pati od nekog konvertitskog kompleksa, to je bilo kod nekih do WWII, kada je bio jos veci konzervativizam, kada su se pamtila vise porekla i preci i slicne stvari, pa su osecali potrebu da se dokazuju kao veliki Hrvati, danas pre mislim da je rec o kompleksu malih razlika Hrvata u odnosu na Srbe, gde Hrvati polaze iz jedne narcisticke pozicije, ugladjanih i prozapadnih, a koriste Srbe tako slicne njima, kao neke orijentalce i divljake, kako bi istakli svoju civilizaciju vrednost, samo da bi cesto, potonuli jos dublje u svoj sopstveni primitivizam, koga i nisu svesni, jer se sve to prebacuje na Srbe. i tako eklatantno dokazali da nisu ipak nista drugo do ipak jednog primitivnog balkanskog drustva.

Koja budaletina poremecena ...

Pazi ti ovu umobolnost...ima više izvora; Stepinac šta piše ne treba da nas uopšte zanima jer možda nije došao do dobrih podataka (?). Potom u Glini, koja je tada imala negde 40-50 hiljada stanovnika (više nego ikada u čitavo vreme postojanja tog grada) nije moguće, logični neizvodivo da uhapsi u sred noći nekoliko stotina odabranih ljudi. Koji su, iz nekog razloga, potpuno pouzdano svi naoružani.

Stvarno mora postojati, kao što imamo za lekare, neka etička institucija koja istoričarima oduzima licencu, kako da se izrazim. Odnosno barem u toj meri da ne mogu bez nje raditi nigde u prosveti. Nije zdravstvo samo društveno relevantno.

Hrobi se jaca vraca nego ikad, "ctrl+c" i "ctrl+v", dominiraju u njegovom akademskog vokabularu, pretpostavljam da svakih mesec dana, kao i svaki pravi akademik, mora da zameni tipke za komadnu "ctrl" i za slova "c" i "v". :D :D

A pazi sad ovo...

»Prema svjedočenju podmaršala Karla pl. Matasića Blagajskog, na njegov ›upit o narodnosti njena oca‹, Wilhelmina mu je, uz začuđeni pogled, odgovorila ›Pa moj je otac Hrvat‹. (›Mein Vater ist doch ein Kroat‹).« (Tomašek 1991)

Rekoh, hajde da vidim šta piše Tomašek na koga se Grčević poziva...možda tu ima nečeg interesantnog...

pripovijest.jpg

Studija je vrlo interesantna i lepo urađena, nema šta. Ali onda, vrlo zabačeno, u svega jednoj fusnoti, pod rednim brojem 72, na 120. stranici, nalazi se jedan podatak koji nisam znao (mada jesam slutio, jer sve što je od Vilhelmine ostalo bilo je isključivo na nemačkom jeziku, čak i kada se dopisivala sa našim ljudima) i koji dopunjuje dosta onog što sam o Vilhelmini Runjanin napisao nešto ranije...obrati pažnju vrlo pažljivo. :cool:

Hrvate.PNG

:hahaha:

Pazi ti ovu umobolnost...ima više izvora; Stepinac šta piše ne treba da nas uopšte zanima jer možda nije došao do dobrih podataka (?). Potom u Glini, koja je tada imala negde 40-50 hiljada stanovnika (više nego ikada u čitavo vreme postojanja tog grada) nije moguće, logični neizvodivo da uhapsi u sred noći nekoliko stotina odabranih ljudi. Koji su, iz nekog razloga, potpuno pouzdano svi naoružani.

Stvarno mora postojati, kao što imamo za lekare, neka etička institucija koja istoričarima oduzima licencu, kako da se izrazim. Odnosno barem u toj meri da ne mogu bez nje raditi nigde u prosveti. Nije zdravstvo samo društveno relevantno.

Interesantno, mada ga nisam gledao nesto mnogo, nemam nekako utisak kao da veruje u to sto prica. Imam dojam da vrlo svesno, kao svak idobri post-ustaski "nacionalni radnik", izvrce cinjenice iz razloga zastite kakvih "nacionalnih interesa" svoje drzabe.

1568701986384.png

Vanja Sutlić otac, filozof

https://bs.wikipedia.org/wiki/Vanja_Sutlić
Vanja Sutlić sin, direktor HRT-a

Srbi, krštenog imena Jovan Kuga (i otac i sin).

1568703861638.png

Sutlić, Vanja
, novinar i urednik (1948). Diplomirao na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu. Tijekom studija urednik u Studentskom listu i suradnik u Hrvatskom sveučilištu. Od 1973. radi na TVZ-u u unutrašnjopolitičkoj redakciji. Radio za Obrazovno-znanstveni program te u kulturnoj redakciji Informativnoga programa. Pokretač i voditelj političkoga magazina Spektar 1980. Urednik redakcije unutrašnje politike 1982–86, zamjenik urednika Informativno-političkoga programa 1986–90. Uređivao izborni ciklus Izbori ‘90, uveo izravno prenošenje saborskih sjednica 1990. Izvještavao s bojišta u Sloveniji i Slavoniji. Pokretač i suurednik emisija Izbor i Slikom na sliku 1991. Od 2001. urednik Dnevnoga programa. Od 2002. pomoćnik glavnoga ravnatelja HRT-a za HTV, potom privremeni ravnatelj HTV-a, pomoćnik glavnoga ravnatelja HRT-a te glavni ravnatelj 2007–09.

https://www.jutarnji.hr/kultura/fil...se-vlak-na-toj-stanici-nije-zaustavio/196456/

Šovinistički ispad direktora HRT-a

Zagreb -- Direktor Hrvatske televizije Vanja Sutlić vređao je po nacionalnoj osnovi novinarku HRT-a Ivanu Dragičević-Veličković, tvrde zaposleni u toj medijskoj kući.

Vanja Sutlić, vjenčani kum Antuna Vujića (SDP), rođen 1948.g. imenovan po ocu Jovan Kuga, a kroz godinu dana otac mijenja svoje i ime sina u Vanja Sutlić, njegov otac istog imena Vanja Sutlić bio je visoki dužnosnik,ideolog i filozof CKSKJ. Negdje krajem sedamdesetih otac se odriče svog sina i briše ga iz naslijedstva radi gađenja prema naćinu probijanja u hijerarhiji partije bez ulaganja znanja i sposobnosti. Naš Vanja 70-ih provodi čistke na TVZ, tijekom 90-ih sam odlazi s HRT-a, a da ga nitko nije otjerao, 2000 figurira kao zamjenik gl. urednika tjednika FOKUS, ubrzo se bez natjećaja vraća na HRT.

Poslednja izmena:
Лујо Адамовић (Ровињ, 31. јул 1864Дубровник, 19. јул 1935) је био српски ботаничар.

220px-Lujo_adamovic.jpg

Спомен-камен на Миџору, као сећање на првог освајача

Лујо Адамовић је рођен у Ровињу због очеве службе, али је детињство провео у Дубровнику.
Студирао је медицину у Бечу и природне науке у Београду и Берлину. Радио је као професор у средњој школи у више места у Србији. После одбране доктората, од (1901—1905) је био професор Велике школе у Београду, а после тога одлази у Беч за доцента. За време Првог светског рата био је управник Ботаничке баште у Београду. Проучавао је флору и вегетацију Балканског и Апенинског полуострва, а нарочито је обрадио подручја Србије, Црне Горе, Бугарске и Далмације. Увео је многе појмове у савремену гео-ботаничку науку. Његова дела су штампана у многим научним часописима (Рад, ЈАЗУ; Глас, САН и др.). Најзначајнија дела су: О шумама југоисточне Србије, (Дело, 1899); Вегетацијски односи Балканског полуострва (Лајпциг,1909); Биљногеографске формације зимзеленог појаса Далмације, Херцеговиине и Црне Горе (1911) и Фитогеографски положај и подела Италије. Поред овога је објављивао још многе стручне радове. У научну литературу увео је вегетацијске појмове псеудомакија и шибљак, а бавио се и доказивањем законитости у развитку и распрострањености биљних врста.

Zbog svojih zasluga koje je postigao istraživanjem biljnoga svijeta južnoslavenskih zemalja i Balkanskoga poluotoka, 1907. je izabran za dopisnoga člana Jugoslavenske akademije znanosti i umjetnosti u Zagrebu. Starost je proveo u Dubrovniku, kao pripadnik dubrovačkog srbokatoličkog pokreta.
Najznačajnije djelo Vegetacijske prilike balkanskih zemalja (Die Vegetationsverhältnisse der Balkanländer, 1909) ubraja se u klasična dela nauke o vegetacionim formama. Važni su i Biljni svijet Dalmacije (Die Pflanzenwelt Dalmatiens, 1911), Biljni svijet jadranskih zemalja (Pflanzenwelt der Adrialänder, 1929) kao i Biljnogeografski položaj i raščlanjenost Italije (Die pflanzengeographische Stellung und Gliederung Italiens,1933).

Ante Gotovina je konvertit i to skorasnji.

XY tvrdi da je upoznao neke ljude koji su mu znali da l dedu ili pradedu i koji kazu da se preselio tamo na to ostrvo kod Zadra i presao u katolicasnstvo

U dva laka koraka od:
X = Y
X = neki srbin tvrdi da je upoznao neke srbe koji su mu rekli da je X = Y

Kolega, uzmite Index vidimo se na drugom roku.

U dva laka koraka od:
X = Y
X = neki srbin tvrdi da je upoznao neke srbe koji su mu rekli da je X = Y

Kolega, uzmite Index vidimo se na drugom roku.

Pa ne bih bas rekao da je istoricar Aleksandar Rakovic osoba X, ja sto mogu da kazem na tu pricu je da postoji samo 40 Gotovina u Hrvatskoj ( sada vrv i manje ) i da prezime nije patronimsko, sto zaista otvara mogucnost da su svi oni rodjaci, e sad, da li stariji ljudi iz tog srpskog sela koji tvrde da su poznavali Antinog dedu konvertita, su u pravu ili ne, to se moze jedino utvrditiili uvidom u crkvene knjige ili DNK analizom ( mada Hrvati beze od ovog poslednjeg kao djavo od krsta ),za sada, nije mi poznato da je to neko uradio.

Mislim da tu možda može biti nečeg. Pretraživao sam ranije šta se može naći o Gotovinama i ništa nisam pronašao. Za nacionaliste krv i poreklo su bit stvari; svi volu da naveliko pričaju o svojim precima, tako da je interesantno da u dokumentacija i javnosti još nije bilo govora o tome.

Neka me neko ispravi ako zna više o Gotovinama.

ili DNK analizom ( mada Hrvati beze od ovog poslednjeg kao djavo od krsta ),za sada, nije mi poznato da je to neko uradio.
Ne bježe. E,sada da ne ispada da su u pitanju osoba X i osoba Y,jer se radi o ljudima koje poznajem,i normalno da ne želim njihova imena ovdje davati u javnost.

Uglavnom radi se o Dalmatincima. Sela u kojima žive su susjedna,a nalaze se u kontinentalnom dijelu Dalmacije. Oni su inače veliki prijatelji i išli su na taj test,gdje je utvrđeno da imaju tu istu grupu i da potiču od istog muškog pretka.

U tome i jest tragika naših naroda da se međusobno kolju ,tamane i "ćeraju" (ćeraćemo se još),a radi se o ljudima iste krvi.

Pa ne bih bas rekao da je istoricar Aleksandar Rakovic osoba X, ja sto mogu da kazem na tu pricu je da postoji samo 40 Gotovina u Hrvatskoj ( sada vrv i manje ) i da prezime nije patronimsko, sto zaista otvara mogucnost da su svi oni rodjaci, e sad, da li stariji ljudi iz tog srpskog sela koji tvrde da su poznavali Antinog dedu konvertita, su u pravu ili ne, to se moze jedino utvrditiili uvidom u crkvene knjige ili DNK analizom ( mada Hrvati beze od ovog poslednjeg kao djavo od krsta ),za sada, nije mi poznato da je to neko uradio.

Četrdesetak ima nedavno.

https://actacroatica.com/en/surname/Gotovina/

There were 20 of them in the middle of the past century

Treba proveriti podatke pre Drugog svetskog rata (zbog ratnih stradanja), ali ovo mi doslovno liči na jednu ili možda dve porodice u čitavoj Hrvatskoj. Kako ne govorimo o nekom starijem vremenu, nastanka prezimena, ovakvi scenariji su tipični kada se radi o migrantima iz drugih zemalja, posebno kada imamo ovako jasni geografski koncentrat.

Četrdesetak ima nedavno.

https://actacroatica.com/en/surname/Gotovina/

There were 20 of them in the middle of the past century

Treba proveriti podatke pre Drugog svetskog rata (zbog ratnih stradanja), ali ovo mi doslovno liči na jednu ili možda dve porodice u čitavoj Hrvatskoj. Kako ne govorimo o nekom starijem vremenu, nastanka prezimena, ovakvi scenariji su tipični kada se radi o migrantima iz drugih zemalja, posebno kada imamo ovako jasni geografski koncentrat.

Teško da će biti da je prije 60-ak godina neki Srbin otišao na Pašman i tamo proširio obitelj Gotovina na 40 članova. Sa sve pokatoličavanjem u SFRJ, dakle tu bi se radilo o nekom bliskom srpskom pretku, dedi npr. Ako sam dobro razumio tijek ove rasprave.

Eventualno se moglo dogoditi da je prije 320 godina neki pravoslavac za vrijeme kandijsko-morejskog rata došao iz Bosne u zadarski kotar, pa onda na Pašman, tamo prešao na katoličanstvo itd. Mada to opet može biti a i ne mora.

Mislim da tu možda može biti nečeg. Pretraživao sam ranije šta se može naći o Gotovinama i ništa nisam pronašao. Za nacionaliste krv i poreklo su bit stvari; svi volu da naveliko pričaju o svojim precima, tako da je interesantno da u dokumentacija i javnosti još nije bilo govora o tome.

Neka me neko ispravi ako zna više o Gotovinama.
Gotovina nije nacionalist.

Teško da će biti da je prije 60-ak godina neki Srbin otišao na Pašman i tamo proširio obitelj Gotovina na 40 članova. Sa sve pokatoličavanjem u SFRJ, dakle tu bi se radilo o nekom bliskom srpskom pretku, dedi npr. Ako sam dobro razumio tijek ove rasprave.

Eventualno se moglo dogoditi da je prije 320 godina neki pravoslavac za vrijeme kandijsko-morejskog rata došao iz Bosne u zadarski kotar, pa onda na Pašman, tamo prešao na katoličanstvo itd. Mada to opet može biti a i ne mora.

Msm da sam ja izneo malo nejasne podatke, ne secam se da li je pradeda, deda ili cukun-deda. Za sve starije od dede, 40 potomaka ( sa sve suprugama) je moguce, a ne treba zaboraviti da su u tih 40 ukljuceni i Srbi Gotovine. Svakakao je rec o relativno skorasnjem konvertitstvu, pod uslovom da je ovo sve tacno, ali buduci da se Gotovine kod Hrvata istorijski ne pominju, dok su mi dobro dokumentovane kod Srba, sasvim je moguce, ko ne i izvesno, da je najveci zivi hrvatski heroj i formalno vodja ( pitanje koliko i prakticno ) najveceg etnickog ciscena u Evropi od WWII, upravo poreklom od Srbina po muskoj liniji.

Back