Nesumnjivo Hrvati

To bi bilo sasvim u skladu s onim što sam nagađao, da su koncem 17.st u sklopu veće migracije katolika i pravoslavaca u Dalmaciju došli i Gotovine.

U stvari, to bi bila vrlo tipična priča. Jedino je špekulativne prirode jesu li došli kao pravoslavni ili katolici, pa ako su došli kao pravoslavni na Pašman vjerojatno su prešli na katoličanstvo unutar generaciju dvije jerbo po popisu iz 1991. u Tkonu nema niti jedan Srbin.

To me podsjeća na priču o Johnnyju Štuliću Srbinu, iako u Ninu, odakle su Štulići od 2744 stanovnika postoji jedan(1) Srbin. (Popis 1991.)

Ali zašto ih ima samo dvadesetak sredinom prošlog stoleća? To je prilično malena brojka.

Ово да су Османлије некако фаворизовале православце је небулоза. Османска држава није познавала разлике између хришћана (па чак често ни између хришћана и Јевреја), већ их је све једнако рачунала у невернике. Једина разлика у статусу могла је потицати од тога ако је хришћанин/Јеврејин рођен ван османске државе. Ако је царство ратовало против Рима, ратовало је и против Москве (неки од најкрвавијих ратова били су управо против Русије). Што су православни хијерарси били мултезими, само сведочи о две могућности: да римокатолика није било довољно, или да римокатоличке цркве нису имале довољно новца саме себе да закупе.

Zar se katolici nisu mogli osloniti na papinu pomoć u tom pogledu, finansijski?

Da nastavimo sa eugeničkim paralelama.
Uzmimo u obzir da su Slaveni završili svoju etnogenezu negdje godine 1000-te, Poljaci su prvog kralja imali negdje 952.(Mieszko I), tada su se otpr doselili Mađari u panonsku ravnicu i rasjekli Slavene na Zapadne i Istočne i južnoslavenski patrljak, tada su se, po gledištima nekih jezikoslovaca formirala narječja, i završila diferencijacija slavenskih jezika, vrlo uvjetno rečeno.

DakleM, uzevši u obzir da Rvat mora dokazivati svoje porijeklo od cca godine 1500-te(mada ni to za doajena Mrkalja nije ni izbliza dovoljno) moglo bi se konstatovati kako Rvati moraju dokazivati svoje porijeklo tačno polovicu ukupnog koherentnog slavenskog bitisanja na ovim prostorima!(jer inače su Srbi)

Što je najsmješnije od svega, velik dio i može, ako ne 500 a onda barem 350 ili 300 godina unazad dokazati odsutstvo ma i jednog pravoslavnog pretka. Što je upravo nevjerojatno naci-fašistički bogougodno.

Ali zašto ih ima samo dvadesetak sredinom prošlog stoleća? To je prilično malena brojka.
Čini mi se to prezime nadimačkog porijekla, ne znam, može biti svašta. Može biti vrlo lako da svi Gotovine nisu u krvnom srodstvu.

To su bila mala mjesta, sa stotinjak-dvjesto duša 1900-te(nagađam, ne da mi se kopati), ne čini mi se 20 ljudi baš tako malo, možda su imali ženske djece puno, pa se prezime prorijedilo.

Mada, ne razumijem se baš dobro u to, osim što ću konstatirati da bi prezime od 40-ak ljudi u Splitu u 19.stoljeću bilo jedno od većih ili barem srednjih.(iz knjige splitska prezimena 2004.). Tako da, 20ak ljudi u malom mjestu ne čini mi se nešto posebno čudno.

Zar se katolici nisu mogli osloniti na papinu pomoć u tom pogledu, finansijski?
Изгледа да нису могли. Не знам може ли се како направити процена броја римокатолика у ејалету Босна, али сумњам да би цифра била велика. Стога бих био храбар да кажем да је овим порезом (иако је свакако имала профит) православна црква омогућила егзистенцију римокатоличкој; колико сам видео нешто тужби римокатолика, оне су искључиво финансијске природе.

Što je najsmješnije od svega, velik dio i može, ako ne 500 a onda barem 350 ili 300 godina unazad dokazati odsutstvo ma i jednog pravoslavnog pretka. Što je upravo nevjerojatno naci-fašistički bogougodno.

Ovo sto radis je klasican "slamnati argument", gde imputiras stavove koje uopste ne drzimo i onda napadas te tvoj konstrukte, koji sa nama nemaju nikakvih veza, sa sve ad hominem napadom gde pravis paralele izmedju nas ovde i nacista ( kao da Hrvati imali nesto protiv nacista, da cinicno dodam ), iako u stvari pravis samo paralelu izmedju fasista i tvog "slamnatog coveka" , koga ovde poturas kao kukvicije jaje umesto nasih stvarnih razmisljanja o ovoj temi. Znaj da svaki argument koji si ovde izneo, izneo si protiv samog sebe i tvojih licnih konstrukta.

I opet cela prica je potekla od svedocastva par starijih ljudi koji tvrde da suznali nejgovog pretka koji se odselio na to ostrvo, presao u katolicanstvo i prekinuo kontakt sa njima, to sto ih je bilo svega 20 ( sa sve Srbima Gotovinama, kojih jos uvek ima u Hrvatskoj ) i sto su svi sa jednog mesta, samo je ostavilo mogucnost ( dodao bih izglednu ) da je zaista tako kao sto ti ljudi tvrde.

Meni vise brine, kako si ti, koji je ovde bio medju umerenijim Hrvatima, toliko zapenio i okinuo na lika koji je u SFRJ sistemu bio obican ( i to sitan ) kriminalac, a kasnije osudjen u Hagu kao ratni zlocinac ( da ne ulazimo sad u skandalozan nacin na koji je oslobodjen ).

Postoje
Претпостављам да је овај линк (овдје) гдје то и пишеЂорђе Јањатовић је ажурирао списак свих српских презимена у Босни и Херцеговини (овдје), које локације та презимена настањују, којој парохији припадају и коју крсну славу славе.
Ту презимена Готовина нема што казује да их већ неко вријеме, барем задњих 30ак година, нема у БиХ, као Срба наравно.
На жалост, таквог списка српских презимена у Хрватској немамо у дигитализованој форми, барем ја нисам нашао, имамо парцијалне евиденције, како су те евиденције на "радару", прилично је то штура а некад има и манипулација.

Msm da jos uvek postoje Srbi Gotovine u Republici Srpskoj ( bar tako ispada po fejsu haha ), doduse ne nesto mnogo.

Zasto ne citiras moje ostale postove?
Naravno, to je izreceno u prenesenom znacenju ( uglavnom ljudi zdravo razvijene inteligencije i sposobnosti ucenja, ne tumace izreceno bukvalno ), da bi se skrenula paznja na post, svakako da Gotovina ne moze biti licno konvertit, vec samo potomak skorasnjeg konvertita. Razlog zbog kako je tako izreceno, je da bi diskutant, to jest ja, postigao odredjeni, "wau efekat", jer ako je srpski konvertit pocinio, bar formalno pocinio, najveci ratni zlocin nad Srbima od WWII, normalno da ce privuci paznju Srba koji ucestvuju u diskusiji ( nisam ocekivao da ce privuci paznju i tolikih Hrvata ). U daljem obrazlozenju stava jasno se vidi da sam mislio na njegovog dedu ili pradedu ( iako sam se pride vise puta ogradio od te tvrdnje, kao apsolutno tacne, jedino je podcrtao kao mogucu ), mada se jos uvek vodi polemika medju istoricarima da li su konvertiti i potomci konvertita ( ja iskreno izbegavam da potomke konvertita nazivam konvertitima, osim ako ne vidim konvertitski kompleks, koji doduse, moguce je i da postoji kod Gotovina, "hrvatska junacina", zbog direktnog secanja na srpske pretke... pod uslovom da su zaista poreklom od srpske porodice Gotovina ), na to mozes naletiti u vise udzbenika. Inace tebe zulja sto ti je nacionalni heroj poreklom Srbin, a mene zulja sto si za nacionalnog heroja izabrao kriminalca i ratnog zlocinca ( tipa kao da ja izaberem Arkana ili tako nesto ).

Poslednja izmena:
Da, sasvim je u redu da to misliš. Čak ni ne trebaš to razlagati.
Kao što je sasvim u redu da ljude koji smatraju Oluju za "oslobađajuću akciju" ne zanima što ti ili tvoj narod mislite o karakteru te oslobađajuće akcije.

Sta trazis onda ovde?

Ako je tebi oslobadjajuca akcija progon cetvrt miliona ljudi, masovono bombardovane civilnih ciljeva, bombardovane izbeglickih kolona, masovna pljacka i ubistvo na terenu, i to sve na teriotoriji zasticenojod Ujedinjenih Nacija ( nesto slicno Srebrnici ), ja te iskreno zalim i tebe i naicn na koji si toliko podbacio kao ljudsko bice

Ovo sto radis je klasican "slamnati argument", gde imputiras stavove koje uopste ne drzimo i onda napadas te tvoj konstrukte, koji sa nama nemaju nikakvih veza, sa sve ad hominem napadom gde pravis paralele izmedju nas ovde i nacista ( kao da Hrvati imali nesto protiv nacista, da cinicno dodam ), iako u stvari pravis samo paralelu izmedju fasista i tvog "slamnatog coveka" , koga ovde poturas kao kukvicije jaje umesto nasih stvarnih razmisljanja o ovoj temi. Znaj da svaki argument koji si ovde izneo, izneo si protiv samog sebe i tvojih licnih konstrukta.

I opet cela prica je potekla od svedocastva par starijih ljudi koji tvrde da suznali nejgovog pretka koji se odselio na to ostrvo, presao u katolicanstvo i prekinuo kontakt sa njima, to sto ih je bilo svega 20 ( sa sve Srbima Gotovinama, kojih jos uvek ima u Hrvatskoj ) i sto su svi sa jednog mesta, samo je ostavilo mogucnost ( dodao bih izglednu ) da je zaista tako kao sto ti ljudi tvrde.

Meni vise brine, kako si ti, koji je ovde bio medju umerenijim Hrvatima, toliko zapenio i okinuo na lika koji je u SFRJ sistemu bio obican ( i to sitan ) kriminalac, a kasnije osudjen u Hagu kao ratni zlocinac ( da ne ulazimo sad u skandalozan nacin na koji je oslobodjen ).

Ne, oprosti, ali uopće nisam mislio na tebe. Nego na doajene teme koje čitam godinama da ih sad ne imenujem. Nema to veze sa straw man fallacy. A što se tiče kriterija akademije SS-a u Bad Tolzu u Bavarskoj, to sam pročitao, nisam iz prsta isisao.

Za Gotovinu me se lično yebede, šta se mene tiče može biti Srbin. Samo mi je bilo intrigantno, s obzirom da znam da su sa Pašmana. U Oluju, Haag i to nebih sad ulazio.

Kad smo već kod toga, krajnje je zabrinjavajuće to kako generaliziraš "kao da su Hrvati imali što protiv nacista". I samim time tvoja prozivka pada u vodu kao nedosljedna i neukusna.

Uostalom, zar je zabranjeno samo dati komentar na temu bez posebnog citiranja ikoga?

Kad smo već kod toga, krajnje je zabrinjavajuće to kako generaliziraš "kao da su Hrvati imali što protiv nacista". I samim time tvoja prozivka pada u vodu kao nedosljedna i neukusna.

Uostalom, zar je zabranjeno samo dati komentar na temu bez posebnog citiranja ikoga?

Nacelno se slazem, ali sam si poceo sa naci poredjenima i optuzio ljude koji nikada nisu ovde imali nikakvih sovinistickih ispada za nekakvu eugeniku.

Nemaš brige, to je ništa.
Mrkalj te baci u kategoriju Nehrvata ako ti je jedan predak Nehrvat, kamoli neće ako ti je samo jedan predak Hrvat.
Nemaš brige, mirno spavaj.

Znaš šta je suština; Mrkalj smatra da je nacionalni identitet nešto što je nasledno. I zato on npr. tako priča o strancima u Srbiji, ljudima mešanog porekla, smatrajući da njihovo poreklo, odnosno deo unutarnje psihologije koji su nasledili od svog čukundede ili čukunbabe, stvara prepreku da izgrade svoju svest kao nacionalno svesni Srbi. Zato i piše tako često o tome kako u slučaju drugih naroda kod pojedinaca srpskog porekla...da je reč o ljudima kojima jedan deo mozga kaže da su Srbi, pa onda zato to kaže za Hrvate koji imaju srpske pretke:

Ne bi on time da rasrbi Runjanina, nego sebe. To je prokletstvo konvertitstva koje konvertita prati do groba - ti se "osećaš" Hrvatom, ali tvoji preci ječe u tebi, u tvom podsvesnom. I, Hrobiju je pritom potrebna jedna racionalizacija, a poseže za modelom da su (njegovi preci) u pitanju pravoslavni Vlasi koji se nisu osećali Srbima, a Srbi su postali tek kasnije pod uticajem radio-televizije Beograd. :per:

Jedno vreme sam mislio da ne govori figurativno, u prenesenom značenju, pa da bude kao neko ko pročita u starim knjigama šta je i odakle je i koje su mu vere bili preci sa neke od strana porodice i slično, kako se ljudi i često izražavaju...ali ovde se ne radi o tome. On doslovno misli da se bebe rađaju sa klicom o Srpstvu koju razvijaju u utrobi majke.

To mi je kada se radi o srpskim nacionalistima najurnebesniji deo kada govorimo staroj jezičkoj nacionalnoj teoriji. U tom slučaju, mi govorimo o naučnom konstruktu Srba-štokavaca, tj. o zamišljenoj zajednici koja nije deo nekakve srpske nacije, već se (objetkivnom metodom, a ne subjektivnom) etnografski proglašava Srbima. I onda bi trebalo da ljudi u 21. veku, navodno, naslede svest predaka koju ti preci uopšte nisu ni imali već koju su im drugi, i davno nakon njihove smrti, odredili. Dakle paradox par excellence. :lol:

U tom smislu je i promašaj u celoj ovoj priči oko Runjanina, jer tu se jednostavno radi o klasičnom primeru rasizma; nemogućnosti da se uopšte prihvati kao mogućnost da je jedan Srbin komponovao muziku hrvatske nacionalne himne. To je sastavni deo narativa u kojem Srbi moraju isključivo zauzeti bad guy kontekst, da bi u celom hrvatskom mitu o Srbima moralo imati smisla, pa tako npr. Runjanin i Tesla nisu Srbi, ali Ratko Mladić i Momčićo Đujić su pravi primeri Srba.

Poslednja izmena:
Znaš šta je suština; Mrkalj smatra da je nacionalni identitet nešto što je nasledno. I zato on npr. tako priča o strancima u Srbiji, ljudima mešanog porekla, smatrajući da njihovo poreklo, odnosno deo unutarnje psihologije koji su nasledili od svog čukundede ili čukunbabe, stvara prepreku da izgrade svoju svest kao nacionalno svesni Srbi. Zato i piše tako često o tome kako u slučaju drugih naroda kod pojedinaca srpskog porekla...da je reč o ljudima kojima jedan deo mozga kaže da su Srbi, pa onda zato to kaže za Hrvate koji imaju srpske pretke:

Jedno vreme sam mislio da ne govori figurativno, u prenesenom značenju, pa da bude kao neko ko pročita u starim knjigama šta je i odakle je i koje su mu vere bili preci sa neke od strana porodice i slično, kako se ljudi i često izražavaju...ali ovde se ne radi o tome. On doslovno misli da se bebe rađaju sa klicom o Srpstvu koju razvijaju u utrobi majke.

To mi je kada se radi o srpskim nacionalistima najurnebesniji deo kada govorimo staroj jezičkoj nacionalnoj teoriji. U tom slučaju, mi govorimo o naučnom konstruktu Srba-štokavaca, tj. o zamišljenoj zajednici koja nije deo nekakve srpske nacije, već se (objetkivnom metodom, a ne subjektivnom) etnografski proglašava Srbima. I onda bi trebalo da ljudi u 21. veku, navodno, naslede svest predaka koju ti preci uopšte nisu ni imali već koju su im drugi, i davno nakon njihove smrti, odredili. Dakle paradox par excellence. :lol:

U tom smislu je i promašaj u celoj ovoj priči oko Runjanina, jer tu se jednostavno radi o klasičnom primeru rasizma; nemogućnosti da se uopšte prihvati kao mogućnost da je jedan Srbin komponovao muziku hrvatske nacionalne himne. To je sastavni deo narativa u kojem Srbi moraju isključivo zauzeti bad guy kontekst, da bi u celom hrvatskom mitu o Srbima moralo imati smisla, pa tako npr. Runjanin i Tesla nisu Srbi, ali Ratko Mladić i Momčićo Đujić su pravi primeri Srba.
1569163605721.png

https://en.wikipedia.org/wiki/Straw_man

Није то што пише Мркаљ нелогично.
Подцењујеш несвесни део који сви имамо и показује се да је изразито јак.

У гене се свашта запати. То више није никаква митологија, већ научна догма.
Запати се глад, ношење оружја, лењост, сиротиња...
Гледај наше политичаре. Што су листом алави на новац. Па зато што су им преци били гладни.
Исто тако у озбиљним друштвима, из раје на државничку позицију, неће стићи никад нико. С истим образложењем.

Гени су Славене све и свја. Научно се потврђује.

Koliko Srba ima Šiptarske pretke ? Reka bi da ih ima znatan broj.
Чуј шиптарске!
Та одредница ту не постоји на начин на који је представљаш.
Али је логично да се одређене особине вуку кроз гене.
Занимљиво је напименути да су сви неолиберали нашег простора, заговарачи НВО, ти који највише пљују једну од страна, деца из мешовитих бракова. То је, готово, правило.

Back