Je li se ti praviš da ti ja nisam napisao vrlo opširan odgovor u prethodnoj poruci, ili si je stvarno preskočio? Upravo ti vršiš na ovoj temi ovim pravljenjim mene ludim, zabacivanje i potiskivanje činjenica.
Hajde probaj samo mirno, dakle staloženo, bez predrasuda, razmotriti izvor koji je iskorišćen da se Josif Runjanin predstavi kao Hrvat. On je oženio Hrvaticu. Dobio je sa njom ćerku kojoj je ona dala ime nesrpsko ime; netradicionalno u porodici Runjanin. Kada joj je otac umro, ona je imala 9 godina. Bila je uvek vezana sa majčinom familijom; sa Runjanima veze nije održavala. Odselila se u Grac i odrasla uz baku, Josipu Peraković. Formirana i kao ličnost, s Hrvatima i po veroispovesti katolkinja. Celi život ona je provela dobijajući finansije od jednog hrvatskog društva koje joj je kao kćeri skladatelja hrvatske nacionalne himne redovno slalo pare u Austriju. Od toga je živela. I onda, 43 godine nakon smrti njenog oca (koga je kratko i poznavala) dolazi jedan Hrvat, ženi koju hrvatska organizacija izdržava i odgovara na pitanje koje je narodnosti njen otac...a ovaj taj privatni razgovor prepričava jednom čoveku, koji to zapisuje.
Pročitaj sve to naglas jednom, pusti sebi kroz glavu, priseti se šta ti pišeš Srbima koji na osnovu izjava Frana Gundulića svojataju celu tu familiju, uključiv i velikog Dživa i onda stavi sve što sam ja napisao u vezi porodice Runjanin (i čak izvor ti isfotografisao) a što si odlučio ta potpuno izignorišeš i mene praviš budalom interpretirajući pismo JAZU kao da moje objave pređašnje doslovno uopšte ni ne postoje. Je li treba da ponavljam ko je (i šta), aman, bio Josifov deda? Pa prvu stranicu iz njegovog memoara sam ti postavio na ovoj temi svega par poruka iznad!