Ljubavnice, Elfride Jelinek, Lom, 135 str.
https://www.korisnaknjiga.com/ljuba...MUSOBTPhkRPZVlAAI35cigr8zpxzC64gaAoadEALw_wcB
Moj prvi, ali verujem, ne i poslednji, susret s austrijskom nobelovkom.
Knjiga nije velika po broju strana, ali nije mi bila laka za čitanje. Bilo mi je teško da se naviknem na stil. Ne samo zbog toga što nema velikih slova, nego su i same rečenice kratke, jednostavne, proste, opisi nekako primitivni i u najmanju ruku čudni.
Ali kad se naviknemo na to, pratimo sudbine dve devojke u potrazi za srećom, sa ciljem da se udaju i imaju decu jer tek tada postaju priznate članice društva. Brigita dok radi u fabrici donjeg rublja, grabi ka svom cilju da se uda za perspektivnog zanatliju preduzetnika Hajnca, iako joj se on sam malo gadi, ali spava s njim, rešena da ga uhvati na bebu. Zna da svojim poreklom nije na njegovom nivou, da njegovi roditelji priželjkuju bolju ženu za svog sina, ali vešto i bezobzirno preskače sve prepreke i ostvaruje svoj cilj.
Paula je seljančica koja pokušava da se izdigne iz sredine u kojoj raste, tako što počinje da se školuje za krojačicu. Ali podaje se neotesanom i priglupom drvoseči Erihu. Ostaje trudna, snovi se ruše, ništa od krojačice. Kad se dete rodi, na intervenciju rodbine on se ženi njom, ali sreće tu ipak nema. On pijanči, tuče je, a ni ona se nije pokazala baš pametnom, pa opet donosi loše odluke i na kraju završava sama radeći u fabrici donjeg rublja.
Ta fabrika smeštena u predivnom krajoliku je simbol večite ženske nesigurnosti i zavisnosti.