Nacije na Balkanu (i šire, opšte pitanje nacionalnog identiteta)

formice, ne može se od crnogoraca stvoriti srbi, jer nisu postojali pretpolitički crnogorci. a politički crnogorci su jako insistirali (a i danas to rade) na svom etničkom srpstvu, ili ga interpretiraju kao crnogorstvo. i zato imaš potrebu da se mijenja jezik ili da se neke ličnosti kao njegoš proglašavaju crnogorcima, iako kada su one postojale tako nešto nije ni moglo da postoji. njegoš je mogao biti samo etnički srbin, nikako politički srbin ili crnogorac.kao u slučaju tesle sa hrvatima. ja razumijem da ti kao politički crnogorac imaš potrebu da ideš duboko u istoriju, ali ona kao takva za taj identitet ne postoji. crnogorci su, ako ćemo pošteno , najnoviji identitet na balkanu, jer su čak i bošnjaci imali nekakav kulturni, doduše tanak, pokret, preko maka dizdara, muhameda filipovića, kasnije politički preko zulfikarpašića.

kod crnogoraca to nije postojalo. prvi autentičan politički pokret je lscg. kulturnog i prosvetnog rada prije toga nema. ako ima, ja bih volio da čujem, ali ne vjerujem, jer sve se svodilo na taj dualizam - mi smo srbi-crnogorci, i završena stvar. onog trenutka kada su se politički crnogorci odlučili odreći svog etničkog srpstva (što imaju apsolutno pravo) oni su prestali da polažu pravo da istorijsko nasljeđe - a to je praktično kompletna crnogorska istorija.zbog toga imamo takav kulturni rat za jezik, za crkvu, za ostatke pisane kulture, jer oni su svjesni da su praktično na brisanom prostoru i nemaju ništa.

Siniša pobratime neznam ko te to slagao te si povjerovao u te priče. Da su od Njeguša pročitao i ono što je školska lektira bilo bi ti jasno da sam Petar II a ni ijedan drugi od Ptrovića, sam za sebe nije nikad rekao da je Srbin. Uvijek vrlo jasno i precijzno su govorili da su Crnogorci i to ne u smislu geografske odrednice već naroda i nacije (i u etničkom i u političkom smislu). Kad su oni postojali, postojali su Srbi u etničkom smislu, koji su već vjekovima bili integralni dio Turskog carstva i politički se uklopili u tursku nacionalnu svijest, i Srbi u Austriji koji su se počeli osvješćivati politički i postajati nacija.
Vidiš za Teslu koji jeste bio pravoslavne vjere pa time i Srbin iako je rođen u austrijskoj pokrajini koja je kasnije postala Hrvatska, postoji dokaz da se politički izjašnjavao kao Austrijanac. Kad se useljavao u Ameriku morao je, kao i svaki useljenik ostaviti podatke koje, odakle je i đe ide, čak i koliko para nosi. Ta je arhiva potpuno slobodna da joj se pristupi i tamo ćeš viđeti da on niti srpstv o niti hrvatsvo niđe ne pominje nego na pitanje koje je nacionalnosti kaže da je Austrijanac.
Na isti način kad je 1918 u Podgorici pod okupacijom srpske vojske održana takozvana velika nardona skupština (srpskog) naroda (poslije su izbacili ono srpskog), svi Crnogorci su prko noći proglašeni Srbima, a samom narodu je bilo zabranjeno da se izjašnjavaju nacionalno bilo kako osim Srbin jer je nacija Crnogorci ukinuta. To je bila politička odluka Vlade Srbije i njenog kralja.
Što se tiče etničkog srpstva imaš tu jedan problem što je to?
.

Poslednja izmena:
Siniša pobratime neznam ko te to slagao te si povjerovao u te priče. Da su od Njeguša pročitao i ono što je školska lektira bilo bi ti jasno da sam Petar II a ni ijedan drugi od Ptrovića, sam za sebe nije nikad rekao da je Srbin. Uvijek vrlo jasno i precijzno su govorili da su Crnogorci i to ne u smislu geografske odrednice već naroda i nacije (i u etničkom i u političkom smislu). Kad su oni postojali, postojali su Srbi u etničkom smislu, koji su već vjekovima bili integralni dio Turskog carstva i politički se uklopili u tursku nacionalnu svijest, i Srbi u Austriji koji su se počeli osvješćivati politički i postajati nacija.
Vidiš za Teslu koji jeste bio pravoslavne vjere pa time i Srbin iako je rođen u austrijskoj pokrajini koja je kasnije postala Hrvatska, postoji dokaz da se politički izjašnjavao kao Austrijanac. Kad se useljavao u Ameriku morao je, kao i svaki useljenik ostaviti podatke koje, odakle je i đe ide, čak i koliko para nosi. Ta je arhiva potpuno slobodna da joj se pristupi i tamo ćeš viđeti da on niti srpstv o niti hrvatsvo niđe ne pominje nego na pitanje koje je nacionalnosti kaže da je Austrijanac.
Na isti način kad je 1918 u Podgorici pod okupacijom srpske vojske održana takozvana velika nardona skupština (srpskog) naroda (poslije su izbacili ono srpskog), svi Crnogorci su prko noći proglašeni Srbima, a samom narodu je bilo zabranjeno da se izjašnjavaju nacionalno bilo kako osim Srbin jer je nacija Crnogorci ukinuta. To je bila politička odluka Vlade Srbije i njenog kralja.
.
Ти си непоправљив.:per:

Da su od Njeguša pročitao i ono što je školska lektira bilo bi ti jasno da sam Petar II a ni ijedan drugi od Ptrovića, sam za sebe nije nikad rekao da je Srbin. Uvijek vrlo jasno i precijzno su govorili da su Crnogorci i to ne u smislu geografske odrednice već naroda i nacije (i u etničkom i u političkom smislu).

FORMICe, pa kako je moguće da si zaboravio? Već nekoliko puta smo do sada raspravljali o tome na ovom forumu, a bogami i u privatnoj prepisci.

Kralj Nikola:

Боже сачувај да то буде - несреће не би било веће за нас Србе од те!

Маџари и не теже тамо, а она преко нас Срба и преко неког дијела Бугара, сјести у Македонији, божја вјера, неће па да јој је у војсци таман половина Руса.

Иако је Русија онолико крви пролила за Бугарску, то што за нас Србе није, ми смо јој много милији него Бугари

Па и у најгорем случају ми Срби не би имали бојати се Бугара ни са војничког гледишта. Јер ја апсолутно не давам ономе догађају 1885. никакве важности, нити му приписујем друго што до једног случајног парцијелног надмоћија једне бројно јаче и спремније снаге над другом.

Јачи смо ми Срби од Бугара! Те ја не бих био мишљења да зазиремо од њих и да им давамо злу вољу, а они нека грају и присвајају ријечима и наш Ком и наш Ниш - може им бити. И њих и Хрвате страх је од нас, па зато тутње с њиховом Великом Бугарском и Великом Хрватском. Ми смо Срби предоминирајући живаљ на Балканском полуострву и остаћемо, ако не не раздвоји неслога, која ни је вазда кобнија била но снаге непријатеља.

...смо Срби поријеклом а Црногорци провинцијално.

Jedan od najpoznatijih citata Petra II Petrovića Njegoša:

Име ми је вјерољуб,
презиме ми родољуб.
Црну Гору, родну груду
камен паше одасвуда.
Српски пишем и зборим,
сваком громко говорим:
народност ми србинска,
ум и душа славјанска.

Mogao bih ti naći još gomilu drugih Njegoševih primjera, koji itekako pokazuju da je on naravno sebe smatrao Srbinom.

FORMICe, kada smo već nekoliko puta ovo do sada razjasnili, zbog čega ponavljaš tu netačnu tvrdnju? :think:

Nikola Tesla nije bio Srbin zbog svoje pravoslavne hrišćanske vjere - već jednostavno zato što je bio Srbin, pripadnik srpske nacije.
U tu tvrdnju, da se izjasnio Austrijancem, čisto sumnjam, zato što mu Austrija odnosno Austro-Ugarska nije bila voljena. Od te zemlje je pobjegao, protiv nje se zalagao, a 1918. godine kada je država razrušena bila i slavio. Pa pobogu FORMICe, Tesla je smatrao uvredom zvati ga Austrijancem, jer je to bilo osporavanje njegova Srpstva (zamisli da tako neko tebe nazove recimo Turčinom, samo zato što su ti preci bili pod Turcima)! :rtfm:
Da je Nikola Tesla bio vrlo svjestan svoje srpske nacionalne pripadnosti, valjda ti je poznato...

.
Srpski pišem, srpski zborim,
svakom gromko ja govorim,
NARODNOST MI SRBINSKA,
um i duša slavjanska.

:bye:

FORMICe, pa kako je moguće da si zaboravio? Već nekoliko puta smo do sada raspravljali o tome na ovom forumu, a bogami i u privatnoj prepisci.

Kralj Nikola:

Jedan od najpoznatijih citata Petra II Petrovića Njegoša:

Mogao bih ti naći još gomilu drugih Njegoševih primjera, koji itekako pokazuju da je on naravno sebe smatrao Srbinom.

FORMICe, kada smo već nekoliko puta ovo do sada razjasnili, zbog čega ponavljaš tu netačnu tvrdnju? :think:

Nikola Tesla nije bio Srbin zbog svoje pravoslavne hrišćanske vjere - već jednostavno zato što je bio Srbin, pripadnik srpske nacije.
U tu tvrdnju, da se izjasnio Austrijancem, čisto sumnjam, zato što mu Austrija odnosno Austro-Ugarska nije bila voljena. Od te zemlje je pobjegao, protiv nje se zalagao, a 1918. godine kada je država razrušena bila i slavio. Pa pobogu FORMICe, Tesla je smatrao uvredom zvati ga Austrijancem, jer je to bilo osporavanje njegova Srpstva (zamisli da tako neko tebe nazove recimo Turčinom, samo zato što su ti preci bili pod Turcima)! :rtfm:
Da je Nikola Tesla bio vrlo svjestan svoje srpske nacionalne pripadnosti, valjda ti je poznato...

Političke proglase i programe ne uzimam za ozbiljno jednako kao i pjesmice to je za časiove iz književnosti.

Nemože se izbrisati ono što je na Elis Isle napisano. Svako može slobodno provjeriti i uvjeriti se rođeninm očima. Što je ko mislio to je druga priča. Naravno da je Tesla bio Srbin ali je napisao da je nacionalno Austrijanac. To su politička izjašnjavanja. Na isti način je i Nikola govorio da je Srbin iako je Crnogorac. Čudne su te paralele

Jak je Tesla bio Austrijanac kad je u Americi lobirao protiv Austrije.

I tvrdijo da Austrija vrsi zlocin protiv svog naroda.

Inace Austrijanac u to vreme nije bilo narodnost. I one koje danas smatramo Austrijancima su se zvali Deutschösterreicher.

Ne postojala je i nacija i narod Austrijanaca. I danas se oni nazivaju Deutschösterreicher što mi prevodimo na Austrijanac.

Srpski pišem, srpski zborim,
svakom gromko ja govorim,
NARODNOST MI SRBINSKA,
um i duša slavjanska.

:bye:

Pjesmice su fikcija (izmišljotina) pjesnika koje sa stvarnošći nemaju nikakve veze

Poslednja izmena:
e svašta s tobom Formice, ti si logiku okrenuo naglavačke... pa Tesla može biti Austrijanac jer je rođen na teritoriji austrijske pokrajine... a Njegoš može biti Srbin samo u etničkom i nacionalnom smislu jer tako kaže, tako se osjeća, preci su mu bili Srbi, potomci su mu bili Srbi... dokazivati da je Njegoš Srbin je kao dokazivati da je mlijeko bijelo, pa to skoro da je aksiom... ;)

e svašta s tobom Formice, ti si logiku okrenuo naglavačke... pa Tesla može biti Austrijanac jer je rođen na teritoriji austrijske pokrajine... a Njegoš može biti Srbin samo u etničkom i nacionalnom smislu jer tako kaže, tako se osjeća, preci su mu bili Srbi, potomci su mu bili Srbi... dokazivati da je Njegoš Srbin je kao dokazivati da je mlijeko bijelo, pa to skoro da je aksiom... ;)

Postoji nekoliko aksioma sve ostalo valja dokazati :)

Danas se vecina smatra Österreicher. I sam naziv Deutschösterreicher pokazuje da se smatraju deo nemackog naroda/nacije.

To sa Njemcima je priličnozafrknuto izgleda da oni ni dan danas ne znaju što su i ko su. Oni jesu "Dojč" znači li to ljudi? Germani su antički avez plemena etnički raznorodnih, a sama Njemačka nacija je postala od raznih naroda Bavaraca, Prusa, Sasa, ...a radui jedinstva nacije Hitler je izrićito zabranio dotadašnji običaj stavljanja dvije kokarde na kapama njemačkih vojnika (crno-bijelo-crvene za carstvo i nacionalne boje za zemlju iz koje su). Sve je to bilo prije nekoh 70-ak godina. Nevjeruijem ni da Njemci mogu nacionalno sazriti za tako kratko vrijeme.

Poslednja izmena:
Političke proglase i programe ne uzimam za ozbiljno jednako kao i pjesmice to je za časiove iz književnosti.

Pa šta onda pišeš

Da su od Njeguša pročitao i ono što je školska lektira

..a sad odjednom ispade da je to što si i sam predložio da se pročita - irelevantno? :dontunderstand:
Je li možda ovo opet primjer dvostrukih standarda, kao kada si rekao da političke proglase ne računaš, a i sam citirao jedan kako bi dokazao jedinstvo Hercegovaca i Crnogoraca? :think:

P. S. Između ostaloga, u pitanju je i privatna prepiska. :rtfm:

Nemože se izbrisati ono što je na Elis Isle napisano. Svako može slobodno provjeriti i uvjeriti se rođeninm očima. Što je ko mislio to je druga priča. Naravno da je Tesla bio Srbin ali je napisao da je nacionalno Austrijanac. To su politička izjašnjavanja. Na isti način je i Nikola govorio da je Srbin iako je Crnogorac. Čudne su te paralele

Naravno da ne može. Zašto bi?
Nikola Tesla nije napisao da je nacionalni Austrijanac.

O tim američkim imigracionim listinama smo već raspravljali - kao što sam naveo, podatke nisu upisivali sami ljudi, već službenici za njih, na osnovu ključa antropološke studije Danijela Folkmara. Pa kako ti uopšte može pasti na pamet da je Tesla sam napisao, kada se vrlo jasno vidi da je sve napisala ista ruka? Zar je moguće da su svi ljudi imali isti rukopis početkom XX stoljeća? :mrgreen:

Ako išta, Austrijanac Nikola Tesla upravo obratno, i najbolje govori o tome kako oni nisu ama baš nikakav realan izvor za utvrđivanje nacionalnog identiteta odnosno izjašnjavanja ljudi. Jer, eto, Tesla je upisan onako kako on zasigurno nikada u životu ne bi sebe okarakterisao (u Evropi je upadao u tuče sa ljudima koji bi ga zvali "Austrijancem", što je bio pogrdni oblik).

Evo, pogledajmo jedan mali primjer tih dokumenata:

jaramazristoaleksici8cl.gif

Više je nego jasno da podatke nisu unosili pak sami putnici, već službenici SAD. Na ovom primjeru se konkretno vidi i jedan vrlo interesantan slučaj - u skladu sa preporukama iste komisije, prema kojima su Crnogorci neka vrsta sub-etnosa Srba, iznad 'Montenegrin' se u ovom konkretnom slučaju stavilo jedno 'Servian' u zagradi, da bi se znalo da se pod Crnogorcima podrazumijevaju svakako pripadnici srpskog naroda.
Ili sad do treba da znači da su svi ti navedeni seljaci Grahovljani, Rudinjani, Banjani i Cuce naveli upišite me kao Crnogorac, pa onda stavite u zagradu Srbin iznad? ;) Naravno da ne. Ne, ti dokumentarni izvori nisu ama baš nikakvi kredibilni dokazi koje bismo mogli iskoristiti za rekonstrukciju nacionalnog identiteta naših ljudi s kraja XIX ili početka XX stoljeća, a donekle je na to ukazao i trenutno najpopularniji crnogorski istoričar, dr Živko Andrijašević:

Nedavno je objavljen članak u prilog tezi da su se stanovnici Crne Gore početkom 20. vijeka iskazivali u nacionalnom smislu isključivo kao Crnogorci. Kao izvor je poslužio jedan sajt, na kojem su podaci o crnogorskim useljenicima u SAD. I naravno, za svakog državljanina Crne Gore koji je početkom 20. vijeka došao u SAD, u rubrici “Ethnicity” piše: Crnogorac. Ovo je za autora članka bio glavni dokaz da su se Crnogorci oko 1900. godine nacionalno izjašnjavali Crnogorcima. Ali, na istom sajtu, za osobu istog prezimena, odnosno, pripadnika istog bratstva, stoji drugačiji nacionalni iskaz, ukoliko dolazi iz neke druge zemlje. Primjera radi, za Andrijaševića koji dolazi iz Crne Gore, u rubrici “Ethnicity” piše: Crnogorac, ali za Andrijaševića koji dolazi iz Austro-Ugarske, u rubrici “Ethnicity” piše: “Austrian, Herzegovian”. Očito je da se u ovom slučaju pod “etnicitet” podrazumijeva državna, odnosno, regionalna pripadnost. Hoću reći da je nemoguće donositi tačne sudove na osnovu jednog tipa izvora ili njihovog jednostranog tumačenja.

Ono podvučeno objašnjava Nikolu Teslu, tobožnjega Austrijanca.

O čemu mi uopšte ovdje raspravljamo? Je li jasno da se u te podatke sa Elis ostrva unose objektivni podaci, a ne subjektivni? U tadašnjem shvatanju, inače pod velikim uticajem etnocentričkih naučnih škola koje su u Drugom svjetskom ratu dovele do znamo-već-čega, svijet je bio jasno podijeljen na određene djelimično jasno razgraničene etničke kategorije. U tu rubriku su se i unosili podaci, na osnovu objektivno razmatranja, a koji pak nemaju ama baš nikakve veze sa nacionalnom sviješću pojedinca, zato što je pojedinačno mišljenje osobe krajnje nebitno u ovakvom kontekstu.

Nemam sad baš nešto posebno mnogo vremena, ali mogao bih postaviti nekolicinu vrlo interesantnih istorijskih izvora, koji ukazuju na to da se srpska emigracijska zajednica bunila što se svakojaka regionalna imena dodijeljuju ličnostima, tako da pravoslavni i Zemunac postaje Mađar...ako se dobro sjećam, baš postoji recimo tu jedan primjer organizacije paštrovskih emigranata s početka XX stoljeća, koji su se bunili što ih u SAD navode kao Austrijanci i Dalmatinci, a nikako kao Srbi (kako su i sami željeli).

Ne postojala je i nacija i narod Austrijanaca.

Nikakve nacije austrijanske nije bilo do austro-fašizma u prvoj polovini XX stoljeća, a nacije Austrijanaca u modernom smislu te riječi prije 1945. godine.
U Teslino vrijeme u Monarhiji svakako da nije bilo austrijske nacije - to su sve bili Njemci.

Pjesmice su fikcija (izmišljotina) pjesnika koje sa stvarnošći nemaju nikakve veze

Pa šta si ih onda uopšte i sam preporučio???

Poslednja izmena:
To sa Njemcima je priličnozafrknuto izgleda da oni ni dan danas ne znaju što su i ko su. Oni jesu "Dojč" znači li to ljudi? Germani su antički avez plemena etnički raznorodnih, a sama Njemačka nacija je postala od raznih naroda Bavaraca, Prusa, Sasa, ...a radui jedinstva nacije Hitler je izrićito zabranio dotadašnji običaj stavljanja dvije kokarde na kapama njemačkih vojnika (crno-bijelo-crvene za carstvo i nacionalne boje za zemlju iz koje su). Sve je to bilo prije nekoh 70-ak godina. Nevjeruijem ni da Njemci mogu nacionalno sazriti za tako kratko vrijeme.

Celi ogovor nema nista za onim sto sam napisao.

Додуше, можда је ово један од разлога због чега се тај медитерански утицај раширио у Херцеговини. Иначе, ове српске породице су из Хума одлазиле у јужне српске земље (приликом ширења државе ка југу), да би се под притиском Турака вратиле :

" Pred turskom najezdom, odmah iza Maričke bitke 1371. godine i poslije Kosova, na prostore Hercegovine doselilo je na stotine srpskih porodica i plemena iz jugoistočnih srpskih zemalja, od Bugarske, zapadne Makedonije, zapadne Srbije, Starog Vlaha, i sa Kosova i Metohije, do nekadašnjeg Podgorja i Stare Hercegovine, koje su, pretežno, našle svoje privremeno utočište u Travuniji i u Zahumlju, sve do pada Hercegovine pod Turke, da bi, potisnute daljim turskim osvajanjima, krenule na zapad uz Jadransku obalu i Dinaru ka Krajinama i Lici. " (Новак Мандић)

to NISU Srbi, to su Vlasi !!!! pa upravo to genetika danas i dokazuje, a samo zato što su slaveniziriani i što su bili PRAVOSLAVNE vjere i zbog jakog uticaja srpske crkve u turkom vremenu su kasnije od polovine 19 vijeka srbizirani, oni koji su bili katoličkje vjere su hrvatizirani,
odlično-genijalno objasnio Dr Josip Smodlaka i to još 1952.g.
Srpski poltičari pokrenuše “velikosrpsku” propagandu, koja je stala da u masama širi srpsko narodno ime, ne samo u Bosni, nego i u Dalmaciji i u samoj Hrvatskoj.
Probuđeni posebni nacionalizam hrvatskiširio je u drugim pokrajinama hrvatsku narodnu i državnu misao. Tako su otsad obje propagande radile da, svaka za svoju nacionalnu misao, a s time i za svoju buduću državu, predobiju što više pristaša između onih koji se do tada ne osjećahu ni Hrvatima ni Srbima, te ni sebe ni svoj jezik ne nazivahu tim imenima.
“Nacionalno neopredijeljeno” bijaše do kraja devetnaestog vijeka, s malim izuzecima, žiteljstvo svih naših krajeva izvan uže Hrvatske i Srbije (i vojvođanskih Srba).
Utakmica između dviju nacionalističkih propaganda bila je bezobzirna i nepoštedna. Dok se na srpskoj strani vodila pod Vukovom devizom: “Srbi svi i svuda”, na hrvatskoj strani nazivu Srbin odricao se karakter narodnog imena.
Poslije trideset godina jalovog prepiranja prepušteno je najzad svakome na volju da se naziva narodnim imenom koje mu je milije. Tad se ustanovilo da su se svi pravoslavni opredijelili za srpstvo, a katolici za hrvatstvo. Sada se vidjelo koliko je jak narodnosni faktor vjerozakon, kad je eto i pravoslavne Hrvate kroz srpsku crkvu priveo k nacionalnom srpstvu. Poslije toga otpada, hrvatski se narod opet sastoji samo od katolika. Pošto se s njime sjediniše svi katolici našeg jezika, on je bio uvećan, kako brojem tako i prostorom, tako da se znatan broj Hrvata nalazi i preko historijskih granica hrvatske države, sve do Subotice, Sarajeva, Boke i zapadne Istre.
Obje propagande okušaše se i kod muslimana našeg jezika, ali sa slabim
uspjehom, zbog svog vjerskog obilježja. Bošnjaci, sljedbenici Islama, kad se našla zamjerka njihovu pradjedovskom imenu bosanskom, volješe da ostanu “neopredijeljeni” , bez narodnog imena, zadovoljavajući se vjerskim nazivom “Muslimani”. (Uzgred rečeno,
bosansko ime
, iako mlađe od hrvatskoga i srpskoga, jednakog je postojanja kao i ta dva, pošto je i ono prešlo sa države na državljane i na njihov jezik. Zato je bilo krivo učinjeno našem najvećem fi lologu Jagiću kad je on tu činjenicu javno konstatovao.)

144srbipravoslavnihrvat.gif

to NISU Srbi, to su Vlasi !!!! pa upravo to genetika danas i dokazuje, a samo zato što su slaveniziriani i što su bili PRAVOSLAVNE vjere i zbog jakog uticaja srpske crkve u turkom vremenu su kasnije od polovine 19 vijeka srbizirani, oni koji su bili katoličkje vjere su hrvatizirani,
odlično-genijalno objasnio Dr Josip Smodlaka i to još 1952.g.
Srpski poltičari pokrenuše “velikosrpsku” propagandu, koja je stala da u masama širi srpsko narodno ime, ne samo u Bosni, nego i u Dalmaciji i u samoj Hrvatskoj.
Probuđeni posebni nacionalizam hrvatskiširio je u drugim pokrajinama hrvatsku narodnu i državnu misao. Tako su otsad obje propagande radile da, svaka za svoju nacionalnu misao, a s time i za svoju buduću državu, predobiju što više pristaša između onih koji se do tada ne osjećahu ni Hrvatima ni Srbima, te ni sebe ni svoj jezik ne nazivahu tim imenima.
“Nacionalno neopredijeljeno” bijaše do kraja devetnaestog vijeka, s malim izuzecima, žiteljstvo svih naših krajeva izvan uže Hrvatske i Srbije (i vojvođanskih Srba).
Utakmica između dviju nacionalističkih propaganda bila je bezobzirna i nepoštedna. Dok se na srpskoj strani vodila pod Vukovom devizom: “Srbi svi i svuda”, na hrvatskoj strani nazivu Srbin odricao se karakter narodnog imena.
Poslije trideset godina jalovog prepiranja prepušteno je najzad svakome na volju da se naziva narodnim imenom koje mu je milije. Tad se ustanovilo da su se svi pravoslavni opredijelili za srpstvo, a katolici za hrvatstvo. Sada se vidjelo koliko je jak narodnosni faktor vjerozakon, kad je eto i pravoslavne Hrvate kroz srpsku crkvu priveo k nacionalnom srpstvu. Poslije toga otpada, hrvatski se narod opet sastoji samo od katolika. Pošto se s njime sjediniše svi katolici našeg jezika, on je bio uvećan, kako brojem tako i prostorom, tako da se znatan broj Hrvata nalazi i preko historijskih granica hrvatske države, sve do Subotice, Sarajeva, Boke i zapadne Istre.
Obje propagande okušaše se i kod muslimana našeg jezika, ali sa slabim
uspjehom, zbog svog vjerskog obilježja. Bošnjaci, sljedbenici Islama, kad se našla zamjerka njihovu pradjedovskom imenu bosanskom, volješe da ostanu “neopredijeljeni” , bez narodnog imena, zadovoljavajući se vjerskim nazivom “Muslimani”. (Uzgred rečeno,
bosansko ime
, iako mlađe od hrvatskoga i srpskoga, jednakog je postojanja kao i ta dva, pošto je i ono prešlo sa države na državljane i na njihov jezik. Zato je bilo krivo učinjeno našem najvećem fi lologu Jagiću kad je on tu činjenicu javno konstatovao.)

144srbipravoslavnihrvat.gif

Човече, по теби и твојој крати, Власи су били бројнији од свих других Балканских народа (Срба, Бугара, Хрвата...), кад су успели да населе сва та подручја која су означена на мапи? А познато је да су се Власи утопили у Србе веома рано. То име Влах се одржало код сточара касније.

И уопште ми није јасно како неко може да се назива Бошњаком, када је опште познато да је Босна одувек била део Србије, као и Рашка и Зета. Бошњаци, уколико могу тако да се назову уопште, могу бити само чисти Срби који су прешли на ислам, ништа друго. Какви Хрвати, какви Богумили, итд...

Човече, по теби и твојој крати, Власи су били бројнији од свих других Балканских народа (Срба, Бугара, Хрвата...), кад су успели да населе сва та подручја која су означена на мапи? А познато је да су се Власи утопили у Србе веома рано. То име Влах се одржало код сточuара касније.

Veci je paradoks sto mi ne pricamo rumunski.

To su gluposti.

ČISTA ISTINA samo što tebi ne godi
gle ovo , NEMA nikakvih srba ni hrvata u Bosni sve do polovine 19..vijeka dakle Vlasi su uveliko bili u precesu BOŠNJANIZIRANJA, samo je prekinuto to zbog nacionalne propagande susjednih zemalja

1825ljetopismaticesrpsk.gif

original stranice Danice Ilirske
sa navednim tekstom pogledati na donjem linku
f_xm_3cf5309.gif

klikni
1835ljudevitgaj.gif

Poslednja izmena:
Човече, по теби и твојој крати, Власи су били бројнији од свих других Балканских народа (Срба, Бугара, Хрвата...), кад су успели да населе сва та подручја која су означена на мапи? А познато је да су се Власи утопили у Србе веома рано. То име Влах се одржало код сточара касније.
.
pojma ti nemaš, srbi nisu uspjeli da posrbe ni one Vlahe sa kojima su bili u neposrednom kontaktu u serviji i Rasciji a kamoli mnogobrojne ostale Vlahe po Balkanu, to ti najbolje govori zakonik srednjovjekoven srpske države koji brani da se srbi žene sa vlasima
И уопште ми није јасно како неко може да се назива Бошњаком, када је опште познато да је Босна одувек била део Србије, као и Рашка и Зета. Бошњаци, уколико могу тако да се назову уопште, могу бити само чисти Срби који су прешли на ислам, ништа друго. Какви Хрвати, какви Богумили, итд...
opet pojma nemaš
NIKAD Bosna nije bila ni dio srpske države, a niti su srbi ikad vidjeli Bosne
a što se tiče Bošnjaka, bogami na tvoju veliku žalost, ne samo da su itekako bili, nego OBRNUTO, sve do polovine 19.vijeka nije bilo nikakvih ni srba ni hrvata u Bosni, već su bili bošnjaic katoličke i pravoslavne vjere...j e b i g a, istina nekad zaboli

Иначе, ти средњовековни Власи, који су успели да се одрже као посебна етничка група, имали су специфична имена и били су у мањини. То средњовековни документи потврђују, па тако налазимо ова влашка имена у Хуму : Иван, Мартин, Филип, Анто, Мато, Ловро, Шимун, Ромул, Влад, Јаков, Маријан, итд.
А код Срба који су били већина у Хуму, у 13.,14. и 15. веку наилазимо само на оваква имена : Марко, Бранко, Милета, Миладин, Вукадин, Драган, Миодраг, Мируша, Љубиша, Радош, Видосав, Видоје, Урош, Вукота, Вукобрат, Вукас, Вујица, Гргур, Саво, Првослав, Богдан, Симеон, Добромир, Храноје, Новак, Ђурађ, Томаш, Голуб, Лука, Твртко, Милош, Стефан, итд...

И још нешто, пошто видим да се правиш паметан. Дозволи да ти некако пошаљем "Попис Клишког Санџака за 1550. годину". Реч је о архивском документу, није у питању неки самозвани историчар и његово дело. Тамо се јасно види како Срби у Босни примају ислам и кад. Можда пронађеш и имена својих предака. :)
Типа, имена су Милош, син му Стефан, а Стефанов син Мухамед? Има брдо таквих примера. Иначе, попис је уредио један муслиман.

pojma ti nemaš, srbi nisu uspjeli da posrbe ni one Vlahe sa kojima su bili u neposrednom kontaktu u serviji i Rasciji a kamoli mnogobrojne ostale Vlahe po Balkanu, to ti najbolje govori zakonik srednjovjekoven srpske države koji brani da se srbi žene sa vlasima

opet pojma nemaš
NIKAD Bosna nije bila ni dio srpske države, a niti su srbi ikad vidjeli Bosne
a što se tiče Bošnjaka, bogami na tvoju veliku žalost, ne samo da su itekako bili, nego OBRNUTO, sve do polovine 19.vijeka nije bilo nikakvih ni srba ni hrvata u Bosni, već su bili bošnjaic katoličke i pravoslavne vjere...j e b i g a, istina nekad zaboli

Све то што си написао је лаж, којом Вас трују од 1992. године. :) Немој бити глуп и веровати да муслимани у Босни нису Срби.

ČISTA ISTINA samo što tebi ne godi
gle ovo , NEMA nikakvih srba ni hrvata u Bosni sve do polovine 19..vijeka dakle Vlasi su uveliko bili u precesu BOŠNJANIZIRANJA, samo je prekinuto to zbog nacionalne propagande susjednih zemalja

1825ljetopismaticesrpsk.gif

original stranice Danice Ilirske
sa navednim tekstom pogledati na donjem link
f_xm_3cf5309.gif

klikni
1835ljudevitgaj.gif

Koje polovine 19. veka ili si cuo za Ivana iz Semberije i rasirenje 1. srpskog ustanka na balkan.

A i nemozes pojmove koje danas upotrebimo da izvadis iz konteksta 19. veka i staviti danas.

Ili drugo pitanje dal su bili Aganlija i beogradske balije, Srbi.

Postoji nekoliko aksioma sve ostalo valja dokazati :)

To sa Njemcima je priličnozafrknuto izgleda da oni ni dan danas ne znaju što su i ko su. Oni jesu "Dojč" znači li to ljudi? e.

Dojce su Nemci. A i ostatak je malo glupost Austrijance su iz politickog proceza ujedinjenje nemackih zemalja izbacili Prusi, pored problema da su Habsburgeri vladali i velikim delom Nenemaca i nije postojao politicki koncept sta ce u zajednickoj Nemackoj za njima.

ти изгледа још ниси схватио зашто си кажњен. мислиш да тебе овде неко прогони и не дозвољава ти да на светло дана изнесеш ''скривену истину''? погледај још једном добро карту коју си окачио (пре него је обришем) и схвати ово као последње упозорење- поставио си фалсификат (покупљен на неком ''бошњачком'' форуму), који је подметнут испод имена познатог научника. не постоји жуто поље ''prvobitna servia", то је накнадно додато. постављање фалсификата није дозвољено, јер се тако наноси штета имену једног признатог историчара, а дискусија се претвара у циркус.

надам се да си сад схватио.

ево ти оригинална карта, а ево ти и цело дело, па читај до миле воље:

126-2f0fed85f8.jpg

обнова и проширење српске државе крајем XII века
http://sr.scribd.com/doc/98720920/Реља-Новаковић-Где-се-налази-Србија-од-VII-до-XII-века

Poslednja izmena:

Back