formice, ne može se od crnogoraca stvoriti srbi, jer nisu postojali pretpolitički crnogorci. a politički crnogorci su jako insistirali (a i danas to rade) na svom etničkom srpstvu, ili ga interpretiraju kao crnogorstvo. i zato imaš potrebu da se mijenja jezik ili da se neke ličnosti kao njegoš proglašavaju crnogorcima, iako kada su one postojale tako nešto nije ni moglo da postoji. njegoš je mogao biti samo etnički srbin, nikako politički srbin ili crnogorac.kao u slučaju tesle sa hrvatima. ja razumijem da ti kao politički crnogorac imaš potrebu da ideš duboko u istoriju, ali ona kao takva za taj identitet ne postoji. crnogorci su, ako ćemo pošteno , najnoviji identitet na balkanu, jer su čak i bošnjaci imali nekakav kulturni, doduše tanak, pokret, preko maka dizdara, muhameda filipovića, kasnije politički preko zulfikarpašića.
kod crnogoraca to nije postojalo. prvi autentičan politički pokret je lscg. kulturnog i prosvetnog rada prije toga nema. ako ima, ja bih volio da čujem, ali ne vjerujem, jer sve se svodilo na taj dualizam - mi smo srbi-crnogorci, i završena stvar. onog trenutka kada su se politički crnogorci odlučili odreći svog etničkog srpstva (što imaju apsolutno pravo) oni su prestali da polažu pravo da istorijsko nasljeđe - a to je praktično kompletna crnogorska istorija.zbog toga imamo takav kulturni rat za jezik, za crkvu, za ostatke pisane kulture, jer oni su svjesni da su praktično na brisanom prostoru i nemaju ništa.
Siniša pobratime neznam ko te to slagao te si povjerovao u te priče. Da su od Njeguša pročitao i ono što je školska lektira bilo bi ti jasno da sam Petar II a ni ijedan drugi od Ptrovića, sam za sebe nije nikad rekao da je Srbin. Uvijek vrlo jasno i precijzno su govorili da su Crnogorci i to ne u smislu geografske odrednice već naroda i nacije (i u etničkom i u političkom smislu). Kad su oni postojali, postojali su Srbi u etničkom smislu, koji su već vjekovima bili integralni dio Turskog carstva i politički se uklopili u tursku nacionalnu svijest, i Srbi u Austriji koji su se počeli osvješćivati politički i postajati nacija.
Vidiš za Teslu koji jeste bio pravoslavne vjere pa time i Srbin iako je rođen u austrijskoj pokrajini koja je kasnije postala Hrvatska, postoji dokaz da se politički izjašnjavao kao Austrijanac. Kad se useljavao u Ameriku morao je, kao i svaki useljenik ostaviti podatke koje, odakle je i đe ide, čak i koliko para nosi. Ta je arhiva potpuno slobodna da joj se pristupi i tamo ćeš viđeti da on niti srpstv o niti hrvatsvo niđe ne pominje nego na pitanje koje je nacionalnosti kaže da je Austrijanac.
Na isti način kad je 1918 u Podgorici pod okupacijom srpske vojske održana takozvana velika nardona skupština (srpskog) naroda (poslije su izbacili ono srpskog), svi Crnogorci su prko noći proglašeni Srbima, a samom narodu je bilo zabranjeno da se izjašnjavaju nacionalno bilo kako osim Srbin jer je nacija Crnogorci ukinuta. To je bila politička odluka Vlade Srbije i njenog kralja.
Što se tiče etničkog srpstva imaš tu jedan problem što je to?
.
Poslednja izmena: