Na prostoru hrvatske i bosanske krajine, dijelova Slavonije, te sjeverne Dalmacije.
Upravo je jezik i dokaz tako nečeg - istočno-hercegovačko-krajiški dijalekat kojim oni govore potvrđuje porijeklo iz istočne Hercegovine, koje je poznato iz izvora!
u BiH govore se u sustini dva dijalekta, istocno-hercegovacki i mladji ikavski i na severu postoji samo jedna mala enklava slavonskog ikavskog, vecina Muslimana govori, danasnjih Bosnjaka, govori istocno-hercegovacki tako da su po tvojoj logici oni poreklom Srbi. Ne postoji nikakav autenticni bosanski dijalekt, ima nekih lingvisticara koji smatraju da postoji istocno-bosanski dijalekt, ali mislim da svi respektabilni srpskih lingvisticari njega i ne prikazuju na kartama, tako da je samo rec o obicno varijaciji Hercegovackog. Jednostavno tvoja teza da se po jeziku moze doci da su Muslimani starosedeoci a Srbi dosljaci, ne bih da zvucim pretenciozno, ali okrenula se protiv tebe. Stvar je u tome, sto vecina i jednog i drugog naroda prica istocno-hercegovacki, za koji si usotalom sam konstatovao da je srpski jezik. Manjina prica ikavski uglavnom Hrvata, ali i dosta Srba, primera radi Banja Lucana, koji su tradicionalno govorili ikavski te prema tome nisu poreklom, ako uzmemo tvoja prethodna izlaganja, Hercegovci, vec je rec o starosedeocima. Da vise ne dubimo o ovome, o jezickom poreklu zitelja Bosne, posto cenim da je stvar vec jasna
Ja se ustvari slažem sa tobom, samo što ne bih rekao 'možda bi odista i nastali' - zato što su upravo već i nastajali...
vidis imao si upravo frojdovski omasku

... rekao si "nastajali", sto naravno upucuje da i ti ustvari mislis da nisu nastali inace bi drugacije formulisao receno....a put od potencijalnog nastajanja i nastanka je dalek, a s obzirom na Tvrtkov prosrpski drzavni program i ukljucenje Hercegovaca i Dalmatinaca tada jos uvek Srba, u tu bosansku drzavu, nedefinisanog autohtonog intetiteta, tesko da bi ti Bosnjani uopste i nastali.
Pa ima, pra-roditelji gospoda bosanska....
"I upomenuše Kraljevstvu mi o svojih zakoneh i uvjeteh i poveljeh,koje su imali s praroditelji Kraljevstva mi,z gospodom Bos`nskom"... i opet propusta da pomene bilo kakve Bosnjanje, koristi samo regionalnu odrednicu.
Sumnjivi_tipu, ima dosta spomena u dokumentarnim izvorima u kojima stoji da je nešto u Srblje, a nerijetko to dolazi i iz usta Srba. Jedan Balšić izdaje na Danju povelju za trgovce u Srblje; to naravno ne znači da Balšići nisu Srbi, niti da su Srbi samo u Srbiji - već je to naziv za Srbiju!
Vidiš, Srbija ne postoji u domaćem jeziku sve do negdje rekao bih XVIII stoljeća. Do tada, Srbija je samo srpska zemlja, srpske zemlje, Srbi itd...
pa da srpske zemlje! Uvek je maltene srpske zemlje, a ti si bas nasao jak izvor Balsica, pored toliko izvora Nemanjica gde je nazivaju srpskom zemljom. Zasto to onda ne pise u tituli Tvrtka i njegovih naslednika? A ovo kod Balsica ne znaci " u Srbiji" nego " u Srba", na savremenom jeziku. Stvar je u tome, da ovaj dokumenat pokazuje da nije doslo do razvoja Bosnjanskog etnosa, jer ga apsolutno nigde ne spominje. Ove je jedan prosrpski politicki prgram kralja Tvrtka, i sigurno ga ne bi usvojio, bar ne u tom obliku, da Bosnjani kao neka posebna i izdiferencirana grupa postoje. Pa cak i da pod ovim "Srbi", ne podrazumeva Srbe u Bosni, zar to samo spominjenja reci "Srbi" kao etnosa, koji po tebi istovremeno oznacava i zemlju, ne svedoci da je rec o pravom narodu koji nadilazi lokalne okrvire, a ne o nekoj grupi vezanoj za odredjenu oblast ili drzavnu organizaciju, i da kada se ima to u vidu uz ne pominjane Bosnjanja u povelji, vec samo Bosne kao regije, ne predstavlja ocigledan dokaz da samo Srbi postoje kao posebna i definisana grupa u Bosnanskom Kraljevstvu, ne samo za vreme Tvrtka, vec do kraja njenog postojanja?