Pumpaj Dinstanović
Zaslužan član
- Poruka
- 105.126
u BiH govore se u sustini dva dijalekta, istocno-hercegovacki i mladji ikavski i na severu postoji samo jedna mala enklava slavonskog ikavskog, vecina Muslimana govori, danasnjih Bosnjaka, govori istocno-hercegovacki tako da su po tvojoj logici oni poreklom Srbi. Ne postoji nikakav autenticni bosanski dijalekt, ima nekih lingvisticara koji smatraju da postoji istocno-bosanski dijalekt, ali mislim da svi respektabilni srpskih lingvisticari njega i ne prikazuju na kartama, tako da je samo rec o obicno varijaciji Hercegovackog. Jednostavno tvoja teza da se po jeziku moze doci da su Muslimani starosedeoci a Srbi dosljaci, ne bih da zvucim pretenciozno, ali okrenula se protiv tebe. Stvar je u tome, sto vecina i jednog i drugog naroda prica istocno-hercegovacki, za koji si usotalom sam konstatovao da je srpski jezik. Manjina prica ikavski uglavnom Hrvata, ali i dosta Srba, primera radi Banja Lucana, koji su tradicionalno govorili ikavski te prema tome nisu poreklom, ako uzmemo tvoja prethodna izlaganja, Hercegovci, vec je rec o starosedeocima. Da vise ne dubimo o ovome, o jezickom poreklu zitelja Bosne, posto cenim da je stvar vec jasna![]()
Potpuno pogrešno smatraš. Evo ponovno karte Pavla Ivića (posljednjeg najrespektabilnijeg srpskog lingviste):

Već sam je bio postavio ranije!
vidis imao si upravo frojdovski omasku... rekao si "nastajali", sto naravno upucuje da i ti ustvari mislis da nisu nastali inace bi drugacije formulisao receno....a put od potencijalnog nastajanja i nastanka je dalek, a s obzirom na Tvrtkov prosrpski drzavni program i ukljucenje Hercegovaca i Dalmatinaca tada jos uvek Srba, u tu bosansku drzavu, nedefinisanog autohtonog intetiteta, tesko da bi ti Bosnjani uopste i nastali.
Hercegovaca da...no, kakvih sad pa to Srba Dalmatinaca?

pa da srpske zemlje! Uvek je maltene srpske zemlje, a ti si bas nasao jak izvor Balsica, pored toliko izvora Nemanjica gde je nazivaju srpskom zemljom. Zasto to onda ne pise u tituli Tvrtka i njegovih naslednika? A ovo kod Balsica ne znaci " u Srbiji" nego " u Srba", na savremenom jeziku. Stvar je u tome, da ovaj dokumenat pokazuje da nije doslo do razvoja Bosnjanskog etnosa, jer ga apsolutno nigde ne spominje. Ove je jedan prosrpski politicki prgram kralja Tvrtka, i sigurno ga ne bi usvojio, bar ne u tom obliku, da Bosnjani kao neka posebna i izdiferencirana grupa postoje. Pa cak i da pod ovim "Srbi", ne podrazumeva Srbe u Bosni, zar to samo spominjenja reci "Srbi" kao etnosa, koji po tebi istovremeno oznacava i zemlju, ne svedoci da je rec o pravom narodu koji nadilazi lokalne okrvire, a ne o nekoj grupi vezanoj za odredjenu oblast ili drzavnu organizaciju, i da kada se ima to u vidu uz ne pominjane Bosnjanja u povelji, vec samo Bosne kao regije, ne predstavlja ocigledan dokaz da samo Srbi postoje kao posebna i definisana grupa u Bosnanskom Kraljevstvu, ne samo za vreme Tvrtka, vec do kraja njenog postojanja?
sumnjivi, nije po meni, već po cjelokupnoj srpskoj istoriografiji. To se ne odnosni ni na kakve Srbe po Bosni, već na Srbiju; to se barem nikon nije u srpskoj kritičnoj istoriografiji usudio pobiti!