NickFreakyrgios
Elita
- Poruka
- 24.262
Nick, u čemu je stvar? Pa Branimir je ostavio prvi spomen hrvatskog imena u kamenu(ja zaboravio i mislio da je još kasnije). Trpimirova darovnica također spominje ime "Hrvati" ali ona je sačuvana u kasnijem prijepisu. Sa tim se slaže i DAI i Historia Salonitana koja nam inače služe kao izvori. Raniji Trpimir se spominje na niz darovnica kao i u Cividaleu, a car Kosta kaže da je Rvat a spominje se i u bugarskoj historiografiji.
Mislim da logika kako su Hrvati nastali ni iz čega na Balkanu i pojavljuju se nakon Trpimira i Mislava nema smisla, jer naprosto izvori, iako nešto kasniji, ne bi imali razloga lagati o tome. Na kraju krajeva jesu li franački anali sačuvani u originalnom obliku ili u kasnijem prijepisu(koliko ja znam izvornog primjerka nema)? Kad je prvi zapis o Srbima u kamenu sa srpskim imenom? Znači li to da prije toga nema Srba? Jel na onom Strojimirovom pečatu ima urezano "Srbi" ili nema? Di su drugi materijalni ostaci?
Dakle šta hoću reći, nemojte biti nepošteni.
Ако мене питаш за мишљење ти Хрвати су били засебно племе које је вероватно живело унутар Срба или ти Срба унутар њих. Није политички излазило изван византијског савеза па бих се усудио рећи да у том времену су можда били синоними Србин и Хрват. Хрвати нису имали потребу нити снагу за формирањем неке јаче државе. Под утицајем Борне и племена одбеглих од Бугара под франачку заштиту заправо припали су Борни када је своју терирорију проширио 821. године.
Ако би податак ДАИ био тачан други део племена би морао ући директно у аварски каганат а та два иста племена би била супротстављена политички.
Мени ДАИ није поуздан нити за једне нити за друге и верујем да је био преправљан са обзиром да се појављује у 17. веку када и Мавро Орбин са КРС тако да су ми Ајнхардова сведочења веродостојнија нарочито што је извор Порфирогенита потекао са запада после одвајања цркви и после лажних папских була и тд.
Дакле Орбин једину примедбу на ДАИ ставља око зидања Рагузе узима да је то морао бити 2. века раније ни на шта од ДАИ ставља примедбу а дела се разликују као дупе и око.
Што се тиче Трпимира волео бих видети где се помиње као Рват и из ког времена је извор?
Мислим да је интеракција са Францима била преломни тренутак када су Хрвати у време Бранимира који је можда потицао од Хрвата из аварског каганата испливали на челу тог племенског савеза и сјединили се са Словенима чак и потиснули њихово име испод својег.
Касније су већ створили моћну државу тако да опис из ДАИ одговара Хрватској из 10. века.
Дакле сличан процес који ће се касније десити у Босни као и у Дукљи.
Дакле уопште не сикључујем могућност да су се после слома аварског каганата и Великоморавске кнежевине и њеног слома догађале много већеи бројније миграције од оних у 7. веку које нису документоване и забележене јер су се утопиле у постојеће политичке субјекте.
Дакле није постојала никакава панонска и приморска хрватска сатим именом већ неке словенске државице где би Лапонија по мишљењу археолога била засебна од Срба , Хрвата и Совенаца било би правилније рећи кнежевина Славонија.Уништавањем те државе нешто касније Хрвати шире својеиме и политичку моћ.
Доста сам хрватских историчара читао који деле исто мишљење.
Имамо пример Дукље у којој Словени археолошки уопштене живе у урбаним центрима нити у кулама и било их је јако мало.
Дукља тек постаје словенска језички и политички од 10. века.