Mitski Hrvati (narod) i mitska Hrvatska (zemlja)

Sa'ce oni cirilicu da prepisu sebi :hahaha: Mozda i da kazu da su Nemanjici hrvati... :kafa:

Svako ko se ozbiljno navi istorijom zna da od tisuculjetnje povijesti nema ni traga, a ni glasa. Koliko je samo puta to naucno osporeno...

Nego, zelis reci da postoje ljudi koji zaista veruju u to>? :lol: Na nivou onih albo-klinaca sto misle da su im mama i tata iliri? :lol:

To su već pokušali da urade...Vrlo je prosto, meni se nameće jedna teza o kojoj sam dosta razmišljao.

Hrvati su u početku bili Avari( deo Avara) koji je delu Srba nametnuo vlast, ali ne i jezik i ime u potpunosti, medjutim kako su demografski ti Avari nestajali, tako su Srbi/Sloveni preuzimali primat, ali i ime koje je bilo staležno tada za njih .

Dakle na osnovu toga što su postajali Hrvati oni su isticali svoju klasu, privilegiju, nastavljali su kontinutitet tog Avarskog vladajućeg sloja, iako su bez sumnje bili Srbi/Sloveni.

Ovo je teza, koja se meni ne čini toliko nerealnom, pogotvo kad se uzmu obzir migracije, istorijski izvori, pa i genetika .:think:

A postojao je i, vrlo precizno, istorijski atlas samo za upotrebu u osnovnim školama. Moguće je da ti misliš na njega? On ti ima isto neko plavetnilo...

Pogledajte prilog 511809

Kao što možeš videti, karta je praktično ista kao i ona u standardnom istorijskom atlasu koju sam prethodno bio okačio.

Jesss' to je taj atlas! A i naveo sam da je u pitanju Povijesni atlas od 5-8 razreda, valjda se pretpostavlja osnovne škole. No i dalje bih voleo da vidim izdanje u opticaju 82/83 goine, bog zna šta su sve posle toga menjali. A i jedna karta ne čini atlas.:mrgreen:

Inače, mislim da sm našao izvor za tu kartu za koju me Slaven ispitivao odakle je. U pitanju je izdanje školske knjige "Hrvatska u doba narodnih vladara", autor Josip Lučić 1992 godina. Dakle, nije Boža nacrtao nego hrvatski znanstvenici. Neke stvari su verovatno dodali po želji ali sama karta je odatle

https://shop.skolskaknjiga.hr/karta-hrvatske-u-doba-narodnih-vladara.html

Ko želi može da ju kupi i pokloni Slavenu za sedam kuna:D

Jesss' to je taj atlas! A i naveo sam da je u pitanju Povijesni atlas od 5-8 razreda, valjda se pretpostavlja osnovne škole. No i dalje bih voleo da vidim izdanje u opticaju 82/83 goine, bog zna šta su sve posle toga menjali. A i jedna karta ne čini atlas.:mrgreen:

Ne zezaj. :lol:

Inače, mislim da sm našao izvor za tu kartu za koju me Slaven ispitivao odakle je. U pitanju je izdanje školske knjige "Hrvatska u doba narodnih vladara", autor Josip Lučić 1992 godina. Dakle, nije Boža nacrtao nego hrvatski znanstvenici. Neke stvari su verovatno dodali po želji ali sama karta je odatle

https://shop.skolskaknjiga.hr/karta-hrvatske-u-doba-narodnih-vladara.html

Ko želi može da ju kupi i pokloni Slavenu za sedam kuna:D

Godina 1992...znači ratno izdanje, ipak nastalo posle raspada SFRJ. Tako sam nešto i očekivao. :)

Inače, pažljivo obrati pažnju:

011945.jpg

Karte su dosta slične, ali nisu iste. Možda najkrupnija razlika je ta što se Hrvati i Bugari ne sudaraju na Drini, već u Uskoplju. Postoje manje razlike...neka mesta nisu ucrtana, recimo Vukovar.

Ostaje misterija odakle je ona konkretno karta na Herceg-Bosni koju treba razrešiti. Možda bi analiza evolucije ovih karata mogla objasniti i razvoj hrvatskih nacionalnih pretenzija. God. 1992. imamo priključenje Bosne i Crvenu Hrvatsku, a neke iduće (pretpostavljam da je ona novija zbog toga što su ucrtana dodatna mesta) premešta se hrvatsko-bugarski boj iz gornjeg toka Vrbasa u srednje Podrinje. :think:

Dobra tema, samo bilo bi lakše da nabrojime činjenice iz hrvatske povijesti. No evo jedne karte koje se sjećam još iz Povijesnog atlasa za 5 rezred prije ratova '90-ih

Nisam ja zezao da ste ti ili Hroboatos napravili ovu kartu, ali izrečena tvrdnja iznad očigledno je netačna. A ne može se reći da je cepidlačenje oko tehnikalije, jer se menja i cela suština, a za koju mislim da je poenta pokušana biti napravljena vezano baš za postojanje jugoslovenske državne zajednice. A upravo u tom smeru ste me i zbunili ti i Mrkalj nejasnim ubacivanjem Vojne enciklopedije JNA u celi kontekst.

Imao sam želju, ali nisam toliko ispratio stvaranje hrvatske nacionalne ideologije u socijalističkoj Jugoslaviji. Ona je bila nastavak hrvatske građanske HSS-ovsko pravaške ideologije iz prijeratnog perioda ali nisam ulazio u dublja istraživanja. Nisam nešto imao ni materijala a ni vremena. Najviše o vezama Miroslava Krleže i Mate Ujevića sam "naučio" od jednog srednjoškolskog kolege koji je bio inspirisan promenom vlasti '90 pa se raspričao na sociologiji. Što je najbolje, ja uopšte nisam verovao u to što on priča, mislio sam da laže:dash:

Srpski naivac, šta ćeš

Pitanje je kako se to provuklo prof. Petroviću. Verovatno čovek nije ni imao preterano dobra poznavanja istorije, a možda je i sam mislio da je tamo neka Crvena Hrvatska postojala. U svakom slučaju, dobar primer šta se može dogoditi zahvaljujući nedovoljno profesionalnom kadru, ali jedina poenta koja ispada jeste da su Srbi veći velikohrvati od Hrvata. Kao npr. nedavno...

Најновији уџбеници не престају да нас изненађују. У том смислу, нови уџбеник из Природе и друштва за 4. разред (Кандић, Субаков Симић, Васић, Живковић, Матејић) који је Министарство просвете одобрило доноси нам једно ново:

Pogledajte prilog 491256

Шта овде можемо видети? Видимо да најстарија српска држава не носи српско име, већ се зове Рашка, иако ће такво име државна творевина носити тек од XII столећа. Ради се о карти Расе, области са седиштем у Расу, која је на овој карти оивичена као прва држава Срба, са границама у токовима Ибра, Таре, Дрине и Западне Мораве. Не ради се ни о политичком језгру српске раносредњовековне државице, одакле се централно тежиште Србије ширило још од сеобе Срба на Балкан у првој половини VII столећа, које би према мишљењу у историографији заиста могло одговарати негде оквирно сливовима ових река и Расе; реч о равно о српској држави током 800-их година. О Српској земљи (а не Рашкој) династије рода владаоца Вишеслава (или Војислава) и Властимира, од које се отцепљује Травунија и чији ће се владари шетати неретљанском државицом и владати и над Босном. Како је из српских граница искључено у целини и мистериозно Подгорје Попа Дукљанина, остаје јасно да је оно што је представљено на карти хипотетички најмањи могући опсег српске државе у раном средњем веку.

И то све док је, изгледа, већина данашње Републике Србије под Бугарима, а док Византија чудновато одговара границама Албаније, мада истина, малчице проширене на рачун суседних држава. А онда, као шлаг на торту, долази цели остатак суседства који је означен жућкасто окер бојом. иначе истом бојом традиционално у употреби за границе Хрватске. Једина политичка целина означена на том подручју јесте, чуда ли чуда, Хрватска. ОК, неко ће рећи, нема ове боје у легенди, тако да је све изостављено (рецимо, Црвена Хр...пардон, Дукља, Травунија, итд..) како, ето, не би компликовало превише деци ствари. Међутим, једно је ту не сумњиво, а то је Хрватска која се са Рашком граничи на реци Дрини, односно очигледно има у свом саставу Босну. Остављам читаоцима форума, посебно онима који и сами имају децу сличног узраста, да претпоставе шта ће ученик четвртог разреда основне школе претпоставити када види саму карту и где се налазе Даниловград и Ваљево.

Наставна средства увек су била најинтересантније средство за проучавање какву верзију прошлости актуелна жели од народа да у будућности усвоји; у ком је смеру индоктринише. Већ неко дуже време сматрам да смо дошли до једног страшно мрачног периода, доминације људске глупости и потпуне релативизације нечега што би се могло уопште у неким оквирима и назвати некаквом истином. Неке од ствари које су се десиле и које су биле изнесене на Форуму Крстарице потврдиле су те моје премисе и додатно их ојачале, а преломни тренутак за мене лично је био када је Мркаљ поставио интервју уваженог професора Драгољуба Петровића, који главом и брадом брани Јована И. Деретића и ставове новоромантичара. Један кратки поглед на ову карту, који је одобрен у приближно истом комисијском саставу као у случају уџбеника из географије који је Косово директно представио као самосталну државу, ојачава моје стрепње о томе до каквих смо времена дошли, али и показује једну другу слику; ону која је сада мејнстрим и очигледно представља званичну државну политику по питању сагледавања прошлости: доминација политичке коректности (јер, превише би било осетљиво ако бисмо учили децу да имају историјске претензије према сувереним суседним државама Босни и Херцеговини и Црној Гори) у којој треба изградити минималну националну свест будућим генерацијама, како би живели у новом српском поретку. Ово што се дешава би вероватно требало довести у везу и са неким извесним политичким догађајима, али и са променама које захватају Српску Православну Цркву, а на основу којих Српска црква заправо настаје 1922. године, јер њени претходници не носе то име, али јој се придодаје и један други назив чисто да се тај избегне, док ће верски поглавар бити патријарх српских и поморских земаља. Којих поморских земаља? Па, вероватно од Поморјана када су их Рашани освојили и направили државу заједно са њима под Немањићима...

giphy.webp

:lol:

Poslednja izmena:
Slavene, kratko: da li si pohađao osnovnu školu u SR Hrvatskoj, peti razred generacija 82/83? Da li si imao u rukama izdanje Povijesnog atlasa koje je bilo aktuelno te godine? Pokušavaš osporavanjem jedne izjave da osporiš kompletnu teoriju o neznanstvenoj i ideološkoj podlozi povijesti u osnovnoškolskom obrazovanju tadašnje (a i bilo koje :plez:) Hrvatske bez bilo kakve analize o čemu zapravo pričamo.

Drugo, mogao si te karte da pronađeš sam guglajući "karta- hrvatska- kralj tomislav"

Prvo imaš "Hrvatski povijesni zemljovidi" gde se u desnom gornjem uglu nalazi pomenuta karta sa Tomislavom u gornjem desnom kutu

http://hsk.com.hr/povijesne-karte/zidne-karte/hrvatski-povijesni-zemljovidi/

A ovde ti je još jedna karta Hrvatske iz vremena kralja Tomislava, istog izdavača, gde su Zahumlje, Travunija i Duklja prikazane kao vazalne države u odnosu na Hrvatsku, i ako uvećaš, videćeš da preko tog područja lepo piše Crvena Hrvatska. Ova karta je, osim po bojama, faktički identična onoj objavljenoj u Vojnoj enciklopediji, što bi značilo da imamo kontinuiran način razmišljanja najmanje od sedamdesetih (a sigurno i od ranije) do današnjih dana. I tu nema nikakve teorije zavere. Sve su te karte još uvek u opticaju, nisu povučene iz upotebe, mogu sekupiti, a mogu se i kladiti da se nastava povijesti u hrvatskim osnovnim školama više odvija sa njima nego sa reformisanim koje nam ti prikazuješ u ranijim porukama

http://hsk.com.hr/povijesne-karte/zidne-karte/hrvatska-u-doba-kralja-tomislava/

Ne znam u kakvoj su vezi Školka knjiga i Hrvatska školska kartografija, kao i u kakvoj su vezi bili početkom osamdesetih prošlog stoljeća ali to je ta grafika, tehnički identična obrada.

1. neki osnovnoškolski atlas ***** palac se poigrao sa "granicama" "države" prije 1000 godina
2. to je dokaz da je cijela ta država i narod lažni
3. lažno nije važno kao istinito
4. lažno je štetno
5. lažno je neprijatelj
6. u redu je krenuti protiv neprijatelja
7. u redu je istrijebiti neprijatelja kako bi mi (istiniti) mogli cvasti

Vidi bre, ovo je već jadno. Dajte budite muškarci i priznajte da bi htjeli ratovat opet, šta se izvijate i tražite opravdanja, opravdanje treba slabom i jadnom.

1. neki osnovnoškolski atlas ***** palac se poigrao sa "granicama" "države" prije 1000 godina
2. to je dokaz da je cijela ta država i narod lažni
3. lažno nije važno kao istinito
4. lažno je štetno
5. lažno je neprijatelj
6. u redu je krenuti protiv neprijatelja
7. u redu je istrijebiti neprijatelja kako bi mi (istiniti) mogli cvasti

Vidi bre, ovo je već jadno. Dajte budite muškarci i priznajte da bi htjeli ratovat opet, šta se izvijate i tražite opravdanja, opravdanje treba slabom i jadnom.

A kolege Porga, Porin i sl? Nidles tu sej Buga & Muhlo.

Vidiš, ovo od Miloševića može biti korisno za hrvatsku priču (isn't it always):

Early scholars like Henry Hoyle Howorth believed that Porga was the son of one of five brothers who had left White Croatia. They noted that the name was uncommon and not of Slavic origin.[SUP][1][/SUP] Czech historian Pavel Jozef Šafárik compared the name to Purgas, which was the name of a Mordvins chief mentioned in 1229. Howorth considered that the Croats were subject to "alien princes, perhaps of Avar descent".[SUP][1][/SUP] Franjo Rački considered that Porga could have been a foreign transcription of the Slavic name Borko.[SUP][2][/SUP][SUP][3][/SUP]

Recently, Serbian historian Tibor Živković argued that the name comes from the Iranian phrase pouru-gâo, translated as "rich in cattle",[SUP][4][/SUP] while Croatian historian and archaeologist Ante Milošević proposed a new thesis, that the differences in names in chapters 30 and 31 of De Administrando Imperio are due to differences in folk tradition. According to Milošević, chapter 30 resembles the tradition of the Longobards, whose first legendary rulers – Godin, Peron, and Klafon – were not actual historical figures, but deities equivalent to Norse Odin and Balto-Slavic Perun. In chapter 30, Porin – like Longobard Peron, although probably intended as Porga – wasn't an actual ruler name, but the Slavic deity Perun.[SUP][5][/SUP][SUP][6][/SUP] Hence, Porin and Porga were two different variants of the deity Perun, and not one or two names of separate historical rulers.[SUP][7][/SUP] The thesis was subsequently supported by Denis J. Alimov, who noted that the name of 13th-century Mordvin chief Purgas derives from the deity of thunder Purgin, as well in the 10th-century Kievan Rus Perun became the supreme deity associated with the ruler.[SUP][7]

Dakle, to su upravo ti mitološki Hrvati o kojima je ova tema otvorena.
[/SUP]

I ne treba biti nestrpljiv, ako ti nije u početku ništa jasno.

Slavene, kratko: da li si pohađao osnovnu školu u SR Hrvatskoj, peti razred generacija 82/83? Da li si imao u rukama izdanje Povijesnog atlasa koje je bilo aktuelno te godine? Pokušavaš osporavanjem jedne izjave da osporiš kompletnu teoriju o neznanstvenoj i ideološkoj podlozi povijesti u osnovnoškolskom obrazovanju tadašnje (a i bilo koje :plez:) Hrvatske bez bilo kakve analize o čemu zapravo pričamo.

Drugo, mogao si te karte da pronađeš sam guglajući "karta- hrvatska- kralj tomislav"

Prvo imaš "Hrvatski povijesni zemljovidi" gde se u desnom gornjem uglu nalazi pomenuta karta sa Tomislavom u gornjem desnom kutu

http://hsk.com.hr/povijesne-karte/zidne-karte/hrvatski-povijesni-zemljovidi/

A ovde ti je još jedna karta Hrvatske iz vremena kralja Tomislava, istog izdavača, gde su Zahumlje, Travunija i Duklja prikazane kao vazalne države u odnosu na Hrvatsku, i ako uvećaš, videćeš da preko tog područja lepo piše Crvena Hrvatska. Ova karta je, osim po bojama, faktički identična onoj objavljenoj u Vojnoj enciklopediji, što bi značilo da imamo kontinuiran način razmišljanja najmanje od sedamdesetih (a sigurno i od ranije) do današnjih dana. I tu nema nikakve teorije zavere. Sve su te karte još uvek u opticaju, nisu povučene iz upotebe, mogu sekupiti, a mogu se i kladiti da se nastava povijesti u hrvatskim osnovnim školama više odvija sa njima nego sa reformisanim koje nam ti prikazuješ u ranijim porukama

http://hsk.com.hr/povijesne-karte/zidne-karte/hrvatska-u-doba-kralja-tomislava/

Ne znam u kakvoj su vezi Školka knjiga i Hrvatska školska kartografija, kao i u kakvoj su vezi bili početkom osamdesetih prošlog stoljeća ali to je ta grafika, tehnički identična obrada.

Relajate, Božo, i meni se dešava da tako često pomešam stvari. :) Pomislim, gotovo pa ubeđen da sam nešto negde video, a zapravo su mi se pomešala dva sećanja i jedno mnogo docnije preslikalo.

Za sada je dobro da smo ovde došli do toga da pričamo o epohi Franje Tuđmana, a dalje treba ispitati ko, šta, gde, itd...

Prvo izdanje.jpg

Dakle, ove karte o kojima govorimo nastale sutokom 1992. i 1993. godine. E, sad treba ići dalje. .

Poslednja izmena:
:hahaha: vo je najbolje. Boža je em ćorav em halucinira. A i to što se desilo, desilo se za vreme rata kad je bila dozvoljena velikohrvatska propaganda a i nije kriva hrvatska akademska zajednica nego je to neki Tuđmanov ispad. Alal ti vera Slavene

Karte koje smo gore preneli izgleda da se pojavljuju u delu Stjepana Srkulja:"Hrvatska povijest u devetnaest karata" čije je ponovljeno izdanje uredio Josip Lucić

https://marinknezovic.info/2016/10/11/srkulj-hrvatska-povijest-u-19-karata-1-dio/

Tu se nalazi i jedna zgodna karta na kojoj je na prostoru tadašnje Karantanije, današnje Koruške napisano Hrvati. :D Zanimljivo bi bilo rasvetliti na koji su način Slovenci opstali i uspeli da se odupru mahnitoj hrvatizaciji koja je u devetnaestom veku pokušavala da u sebe inkorporiše različite, nekad brojne, slavenske grupe sa posebnim identitetom, kao što su Šokci i Bunjevci i velik broj Srba. INače, i na ovaj karti možeš primetiti "repić" pri dnu Hrvatske gde Zahumlje, Travunija i Duklja čine Crvenu Hrvatsku

zemljevid6.jpg

Za tu knjigu, predgovor je napisao pokojni Franjo Tuđman, poznat i uticajan hrvatski istoričar, kasniji pvi prdsjednik neovisne Hrvatske, general JNA i predsednik FK Partizan:mrgreen:

http://www.hic.hr/books/hr-povijest/predgovor01.htm

Bilo bi loše da se tema pretvori samo u kopiranje i postavljanje karata koje se bave hrvatskim etničkim i državnim prostorom, za to već postoji posebna tema na Krstarici

https://forum.krstarica.com/showthread.php/414232-Hrvatske-granice-kroz-povijest

Da hrvatska prošlost ima svojih mitoloških i legendarnih delova, svesni su i sami Hrvati. Evo jednog teksta sa portala politikaplus.com. Zanimljiva je ideja o genetskom poreklu Hrvata, baš sam imao nešto u vidu, ali nemam nešto vremena ani živaca da čeprkam po hrvatskim haplotipovima

http://www.politikaplus.com/novost/54776/svi-hrvatski-mitovi-i-zablude-od-stoljeca-sedmog

:hahaha: vo je najbolje. Boža je em ćorav em halucinira. A i to što se desilo, desilo se za vreme rata kad je bila dozvoljena velikohrvatska propaganda a i nije kriva hrvatska akademska zajednica nego je to neki Tuđmanov ispad. Alal ti vera Slavene

Božo, ne znam zbog čega ovo interpretiraš kao nekakvu ličnu prozivku. Ne haluciniraš ništa, nego si poistovetio nešto drugo sa ovim što si pomislio. To se meni dešava stalno; jednom sam 5 meseci proveo ubeđen da sam nešto video kod Julinca, a zapravo je bio Piščević.

I ne radi se ni o kakvom Tuđmanovom ispadu, već o hronologiji (dakle, nije tačno da je se radi o predraktnim kartama, već o poratnim). Naravno da je odgovoran svako ko je u poduhvatu učestvuvao; šta znači nije kriva akademska zajednica? :D

Ove ideje nisu bile izmišljene 1990-ih godina, naravno. Možemo o njima govoriti i tražiti ih ne samo tokom prve polovine XX stoleća, već i u XIX v.

U vreme druge Jugoslavije nije se učilo o Crvenoj Hrvatskoj, niti o večnoj Hrvatskoj do Drine. Ono što je učenje bilo jeste da je kralj Petar Krešimir osvojio Bosnu i tako Hrvatska izbila na srednji tok Drine (što je posle poslednjeg rata bilo izbačeno i oko čega postoji konsensuz danas da nikakvog uporišta nema u istorijskoj nauci).

Croatia.jpg

Ova je karta iz onog udžbenika koji je Mrkalj bio postavio.

Ja nisam govorio o prvoj Jugoslaviji. Ona nije totalitarna država kao druga i u njoj su postojale u izvesnom smislu značajno veće slobode (što ne znači, naravno, da nije bilo cenzure) da se izađe s ekim tvrdnjama i one budu objavljene. Nastavni program u hrvatskim krajevima vreme prve Jugoslavije bio je dosta rodoljubivije orijentisan i učilo se na temelju pa i raznih teza koje predatiraju i stvaranje same jugoslovenske državne zajednice, a jedna od kojih je uverenje da je Hrvatska u ranom srednjem veku imala na Drini granicu prema Srbima. Pa ne treba da iznenađuje što se baš Tuđman 1990-ih godina izborio za reprint Srkuljevih karata, kao što si i sam dobro primetio. ;)

U drugoj Jugoslaviji, bilo je došlo do preispitivanja brojnih interpretacija (ne samo zahvaljujući Nadi Klaić), tako da se sve svelo na jednog vledara, Petra Krešimira IV (1058-1074). Danas je nauka nastavila u Hrvatskoj da se razvija pa je dominantni zaključak ka kojem se ide da nikada u istoriji Hrvatska nije obuhvtala teritorije do Bosne (kao što ni ne postoje dokazi za te teze). U socijalističkom razdoblju, stub nacionalnog mita o ranohrvatskoj državi bio je da je Petar Krešimir bio najveći hrvatski vladar u istoriji, te da je hrvatska država u njegovo vreme bila teritorijalno najveća. Evo jedne karte iz slovenačkog udžbenika iz 1938. godine:

Croatia_Kresimir_IV._map.PNG

Srkuljina karta Hrvatske tokom druge polovine XI stoleća preživela je kompletno komunističko razdoblje i opstala sve do skorašnjeg rata.

pkresimir4.jpg

U Titovoj državnoj zajednici, kada govorimo o propagandi kroz školski sistem, to je ostalo u kontekstu eto, Hrvati u Bosni i Hercegovini imaju Petra Krešimira kao nekakvu podlogu njihovog identiteta; on je bio ostavljen (mada je još tada bilo dosta kritičkog glasa koji je dovodio u pitanje teritorijalni opseg njegove vlasti) i nije se dirao sve do, evo najnovijih vremena. No, nije ni Srkulj izmislio te granice Krešimirove države; ucrtkao ih je još ranije, u istoj državi, Ferdo Šišić:

hrv1070.jpg

Poslednja izmena:
Ne haluciniraš ništa, nego si poistovetio nešto drugo sa ovim što si pomislio.
:hahaha: Ни они шту су на ЛСД-у не халуцинирају него само поистовјећују нешто друго с оним што помисле.

Е баш си ме слатко насмијао! :ok:

Ja nisam govorio o prvoj Jugoslaviji. Ona nije totalitarna država kao druga i u njoj su postojale u izvesnom smislu značajno veće slobode (što ne znači, naravno, da nije bilo cenzure) da se izađe s ekim tvrdnjama i one budu objavljene. Nastavni program u hrvatskim krajevima vreme prve Jugoslavije bio je dosta rodoljubivije orijentisan i učilo se na temelju pa i raznih teza koje predatiraju i stvaranje same jugoslovenske državne zajednice, a jedna od kojih je uverenje da je Hrvatska u ranom srednjem veku imala na Drini granicu prema Srbima. Pa ne treba da iznenađuje što se baš Tuđman 1990-ih godina izborio za reprint Srkuljevih karata, kao što si i sam dobro primetio. ;)
Немој родољубље поистовјећивати са измишљањем које је... па не бих рекао чак ни митоманија него митоманитис.

:hahaha: Ни они шту су на ЛСД-у не халуцинирају него само поистовјећују нешто друго с оним што помисле.

Е баш си ме слатко насмијао! :ok:

Kakve veze imaju priviđanja sa memorijom? Iliti, halucinacije sa sećanjem nečega od pre 25 godina? :dontunderstand:

Brkanje događaja stvar je svakidašnjice. To se dešava svakom (narkoman ili ne) ko nema eidetsko pamćenje. Ovde je Boža video na internetu jednu kartu koja po svojim obrisima i koloritu podseća na ono što je video jednom prilikom izuzetno davno. I na osnovu toga, pomislio je da se radi o istoj. Na ovom forumu čitav niz forumaša iz Hrvatske izneo je tvrdnju da se, navodno, za vreme Jugoslavije učilo da je više od 700 hiljada ljudi stradalo u Jasenovcu. I ne samo oni, tu su tvrdnju ponovili čak i neki forumaši iz Srbije. Na internetu se može takođe na mnogo mesta čuti da je, tobože, u jugoslovenskim udžbenicima istorija Srba počinjala pd Stefana Nemanje i u to je čak jedan znatan broj forumaša bio uveren, uključujući i Mrkalja.

A ništa od toga nema nikakve veze sa istinom, već se radi o mnogo naknadnim konstrukcijama, pod uticajem nečeg novijeg. U istorijskoj nauci to je posebno primetno u slučajevima pojedinih pripovedačkih izvora, npr. memoaristike. Ljudi opisuju, i to skoro pa prilično verno, događaje koji se uopšte nisu ni hipotetički mogli desiti. Nekada je i stvar prosto naknadnih uticaja, usled kojih dođe i do potpune fabrikacije. Eno, Kolinda priča da u SFRJ nije bilo jogurta, da je išao u zatvor onaj ko kaže za sebe da je Hrvat,... Tak' su se mnogi ljudi posle rata počeli 'sećati' gomile navodnih događaja iz vremena Jugoslavije. Sin tisućljetne kulture je prepričavao tako recimo jednu skasku koju mu je ispričao otac iz, navodno, vremena kada je tražio posao.

Немој родољубље поистовјећивати са измишљањем које је... па не бих рекао чак ни митоманија него митоманитис.

A ko ovde govori o izmišljanju? Izmišljotina znači da je neko...seo i izmislio nešto čega se niko pre njega nije setio. A ovde o tome uopšte ne govorimo. Neko ko je naučio nešto u školi, ili prepisao iz neke literature, ne znači da izmišlja. To može biti posledica krive informisanosti, ili prenošenja uvreženih gledišta koja su posledica baštinjenja nekog nacional-romantičarskog nasleđa. Da je hrvatska država vladala Bosnom, to nisu tada govorili samo Hrvati. To su tvrdili i Srbi; pisao je tako Vladimir Ćorović; i srpski su đaci tako učili. Mnogi Srbi i dan-danas tvrde to, iako je u 21. veku gotovo jednoglasno prihvaćeno stanovište da nema ikakvih dokaza da je srednja Bosna ikada u ranom srednjem veku bila pod Hrvatima. Pa tako o Krešimiru i Bosni piše npr. i vrlo popularni Željko Fajfrić. Eno pomenuh gore i mit o prenapuhanoj brojnosti jasenovačkih žrtava; ne znači da iko izmišlja ukoliko to spomene, kao što neće biti ni izmišljanje ako neko sad izađe sa tvrdnjom da je knez Borna (IX st: ) zapravo bio Srbin iz Braničeva.

E sada, mitomanija...verovatno si u pravu da je to mnogo korektniji naziv. Ali to ni na koji način ne menja moju poentu. U monarhiji, za razliku od Titove tvorevine i u nedostatku njenih totalitarnih sistema, imao si mnogo više slobode za iznošenje svojih (nacionalističkih) stavova. Mogao si tvrditi da su Crnogorci svi Hrvati, bez opasnosti od reakcije, partijskog pozivanja na odgovornosti, itd...mogao si tvrditi da su svi muslimani, uključiv i oni u Sandžaku, listom etnički Hrvati (kao i nešto slično za Slovence), kao i da je ogroman broj Srba poreklom od popravoslavljenih Hrvata. Mogao si pisati da su Srbi veštačka nacija stvorena od jedne malene šačice etničkih Srba, krojenjem s Vlasima, Ciganima, Jermenima i brojnim drugih preko Srpske Pravoslavne Crkve; crtkati i objavljivati granice željene Velike Hrvatske (ma i sve do Tise), pa i govoriti da si za drastičnu promenu uređenja, uključiv i ukidanje same države. Mogao si praviti i objavljivati u Zagrebu ovakve etnografske karte (Oršanići):

attachment.php

attachment.php

Hrvatski nacionalizam u prvoj Jugoslaviji je imao znatno odrešenije ruke, uključiv i do te mere da je bilo ostvareno ujedinjenje gotovo čitavog hrvatskog nacionalnog objedinjenja 1939. godine Cvetković-Maček, nešto o čemu su ljudi sanjali 1849. godine za vreme Josipa Jelačića. Primeri koje sam bio u pređašnjem pasusu navodio nisu direktno iz nastavnih sredstava koje su hrvatski đaci koristili u kraljevini Jugoslaviji, ali navodim ih zbog toga što se (i pored sve cenzure koja je postojala, dakle imajući na umu i period najčvršće lične diktature kralja Aleksandra) radilo o slobodi koja je potpuno neuporediva sa onom koja je postojala za vreme komunizma.

E sada, kada govorimo o udžbenicima kao takvim...pa normalno je da u njima ima mitomanije. Zašto bi rodoljubiviji stav značio nešto u kontradikciji? Pa naprotiv, u stubovima modernih nacionalizama, nalazi se šarena laža. Cela suština je kako najbolje lagati i ubediti u te neistine onog drugog, kada su nacionalni ideolozi formirali svoje pokrete i slali ljude u agitaciju tj. propagandu tokom XIX st. i docnije, pa i pisali udžbenike. Taj period, konstrukcije modernih nacionalnih identiteta, prepun je, najjednostavnije rečeno, potpunih fantazmagorija. Tako je to činio Ivan Kukuljević Sakcinski; smatrajući da treba ljude prevariti, kako bi postali nacionalno osvešćeni; spremni i žrtvovati se za svoju naciju, najjednostavnije rečeno. Ogromna količina literature koja je nastala perom raznih stručnjaka, doktora nauka, itd...u toj staroj epohi poznog XIX i ranog XX stoleća, nije bila ništa drugo do najobičnije notorno lupetanje gluposti iz rodoljubivih razloga. I nisu Hrvati u tome bili potpuno usamljeni (niti su to patentirali). Mnogi Srbi su tako, lagali zarad nacije. Možda je sve Južne Slovene definitivno po svim parametrima doslovno u svakom smislu prevazišao Miloš S. Milojević, koji je toliko mnogo lagao iz političkih razloga da se neka druga reč mora izmisliti jer je lažov za njega isuviše blaga (a onda ga neki kuju u zvezde, iako se radi o ubedljivo najvećoj lažovčini u srpskoj istoriografiji). Udžbenici su svojevrsno sredstvo ispiranja mozgova, čija je uloga da učestvuju u formiranju svesti čoveka. To su uvek bili i do danas i ostali. Ja u životu nisam jedan udžbenik koji je (u potpunosti) oslobođen mitomanije video.

Poslednja izmena:
Neće biti na odmet da se prisetimo jedne skorije uddžbeničke karte. Ova slika stoji u današnjim udžbenicima i prědstavlja - I cannot believe this - "Hrvatska u stastavu Kraljevine SHS 1922-1929."

mb_lj_oblast_1922_1929.jpg

Hrvatska u sastavu kraljevine SHS 1922-1929​

Dakle, kraljevinas SHS pre 6.januara 1929. sa pretenzijama na delove koji su tražili od Srbije u formiranju Banovine Hrvatske.

Ova karta nije iz školskih udžbenika, već iz nacionalnog istorijskog atlasa Krležinog zavoda (273. str.).

Karti ništa ne fali i vrlo je profesionalno odrađena. Prikazane su moderne granice Republike Hrvatske, sa svim političkim celinama koje uključuju neke njene delove. Nikakve veze sa pretenzijama na teritoriju buduće Banovine Hrvatske nema. Hrvatski povijesni atlas je, inače, jedan fenomenalan projekat na koji bi Srbi trebalo da se ugledaju i da probaju nešto slično izdejstvovati. Postoje izvesni problemi sa kojiam se ne slažem (npr. u komentarima navod romantičarskog pojma Hrvatsko-ugarsko kraljevstvo, par vidnih nedostataka po pitanju teritorijalne organizacije RKC u vreme Jugoslavije i ranog modernog razdoblja i još nekoliko zamerki), ali ovako u celini atlas je apsolutno fenomenalan i za preporučiti je na policama svakog istoričara (ne samo hrvatskog).

Inače, evo granica Hrvatske kroz vreme iz dinamike prostora iz istog atlasa; dosta lepo urađeno:

1.jpg

2.jpg

3.jpg

4.jpg

5.jpg

6.jpg

7.jpg

Dosta dobro, samo bi trebalo neke od ovih karata na prvoj strani staviti pod lupu. Pitanje je zaista je li toliki opseg bio ranosrednjovekovne hrvatske države tokom X stoleća, a posebno mislim u kontekstu položaja Slovinja. No, opšta je ocena izrazito pozitivna; izrazito profesionalno i dosta kritički i trezveno urađeno. Regan je sebi obezbedio veliko mesto u istoriji kartografije.

Pa, onda, ako si siguran u tu svoju tvrdnju, možeš li uslikati 273. stranu?

PS. Ne moraš. Vidim da je odatle. Slika s njom u paru na slovenačkom sajtu Hervardi ima deo prepoznatljivog zaglavlja.

dravska_savska_banovina_1931_1939.jpg

Takođe, karta s početka teme predstavlja školsko učilo, školsku kartu:

hrvatski_pov_zemlj.jpg

- - - - - - - - - -

Dobra tema, samo bilo bi lakše da nabrojime činjenice iz hrvatske povijesti. No evo jedne karte koje se sjećam još iz Povijesnog atlasa za 5 rezred prije ratova '90-ih

Pogledajte prilog 511620

A uz njega i dobar i kvalitetan rad o hrvatskoj povijesti, znanstveno utemeljen

https://akademija-art.hr/mozaic/hrv...i/tomislavova-konjica-od-60-000-konjanika-19/

Zanimljiv je osvrt na tu kartu dat na hrvtaskom forumu:

nastavljamo s još jednom kartom iz edicije "hrvatski povijesni zemljovidi". riječ o karti pod naslovom "hrvatska za kralja tomislava

579px-Tomislavova_Hrvatska.jpg

1 počnimo sa strelicom koja pokazuje navodni tomislavov prodor do drave. naravno u izvorima nema podatka da je tomislav ikad bio na dravi. dakle, njegov sukob s mađarima se ne može uzimati kao dokaz da se hrvatska proširila do drave. dapače, ljetopis popa dukljanina kaže jedino da se neki tomislav više puta sukobio s mađarima i svaki put ih je pobjedio. jedini izvor koji nešto konkretnije govori o sjevernim granicama hrvatske države zapisnik je splitskog crkvenog sabora koji kaže da je grguru ponuđena sisačka biskupija. a ne bih rekao da su sisak i okolica na dravi! također, arheološki nalazi ugarskog kovanog novca koji se protežu od istočne slavonije pa do ludbrega, poprilično su indikativni.

2. strelice koje označavaju sukob s bugarima donekle su inteligentno postavljene - na navodnu tromeđu hrvatske, raške (iako izvori 10. stoljeća jasno govore o srbiji) i bugarske. vjerojatno se autorima karte takav položaj činio najsmislenijim na temelju porfirogenetovih podataka da su bugari pregazili srbe, ovi su zbrisali u hrvatsku, a hrvatsi su onda nataracali bugare. pravi ljubavni trokut. naravno, izvori ne govore ništa konkretno o stvarnom mjestu sukoba hrvata i bugara i ostaje nam samo diviti se ovoj kartografskoj dosjetci.

3. naravno, na karti je prikaza tomislavova vlast nad dalmatinskim gradovima. riječ je o podatku koji se temelji na dvije riječi iz zapisnika splitskog crkvenog sabora - consulatu peragante. dakle, pokušava se stvoriti dojam da je bizanstka titula konzila jednostavno prenesena u latinski. problem je što takvo nešto ne funkcionira. nemamo nikakvo stvarno uporište na temelju kojega se može smtrati da je tomislav dobio nekakav naslov iz bizanta. uostalom, zapisnik drugog splitskog sabora (928. godine) jasno razlikuje terra chroatorum od dalmatinskih gradova, tj ne smatra ih dijelom istog političkog teritorija.

naravno, sve ovo nije utjecalo na stav autora karte, pa tako vidimo cijelu donju i gornju dalmaciju u stastavu hrvatske. posebmo je zanimljivo uočiti kotor kao dio hrvatske ako itko pronađe konkretan dokaz da je tomslav vladao kotor, neka javi.

također, prvi hrvatski kralj za kojeg znamo da je dobio nekakve naslove od strane bizanta je držislav... što nas vodi do idućeg problema....

4. ... a to je činjenica da je tkz. "crvena hrvatska" (o kojoj smo detaljnije govorili u prvom postu) prikazana kao vazalna u odnosu na hrvatsku. do koje mjere je takav zaključak opravdan, istaknuo je već demon kojega ćemo citirati

Quote:

[TD="class: alt2"] Tamo je uz kartu koja prikazuje CH obično navedeno u legendi kako je ona "pod ujtjecajem Hrvatske", a što bi se temeljilo na spisima Sabora u Splitu gdje je Tomislav rex, a Mihajlo Višević tek dux i što bi trebao biti dokaz kako je ovaj drugi podređen prvom. Normlano gledajući dostupne podatke dalo bi se zaključiti kako je Višević jednako važan vladar, a moguće čak i jači u nekim međunardonim okvirima, znači nikako podređen Tomislavu. [/TD]

teško je povjerovati da bi mihajlo višević, vojnički jak da se bori s druge strane jadrana (sipont), priznao vlast hrvatskog vladara. također, oznato je da mihajlo nosi bizanstke titule antipata i patricija. dakle, knez zahumlja nosi titulu patricija par desetljeća prije hrvatskog kralja (držislav je patricij i eparh) kojem bi trebao biti vazal. toliko o tome.

5. cijela karta pršti od selektinog čitanja DAI-ja (čiji autor je živio u vrijeme tomislava). npr. jedanaest hrvatskih županije (o kojima nam DAI govori) lijepo je ucrtano. međutim, mrak pada na oči kada se pogleda položaj paganije. u njezinom slučaju su informacije iz DAI potpuno ignorirane. naime, iako DAI jasno ističe da paganija nije dio hrvatske, na karti je ona prikazana kao dio hrvatske. što je najgore, riječ je o podacima iz istog poglavlja (30)
hail.gif
hock: jedan podatak se uvažava, drugi se ignorira, iako su uistom poglavlju porfirogenetovog spisa (dapače, čak i u istom odlomku). lijep primjer selektivnosti.

6. također, položaj paganskih županija je krivo na kartu. DAI kaže da rastoka i mokron leže na moru, a da je dalen udaljen od mora. na karti su zamijenjeni dalen i rastoka
thumbsdown.gif

7. iako su i na ovoj karti neki gradovi OPET označeni kao komune (:visi
smile1.gif
, barem pečuh više nije označen kao biskupija.

Quote:
Reterniram našim sada već slavnim kansoantičarom i ranosrednjovjekovcem zaduženim za interamnijsku problematiku:

Hrvoje Gračanin, „Kršćanstvo i Crkva u kontinentalnoj Hrvatskoj u ranom srednjem vijeku (VI. - XI. st.),“ Crkvena kulturna dobra 6 (2008)

Mi smo imali ovaj atlas u osnovnoj školi, još ga danas imam. I jasno je da je ova Tomislavova Hrvatska uvelike plod naklapanja i tendencioznog tumačenja, poglavito u smjeru istoka u Bosnu i prema Srbiji i u pravcu Sjevera prema Dravi. Čak je naš prof.povijesti upozoravao na ovo da bi trebalo dublje ući u materiju pa da se vidi što je što. Granica prema Srbiji i Bosni je dobrim dijelom špekulativne prirode i sva je prilika da nije bila toliko na istok. Kao što su Paganija i Zahumlje( a da ne govorimo o Travuniji i Duklji) kretenski stavljene u vazalni odnos prema Hrvatskoj. Istina, Paganija razmjerno ranije dolazi u hrvatsku sferu ali za ostale se to ne može baš reći, a za neke uopće.

Ona uža Hrvatska bi bila ovdje naznačena kao "primorska Hrvatska" ucrtana crvenom isprekidanom crtom, a ostalo je u većoj ili manjoj mjeri špekulacija.

Međutim ove dvije karte što si ti Mrkalje stavio nisu iste, ova hrvatska je puno više ekspanzionistička, na hrvatskoj karti je Hrvatska bukvalno do Drine.

PS. Ne moraš. Vidim da je odatle. Slika s njom u paru na slovenačkom sajtu Hervardi ima deo prepoznatljivog zaglavlja.

dravska_savska_banovina_1931_1939.jpg

Takođe, karta s početka teme predstavlja školsko učilo, školsku kartu:

hrvatski_pov_zemlj.jpg

- - - - - - - - - -

Zanimljiv je osvrt na tu kartu dat na hrvtaskom forumu:

nastavljamo s još jednom kartom iz edicije "hrvatski povijesni zemljovidi". riječ o karti pod naslovom "hrvatska za kralja tomislava

579px-Tomislavova_Hrvatska.jpg

1 počnimo sa strelicom koja pokazuje navodni tomislavov prodor do drave. naravno u izvorima nema podatka da je tomislav ikad bio na dravi. dakle, njegov sukob s mađarima se ne može uzimati kao dokaz da se hrvatska proširila do drave. dapače, ljetopis popa dukljanina kaže jedino da se neki tomislav više puta sukobio s mađarima i svaki put ih je pobjedio. jedini izvor koji nešto konkretnije govori o sjevernim granicama hrvatske države zapisnik je splitskog crkvenog sabora koji kaže da je grguru ponuđena sisačka biskupija. a ne bih rekao da su sisak i okolica na dravi! također, arheološki nalazi ugarskog kovanog novca koji se protežu od istočne slavonije pa do ludbrega, poprilično su indikativni.

2. strelice koje označavaju sukob s bugarima donekle su inteligentno postavljene - na navodnu tromeđu hrvatske, raške (iako izvori 10. stoljeća jasno govore o srbiji) i bugarske. vjerojatno se autorima karte takav položaj činio najsmislenijim na temelju porfirogenetovih podataka da su bugari pregazili srbe, ovi su zbrisali u hrvatsku, a hrvatsi su onda nataracali bugare. pravi ljubavni trokut. naravno, izvori ne govore ništa konkretno o stvarnom mjestu sukoba hrvata i bugara i ostaje nam samo diviti se ovoj kartografskoj dosjetci.

3. naravno, na karti je prikaza tomislavova vlast nad dalmatinskim gradovima. riječ je o podatku koji se temelji na dvije riječi iz zapisnika splitskog crkvenog sabora - consulatu peragante. dakle, pokušava se stvoriti dojam da je bizanstka titula konzila jednostavno prenesena u latinski. problem je što takvo nešto ne funkcionira. nemamo nikakvo stvarno uporište na temelju kojega se može smtrati da je tomislav dobio nekakav naslov iz bizanta. uostalom, zapisnik drugog splitskog sabora (928. godine) jasno razlikuje terra chroatorum od dalmatinskih gradova, tj ne smatra ih dijelom istog političkog teritorija.

naravno, sve ovo nije utjecalo na stav autora karte, pa tako vidimo cijelu donju i gornju dalmaciju u stastavu hrvatske. posebmo je zanimljivo uočiti kotor kao dio hrvatske ako itko pronađe konkretan dokaz da je tomslav vladao kotor, neka javi.

također, prvi hrvatski kralj za kojeg znamo da je dobio nekakve naslove od strane bizanta je držislav... što nas vodi do idućeg problema....

4. ... a to je činjenica da je tkz. "crvena hrvatska" (o kojoj smo detaljnije govorili u prvom postu) prikazana kao vazalna u odnosu na hrvatsku. do koje mjere je takav zaključak opravdan, istaknuo je već demon kojega ćemo citirati

Quote:

[TD="class: alt2"] Tamo je uz kartu koja prikazuje CH obično navedeno u legendi kako je ona "pod ujtjecajem Hrvatske", a što bi se temeljilo na spisima Sabora u Splitu gdje je Tomislav rex, a Mihajlo Višević tek dux i što bi trebao biti dokaz kako je ovaj drugi podređen prvom. Normlano gledajući dostupne podatke dalo bi se zaključiti kako je Višević jednako važan vladar, a moguće čak i jači u nekim međunardonim okvirima, znači nikako podređen Tomislavu. [/TD]

teško je povjerovati da bi mihajlo višević, vojnički jak da se bori s druge strane jadrana (sipont), priznao vlast hrvatskog vladara. također, oznato je da mihajlo nosi bizanstke titule antipata i patricija. dakle, knez zahumlja nosi titulu patricija par desetljeća prije hrvatskog kralja (držislav je patricij i eparh) kojem bi trebao biti vazal. toliko o tome.

5. cijela karta pršti od selektinog čitanja DAI-ja (čiji autor je živio u vrijeme tomislava). npr. jedanaest hrvatskih županije (o kojima nam DAI govori) lijepo je ucrtano. međutim, mrak pada na oči kada se pogleda položaj paganije. u njezinom slučaju su informacije iz DAI potpuno ignorirane. naime, iako DAI jasno ističe da paganija nije dio hrvatske, na karti je ona prikazana kao dio hrvatske. što je najgore, riječ je o podacima iz istog poglavlja (30)
hail.gif
hock: jedan podatak se uvažava, drugi se ignorira, iako su uistom poglavlju porfirogenetovog spisa (dapače, čak i u istom odlomku). lijep primjer selektivnosti.

6. također, položaj paganskih županija je krivo na kartu. DAI kaže da rastoka i mokron leže na moru, a da je dalen udaljen od mora. na karti su zamijenjeni dalen i rastoka
thumbsdown.gif

7. iako su i na ovoj karti neki gradovi OPET označeni kao komune (:visi
smile1.gif
, barem pečuh više nije označen kao biskupija.

Quote:
Reterniram našim sada već slavnim kansoantičarom i ranosrednjovjekovcem zaduženim za interamnijsku problematiku:

Hrvoje Gračanin, „Kršćanstvo i Crkva u kontinentalnoj Hrvatskoj u ranom srednjem vijeku (VI. - XI. st.),“ Crkvena kulturna dobra 6 (2008)

Tako je; o većini ovih stvari smo već govorili, ali je brilijantno rečeno. :ok:

U hrvatskoj istoriografiji kod onih koji zauzimaju nešto kritičniji pristup, odnosno mislim na one koji su na pola puta između novijih interpretacija i branjenja starih, ustaljenih stavova, a konkretno govorim o Nevenu Budaku, ostavlja se mogućnost da je Tomislav verovatno proširio teritoriju hrvatske države do reke Save. Ali, ova je ekspanzija bila privremenog karaktera; tu fali odgovora koji bi pojasnio kada se tačno to stanje vraća natrag, odnosno granice Hrvatske povlače ponovo na jug, preko Kupe i Sane? :think: Takeđe je vrlo interesantno ta će se u XVI stoleću Hrvatska proširiti u severnom smeru na isti način, odnosno ka i stim teritorijama. Treba detaljnije istražiti istorijsko-geografsko iskustvo teritorija u dolini Kupe i prema Savi.

A što se tiče samog „kralja“ Tomislava, tačno je ovo u vezi hijerarhije; o tome sam i sam više putao. Ali moram priznati da još uvek nisam u celosti razumeo suštini distinkcije u titulama između Tomislava (rex) i Mihaila Viševića (dux). :confused:

Paganija razmjerno ranije dolazi u hrvatsku sferu

A kada se to desilo, tačno?

Uopšte ne razumem. Jedini podatak koji sam uspeo pronaći jeste da ju je podvrgao Hrvatima kralj Stjepan I (1030-1058). Mada nisam baš siguran na čemu se zasniva ta tvrdnja. Ukoliko se njihov lokalni vladar, Jakov, spominje uz kralja Zvonimira (1075-1089) u Supetarskom kratularu, to naravno ne mora značiti da su se Hrvati proširili do Neretve u vreme Dmitra Zvonimira, već je moguće da se to desilo i pre njega, ali otkud baš za Stjepana? :dontunderstand:

Poslednja izmena:

Back