Mitski Hrvati (narod) i mitska Hrvatska (zemlja)

Pacta_Conventa_%28Croatia%29.jpg

U hrvatskoj istoriografiji stoji falsifikat "Pacta conventa" - "dogovor sa Ugarima o personalnoj uniji i hrvatsko-ugarskom kralju", u realnosti:

Pacta_Conventa.jpg

Pacta conventa: dogovor (pakt) poljskog i litvanskog plemstva oko slobodnom voljom izabranog kralja iz 1573.

Nesumnjivo je da je ovaj dokument, kako po smislu tako po formi hrvatskim falsifikatorima poslužio kao obrazac za jednu od njihovih temeljnijih krivotvoridaba - Pacta conventa - dogovor o personalnoj uniji i tzv. hrvatsko-ugarskom kralju.

Jedino nesumljivo je da si u svom fabriciranju povijesnih cinjenica pogubio sve konce.
Pacta Conventa koju si postavio je prijepis iz 14.st, dali je "doradivana" je u konacnici svejedno jer ju ni Madari nisu dovodili u pitanje do nacionalnog budenja polovicom 19.st. To znaci da je odgovarala stanju kako su stvari bile na terenu.

1.1.1527. potpisuje se Cetingradska povelja o dobrovoljnom priznanju Ferdinanda Habsburskog za novog kralja Hrvatske, ciji original jos postoji u Becu.

HE2_0601.jpg

Ova dva dokumenta su starija od navodnog obrasca za njih kako ti navodis.

Jedino nesumljivo je da si u svom fabriciranju povijesnih cinjenica pogubio sve konce.
Pacta Conventa koju si postavio je prijepis iz 14.st, dali je "doradivana" je u konacnici svejedno jer ju ni Madari nisu dovodili u pitanje do nacionalnog budenja polovicom 19.st. To znaci da je odgovarala stanju kako su stvari bile na terenu.

O tome i govorim.

Rekao sam ti da je to plemstvo hrvatsko samo po nazivu teritorije. Teritorija je dobila naziv po turkijskim Horvatima.
Ugarska je tokom čitavog srednjovekovlja pa do sve danas forsirala naziv Hrvatska i Horvati te izmišljenu priču o personalnoj uniji - to je, ustvari, falsifikat u njihovom interesu (verovatno zato i ugarskog autorstva) - jer se vodila pričom o zajedničkom, ugarskom poreklu Horvata kako bi preko toga ostvarivala istorijsko pravo na Hrvatsku. Tako svi koji dolaze sa juga u Ugarsku dobijaju prezime Horvat, makar bili Dalmatinci, Srbi, Bosanci ili Slavonci, jer je Ugarska ta koja sve vreme pokušava da teritorijalno proširi opseg hrvatskog imena smatrajući ga svojim.

- - - - - - - - - -

1.1.1527. potpisuje se Cetingradska povelja o dobrovoljnom priznanju Ferdinanda Habsburskog za novog kralja Hrvatske, ciji original jos postoji u Becu.

Ova dva dokumenta su starija od navodnog obrasca za njih kako ti navodis.

Hvala. Razmotrićemo.

Meni se čini da su to tri snimke iste isprave.

Nisam ekspert u tome ali čini se da je restaurirana jer treći pečat s lijeve strane je oštećen na crno bijelim slikama dok je na ovoj u boji popravljen, kao i peti.
Jbg Mrkalje, restauracije se rade, ili je to protivno tvom kanonu?

Evo ima par godina da su restaurirali peristil, možda su zli ustaše fabricirali sve skupa i saziđali stupove od knaufa i ytonga.

Тачније до тада се за њу није ни знало, извађена је из нафталина за потребе хрватског националног буђења.
Данас поуздано знамо да је фалсификат.

Да ли постоји оригинал те повеље не знам али знам да у њој поједини племићи само исказује верност краљу Фердинанду који је већ изабран за краља Угарске, самим тим и Хрватске.

Vjerojatno se restaurira svako 10-15 godina. Ako ne i češće.
to je "mrtva priroda" nema sta da se restaurira svako malo, dovoljno je jednom i da se potom cuva u kontrolisanim uslovima temperature, vlage i sl.
original se profesionalno fotka, zastiti i prebaci u muzejski depo gde nema dodira sa spoljasnim svetom a u javnosti obicno stoji replika identicna po sadrzaju i formi originalu .
doduse ima mesta gde se "restauracije" rade na osnovu politicke potrebe ,
danas bi to neki zli jezici nazvali i "fotoshop" i pomocu te "restauracije" dokazuju se neke kreativne teorije samoukih exxxperata ...

Ma dobro, tema jeste o Hrvatima i ne želim da skrećem, ali hajde koji je prvi (originalni) dokument u kojem se pominju Bosanci?

Možeš otvoriti temu pa ćemo da vidimo...

- - - - - - - - - -

Dalmacija se gotovo redovno spominje skupa sa Hrvatskom(kasnije i Slavonijom)
dux Dalmatiae et Croatiae, rex i slicno.
Bosna se spominje odvojeno.

Međutim ti izgleda ne shvaćaš da ti pojmovi(Bosna, Dalmacija) ne znače ono što znače danas, u Avnojevskom smislu. Tako pojam Dalmacije varira od rimske provincije Dalmacije do samo primorskih gradova.

A što se tiče najstarijeg spomena Hrvata, iđemo u doba Trpimira i njegovih darovnica sačuvanih u prijepisima iz 16.st. Sačuvana je njegova oltarna pregrada gdje se stilizira kao dux, i njegov upis u Cividaleu na hodočašću. A što se tiče klesanja u kamenu imena "Hrvati" onda bi to trebala biti pregrada/ploča/kojivrag Stjepana Držislava iz negdje 970-tih. Ako me pamćenje služi.

Kolega, ako spomeneš Dalmaciju i Slavoniju, znači da spominješ dvije različite teritorije, sa različitim lokalnim vladarima kojima je samo religija zajednička. Na taj fazon su pali bosanski katolici i postali Hrvati ali to nije tema.

Dakle, najstariji dokument je prijepis iz 16. stoljeća?

- - - - - - - - - -

Османлијско царство је у 16ом и 17ом веку доживело своје највеће територијално проширење, дакле негде од периода Сулејмана Величанственог до Карловачког мира 1699.
У наведеном периоду Османлијско царство је држало готово целу Панонску низију и Карпате, укључив и Славонију, Угарску, Срем, Банат, Бачку.

У више сукцесивних таласа, као последица ратова између Хабсбуршког и Осмалијског царства, муслиманско становништво ових области је било принуђено да се исели.
Ситуација која се догађа све до Пожаревачког мира 1718, па и касније све до Београдског мира 1739.

Дакле, куда се иселило муслиманско становништво ? Наравно као мухаџири на територију под контролом Османлијског царства, а то је простор данашње БиХ, Србије, Бугарске и јужније.

Дошло је до померања и другог становништва, на пример босанскохерцеговачки римокатолици су се населили у Славонији, то су они који ће бити познати као Шокци, а међу Мађарима и као Раци.
Изместило се и српско становништво, нарочито оно са простора данашње јужне и југоисточне Србије, северне Македоније, у Срем, Банат, Бачку и даље у унутрашњост Панонске низије.

Ово није једино мухаџирско померање муслиманског становништва. За време Српске револуције од 1804 па све до предаје кључева кнезу Михаилу 1867 иселио се огроман број муслимана са територије данашње Србије баш на територију данашње БиХ, затим на територију онога што ће се касније назвати Новопазарски санџак, па даље ка територији данашње Албаније, Македоније и Бугарске.

1867 се иселио баш Изет-бег Биограђан, предак Алије Изетбеговића, и то из "шехер Бијограда" на простор данашње БиХ.
Ужице је на пример било чисто муслимански град, из тог времена потиче и чувена песма "Ој Ужице мали Цариграде".

Мислимани у БиХ постају већина тек у годинама после Другог светског рата, после почињеног геноцида над Србима, који су као зелене усташе починиле заједно са Хрватима.

Мухаџирство је иначе настављено и после Балканских и Првог светског рата.

Све ове информације су тачне до последњег слова, ако ти требају референце тражи их сам, пун их је интернет.

Tipično mitomanski, napiše se historija pa se onda traže dokazi od drugih...

Mislim da ni sam nisi svestan koliko si u pravu! :hahaha:

Mislim da ni sam nisi svjestan koliko nema smisla što govoriš. I graniči sa čistim inaćenjem da ne kažem nešto puno teže.

1.Recimo da je isprava lažna i fabricirana od Austrijanaca u 19.stoljeću, opet ju je sigurno neko restaurirao u muzeju, kakva je da je. Evidentno su popravili vosak na pečatima i papir/pergament/koji k. Što bi se i očekivalo.

2.Recimo da je isprava autentična(što niko ne dovodi u pitanje), opet ju je sigurno neko restaurirao u tom istom muzeju, vosak i papir/pergament/koji k. Iz istih razloga. Što se i očekuje.

Dakle, ovo šta si ti stavio nema ama baš nikakve dokazne ni logičke vrijednosti.

- - - - - - - - - -

Kolega, ako spomeneš Dalmaciju i Slavoniju, znači da spominješ dvije različite teritorije, sa različitim lokalnim vladarima kojima je samo religija zajednička. Na taj fazon su pali bosanski katolici i postali Hrvati ali to nije tema.

- - - - - - - - - -

Ne kolega, nego iz 10.og. U kamenu. To te zanimalo, odgovor si dobio. Slaven ti je lijepo objasnio problematiku oko papira i pergamenta.

U kontekstu ranog srednjeg vijeka "Dalmacija" znači prvenstveno obalne gradove nad kojima je Bizant imao dugo vrhovnu vlast. Bizant je često davao hrvatskom knezu/kralju da upravlja tim gradovima kao bizantski arhont u ime Bizanta(do slabljenja Bizanta). A Slavonija kao pojam u današnjem smislu nastaje puno kasnije. Najčešće se Slavonija navodi skupa sa Hrvatskom i Dalmacijom, pa tako je jedan ban za sve tri kroz najveći dio srednjeg vijeka. Doslovno se zove "ban Dalmacije, Hrvatske i Slavonije" mada je bilo perioda kada je bio imenovan i drugi čovjek kao "ban Slavonije" dok bi drugi bio "ban Hrvatske i Dalmacije".

Naravno, ti pojmovi kroz vjekove mjenjaju svoj sadržaj i opseg, kao što sam ti pokušao objasniti.

1.Recimo da je isprava lažna i fabricirana od Austrijanaca u 19.stoljeću, opet ju je sigurno neko restaurirao u muzeju, kakva je da je. Evidentno su popravili vosak na pečatima i papir/pergament/koji k. Što bi se i očekivalo.
ako je neko konstatovao da je lazna , onda je sa tim predmetom mogao da radi sta hoce, da doda jos osam ili sto osam pecata , da promeni tekst ili da izmisli nesto po svojoj volji.

ali ako su konstatovali da je predmet original,
onda svakako nisu ili barem ne bi smeli da ista dodaju ili oduzimaju na tom predmetu , jer se to onda zove falsifikovanje.
pergament nije zgrada pod zastitom drzave pa da popravis fasadu kad pocne da pada na prolaznike,
zamisli na sta bi licilo kad bi na egipatskim mumijama ugradjivali zube da im naprave holivudski osmeh .
restauracija ne podrazumeva da se od neceg starog napravi novo nego da se zaustavi dalje propadanje .

ako je neko konstatovao da je lazna , onda je sa tim predmetom mogao da radi sta hoce, da doda jos osam ili sto osam pecata , da promeni tekst ili da izmisli nesto po svojoj volji.

ali ako su konstatovali da je predmet original,
onda svakako nisu ili barem ne bi smeli da ista dodaju ili oduzimaju na tom predmetu , jer se to onda zove falsifikovanje.
pergament nije zgrada pod zastitom drzave pa da popravis fasadu kad pocne da pada na prolaznike,
zamisli na sta bi licilo kad bi na egipatskim mumijama ugradjivali zube da im naprave holivudski osmeh .
restauracija ne podrazumeva da se od neceg starog napravi novo nego da se zaustavi dalje propadanje .

Ne znam, ne razumijem se u to. Koliko vidim, osim malo voska nije ništa dirano, tekst izgleda iste dužine. U vjerodostojnost isprave ne sumnja nitko. Ako pišeš austrijskom državnom arhivu oni ti mogu vjerojatno reći detaljnije o tome. Međutim ako se pristupa iz kuta "sve je to lažirano jer je neko izmislio Hrvate" bez dokaza onda jbg. Ista logika bi se mogla aplicirati i na Srbe ili bilo koga drugoga. Samo što niko normalan ne razmišlja na taj način. Po meni.

Ne kolega, nego iz 10.og. U kamenu. To te zanimalo, odgovor si dobio. Slaven ti je lijepo objasnio problematiku oko papira i pergamenta.

U kontekstu ranog srednjeg vijeka "Dalmacija" znači prvenstveno obalne gradove nad kojima je Bizant imao dugo vrhovnu vlast. Bizant je često davao hrvatskom knezu/kralju da upravlja tim gradovima kao bizantski arhont u ime Bizanta(do slabljenja Bizanta). A Slavonija kao pojam u današnjem smislu nastaje puno kasnije. Najčešće se Slavonija navodi skupa sa Hrvatskom i Dalmacijom, pa tako je jedan ban za sve tri kroz najveći dio srednjeg vijeka. Doslovno se zove "ban Dalmacije, Hrvatske i Slavonije" mada je bilo perioda kada je bio imenovan i drugi čovjek kao "ban Slavonije" dok bi drugi bio "ban Hrvatske i Dalmacije".

Naravno, ti pojmovi kroz vjekove mjenjaju svoj sadržaj i opseg, kao što sam ti pokušao objasniti.

Refresh my memory oko tog kamena. A Dalmatia je rimska provincija, nesrećo, i odgovori mi jasno sa da ili ne:

Da li su kroz navod "Hrvatska, Dalmacija i Slavonija" te tri teritorije smatrane jednom zajednicom ili nekim zasebnim teritorijama. Ragusu nećemo spominjati :lol:

Naravno da ne mogu; trebalo bi da si do sada naučio da ne možeš otvarati temu postavljanjem kratkog informativnog pitanja.

Ako ne znaš, reci tako.

Slavene, sa mnom ne možeš te igre da guraš. Pitao si pitanje, dobio si odgovor i sad se ljutiš ko seoska mlada.

Ako će ti biti lakše, hiljadu puta sam rekao da ja uopšte nisam historičar, samo sam na studiju imao na svakoj godini određenu historiju po jedan predmet, dakle ja sam laik. Ali, postavljam neugodna pitanja, vjeruj ne samo tebi i ne samo na historiji.

Друже, тај уличарски речник да је нешто "митомански" остави за своје локалне чобане па са њима тако разговарај.

Од мене си добио информацију у кратким цртама да сам започнеш сопствени истраживачки рад.

Информације иначе коштају, а да ја трошим своје време и ресурсе да би теби пласирао као на тацни брдо готових информација - то може, али да ми уплатиш 5000€ на рачун.

У супротном надокнађуј сопствено незнање сам.

Иначе, џамије из османлијског периода још увек постоје у Мађарској, један мађарски муслиман је био чак и везир.
Муслимани из Панонске низије нису испарили, морали су негде да оду.

Refresh my memory oko tog kamena. A Dalmatia je rimska provincija, nesrećo, i odgovori mi jasno sa da ili ne:

Da li su kroz navod "Hrvatska, Dalmacija i Slavonija" te tri teritorije smatrane jednom zajednicom ili nekim zasebnim teritorijama. Ragusu nećemo spominjati :lol:

Dakle uopće nisi pročitao što sam napisao u prethodna dva tri posta niti te uopće zanima razgovor nego samo trolanje na najjače. Nemam vremena za to izvini. To što kobajagi pitaš ti je odgovoreno, i to detaljno, u prethodnim postovima.

Što se tiče kamene ploče, utipkaj brale Stjepan Držislav. Nema šansone da ti ja kemijam linkove preko tableta. Bar ne preko ovog.

Тачније до тада се за њу није ни знало, извађена је из нафталина за потребе хрватског националног буђења.
Данас поуздано знамо да је фалсификат.

Да ли постоји оригинал те повеље не знам али знам да у њој поједини племићи само исказује верност краљу Фердинанду који је већ изабран за краља Угарске, самим тим и Хрватске.

Na Pactu Conventu se pozivalo hrvatsko plemstvo kad god je trebalo osigurati svoja prava i Mađari im to nisu osporavali jer su i oni znali da je Hrvatska zasebna jedinica unutar zemalja krune svetog Stjepana.
Na pravo samostalnog biranja kralja po starim pravima s osvrtom na Pacta Conventu, osim 1527., staleži su se pozvali i 1712. godine. Hrvatski sabor tada je donio odluku da se nasljedno pravo prenosi i na žensku lozu habsburške dinastije. To je poznato kao Pragmatička sankcija ili Ustanova o ženskom nasljedstvu habsburške kuće u Kraljevini Hrvatskoj.
Mađar György Fejér koji je napisao "Codex diplomaticus Hungariae ecclesiasticus no civilis" 1829., uvrstio je taj dokument u svoj diplomatički zbornik i datirao 1096. godinom.

Osporavanja pocinju sredinom 19. st. budenjem madarskog nacionalizma kad im smeta hrvatska zasebnost od Madarske, pa traze sve nacine da to ukinu i hrvatsku pripoje direktno Madarskoj.
Za Cetingradsku povelju nema sumnje u autenticnost jer se original nalazi u Austrijskom drzavnom arhivu. Ona slika u boji prikazuje samo repliku kako je izgleda 1527.

Poslednja izmena:

- - - - - - - - - -

- - - - - - - - - -

U drugoj polovici 9.st imamo zapisano tj. uklesano prvi spomen Hrvata u natpisu kneza Branimira kao kneza hrvata.

Na lokalitetu Crkvina pod Grubića glavicom otkriveni su ostaci srednjovjekovne crkve, za koju se navodi da je bila posvećena sv. Jeri, kao i razni ulomci oltarne pregrade s pleternim ukrasom i dijelovima natpisa. Greda i zabat oblikovani su na način karakterističan za hrvatsku predromaničku umjetnost. Gornji rub ukrašen im je motivom kuka, a u trokutu zabata prikazan je križ oblikovan trostrukim pleterom, a ispod njega je sa svake strane po jedna ptica. Na gredi i zabatu pregrade spominje se, na latinskom jeziku, knez Branimir, kao "comes" i "dux" Hrvata. –»Branimero comes dux Cruatorum cogitavit.«. To je prva pojava hrvatskog imena na kamenom spomeniku, a nalaz je Šopot postavio kao značajno mjesto na karti Hrvatske kulturno-povijesne baštine.

Prepostavlja se da je upravo u blizini izvora Šopot, po kojem je naselje i dobilo ime, bilo mjesto gdje se tijekom srednjeg vijeka sastajao sabor hrvatskih plemićkih rodova. Temelji crkve u kojoj je natpis s oltarne pregrade pronađen, pripadaju kasnijem razdoblju, pa se misli da je crkva koju je knez Branimir podigao u 9. stoljeću, negdje u blizini.

natpis-kneza-branimira-spojeni.jpg

Друже, тај уличарски речник да је нешто "митомански" остави за своје локалне чобане па са њима тако разговарај.

Од мене си добио информацију у кратким цртама да сам започнеш сопствени истраживачки рад.

Информације иначе коштају, а да ја трошим своје време и ресурсе да би теби пласирао као на тацни брдо готових информација - то може, али да ми уплатиш 5000€ на рачун.

У супротном надокнађуј сопствено незнање сам.

Иначе, џамије из османлијског периода још увек постоје у Мађарској, један мађарски муслиман је био чак и везир.
Муслимани из Панонске низије нису испарили, морали су негде да оду.

Jedna džamija....Edukacija, kolega, i nauči da kad nekog ubjeđuješ da ti treba makar ime pisca ako već nemaš direktan link.

- - - - - - - - - -

Inače, pojam "Dalmatia" se u ovoj priči ne može odnositi na rimsku provinciju jer rimskog carstva odavno nije bilo nego na bizantsku themu. Bizant njome ima nominalnu vlast negdje do 1060-tih. Guglaj jbg.

Lijepo sam ti napisao, i ponavljam opet, počeo sam sa jednom tačkom i to hoću da raspravimo. Velikim i dugim postovima me ne možeš impresionirati.

Da li mi možeš odgovoriti sa da ili ne na moje pitanje?

U drugoj polovici 9.st imamo zapisano tj. uklesano prvi spomen Hrvata u natpisu kneza Branimira kao kneza hrvata.

Na lokalitetu Crkvina pod Grubića glavicom otkriveni su ostaci srednjovjekovne crkve, za koju se navodi da je bila posvećena sv. Jeri, kao i razni ulomci oltarne pregrade s pleternim ukrasom i dijelovima natpisa. Greda i zabat oblikovani su na način karakterističan za hrvatsku predromaničku umjetnost. Gornji rub ukrašen im je motivom kuka, a u trokutu zabata prikazan je križ oblikovan trostrukim pleterom, a ispod njega je sa svake strane po jedna ptica. Na gredi i zabatu pregrade spominje se, na latinskom jeziku, knez Branimir, kao "comes" i "dux" Hrvata. –»Branimero comes dux Cruatorum cogitavit.«. To je prva pojava hrvatskog imena na kamenom spomeniku, a nalaz je Šopot postavio kao značajno mjesto na karti Hrvatske kulturno-povijesne baštine.

Prepostavlja se da je upravo u blizini izvora Šopot, po kojem je naselje i dobilo ime, bilo mjesto gdje se tijekom srednjeg vijeka sastajao sabor hrvatskih plemićkih rodova. Temelji crkve u kojoj je natpis s oltarne pregrade pronađen, pripadaju kasnijem razdoblju, pa se misli da je crkva koju je knez Branimir podigao u 9. stoljeću, negdje u blizini.

Pogledajte prilog 533556

Da li postoji kakva prijepiska sa ostalim vladarima ili sa Papom koja bi mogla to sve i da potvrdi? U 9. vijeku biti kralj nije mala stvar, Papa ili Bizant su morali da ti daju amin.

Back