Mavro Orbini: Bosanci su autohtoni balkanski narod, a Srbi došljaci iz ruskih močvara

Pošto je ova tema dosta žvakana na velikom broju različitih tema, smatram da zaslužuje zasebnu svoju. Razlog više zbog toga što postoji i generalno, u široj javnosti, jedna vrlo velika zabluda vezano za ovog dubrovačkog benediktinca, koji je objavio 1601. godine u Pezaru slavnu knjigu Kraljevstvo Slovena.

Pogledajte prilog 1272144

Ovo delo smatra se, da tako kažemo, biblijom slovenskog ilirizma. Iz istog je razloga kroz vekove bilo, pa i ostalo danas, omiljeno romantičnim pogledima na istoriju, uključujući i u Srbiji. U Srbiji čak postoji kod jedne grupice ljudi i nekakva teorija zavere da je prilikom prevoda drugog dela knjige, koje je pre oko pola veka ranije izvršio Sima Ćirković, na taj način navodno prećutano šta Orbini piše u prvom delu, odnosno kako u drugoj polovini 20. veka ne bi neko na srpskom jeziku mogao pročitati šta piše Orbin o najranijoj istoriji Slovena. Na Orbinija se, stoga, mnogi i vrlo često pozivaju i to sa puno ponosa kao jednog od prvih srbskih istoričara, ali malo ko Orbinija i čita.

No, šta piše zaista u Orbinijevom delu, po pitanju porekla Srba, konkretno? Vrlo gorak ukus nastupa kada se pojavi neko ko želi i da čita istorijske izvore, a ne samo da maše sa koricama. Na 345. str. počinje poglavlje o Bosanskom kraljevstvu.

Pogledajte prilog 1272146

Prema Orbiniju, a što posebno apostrofira i u napomeni sa strane, Bosanci potiču od drevnog naroda Tračana, iliti konkretnije od tračkog plemena Besa. Prema antičkim izvorima, tvrdi Orbini, proto-Bosanci su živeli na obalama reke Meste. Ugrubo, po tradiciji kod Orbinija, ovo bi trebalo da bude pradomovina Bosanaca:

Pogledajte prilog 1272152

Pogledajte prilog 1272156

Orbini kirtikuje one koji tvrde da su Bosanci dobili ime po reci Bosni, naprotiv, insistirajuí da je ta reka zapravo dobila ime po bosanskom narodu, tj. upravo suprotno. Poziva se na antičke autore, uključujući i Tita Livija i Strabona, te tvrdi da su drevni Besi živeli u podnožju planine Hajmos (Balkan). Jedrene su bile njihova glavna utvrda, koji se na njihovom jeziku zvao „Uškudama“, pre rimskog osvajanja. Orbini pripoveda njihovu antičku istoriju, objašnjava kako je bilo došlo do vokalne promene i tako Besi postali Bosi, od čega je dospelo ovo ime tog naroda kakvo je ostalo sačuvano do XVII stoleća, kada je Orbini pisao. Iz pradomovine su ih isterali Bugari; otišli su na zapad, prvo kontrolišući teritoriju između Save, Drine i Vardara tj. buduću teritoriju Srba. Zauzeće i bosansku oblast i to su, po Orbiniju, počeci Bosne.

Što se tiče Srba, Orbini nije prihvatao asocijaciju Srba sa drevnim Tribalima, što bi se moglo pretpostaviti po tome što je našao da ih tako naziva Laonik Halkokondil. On jasno kaže da Tribali jesu ostavili svoje potomke među Srbima, ali i Bugarima, govoreći dakle striktno o krvnom potomstvu populacije koje su asimilovali Srbi kad su se doselili na Balkansko poluostrvo. Da je to nedvosmisleno slučaj, vidi se i na str. 165 i 166, kada gvoori o Besima i Tribalima, izričito podvlačeći da su Besi zapravo Bosanci, dok je u vezi Tribala, o kojima piše mnogo više i opširnije nego o Besima, nikada ne podvlačeći njihovu istovetnost sa Srbima, nem:

Pogledajte prilog 1272161

Str. 178, na kojoj kaže da su Tribali ostavili potomke među Srbima i Bugarima (a Skiti među Bugarima i Vlasima):

Pogledajte prilog 1272167

No, kada smo prošli šta Orbini piše o poreklu Bosanaca, da vidimo šta kaže on, zapravo, o poreklu Srba? O poreklu Srba, Orbini svedoči na 68. stranici:

Pogledajte prilog 1272168

Prema Orbiniju, drevno prebivalište Srba jesu močvare u zaleđu Azovskog mora, u rejonu reke Don. To je, otprilike, ova oblast:

Pogledajte prilog 1272171

Dakle, po Orbinu, Srbi su negde u I stoleću naše ere obitavali u Sarmatiji, ugrubo u području današnje istočne Ukrajine i/ili Ruske federacije. Odatle su krenuli i podelili le se u dva smera; od jednog će završiti u Polablju i to će biti na kraju Lužički Srbi, a drugi ide na jug i to su ovi balkanski Srbi. Po ovoj tradiciji, Srbi su potom, prešašvi Karpate, izbili do IV stoleća na granice Rimskog carstva i tada ih vidimo, u vreme Konstantina Velikog, u Panoniji. Potom, negde u prvoj polovini VII stoleća, u vreme kneza Sama i Bitke za Vogastisburg, tj. u vreme romejskog cara Iraklija (610-641) ti Srbi se spuštaju dalje na jug, upadaju u Dalmaciju i zauzimaju te teritorije. Ono što je vrlo interesantno jeste koliko je ova vest komplementarna sa hronološkom datacijom seobe Srba u Spisu o narodima cara Konstantina VII Porfirogenita, koji Orbiniju barem delimično jeste bio poznat, iako ga u ovom pasažu ne navodi eksplicitno.

Pogledajte prilog 1272174

Ovu temu posvećujem genijalnoj forumašici @Сребрена koja me je i inspirisala da je otvorim. Čitao sam neke njene tekstove i mislim da se direktno nadovezuje na njenu temu, odnosno da se može smatrati nastavljačem. Mislim, naime, na njenu temu o Bosni: Локација Босне у списима Порфирогенита. Na toj temi, uvaženi forumaš je istakao da je po najstarijim vizantijskim izvorima, izvorna Bosna zapravo bila negde u Makedoniji, što kao da je na tragu teza učenih humanista o poreklu Bosanaca čija je tradicija preneta kod Orbinija; neka se izjasni da li ju je Orbini i ponukao da krene tim putem. Takođe bi bilo interesovano da čujemo njen doprinos rekonstrkciji putešestvija Srba od močvara istočne Evrope, zato što ima tu kao i svugde nejasnoća i nepreciznosti kod Orbinija.

Verujem da će tema biti interesantna i forumašima @Kole11 i @Dobri Bosnjanin a pozvani su i ostali da daju svoj doprinos

Muftija Muamer Zukorlić: Bošnjaci su autohtoni evropski muslimani 👍

Bosniak Info

“Drevna Bosna” je odgovor onima koji negiraju autohtonost Bosne i Bošnjaka​

30. 06. 2018. 13:12

https://www.facebook.com/sharer.php...a-koji-negiraju-autohtonost-bosne-i-bosnjaka/
https://twitter.com/intent/tweet?te...giraju-autohtonost-bosne-i-bosnjaka/&via=SANA
https://api.whatsapp.com/send?text=...a-koji-negiraju-autohtonost-bosne-i-bosnjaka/

https://telegram.me/share/url?url=h...ma+koji+negiraju+autohtonost+Bosne+i+Bošnjaka

mufty.png

Nakon krcato pune sale Gazi Husrev-begove biblioteke u Sarajevu, autor “Drevne Bosne” akademik muftija Muamer Zukorlić svoje djelo ukratko je predstavio i u BH Dnevniku TV Sarajevo. Na samom početku razgovora Zukorlić je govorio o samoj ideji za naslov, obzirom da je, kako kaže, došao do zaključka da korijeni države Bosne idu mnogo dublje od samog Kulina bana, kako smo do sada imali prilike slušati.
Komentirajući najznačajnije rezultate koji su se našli u ovoj knjizi, te glavni motiv za ovo djelo, akademik Zukorlić navodi da mu je glavni cilj bio da se svima koji vjeruju da bošnjačka nacija ima duboke korijene dokazi učine dostupnim.
Ova knjiga, završava Zukorlić, brani autohtonost bošnjačkog naroda i zemlje u kojoj živi, te je nedvosmislen odgovor protiv propagande pojedinaca koji negiraju spomenutu autohtonost.

Muftija Muamer Zukorlić: Bošnjaci su autohtoni evropski muslimani 👍

Bosniak Info

“Drevna Bosna” je odgovor onima koji negiraju autohtonost Bosne i Bošnjaka​

30. 06. 2018. 13:12

https://www.facebook.com/sharer.php?u=https://sanapress.info/2018/06/30/drevna-bosna-je-odgovor-onima-koji-negiraju-autohtonost-bosne-i-bosnjaka/
https://twitter.com/intent/tweet?text=“Drevna+Bosna”+je+odgovor+onima+koji+negiraju+autohtonost+Bosne+i+Bošnjaka&url=https://sanapress.info/2018/06/30/drevna-bosna-je-odgovor-onima-koji-negiraju-autohtonost-bosne-i-bosnjaka/&via=SANA
https://api.whatsapp.com/send?text=“Drevna+Bosna”+je+odgovor+onima+koji+negiraju+autohtonost+Bosne+i+Bošnjaka https://sanapress.info/2018/06/30/drevna-bosna-je-odgovor-onima-koji-negiraju-autohtonost-bosne-i-bosnjaka/

https://telegram.me/share/url?url=https://sanapress.info/2018/06/30/drevna-bosna-je-odgovor-onima-koji-negiraju-autohtonost-bosne-i-bosnjaka/&text=“Drevna+Bosna”+je+odgovor+onima+koji+negiraju+autohtonost+Bosne+i+Bošnjaka

mufty.png

Nakon krcato pune sale Gazi Husrev-begove biblioteke u Sarajevu, autor “Drevne Bosne” akademik muftija Muamer Zukorlić svoje djelo ukratko je predstavio i u BH Dnevniku TV Sarajevo. Na samom početku razgovora Zukorlić je govorio o samoj ideji za naslov, obzirom da je, kako kaže, došao do zaključka da korijeni države Bosne idu mnogo dublje od samog Kulina bana, kako smo do sada imali prilike slušati.
Komentirajući najznačajnije rezultate koji su se našli u ovoj knjizi, te glavni motiv za ovo djelo, akademik Zukorlić navodi da mu je glavni cilj bio da se svima koji vjeruju da bošnjačka nacija ima duboke korijene dokazi učine dostupnim.
Ova knjiga, završava Zukorlić, brani autohtonost bošnjačkog naroda i zemlje u kojoj živi, te je nedvosmislen odgovor protiv propagande pojedinaca koji negiraju spomenutu autohtonost.
Otkad se Zukolic uzima kao ozbiljan izvor informacija iako je mozda tacno sto izjavljuje u ovom slucaju.

И Орбини је међу тим вјерујућим: на стр.255 (издање Београд, 2016.г.) у поглављу број 175. , после навода о Диоклецијану Далматинцу..и како двојица Максимина воде порекло из Тракије, пише:
Из истога народа,тачније од Беса који (како ће још бити речено) бејаху народ словенски и дадоше име Босанцима, потече Лав (Леон), први цар тог имена, као што пише Сабелико у 2.књизи 8.Енеаде....

:namcor:

Da, Srebrena. Ne znam zašto ponavljaš isto što i ja; to sam i podvukao u istoj objavi, da je razlika između Tuberona i Orbinija.

Tuberon piše pre razvitka i učvršćenja ilirskog nacionalnog ideologema, koji stiže u Dubrovačku republiku sa delom Vinka Pribojevića, te prenosi alohtonističku tradiciju o poreklu Slovena u VI i VII stoleću. Otud između ostalog i to viđenje vezano za Bosance, odnosno Bese.

Nisam siguran da sam razumeo kontekst smajlija na kraju objave, jerbo nisi podvukla ništa što nije već poznato? :dontunderstand:

Bože ima li te :dash:

Možeš ti razbijati glavu o zid bukvalno koliko hoćeš, ali to su činjenice koje se ne mogu osporiti nikako. To može da se meni, tebi i bilo kome drugome ne sviđa, ali je takvo kakvo je, hteli to ili ne.

U dubrovačkoj istoriografiji i etnografiji, uvek se govori o Bosancima, o bosanskom narodu. To je narod kraljevine čija je državnost bila ugašena od strane Turaka Osmanlija u drugoj polovini XVI stoleća. I o tome piše sve jedan autor iz te republike, bez ikakvog izuzetka. Odnosno, ne damo dubrovački, nego i svaki iz dubrovačko-dalmatinskog kruga. To je stav i Orbinija i Mrnavića i svih drugih. Nema nijedan koji zastupa drugačiji stav.

Tako da, vrlo dobro znam šta sam napisao. Svi oni, bez ikakvog izuzetka, o Bosancima govore kao o zapadnim susedima Srba. I ne, ne radi se tu ni o kakvoj „geografskoj odrednici“, već o bosanskoj naciji; sopstvenoj zemlji, odnosno regnum-u. Zemlji za koju su pisali da nije dala ime narodu, već da je njoj dao ime bosanski narod; narod čije su korenje videli u antičkim tračkim Besima, dok su Srbe videli u močvarama Priazovlja.

Ti se možeš smejati tome koliko god hoćeš, pa i razbijati glavu, ali to je ono što je istina, prihvatao je ti ili ne. I da napomenem..žu Dubrovniku se dosta dugo pamtilo (iz razloga crkvenih sporova) da je nekada davno Bosna bila srpska. I svi su tu autori bili vrlo dobro upoznati sa delom Popa Dukljanina; znali su vrlo dobro za Dukljaninovu tradiciju da se Srbija sastoji između ostalog i iz Bosne. Pa opet, niko nije Bosance opisao kao nekakvu subetniju srpskog naroda. Doslovno nema jednog autora koji je tako nešto učinio, ili barem ne postoji nijedan pre nego što je šire postalo poznato delo Spis o narodima romejskog cara Konstantina VII Porfirogenita (a koje je izdao Anselmo Banduri 1711. godine).

Ako ti misliš da sam u ovoj objavi napisao nešto što bi bilo netačno, pozvan si da me opovrgneš. Kreni slobodni da istražuješ; listaj stranicu po stranicu sve te knjige. Nećeš pronaći bukvalno na niti jedan primer kod datih autora da su Bosanci opisani kao Srbi, jednako kao i njihovi istočni susedi.

Sama činjenica da ima mnogo ljudi kojima se diže kosa kad se to spomene tj. jerbo to, nešto što je u istoriji Bosne i Hercegovine bukvalno fundamentalno, doživljavaju kao neku jeres koja mora biti prećutana, zabranjena, gurnuta pod tepih, govori pre svega o tome koliko se ti ljudi (slabo) razumeju u istoriju, odnosno koliko slabo poznaju našu tradiciju.

Poslednja izmena:
Srbi žive istočno od Bosanaca,
Istočno od Bosanaca su tada živeli Rašani, jer istočno od Bosne bila je teritorija Raške.
To su geografske odrednice a ne nacionalne. Nacionalno su stanovnici ovih teritorija bili Srbi.

Ova vrsta geografske podele je vrlo pogodna za manipulaciju u nacionalnom smislu, što ti obilato činiš.
Recimo ako bi neko rekao da u Novom Pazaru živi većinska nacija Pazaraca, a ne Bošnjaka, da li bi ti imao nešto protiv ovakve teze?

Istočno od Bosanaca su tada živeli Rašani, jer istočno od Bosne bila je teritorija Raške.
To su geografske odrednice a ne nacionalne. Nacionalno su stanovnici ovih teritorija bili Srbi.

Ova vrsta geografske podele je vrlo pogodna za manipulaciju u nacionalnom smislu, što ti obilato činiš.
Recimo ako bi neko rekao da u Novom Pazaru živi većinska nacija Pazaraca, a ne Bošnjaka, da li bi ti imao nešto protiv ovakve teze?

Na kog autora to misliš? O kome se radi?

Šta ti ovaj smajli znači?

Pitao sam te o kom to spisatelju govoriš.

Koji to autor iz dubrovačko-dalmatinskog staroštokavskog kulturnog kruga tvrdi da su Bosanci samo geografska odrednica, a ne nacionalna, te da su Bosanci zapravo nacionalno Srbi?

Da li želiš da kažeš da je tvoje tumačenje ovih tradicija takvo da su Bugari geografsku oblast Bosanaca preselili iz Trakije u Bosnu, a da se geografska oblast Srba preselila iz Priazovlja u Srbiju? Ako su (kako su tvrdili) Bosna i Srbija dobile ime po bosanskom i srpskom narodu, a ne obrnuto, kako tu može biti reč o nekakvim, tobože, geografskim odrednicama? 🤔

Verujem da nisi sposoban da se zacrveniš, pa čak ni radi cele ove mašinerije sa krstarice koja te godinama ovde čuva i pomaže, verujući da si ti nekakav stručnjak

He, he. :D Kapiram. Ovo često činiš tj. spuštaš se na ovu taktiku. Pošto si u nedostatku argumenata u svoju korist u potpunosti sateran u ćošak, odustaješ od odbrane svog stanovišta — što nije ni čudno, jer je ono zaista i neodbranjivo — i odlučio si da ubaciš uzgrednu provokaciju kojom direktno napadaš moderaciju ovog potforuma. Plan ti je da oni ovo primete i obrišu ti ovu objavu (bilo zbog moje ili tuđe prijave, ili samostalno) kako bi posle mogao posle naokolo da lažeš i obmanjuješ javnost foruma da tebi ovde, navodno, neko brani nešto, ili da postoje bilo kakve preferencije mene u odnosu na tebe, čime bi pokrio nedostatak sopstvene argumentacije. :navodnik:

Ovo si nebrojeno puta do sada radio...taktika ti je toliko providna, da mislim da nisi ni svestan koliko samo svi to vide. Ja, evo, ovu tvoju objavu nisam prijavio i nadam se da će ostati ovde, pa da svi lepo mogu kristalno da vide ko se ovde služi argumenata, a kod ih nema (i ko od argumentovane polemike, vrlo jasno, beži). ;) Ali, priznaću ti, vrlo je zabavno posmatrati te kako se koprcaš u džumbusu koji si sam sebi napravio. Ono što me sad najviše interesuje jeste šta zamišljaš da postižeš takvom taktikom tj. šta si ti to tačno zamislio da ti je (i to neki ostvarivi, realan) cilj?

Poslednja izmena:

Muftija: Bošnjaci su autohtoni evropski muslimani​

TV
Da, Srebrena. Ne znam zašto ponavljaš isto što i ja; to sam i podvukao u istoj objavi, da je razlika između Tuberona i Orbinija.
Ти нећеш изгледа да видиш да је Алцхајмер тотално преузео контролу.
Пошто су Беси, по Мавру Орбинију, Словени, а од њих су преузели наводно име Босанци, Бошњаци,Бошњани (можда и какви Базибошлуци и Башибозлуци), онда су се "довукли" са Азовског мора, Дона, Меотиде и сл. по теби, из разних мочвара никли.

Једино ако си (опет) решио да промениш ставове па овом темом истичеш да су Словени аутохтони народ на Балкану.:amen:

Јасно је да ти хоћеш да се коначно обрачунаш са великосрпским хегемонизмом (као верни настављач КПЈ политике ) и сваким поменом постојања Срба у историји, али Босанаца без Срба нема. Прве помене неке Босне су код Порфирогенита и ,сећаш се, то је само један од 9 топонима хришћанске Србије, нема ни народа на Б, ни области на Б , само Срби хришћани.

Следећи битни помени су да је српски краљ Будимир/Светоплк поделио огромну територију а континенталну Србију поделио на Босну и Рашку. Западно од планине Пини је део Србије одн Босна, а источо од планине Пини је део Србије одн. Рашка.
Нема засебне Босне ни Босанаца. Српске потурице из Санџака, тзв Бошњаци, нису аутохтони ни Турци, ни Тројанци, ни Беси. Само су потурице.

Poslednja izmena:
Pa vidi, neka osoba da bi ispunila tvoje kriterijume i mogla se smatrati Srbinom nacionalno, mora da ispuni veoma stroge kriterijume, gotovo neverovatne. Lestvicu si podigao na abnormalne visine, lestvicu koju osoba mora da preskoči da bi bila Srbin, da bi imala to pravo.

Paz ovo, osoba koja ima srpsko ime i prezime, piše srpskim pismom, na srpskom jeziku, po tvom shvatanju nije Srbin jer živi na teritoriji koja se naziva Albanija. Dakle bez obzira na sve ove srpske karakteristike koje sam naveo ti tu osobiu svrstavaš u Albance.
Paz dalje, osoba koja ima srpsko ime i prezime, piše srpskim pismom, na srpskom jeziku, sahranjena je u srpskom manastiru Hilandaru, po tvom shvatanju nije Srbin jer je živeo na teritoriji koja se naziva Albanija. Dakle bez obzira na sve ove srpske karakteristike koje sam naveo ti tu osobiu svrstavaš u Albance.

Gledaj dalje, osoba koja ima srpsko ime i prezime, piše srpskim pismom, na srpskom jeziku, slavi drevnu srpsku gospodu po tvom shvatanju nije Srbin jer živi na teritoriji koja se naziva Bosna. Dakle bez obzira na sve ove srpske karakteristike koje sam naveo ti tu osobu svrstavaš u Bosance.

I možemo ovako još mnogo primera da navedemo i mnogo teritorija, itd...tu su te tvoje državice, humski narod, zahumska država, neretvanska kraljevina, hercegvačka banovina, dukljanska slavna država i sl.....

Sa druge strane, na jedan pomen teritorije Bosne u 300 godina srednjeg veka, ti već izvodiš nekakav zaseban bosanski narod. Pri tom su ti usta puna nauke, metodologije, sitnog rešeta kritike i znaš tu već bolje od mene šta sve navodiš da bi delovao učeno...:mrgreen:

Kako normalna osoba uopšte može da komunicira sa tobom?

TV

Ти нећеш изгледа да видиш да је Алцхајмер тотално преузео контролу.
Пошто су Беси, по Мавру Орбинију, Словени, а од њих су преузели наводно име Босанци, Бошњаци,Бошњани (можда и какви Базибошлуци и Башибозлуци), онда су се "довукли" са Азовског мора, Дона, Меотиде и сл. по теби, из разних мочвара никли.

Kao prvo, ne razumem šta ti to znači po tebi. Zašto to ubacuješ? :dontunderstand:

Kao drugo, šta ti to tačno smatraš da ja ne vidim? Pročitao sam dobro šta piše Orbini; imaš dotične citate, uključujući i u originalu, u uvodnoj objavi ove teme.

Kao prvo, ne razumem šta ti to znači po tebi. Zašto to ubacuješ? :dontunderstand:

Kao drugo, šta ti to tačno smatraš da ja ne vidim? Pročitao sam dobro šta piše Orbini; imaš dotične citate, uključujući i u originalu, u uvodnoj objavi ove teme.
https://forum.krstarica.com/threads...osljaci-iz-ruskih-mocvara.963804/post-4610961

трећи пут:
Орбини пише да су Беси словенски народ.

Јесу ли онда сви Словени аутохтони , с обзиром на наслов твоје теме везане за Орбинија?

И Орбини....у поглављу број 175. , после навода о Диоклецијану Далматинцу..и како двојица Максимина воде порекло из Тракије, пише:
Из истога народа,тачније од Беса који (како ће још бити речено) бејаху народ словенски и дадоше име Босанцима, потече Лав (Леон), први цар тог имена, као што пише Сабелико у 2.књизи 8.Енеаде....

:namcor:
Није хтео малопре систем да добро преслика овај пост.

Pa vidi, neka osoba da bi ispunila tvoje kriterijume i mogla se smatrati Srbinom nacionalno, mora da ispuni veoma stroge kriterijume, gotovo neverovatne. Lestvicu si podigao na abnormalne visine, lestvicu koju osoba mora da preskoči da bi bila Srbin, da bi imala to pravo.

Paz ovo, osoba koja ima srpsko ime i prezime, piše srpskim pismom, na srpskom jeziku, po tvom shvatanju nije Srbin jer živi na teritoriji koja se naziva Albanija. Dakle bez obzira na sve ove srpske karakteristike koje sam naveo ti tu osobiu svrstavaš u Albance.
Paz dalje, osoba koja ima srpsko ime i prezime, piše srpskim pismom, na srpskom jeziku, sahranjena je u srpskom manastiru Hilandaru, po tvom shvatanju nije Srbin jer je živeo na teritoriji koja se naziva Albanija. Dakle bez obzira na sve ove srpske karakteristike koje sam naveo ti tu osobiu svrstavaš u Albance.

Gledaj dalje, osoba koja ima srpsko ime i prezime, piše srpskim pismom, na srpskom jeziku, slavi drevnu srpsku gospodu po tvom shvatanju nije Srbin jer živi na teritoriji koja se naziva Bosna. Dakle bez obzira na sve ove srpske karakteristike koje sam naveo ti tu osobu svrstavaš u Bosance.

I možemo ovako još mnogo primera da navedemo i mnogo teritorija, itd...tu su te tvoje državice, humski narod, zahumska država, neretvanska kraljevina, hercegvačka banovina, dukljanska slavna država i sl.....

Sa druge strane, na jedan pomen teritorije Bosne u 300 godina srednjeg veka, ti već izvodiš nekakav zaseban bosanski narod. Pri tom su ti usta puna nauke, metodologije, sitnog rešeta kritike i znaš tu već bolje od mene šta sve navodiš da bi delovao učeno...:mrgreen:

Ovo je samo pokušaj spinovanja. Niko ovde nije ni reč napisao o tome što pišeš u ovom citatu, niti su te stvari uopšte i bitne za ovu temu.

Potpuno je nebitno da li smatramo ti, ja ili neko treći da li su Bosanci u XVI stoleću bili Srbi tj. da li ih možemo tako smatrati. To što mi u 21. veku smatramo da su oni bili Srbi, ne znači da je tako smatrao Mavro Orbini. Etnografija je vrlo složena stvar. Ona se u predmodernom razdoblju postepeno razvijala i menjala se kroz vekove. Nekada ne samo što se menjala kroz razdoblja, te se razlikovala vrlo krupno od jednog naroda do drugog, nekada se razlikovala i čak između pojedinačnih autora iz srodne sredine. Vremenom ona se, baš kao i sama istoriografija i sve drugo, razvijala da bi došla do onoga što danas praktikuju etnolozi.

Najstariji arabljanski pisci u prvim momentima smatrali su da su Germani i Sloveni jedan te isti ili bar vrlo srodan narod. Slovene su neki ubrajali u germanske narode. Zašto? Zato što su tek sticali saznanja o evropskoj etničkoj slici. Sam Orbini, u slovenske narode, svrstao je i Norvežane, Šveđane i Dance. Zašto? Zato što je za Slovene smatrao Gote, a pošto su Goti došli po tradiciji iz Skandinavije, morao je proglasiti i Skandinaviju slovenskom zemljom. A ako je morao proglasiti i Šveđane slovenskim narodom, isto je morao to učiniti i sa Norvežanima i Dancima. To može danas nama da zvuči smešno; možemo da pričamo koliko je besmisleno to što je Orbini napisao, iz današnje retrospektive. Ali to šta je naš stav o poreklu nordijskih naroda je sasvim druga tema. Šta god ti, ja ili neko treći rekao o poreklu Skandinavaca, to nema nikakvog uticaja na ono što je Mavro Orbini o njima zapisao. Ne može nikada naknadno promeniti. On ih je smatrao pripadnicima slovenskog roda i jedino što je moguće jeste konstatovati da je to činjenica.

Dakle, ono što je predmet diskusije ovde, a od čega ti vrlo vidno bežiš, jeste činjenica da je Orbini smatrao Bosance jednim od slovenskih naroda. I ne on, već i svi drugi, njegovi savremenici, učenici iz istog kulturnog kruga. Da li se to tebi sviđa ili ne, sasvim je druga tema, ali nema nikakvog uticaja na ono što su oni napisali. Mi ne možemo sad to da promenimo, koliko god to želeli, kao što ne možemo ni promeniti da je Orbini i Skandinavce ubrajao među Slovene. To je ono što je ovde tema, a ne nekakvi kriterijumi, nekakve srpske karakteristike kako kažeš i ostalo. To ništa nema veze sa ovim o čemu razgovaramo.

Kako normalna osoba uopšte može da komunicira sa tobom?

Pa s obzirom da ti ovo nije prvi put da tako nešto napišeš i da uprkos tome i nastavljaš da uporno komuniciraš sa mnom, onda sledi da je logično pitanje za tebe: da li si ti to upravo priznao da nisi normalna osoba? :mrgreen:

https://forum.krstarica.com/threads...osljaci-iz-ruskih-mocvara.963804/post-4610961

трећи пут:
Орбини пише да су Беси словенски народ.

Јесу ли онда сви Словени аутохтони , с обзиром на наслов твоје теме везане за Орбинија?

Da, Mavro Orbini jeste (drevne) Tračane ubrajao u grupu slovenskih naroda.

Ako ti to bukvalno sada prvi put čuješ...moram priznati da si uspela da me prilično šokiraš. :eek:

nastavljaš da uporno komuniciraš sa mnom
to nije komunikacija, jer sateran argumrntacijom u ćošak ti krećeš da troluješ.

Nego deder, da obrnemo stvari malo u drugačijem pravcu, pošto ti uporno postavljaš nove i nove zahteve, dižeš lestvicu i tražiš nove dokaze za postojanje srpskog etnosa na određenim teritorijama, možeš li onako naučno, kako se od tebe i očekuje, da priložiš par dokaza o postojanju srednjevekovne bosanske nacije?

Da čujemo? :mrgreen:

Nemoj samo da se zadržiš na djedu Ratku, duhovnom bosanskom vođi, taj agumenat je slabašan. Znaš, u srednjem veku nisu važila pravila kao danas, pa da može jedna verska skupina da se izdvoiji u poseban etnos, kako su to Bošnjaci nedavno uradili. Ako ćeš taj primer da transponiješ u srednji vek, ma primer bogumila, to ti nije baš naučni pristup.....:per:

Poslednja izmena:
to nije komunikacija, jer sateran argumrntacijom u ćošak ti krećeš da troluješ.

Dakle, ako ja napišem da je za sve književnike dubrovačko-dalmatinskog kulturnog kruga postojao bosanski narod, kao jedan od (južno)slovenskih, te da niko od njih Bosance nije računao kao subetniju Srba (niti Mavro Orbini, kao ni apsolutno nijedan drugi istoriograf) na šta ti napišeš sledeće:

Bože ima li te :dash:

Ja od tebe, pošto očigledno zauzimaš drugačiji stav, zatražim da dokažeš da nisam u pravu...tvrdiš da sam ja sateran u ćošak argumentacijom i da sam odlučio da trolujem?

Možeš li predočiti primere tih tvojih objava u kojima je predstavljena, kako predstavljaš ovde, „argumentacija“? Pretpostavljam da ne misliš na ove dve objave, u citatu iznad? I drugo, šta ti se to kod mene učinilo kao trolovanje?

Dakle, ako ja napišem da je za sve književnike dubrovačko-dalmatinskog kulturnog kruga postojao bosanski narod, kao jedan od (južno)slovenskih, te da niko od njih Bosance nije računao kao subetniju Srba (niti Mavro Orbini, kao ni apsolutno nijedan drugi istoriograf) na šta ti napišeš sledeće:

Ja od tebe, pošto očigledno zauzimaš drugačiji stav, zatražim da dokažeš da nisam u pravu...tvrdiš da sam ja sateran u ćošak argumentacijom i da sam odlučio da trolujem?

Možeš li predočiti primere tih tvojih objava u kojima je predstavljena, kako predstavljaš ovde, „argumentacija“? Pretpostavljam da ne misliš na ove dve objave, u citatu iznad? I drugo, šta ti se to kod mene učinilo kao trolovanje?
Nego deder, da obrnemo stvari malo u drugačijem pravcu, pošto ti uporno postavljaš nove i nove zahteve, dižeš lestvicu i tražiš nove dokaze za postojanje srpskog etnosa na određenim teritorijama, možeš li onako naučno, kako se od tebe i očekuje, da priložiš par dokaza o postojanju srednjevekovne bosanske nacije?

Da čujemo? :mrgreen:

Nemoj samo da se zadržiš na djedu Ratku, duhovnom bosanskom vođi, taj agumenat je slabašan. Znaš, u srednjem veku nisu važila pravila kao danas, pa da može jedna verska skupina da se izdvoiji u poseban etnos, kako su to Bošnjaci nedavno uradili. Ako ćeš taj primer da transponiješ u srednji vek, ma primer bogumila, to ti nije baš naučni pristup...

Da, Mavro Orbini jeste (drevne) Tračane ubrajao u grupu slovenskih naroda.

Ako ti to bukvalno sada prvi put čuješ...moram priznati da si uspela da me prilično šokiraš. :eek:
Орбини пише да су Беси словенски народ
Prema Orbiniju, a što posebno apostrofira i u napomeni sa strane, Bosanci potiču od drevnog naroda Tračana, iliti konkretnije od tračkog plemena Besa.
Када су се доселили Словени на Балкан?

Када су се доселили Словени на Балкан?

Srebrena...daj, ponašaj se. Imaš knjigu u celosti na internetu. Prilično me neprijatno iznenađuješ, jerbo znam da ti deliš stavove novoromantičara, pa ako su ti te stvari novina (pod uslovom da se ne praviš da nisi znala iz nekog razloga) ne znam šta da ti kažem. Ne pada mi na pamet da se igram pitalica; ako želiš da kažeš nešto, to i reci.

A što se tiče knjige, ako je stvarno nisi nikad imala, evo ti u prevodu Snježane Husić: https://archive.org/details/KraljevstvoSlavenaMavroOrbini

Evo ti i prevoda koji je priredio Dragoljub Antić (misterioznog prevodioca, pošto mu je ako dobro razumem identitet sakriven): https://www.ivantic.info/Ostale_knjiige/istorija/Orbini_Kraljevstvo Slovena.pdf

Ukratko, po Orbiniju, u VI i VII stoleću se sa severa doseljavaju slovenske grupe, pokoravaju ove teritorije i stapaju sa autohtonim stanovništvom koje su podvrgli svojoj vlasti. Ilire i Tračane smatra etnički vrlo bliskim, tj. u širem smislu pripadnike slovenskog roda, isto kao i doseljenike.

Da li ti tu nešto glumiš, li ti stvarno ove stvari nisu bile poznate, sad mi reci, molim te. :dontunderstand:

Poslednja izmena:
Nego deder, da obrnemo stvari malo u drugačijem pravcu,

Ako ti nije jasno iz kog razloga sam preskočio veliki deo bjave, pa si zato bio inspirisan da uradiš CTRL+F, evo pojašnjenja (koje nisam smatrao da je potrebno): zbog toga što nemaš nikakvih argumenata u svoju korist i jerbo si vrlo vidno sateran u ćošak, sada pribegavaš spinovanju, i to čak uopšte ni ne kriješ. Pa bi da obrneš stvari u drugačijem pravcu, odnosno eskiviraš temu i pretvoriš je u nešto sasvim drugo (a što uopšte čak nije ni tema).

Tako da — 'aj' da ne preusmeravamo u neke druge pravce. Ili barem ne dok ne prestaneš sa tom dosta gadnom praksom konstantnog izbegavanja (to ti je druga najuobičajnija diskusiona taktika kada ti polemika ne ide po tvojoj volji; prva je ona da dramiš protiv moderacije kada vidiš da ne ide razgovor u željenom pravcu, a ova druga ti je da naprasno doneseš odluku u ime svih diskutanata da se diskusija prekida, bukvalno ignorišući sve što su tvoji sagovornici napisali i da mora sad nova tema da se načme). :nono3:

Ako ti nije jasno iz kog razloga sam preskočio veliki deo bjave, pa si zato bio inspirisan da uradiš CTRL+F, evo pojašnjenja (koje nisam smatrao da je potrebno): zbog toga što nemaš nikakvih argumenata u svoju korist i jerbo si vrlo vidno sateran u ćošak, sada pribegavaš spinovanju, i to čak uopšte ni ne kriješ. Pa bi da obrneš stvari u drugačijem pravcu, odnosno eskiviraš temu i pretvoriš je u nešto sasvim drugo (a što uopšte čak nije ni tema).

Tako da — 'aj' da ne preusmeravamo u neke druge pravce. Ili barem ne dok ne prestaneš sa tom dosta gadnom praksom konstantnog izbegavanja (to ti je druga najuobičajnija diskusiona taktika kada ti polemika ne ide po tvojoj volji; prva je ona da dramiš protiv moderacije kada vidiš da ne ide razgovor u željenom pravcu, a ova druga ti je da naprasno doneseš odluku u ime svih diskutanata da se diskusija prekida, bukvalno ignorišući sve što su tvoji sagovornici napisali i da mora sad nova tema da se načme). :nono3:
Dakle ne umeš da navedeš niti jedan dokaz postojanja srednjevekovnog bosanskog etnosa, osim činjenice da je postojala crkva bosanska na čelu sa djedom Ratkom II?

Back