Лика и Личани

НИКОЛА ТЕСЛА

images

У народној ношњи

Smiljane_u_Lici.jpg

Смиљан

Porodica_Nikole_Tesle.jpg

attachment.php

Ујаци и стриц

attachment.php

Крштеница

Sahrana-Nikole-Tesle.jpg

Сахрана у Њујорку

family_tesla_6.jpg

Гробови родитеља

teslina_urna.jpg

230px-Nh_jovanic_djoko.jpg

Ђоко Јованић (Суваја, код Доњег Лапца, 9. октобар 1917 — Београд, Србија, 29. мај 2000). Командант 6. личке дивизије, генерал-пуковник ЈНА и народни херој Југославије.
http://sr.wikipedia.org/wiki/Ђоко_Јованић

Поред горње наведене биографије, наравно писане после рата и у складу са новим поретком, у новије време се о генералу Јованићу појављују документи, који наравно не умањују његов допринос и улогу у Ноб-у, али свакако мењају уврежену црно-белу слику о ратним годинама у Лици. Партизанска немилосрдност према идеолошким непријатељима је, слично "лијевим скретањима" у Црној Гори, често била ван сваке контроле и критеријума. Постоје индиције да је Раде Кончар управо издан и склоњен од својих сабораца, јер се јавно побунио против неселективног кажњавања обичног српског становништва. По свему судећи, с обзиром на функцију и углед који је имао, то се није могло десити без знања генерала Јованића иако су главну у улогу у склањању Кончара имали Бакарић и хрватски Личанин Јаков Блажевић.
Напрасно пензионисање генерала Јованића 1977. се доводи у везу са разбијањем ликог лобија са Јованком Броз на челу.

Poslednja izmena:
230px-Nh_jovanic_djoko.jpg

Ђоко Јованић (Суваја, код Доњег Лапца, 9. октобар 1917 — Београд, Србија, 29. мај 2000). Командант 6. личке дивизије, генерал-пуковник ЈНА и народни херој Југославије.
http://sr.wikipedia.org/wiki/Ђоко_Јованић

Поред горње наведене биографије, наравно писане после рата и у складу са новим поретком, у новије време се о генералу Јованићу појављују документи, који наравно не умањују његов допринос и улогу у Ноб-у, али свакако мењају уврежену црно-белу слику о ратним годинама у Лици. Партизанска немилосрдност према идеолошким непријатељима је, слично "лијевим скретањима" у Црној Гори, често била ван сваке контроле и критеријума. Постоје индиције да је Раде Кончар управо издан и склоњен од својих сабораца, јер се јавно побунио против неселективног кажњавања обичног српског становништва. По свему судећи, с обзиром на функцију и углед који је имао, то се није могло десити без знања генерала Јованића иако су главну у улогу у склањању Кончара имали Бакарић и хрватски Личанин Јаков Блажевић.
Напрасно пензионисање генерала Јованића 1977. се доводи у везу са разбијањем ликог лобија са Јованком Броз на челу.

Još jedan moji Suvajac :) (********* ali šta ćeš. :D)

O Tesli, jedna ređa:

adf6hh.jpg

Nikola Tesla i kralj Petar II Karađorđević, 1942.

Nakon susreta sa Teslom, mladi kralj Petar je zapisao: "Ostareli naučnik je rekao: Ovo mi je najveća čast. Drago mi je što ste tako mladi i zadovoljan sam što ćete biti veliki vladar. Verujem da ću doživeti da vidim vaš povratak u Jugoslaviju. Od svog oca ste dobili poruku "Čuvajte Jugoslaviju". Ja sam ponosan što sam Srbin i Jugosloven, naš narod ne može propasti. Sačuvajte jedinstvo svih Jugoslovena - Srba, Hrvata i Slovenaca."

Poslednja izmena:
O Tesli, jedna ređa:

adf6hh.jpg

Nikola Tesla i kralj Petar II Karađorđević, 1942.

Nakon susreta sa Teslom, mladi kralj Petar je zapisao: "Ostareli naučnik je rekao: Ovo mi je najveća čast. Drago mi je što ste tako mladi i zadovoljan sam što ćete biti veliki vladar. Verujem da ću doživeti da vidim vaš povratak u Jugoslaviju. Od svog oca ste dobili poruku "Čuvajte Jugoslaviju". Ja sam ponosan što sam Srbin i Jugosloven, naš narod ne može propasti. Sačuvajte jedinstvo svih Jugoslovena - Srba, Hrvata i Slovenaca."

Prilicno ogavna izjava u svijetlu onoga sto se u to vrijeme dogodilo u Smiljanu. Cak ako to i jest Teslina izjava, treba imati u vidu da su jedine dvije osobe koje su ga u to vrijeme posjecivale i "obavjestavale" bili Savica Kosanovic i Luj Adamic, obojica lazovi i srbormsci.

Još jedan moji Suvajac :) (********* ali šta ćeš. :D)

Ne znam kome je taj zlikovac i izrod na ponos. Aldobro, svakakvije nas ima.

Prilicno ogavna izjava u svijetlu onoga sto se u to vrijeme dogodilo u Smiljanu. Cak ako to i jest Teslina izjava, treba imati u vidu da su jedine dvije osobe koje su ga u to vrijeme posjecivale i "obavjestavale" bili Savica Kosanovic i Luj Adamic, obojica lazovi i srbormsci.

Ne znam kome je taj zlikovac i izrod na ponos. Aldobro, svakakvije nas ima.
Nisam ni rekao da mi je za ponos.A u familiji su mi svi bili četnici (zato su mi sada svi rodjaci i u Engleskoj).Samo sam konstatovao da je i on Suvajac...Ne shvataj me pogrešno, ne volim komuniste :)

Nisam ni rekao da mi je za ponos.A u familiji su mi svi bili četnici (zato su mi sada svi rodjaci i u Engleskoj).Samo sam konstatovao da je i on Suvajac...Ne shvataj me pogrešno, ne volim komuniste :)

И ова двојица су ти родом из Суваје. Отац им се родио тамо па се преселио у Дрвар. И њихов трећи брат Митар је активно учествовао у устанку, али се повукао кад је почео четничко-партизански сукоб.

attachment.php

Рођена браћа, четнички војвода Бране Богуновић (1911-1945) и партизански генерал и народни херој Урош Богуновић (1914-2006).
Родом су из Суваје.

Poslednja izmena:
И ова двојица су ти родом из Суваје. Отац им се родио тамо па се преселио у Дрвар. И њихов трећи брат Митар је активно учествовао у устанку, али се повукао кад је почео четничко-партизански сукоб.

Hvala na informaciji :) Ovaj primer upravo i pokazuje strahotu i glupost tog bratoubilackog sukoba, a trebalo je zajedno da se ujedinimo pod srpskom krunom i porazimo neprijatelja (oslobodimo Srbiju ,Bosnu i Krajinu)

Јосиф Панчић

Јосиф Панчић, рад Ђорђа Крстића
http://sr.wikipedia.org/wiki/Јосиф_Панчић
Јосиф Панчић (Угрини код Брибира, 17. април 1814Београд, 8. март 1888) је био српски лекар, ботаничар и први председник Српске краљевске академије. Открио је нову врсту четинара која је по њему названа Панчићева оморика, а по њему је назван и највиши врх Копаоника (Панчићев врх) на коме се налази маузолеј са његовим посмртним остацима.
http://www.novosti.rs/dodatni_sadrzaj/clanci.119.html:278931-Lepotica-s-Tare

Da, trebao je preko noći da proda svoje ideale i napusti sve ono u šta je za života verovao, zaista ogavno.

Da, trebao je preko noći da proda svoje ideale i napusti sve ono u šta je za života verovao, zaista ogavno.

Nema veze sto su mu potamanjeni rodjaci, komsije, prijatelji, sto su gotovo zatrti Srbi u Smiljanu. Glavno je da su "ideali" tu. I vec sam rekao da su to "ideali" Savice Kosanovica i Luja Adamica a kakvi su to "ideali" nema sumnje da je rijec o ljudskim "karakterima" i "velicinama", ciji se sav rad u Americi sveo na protivsrpski rad i to da prikriju da pokolji nad Srbima izadju na svijetlo dana, kako pred Ameriku i svijet tako i pred samog Teslu, koga su lagali do zadnjeg dana zivota.

Isti su trazili od americki vlasti da se uhapsi Ducic i da se zabrani Amerikanski Srbobran, radi "sirenja lazi i mrznje" i zavadjanja "brace" Srba i Hrvata. Cak su ti neljudi isli tolko daleko da tvrde da su pokolji nad Srbima od strane Hrvata "izmisljotina" njemackog Gestapoa.

Poslednja izmena:
" Teslin Smiljan

Na Svetog Iliju, 2. avgusta 1941. godine, Hrvati - katolici, ili Hrvati Stekliši, kako su se nazivali, poklali su u Smiljanu i okolnim selima sve živo srpsko što su uhvatili i to:
- poklali su 27 novorođenčadi koja još ni ime nisu dobila,
- poklali su 127 dece na uzrastu od jedne do 15 godina,
- poklali su 340 osoba starosti od 16 do 80 godina, i
- poklali su 12 osoba starijih od 80 godina.
To je ukupno 506 osoba srpske nacionalnosti što su ih hrvatski koljači poklali i mnoge u kućama spalili samo u toku jednog dana. I izabrali su baš Svetog Iliju, veliki pravoslavni praznik, kako bi i time pokazali koliko su rešili da unište Srbe i Srpske svetinje. To je zločin nad zločinima. A bilo je takvih zločina svugde gde je bilo Srba jer su Hrvati Ante Pavelića krenuli u potpuno uništenje Srba".

images

Генерал Милан Жежељ(Подурљај, код Доњег Лапца, 23. јануар 1917 — Београд, Србија, 28. јул 1995). Народни херој Југославије
Заменик команданта 1. Пролетерског батаљона Хрватске, командант 13. Пролетерске, па Гардијаске бригаде. После рата Титов ађутант, и командант Гарде ЈНА и први Титив пратилац. Поред Ђоке Јованића најпознатији послератни лички генерал.
http://sr.wikipedia.org/wiki/Милан_Жежељ
milanzezeljqj8.jpg

"...Bilo je veliko iznenađenje kad je Broz doveo Žeželja na ovako važno mesto. Žeželj je bio stasit, jak momak. Krasili su ga hrabrost i odlučnost. Imao je i veliku manu - nedovoljno obrazovanje, što za ovo mesto nije bilo nevažno. Broz se ni ovog puta nije prevario u odabiru kadrova. Verovatno se rukovodio i već tradicionalnom vrlinom ličkih Srba - da verno služe vladaru i državnom poretku kad im ovi daju moć i privilegije..."

"...ATENTATI NA TITA= NA jednom skupu Ličana evocirane su uspomene na njihove znamenite pojedince, na onoga "Junaka iz Like", ali i na Omer-pašu Latasa koji je ostao zapamćen po tome što je ugušio šesnaest buna protiv sultana. A na to će Žeželj: "Ja sam, uz pomoć Rankovića i Šašića, uspeo da "ugušim" 23 pokušaja atentata na Josipa Broza Tita"!..
http://www.novosti.rs/dodatni_sadrzaj/clanci.119.html:387008-Poklon-vernom-Zezelju

Poslednja izmena:
images

Генерал Милан Жежељ(Подурљај, код Доњег Лапца, 23. јануар 1917 — Београд, Србија, 28. јул 1995). Народни херој Југославије
Заменик команданта 1. Пролетерског батаљона Хрватске, командант 13. Пролетерске, па Гардијаске бригаде. После рата Титов ађутант, и командант Гарде ЈНА и први Титив пратилац. Поред Ђоке Јованића најпознатији послератни лички генерал.
http://sr.wikipedia.org/wiki/Милан_Жежељ
milanzezeljqj8.jpg

"...Bilo je veliko iznenađenje kad je Broz doveo Žeželja na ovako važno mesto. Žeželj je bio stasit, jak momak. Krasili su ga hrabrost i odlučnost. Imao je i veliku manu - nedovoljno obrazovanje, što za ovo mesto nije bilo nevažno. Broz se ni ovog puta nije prevario u odabiru kadrova. Verovatno se rukovodio i već tradicionalnom vrlinom ličkih Srba - da verno služe vladaru i državnom poretku kad im ovi daju moć i privilegije..."

"...ATENTATI NA TITA= NA jednom skupu Ličana evocirane su uspomene na njihove znamenite pojedince, na onoga "Junaka iz Like", ali i na Omer-pašu Latasa koji je ostao zapamćen po tome što je ugušio šesnaest buna protiv sultana. A na to će Žeželj: "Ja sam, uz pomoć Rankovića i Šašića, uspeo da "ugušim" 23 pokušaja atentata na Josipa Broza Tita"!..
http://www.novosti.rs/dodatni_sadrzaj/clanci.119.html:387008-Poklon-vernom-Zezelju
Pricao mi je otac kako njega 1983. komandant kasarne u Tuzli nije hteo da ga pusti da ode do Sarajeva,pa je zvao (sada vec) pokojnog Milana i sve je bilo reseno :D

Pokvariću malo tok teme, ali evo još nekih poznatih Ličana:

Starcevic.jpg

ANTE STARČEVIĆ (1823-1896)
Rođen u Žitniku kod Gospića, Lika. Hrvatski političar, književnik i publicista, osnivač Hrvatske stranke prava, član nacional-šovinističke organizacije Pravaški pokret, poznati srbofob i rasista. Srbe zvao različitim pogrdnim imenima, u jednom periodu svog rada insistirao na mržnji i negaciji srpske nacije.

250px-Dr._Mile_Budak.gif

MILE BUDAK (1889-1945)
Rođen u Svetom Roku, Lika. Hrvatski pisac, političar i jedan od osnivača ustaškog pokreta, ministar obrazovanja i vere u NDH i ministar inostranih poslova. Stvorio je hrvatski nacionalni plan za rešavanje srpskog pitanja u Hrvatskoj - jednu trećinu ubiti, drugu proterati, a treću pohrvatiti, tzv. "Budakovu ideologiju", pripisuje mu se oživljavanje krilatice „Srbe na vrbe“. Streljan od komunista 1945.

Jure_Francetic.jpg

JURE FRANCETIĆ (1912-1942)
Rođen u Prozoru kod Otočca, Lika. Komandant ustaške brigade Crna legija, a kasnije i komandant svih jedinica ustaške vojske u Bosni i Hercegovini. Odgovoran za pokolj i progon Srba i Jevreja. Zarobljen od partizana 1942. i na smrt ranjen od srpskih seljaka u Kordunu, vlasti NDH duže od 6 meseci krile njegovu smrt, a kada je objavljena, proglašena je osmodnevna državna žalost.

250px-%D0%9D%D0%B5%D0%BD%D0%B0%D0%B4_%D0%A7%D0%B0%D0%BD%D0%B0%D0%BA.jpg

NENAD ČANAK (1959-)
Rođen u Pančevu, od oca 2. generacije ličkih kolonista u Banat 1918. Kontroverzni srpski političar, tvorac Lige socijaldemkrata Vojvodine i njen predsednik, borac za izvršnu, sudsku i zakonodavnu autonomiju Vojvodine, promoter ideje denacifikacije Srbije za koju tvrdi da je klerikalizovana i fašizovana, narodni poslanik u Skupštini Republike Srbije, zaštitnik Hrvata od, kako tvrdi, njihovih progona iz Vojvodine u periodu 1991-1995. Prate ga kontroverze u vezi sa nasilnim i bahatim ponašanjem, vezama sa srpskim podzemljem i saradništvom sa državnom bezbednošću.

ovaj zadnji je najžešći,,,još mrda......

Jos jedan zlikovac i izrod od kojega Lika i srpski narod Like nijesu imali nista osim najvecu stetu. Kolko je Licana platilo glavom pasji odanu sluzbu Brozu ovog kukavice?

Jos jedan zlikovac i izrod od kojega Lika i srpski narod Like nijesu imali nista osim najvecu stetu. Kolko je Licana platilo glavom pasji odanu sluzbu Brozu ovog kukavice?

Mislim da je ovom recenicom sve receno, ne samo o Zezelju nego uoste;

". Broz se ni ovog puta nije prevario u odabiru kadrova. Verovatno se rukovodio i već tradicionalnom vrlinom ličkih Srba - da verno služe vladaru i državnom poretku kad im ovi daju moć i privilegije..."

NIje time sve receno a evo i zasto. Isti taj Milan Zezelj, tvrde oni koji su ga znali, prije rata je bio tvrdi srpski nacionalista i nijednom nije propustio priliku da se zakrvi sa nekim ko bi ijednu rijec reka protiv Srba. U ratu se nasao sa probisvjetom Jovanicem i njegovim razbojnicima i oni su ga uspjeli obrlatiti i zadojili su ga pokvarenim mljekom jugo-komunizma. U nekoj drugoj prilici, isti taj Milan Zezelj, bio bi najbolji Srbin. No, kako je bio nepismen i sirotinja, proda se za obecanja o privilegijama, koje su isle s time kolka je odanost bila Brozu i partiji. Preko noci je postao neko, ali po cijenu najveci razbojnistava i svirepi ubistava.

Tom recenicom bi znacilo da su svi Srbi Like fukara koja bi se prodala za male pare. A ne samo da nije tako. Licki cetnici su drzali gornju i donju Liku cijeli rat i nijesu se prodali nikome. Cak i srednja Lika u kojoj su komunisti uspjeli nametnuti svoju vlast, ali ni to nije islo glatko. Mnoge su srpske glave poskidane dok se to sprovelo. No ni tad nije bilo lako odrzati se. Cijla 6. licka divizija je ocerana u Bosnu (koja toboze stoji kao primjer odanosti komunistima!?), jer je u njoj samoj bilo vise problema nego u bilo kojoj drugoj komunistickoj diviziji, pobune prebjezi cetnicima itd.. Da je ostala u Lici, postojala je opasnost da cijela divizija predje na stranu cetnika!
I tako, nijesu stvari crno bijele, narocito ne tu.

Nema veze sto su mu potamanjeni rodjaci, komsije, prijatelji, sto su gotovo zatrti Srbi u Smiljanu. Glavno je da su "ideali" tu. I vec sam rekao da su to "ideali" Savice Kosanovica i Luja Adamica a kakvi su to "ideali" nema sumnje da je rijec o ljudskim "karakterima" i "velicinama", ciji se sav rad u Americi sveo na protivsrpski rad i to da prikriju da pokolji nad Srbima izadju na svijetlo dana, kako pred Ameriku i svijet tako i pred samog Teslu, koga su lagali do zadnjeg dana zivota.

Isti su trazili od americki vlasti da se uhapsi Ducic i da se zabrani Amerikanski Srbobran, radi "sirenja lazi i mrznje" i zavadjanja "brace" Srba i Hrvata. Cak su ti neljudi isli tolko daleko da tvrde da su pokolji nad Srbima od strane Hrvata "izmisljotina" njemackog Gestapoa.

Opet ta pena na usta. A to što su oba srpska antifašistička pokreta (četnici i partizani), tj. pokreta čiju su mišićnu masu činili Srbi, bila jugoslovenska i što su i kralj i Tito bili Jugosloveni, to što je antijugoslovenstvo bilo primarno odlika ustaša, sve to mačku o rep, Teslino jugoslovenstvo je ogavno.

Opet ta pena na usta. A to što su oba srpska antifašistička pokreta (četnici i partizani), tj. pokreta čiju su mišićnu masu činili Srbi, bila jugoslovenska i što su i kralj i Tito bili Jugosloveni, to što je antijugoslovenstvo bilo primarno odlika ustaša, sve to mačku o rep, Teslino jugoslovenstvo je ogavno.

Tito bio Jugosloven????ajdd da vidimo i to čudo????dokaži...........

Kao Licanin mogu samo imati odvratnost prema tome svemu. Prije tkz. "jugoslavije" Lika je imala 120 000 Srba, a poslije tkz. "jugoslavije" 1200. Znas li kolko je Srba ostalo u Teslinom Smiljanu?

Back