dela973
Aktivan član
- Poruka
- 1.090
Једна од напознатијих фотографија из НОБ-а: Партизански војник на Плитвицама.
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Zaboravljas prijatelju, da je to vekovima bila izrazito vojnicka sredina koja je morala ostaviti traga na karakter tamosnjih ljudi. U vojnickim sredinama, oblastima, krajevima, nema mesta za "sredinu", kako ti kazes. Ko god je bio u vojsci godinu dana zna da ni tu nema sredine, sto je smesna prica u odnosu na zivot u vojnickom logoru koji je trajao skoro dva veka. Kakvo crno ublazavanje ostrine, kada oni bez te ostrine ne bi mogli ni da prezive ni da opstanu.
Ne znam da li dobro računam, ali zar područje današnje Vojvodine nije vremenski duže bilo vojnička sredina nego Lika? Ja tu agresivnu i bezumnu stranu oštrine ne vidim kao nešto pozitivno i mislim da su brojni i prebrojni potencijalni domaćini, sveštenici, humanisti, pesnici, umetnici iz tih krajeva vredniji dar od ljutih ljudi na krv i nož. I danas su npr. čisto ličanska sela u Vojvodini, gde se već duže od 3 generacije ne živi vojničkim načinom života nego ravničarskim, izrazito opasne sredine za posetu.

zuavisi ko ih i zašto psećuje...
Zaboravljas i previdjas drugi aspekt: podneblje. Kako se moze porediti Vojvodina sa bilo kojim planinskim krajem? U Lici ili Hercegovini ili Crnoj Gori je bilo godina kad su ljudi bukvalno umirali od gladi! Drugo, jedno vojvodjansko selo sa svojim atarom je kao deset sela u Lici, bogato i plodno; U najblizem okruzenju su varosi, gradovi, skole. Nije slucajno da su "brojni i prebrojni potencijalni domaćini, sveštenici, humanisti, pesnici, umetnici " upravo iz Vojvodine, sve sto su Srbi stvorili u tom pogledu doslo je iz Vojvodine. Iz same Srbije na prste jedne ruke mozes nabrojati ljude tog "soja", da tako kazem, naravno ne podrugljivo ni podsmesljivo, pa su i oni isli "preko" tim poslom (Vuk, npr.). Srbi u Vojvodini su, vremenom, naucili da postanu paori, postali i veleposednici i bankari i aristokratija u bukvalnom smislu reci.Ne znam da li dobro računam, ali zar područje današnje Vojvodine nije vremenski duže bilo vojnička sredina nego Lika? Ja tu agresivnu i bezumnu stranu oštrine ne vidim kao nešto pozitivno i mislim da su brojni i prebrojni potencijalni domaćini, sveštenici, humanisti, pesnici, umetnici iz tih krajeva vredniji dar od ljutih ljudi na krv i nož. I danas su npr. čisto ličanska sela u Vojvodini, gde se već duže od 3 generacije ne živi vojničkim načinom života nego ravničarskim, izrazito opasne sredine za posetu.
Npr. ti da odeš tamo, sa prijateljem u lokalni kafić.
idem i odlično s eprovodimn...Prigrevica i okolo Apatina...
Zaboravljas i previdjas drugi aspekt: podneblje. Kako se moze porediti Vojvodina sa bilo kojim planinskim krajem? U Lici ili Hercegovini ili Crnoj Gori je bilo godina kad su ljudi bukvalno umirali od gladi! Drugo, jedno vojvodjansko selo sa svojim atarom je kao deset sela u Lici, bogato i plodno; U najblizem okruzenju su varosi, gradovi, skole. Nije slucajno da su "brojni i prebrojni potencijalni domaćini, sveštenici, humanisti, pesnici, umetnici " upravo iz Vojvodine, sve sto su Srbi stvorili u tom pogledu doslo je iz Vojvodine. Iz same Srbije na prste jedne ruke mozes nabrojati ljude tog "soja", da tako kazem, naravno ne podrugljivo ni podsmesljivo, pa su i oni isli "preko" tim poslom (Vuk, npr.). Srbi u Vojvodini su, vremenom, naucili da postanu paori, postali i veleposednici i bankari i aristokratija u bukvalnom smislu reci.
![]()
ГЕНЕРАЛ ПЕТАР БИГА
(Бабин Поток код Коренице, 1811 - Нови Сад, 1879/01/01)
Племић у части витеза, генерал аустријске војске. Учесник у Буни 1848 - 1849, бранилац Србобрана.
Потиче из официрске породице. Име Петра Биге највише се везује за Сентомашку битку (битка за Србобран), где је 18. августа 1848, после тешке борбе успео да одбије напад надмоћније мађарске војске. Непријатељској војсци од 25000 људи, капетан Бига је супротставио 5000 војника - сремских граничара, бачких Шајкаша, сентомачких гардиста и србијанских добровољаца, са свега 14 топова. Уз Ђорђа Стратимировића и Стевана Шупљикца био је један од најпопуларнијих официра у српској покрету 1848-1849. Уз знак признања за војничке заслуге изабран је за почасног грађанина Сремских Карловаца и Панцева. Сахрањен на Успењском гробљу у Новом Саду.
DJENERAL VITEZ PETAR BIGA
Jeste, ne kažem. Sve ima svoje razloge, ja sam samo komentarisao krajnji ishod, tj. rezultat.
![]()
![]()
Два документа из 1934. године. Помињу се места Врховине, Црна Власт и Бабин Поток. Док за крштеницу, црквени документ, не изненађује да је писан ћирилицом, овај други, званични, државни документ је такође на ћирилици. Кад је ово презентовано на једном хрватском личком сајту, наравно да је одмах обрисано уз погрде и класична "објашњења" o великосрпској хегемонији, србо-четничким агресорима, влашкој пасмини итд итд.