Maccony
Početnik
- Poruka
- 4
Ne razumeš se ti ni u fudbal i ne znam zašto uzimaš učešće na ovim temama.
Ni jedan rat u kome sam učestvovao nije izgubljen na bojnom polju, i da se pitalo nas sa puškom u ruci svaki bi veoma kratko trajao. Ali yebeš ga, kad u tri dana tri puta zauzimaš jedan grad, a uveče ti stiže naredba da se povučeš...
Evo za sve jedna ekskluziva.
Prisustvovao sam sceni 1993. na Igmanu, kada je Mladić hteo da ubije Karadžića, u čemu su ga sprečili, gen. Galić i puk. Milošević.
Mnogi će se setiti da je tad bila pokrenuta ofanziva na Igman, jer je mesecima predstavljao područje preko koga su muslimanske jedinice iz Sarajeva vršile napade.
Plan je bio da se preuzme kontrola nad Igmanom da bi se to prekinulo.
Krenuli smo u zoru. Do nešto iza podne smo se već spuštali sa druge strane prema Sarajevu.
Naši obaveštajci iz Sarajeva su javljali da je u gradu neviđena panika, haos i rasulo u muslimanskoj vojsci. Muslimani su sakrivali oružje i uniforme kako bi se predstavljali da nisu učestvovali u ratu, kad mi zauzmemo grad.
Jedini otpor koji se očekivao je bilo u jednom prigradskom naselju naseljenom pre rata sandžaklijama, a u ratu i mudžahedinima. Procena je bila da bi se slomio taj zadnji otpor da je potrebno oko 4 sata.
Ne mogu vam opisati to uzbuđenje. Svi smo bili svesni da taj dan završava rat, jer kad bi palo Sarajevo ostali delovi Bosne bi se munjevito smirili.
Tad počinje najprljavija scena kojoj sam prisustvovao.
Sleće helikopter sa Karadžićem, koji se malo pre toga vratio sa pregovora u Ženevi.
Karadžić izdaje naredbu da se obustavi ofanziva i vojska povuče sa Igmana, jer je on dogovorio da će Igman kontrolisati UNPROFOR i da više neće biti muslimanskih upada.
Mladić ga gleda u neverici i govori mu: "Radovane, kakav Igman? Ja za 4 sata zauzimam Sarajevo i završavam rat".
Karadžić je počeo da sere da to ne sme da se uradi jer je on dao reč da će se ofanziva obustaviti.
Mladić nije hteo ni da čuje, na šta je Karadžić počeo da histeriše da je on vrhovni komandant srpske vojske i da mu preti hapšenjem i sudom za veleizdaju.
Mladić, crven ko paprika od besa, potegne škorpion na Karadžića. Odmah su na njega skočila ova dva gore pomenuta oficira i razoružali ga. Karadžić je seo u svoj helikopter i otišao, a Mladića su strpali u drugi. Gen. Galić je izdao naredbu za povlačenje.
Bilo je strašno teško gledati kako ljudi bacaju puške i plačući se vraćaju niz Igman.
Nije mi nikada bilo jasno kako je Mladić posle tog incidenta ostao na čelu vojske.
Eto tako smo mi gubili ratove.
Ne cudi se. Sam sam bio tu gde opisujes. Da je palo Sarajevo, kao sto je trebalo, vise rata u BiH ne bi ni bilo. Karadzic je dobio garancije od SAD-a da nece biti kaznjen, a Mladicu je ponudjeno da uzme SAD drzavljanstvo i automatski dobije posao u Pentagonu. Karadzic je prihvatio ovaj drugi odbio. Zajedno sa Karadzicem istu ponudu kao Mladic, dobio je i Veljko Kadijevic koji je prihavtio ponudu i bio je jedan od generala Pentagona koji je rukovodio Pustinjskom olujom. Neki su generali (licno moj komadant) trazili bojne otrove kako bismo izbegli gubitke u ljudstvu, ali je licno taj general Mladic to odbio kao nehumano i kukavicki. Nije bilo bacanja puski i plakanja, bio je samo bes, i to je istina. Tada sam i ja napustio borbu protiv Islamskog terorizma u srcu Evrope. A sto se tice Galica, on je od pocetka bio ni tamo ni vamo. U ratu nije hteo da bude borac, a u miru politicar. Sredina koja nikome od Srba nije valjala. Mladic je pokusavao u vise navrata da mu kaze da nakon oslobodjenja BiH od Islamskih terorista treba pustiti politiku da radi, kao i da ako Bosanski Muslimani hoce, dati im drzavu, cak je i priznati. osim toga, pogledaj i razjani svoje razmisljanje. Mladica trazi SAD kao ratnog zlocinca, razlozi za to su duboki,jako duboki, od poraza NATO napada na RS pa do NATO gubitka teroristicke baze Srebrenica. Mozes li da zamislis generala jedne vojske koji se suprostavlja vojnoj sili NATO-a, i da ih pri tome cak i ponizava. Ili uzmi Karadzica koji je obezbedio svoje potomstvo (Mladicu ubijena cerka) i kojem se danas ne propisuje neki ratni zlocin, ali eto, ponekad upadnu u kuce Kardziceve familije i to je to. Karadzicu je bilo jasno, da ako je Mladic u stanju da se okrene uspesno protiv NATO (Nacisticko Americke Teroristicke Organizacije) onda ce sa 100% sigurnosti biti samo samo sitnica za ono sto moze on da dozivi. Karadzic nestao sa politicke scene, Maldic ostao sa svojom nacijom.
ima Bog da nas vidi 
j) može samo da zaključi da se ratovi ipak ne vode samo na bojištu, već odlučuje i politika.