Koju su to vojsku demokrate uništile?

U tome i jeste naša vojska jedinstvena u svetu, pored sovjetske (ne znam za rusku).
Oficirski kadar je obučen da pregrupiše vojne jedinice iz frontalnog rasporeda u gerilski, po već razrađenim planovima. Tu ne bi bilo nikakve improvizacije i nikakvih slobodnih strelaca. Pošto je to specifičan vid ratovanja predviđeno je i da se disciplina digne na najstroži nivo, tj. streljalo bi se za svaku neposlušnost.

Svaki oficir koji u mirnodopskim uslovima prima komandu nad nekom jedinicom ima tačno raspoređen plan kako da reaguje u slučaju frontalnog sloma.

Nemoj da moram da ti pišem ceo elaborat.

Ne znam koje si godište, ali nas starije su upućivali u ove stvari.

kvaliteta vojske JNA...(srpske od 98-e)
Vukovar

Ako se podsmevas likovima koji su bili u Vukovaru bolje pogledaj nasta lici grad!!Za jos 10 godina sumnjam da ce te ga obnoviti i sakriti posledice rata u tom gradu!!

ne samo 10, trebat ce nam 50 godina da bi obnovili Grad...i taj Grad ostati i biti ce vjecna (dok je svijeta i pamtivjeka) opomena i dokaz srpko-.komunisticke agresije na RH i njen Grad...isto tako vjecni dokaz jedne propale velikosrpske i jugokomunisticke idelogije...isto tako vjeciti dokument obrane sacice hrvatskih domoljuba protiv nadmocne srpsko-komuniticke soldateske...i trebalo vam je 3 mjeseca da bi unistili grad...gamad pljackaska i komunjarska..i JNA-ovska

ne samo 10, trebat ce nam 50 godina da bi obnovili Grad...i taj Grad ostati i biti ce vjecna (dok je svijeta i pamtivjeka) opomena i dokaz srpko-.komunisticke agresije na RH i njen Grad...isto tako vjecni dokaz jedne propale velikosrpske i jugokomunisticke idelogije...isto tako vjeciti dokument obrane sacice hrvatskih domoljuba protiv nadmocne srpsko-komuniticke soldateske...i trebalo vam je 3 mjeseca da bi unistili grad...gamad pljackaska i komunjarska..i JNA-ovska

Hajde,nemoj da dramis pre ste ga obnovili nego sto se i ocekivalo.
Bila sam u Vukovaru prosle godine i videla sam da je samo toranj ostao (sto je nekad bio restoran gore) kao spomenobelezje a to je zbog toga sto tu treba neka silna lova da se to sredi.

она као да је испала из Туђмановог програма за дечији одгој из 91 године

оне придеве за ЈНА ја као један од већих антикомуниста на овом пдф не бих овако склепао

steta sto takvog programa nije bilo...
nismo mi srbi gdje je i WC bio obljepljen Milosevicevim slikama

прво протерате онолико Срба,задавите војнике у Задру,па блокирате неколико касарна,убијате српске цивиле без икакавог разлога и када се екипа "спреми" и искока кокошарник онда трчите да љубите у бу*у,цмиздрите,моли те пола света да вам помогне .

ТЕЖАК СЛУЧАЈ срећо моја

Hajde,nemoj da dramis pre ste ga obnovili nego sto se i ocekivalo.
Bila sam u Vukovaru prosle godine i videla sam da je samo toranj ostao (sto je nekad bio restoran gore) kao spomenobelezje a to je zbog toga sto tu treba neka silna lova da se to sredi.

dobar dio vukovara je obnovljen a veci dio nije....ako si bila prije rata u njemu onda znas...a ako si vidjela dvorac grofa Eltz-a onda znas o cemu govorim...

'unishtena' je vojska koja je bila mutant raspale jna. vojske koja, van svake demokratske kontrole je imala prvi cilj zashtitu socijalistichkog poretka, tj komunistichke oligarhije. vojske kojoj je uspelo, da postane para- vojska dok su para-vojske postale legalne vojske. vojske koja je onda sluzila srpskom izrodu komunistichkog shljama.
a koja je, zatim, opet van svake kontrole, harala unaokolo.
neprilagodjena, kao ni njeni gospodari kojima je slepo sluzila, realnim okolnostima, izmenjenom bezbedonosnom ambijentu, promishljanju i praktikovanju bezbednosti.
super su ti mitovi, opchinjenost vojskom, tako to i biva u ovakvim politichkim kulturama koje vole cvrstu ruku( valjda ne znaju sami...)
samo,
nama, u 21.om veku, treba reforma vojske. reforma sektora bezbednosti, celog, i chitavih civilno-vojnih odnosa

Donqihote, ja se u ratovanje razumem kao i u fudbal, nemam blage, ali mi nije jasno kako tako iskusan ratnik (s iskustvom iz 3 izgubljena rata) može da izjavi sledeće:

Pošto čak ni JNA nije bila sila koja se mogla duže vreme na otvorenim frontovima nositi sa vojnim savezima tipa NATO, u vojnoj doktrini odbrane nikada nije napušten gerilski vid ratovanja. "Razrađivana je uporedo sa frontalnim i dovedena je do savršenstva. Ne dao Bog da je ikada budemo morali primeniti, ali neprijateljeva tehnika tu gubi prednost. Naša vojska je obučena da vodi organizovani vid gerilskog rata koji bi neprijatelju nanosio tolike gubitke da na duže staze ne bi izdržali da drže zemlju u okupaciji."

Vaša mašta može svašta, samo što vas stvarnost demantuje.

Ne razumeš se ti ni u fudbal i ne znam zašto uzimaš učešće na ovim temama.

Ni jedan rat u kome sam učestvovao nije izgubljen na bojnom polju, i da se pitalo nas sa puškom u ruci svaki bi veoma kratko trajao. Ali yebeš ga, kad u tri dana tri puta zauzimaš jedan grad, a uveče ti stiže naredba da se povučeš...

Evo za sve jedna ekskluziva.
Prisustvovao sam sceni 1993. na Igmanu, kada je Mladić hteo da ubije Karadžića, u čemu su ga sprečili, gen. Galić i puk. Milošević.
Mnogi će se setiti da je tad bila pokrenuta ofanziva na Igman, jer je mesecima predstavljao područje preko koga su muslimanske jedinice iz Sarajeva vršile napade.
Plan je bio da se preuzme kontrola nad Igmanom da bi se to prekinulo.
Krenuli smo u zoru. Do nešto iza podne smo se već spuštali sa druge strane prema Sarajevu.
Naši obaveštajci iz Sarajeva su javljali da je u gradu neviđena panika, haos i rasulo u muslimanskoj vojsci. Muslimani su sakrivali oružje i uniforme kako bi se predstavljali da nisu učestvovali u ratu, kad mi zauzmemo grad.
Jedini otpor koji se očekivao je bilo u jednom prigradskom naselju naseljenom pre rata sandžaklijama, a u ratu i mudžahedinima. Procena je bila da bi se slomio taj zadnji otpor da je potrebno oko 4 sata.
Ne mogu vam opisati to uzbuđenje. Svi smo bili svesni da taj dan završava rat, jer kad bi palo Sarajevo ostali delovi Bosne bi se munjevito smirili.

Tad počinje najprljavija scena kojoj sam prisustvovao.
Sleće helikopter sa Karadžićem, koji se malo pre toga vratio sa pregovora u Ženevi.
Karadžić izdaje naredbu da se obustavi ofanziva i vojska povuče sa Igmana, jer je on dogovorio da će Igman kontrolisati UNPROFOR i da više neće biti muslimanskih upada.

Mladić ga gleda u neverici i govori mu: "Radovane, kakav Igman? Ja za 4 sata zauzimam Sarajevo i završavam rat".

Karadžić je počeo da sere da to ne sme da se uradi jer je on dao reč da će se ofanziva obustaviti.
Mladić nije hteo ni da čuje, na šta je Karadžić počeo da histeriše da je on vrhovni komandant srpske vojske i da mu preti hapšenjem i sudom za veleizdaju.

Mladić, crven ko paprika od besa, potegne škorpion na Karadžića. Odmah su na njega skočila ova dva gore pomenuta oficira i razoružali ga. Karadžić je seo u svoj helikopter i otišao, a Mladića su strpali u drugi. Gen. Galić je izdao naredbu za povlačenje.

Bilo je strašno teško gledati kako ljudi bacaju puške i plačući se vraćaju niz Igman.

Nije mi nikada bilo jasno kako je Mladić posle tog incidenta ostao na čelu vojske.

Eto tako smo mi gubili ratove.

nikako da razumem zasto vi Hrvati pljujete na komunizam

pa najvise ste koristi imali od toga, Srbi nisu nikako. Vas je Tito bio na vlasti u tom komunizmu koji pljujes i on vam je nacrtao granice zemlje u kojoj zivis
da je stvano bilo po volji Srba, ne bi nikada onaj olos uradio sta je uradio, ali goli otok neka cuva tajne . Tamo su svi koji mogu da kazu suprotno od tvog laprdanja

zasto ne pustite Srbe da se vrate i zasto im ne vratite imovinu ako ste takvi kao sto pricas

tvoje lepe zelje su ipak samo zelje a ne i realnost

dobar dio vukovara je obnovljen a veci dio nije....ako si bila prije rata u njemu onda znas...a ako si vidjela dvorac grofa Eltz-a onda znas o cemu govorim...

U najmanju ruku hajde da budemo iskreni dvorac sada u pitanju.
Trebali bi da se organizuje vlada Hrvatske da se sklone mine koje su ostale od rata na poljanama,kad se ide od Vukovara prema Osjeku.To je problem tu su velike kolicine mina ostale i velika povrsina je u pitanju.

Back