- Poruka
- 17.686
Priča da naziv Srbijanci za građane Srbije potiče od Pavelića i Ustaša nema blage veze sa istinom.
Srbija je stara država i kao takva ima i svoj državni indetite. Reći za nekoga iz Srbije ako je Srbin da je po državotvornoj pripadnsti Srbijanac isto je kao za nekog Arapina da bu mu odredio precizniju lokaciju mjesta pripadnosti reći da je Iranac ako je iz Irana.
To naprosto ne bi trebalo da građani Srbije, srpske nacionalnosti osjećaju kao uvredu i stalno potežu ovu nebuloznu priču.
Zar mi u srpskom jeziku takođe ne kažemo za građanina Amerike preciznije SAD da je Amerikanac...je li to uvreda za Amerikance?
Je li Arapin iz Maroka Marokanac?
Da nije neki kompleks u pitanju, Srbi iz Srbije bi sa ponsom trebali reći da su Srbijanci jer time izražavaju svoju državotvornu pored nacionalne pripadnosti. Zar se treba stiditi Srbije i njene istorije?
Srbi iz ostalih srpskih zemalja koji nijesu imali svoju nacionalnu državu, kao što su prekodrinski Srbi, nazivani su Bosancima jer je tadašnja BIH a i ranije Bosna bila multietnička država a Srbi nijesu imali svoju prekodrinsku državu.
Po meni, oni Srbi iz Srbije kojima je naziv Srbijanac, zbog bilo čega odbojan ili ga ne žele prihvatiti...imaju problem samo sa sobom i svojim nacionalnim identietom, a srpsko seljačko prijeklo im smeta zbog kompleksa manje vrijednosti...što je žalosno.
Evo ja se slazem sa tobom u potpunosti, i isto kao ti smatram da oni kojima smeta taj naziv jednostavno imaju problem sa svojim seljackim podrijetlom radi kompleksa nize vrijednosti.

???
???