Ko su Srbijanci, gde žive, i šta su oni na kraju krajeva

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Priča da naziv Srbijanci za građane Srbije potiče od Pavelića i Ustaša nema blage veze sa istinom.

Srbija je stara država i kao takva ima i svoj državni indetite. Reći za nekoga iz Srbije ako je Srbin da je po državotvornoj pripadnsti Srbijanac isto je kao za nekog Arapina da bu mu odredio precizniju lokaciju mjesta pripadnosti reći da je Iranac ako je iz Irana.

To naprosto ne bi trebalo da građani Srbije, srpske nacionalnosti osjećaju kao uvredu i stalno potežu ovu nebuloznu priču.

Zar mi u srpskom jeziku takođe ne kažemo za građanina Amerike preciznije SAD da je Amerikanac...je li to uvreda za Amerikance?

Je li Arapin iz Maroka Marokanac?

Da nije neki kompleks u pitanju, Srbi iz Srbije bi sa ponsom trebali reći da su Srbijanci jer time izražavaju svoju državotvornu pored nacionalne pripadnosti. Zar se treba stiditi Srbije i njene istorije?

Srbi iz ostalih srpskih zemalja koji nijesu imali svoju nacionalnu državu, kao što su prekodrinski Srbi, nazivani su Bosancima jer je tadašnja BIH a i ranije Bosna bila multietnička država a Srbi nijesu imali svoju prekodrinsku državu.

Po meni, oni Srbi iz Srbije kojima je naziv Srbijanac, zbog bilo čega odbojan ili ga ne žele prihvatiti...imaju problem samo sa sobom i svojim nacionalnim identietom, a srpsko seljačko prijeklo im smeta zbog kompleksa manje vrijednosti...što je žalosno.

Evo ja se slazem sa tobom u potpunosti, i isto kao ti smatram da oni kojima smeta taj naziv jednostavno imaju problem sa svojim seljackim podrijetlom radi kompleksa nize vrijednosti.

Evo ja se slazem sa tobom u potpunosti, i isto kao ti smatram da oni kojima smeta taj naziv jednostavno imaju problem sa svojim seljackim podrijetlom radi kompleksa nize vrijednosti.
Srbijance su izmislile ustase ili hrvatijanci.Kako su hrvatijanci vekovima iskompleksirani u odnosu na Srbe kao uzvisen narod,bude im lakse da ta Sveta bica Srbe,bar u svojoj "lijepoj" nazivaju nekim cudnim imenima. :zcepanje::zcepanje::zcepanje:

Nažalost jer misle da je biti seljak, nešto uvredljivo "nedostojno " Evrope ka kojoj teže. Imam dosta prijatelja Srbijanaca kojima hvala Bogu nije blam reći da su Srbijanci iako žive u Beogradu ili čak Novom Sadu čime potvrđuju državotvornost Srbije do mađarske granice.

Ма не постоје.

head-in-the-sand.gif

pesma u originalu kaze po tome se znaju charapani........

Па да, "опанци" се баш онако римује са "Чарапани".

Ја сам чуо и да у оригиналу не иде "Опанчићи кажу да си Србијанка" него "Опанчићи кажу, навијаш за Дражу".

Nažalost jer misle da je biti seljak, nešto uvredljivo "nedostojno " Evrope ka kojoj teže. Imam dosta prijatelja Srbijanaca kojima hvala Bogu nije blam reći da su Srbijanci iako žive u Beogradu ili čak Novom Sadu čime potvrđuju državotvornost Srbije do mađarske granice.

Ово је истина.

Нигде нисам приметио толико дубоку срамоту и мржњу на сељаке, него код "урбанизованих" Србијанаца. Дотле да је и реч "сељак" постала увреда.

На пример, у Војводини се обичају са села поштују. Добро, и војвођанска села су мало другачија, то су била села у којима су на једнак начин живели и уметници, научници, интелектуалци. Села у којима су куће имале клавир и учитеље певања.

У БиХ још више. У Хрватској је међу Хрватима постојала чак и "Сељачка странка" и имала позитиван призвук.

На пример, у Војводини постоји обичај изувања. Ништа страшно, постоји и у Централној Србији... Само што се тамошњи сељаци кад се преселе у град, тога стиде јер су чули да се у Европи то не ради, па на оне који га се и даље држе гледају са подсмехом. И сад, на пример, имаш некога из Војводине који је већ икс генерација из неке напредне фамилије, и сад тај испада "сељачина" јер се нпр. изује у нечијој кући, само због тога што неки бивши сељак из Србије замрзи своје сопствено порекло.

Али то су већ неке друге теме. Ја кажем да не верујем да ови из Србије (централне) немају појма о томе да су Србијанци. Мислим да намерно глуме по форуму и намерно завлаче масу, јер њих лично тај назив нервира, па не знају како да га укину него да се претварају да га први пут чују и да га у њиховом крају нико не користи, или да измишљају да су га измислили Туђман, Павелић, Аустроугарска, ко већ, а не сами Срби међу собом.

Ово је истина.

Нигде нисам приметио толико дубоку срамоту и мржњу на сељаке, него код "урбанизованих" Србијанаца. Дотле да је и реч "сељак" постала увреда.

На пример, у Војводини се обичају са села поштују. Добро, и војвођанска села су мало другачија, то су била села у којима су на једнак начин живели и уметници, научници, интелектуалци. Села у којима су куће имале клавир и учитеље певања.

У БиХ још више. У Хрватској је међу Хрватима постојала чак и "Сељачка странка" и имала позитиван призвук.

На пример, у Војводини постоји обичај изувања. Ништа страшно, постоји и у Централној Србији... Само што се тамошњи сељаци кад се преселе у град, тога стиде јер су чули да се у Европи то не ради, па на оне који га се и даље држе гледају са подсмехом. И сад, на пример, имаш некога из Војводине који је већ икс генерација из неке напредне фамилије, и сад тај испада "сељачина" јер се нпр. изује у нечијој кући, само због тога што неки бивши сељак из Србије замрзи своје сопствено порекло.

Али то су већ неке друге теме. Ја кажем да не верујем да ови из Србије (централне) немају појма о томе да су Србијанци. Мислим да намерно глуме по форуму и намерно завлаче масу, јер њих лично тај назив нервира, па не знају како да га укину него да се претварају да га први пут чују и да га у њиховом крају нико не користи, или да измишљају да су га измислили Туђман, Павелић, Аустроугарска, ко већ, а не сами Срби међу собом.
Ma,ne vredi.Ustaska terminologija je neprihvatljiva za Srbe,bili oni iz gradske,ruralne,seoske sredine....To su Srbi :zaljubljena:

Ma,ne vredi.Ustaska terminologija je neprihvatljiva za Srbe,bili oni iz gradske,ruralne,seoske sredine....To su Srbi :zaljubljena:

Да, Вук Караџић, Бранко Радичевић и Стерија Поповић су познате усташе. :)

Опет кажем, не знам да ли су људи толико глупи или који је њихов проблем, кад ни након 1000000000 понављања не капирају да "Србијанац" није националност, него говоре "Ми нисмо Србијанци, ми смо Срби". Јок, Хрвати сте. :lol:

На Крстарици је и раније било дискусија са овом тематиком. На једној од њих је од стране неколицине дискутаната вођена конструктивна и аргументована дискусија.

Између осталог поменут је (као и овде) и тзв. речник Матице српске тј. Речник српскохрватског књижевног језика који су заједно радиле Матица српска из Новога Сада и Матица хрватска из Загреба и у коме су обрађени и Србијанац и придев србијански. Занимљиво је то да је половина лексичке грађе тог речника обрађена у Београду а половина у Загребу. Поделили су по словима при чему је слово С у целости обрађено у Загребу (дакле и Србијанац и србијански и све што се тиче Србије и Срба је обрађено у Загребу). Део дискусије у коjoj се говори о поменутом речнику је на овој адреси. С тим у вези може се прочитати и следећи пост.

С обзиром да је реч о српскохрватском речнику, занимљиво је да у истом речнику у случају речи Хрват-Хрваћанин (под словом Х које је обрађено у Београду) нема двосмисла (као у случају Србин-Србијанац или српски-србијански) већ се код одреднице Хрваћани читалац упућује на одредницу Хрват. У случају придева хрватски наводи се да се односи и на Хрвате и на Хрватску. Ево шта пише:
Хрваћани м мн. (јд. Хрваћанин) в. Хрвати.
хрватски, -а, -о који се односи на Хрвате и на Хрватску: ~ земља, ~ народ, ~ језик и др.
Хрвати м (јд. Хрват, -ата) народ из групе јужних Словена, чија већина живи у СР Хрватској.
Хрватска ж (дат. -кој) социјалистичка република у саставу СФРЈ и назив за одговарајућу територију у прошлости; ист. назив за разне хрватске државне организације у прошлости.

Линкови ка другом фототипском издању Речника српскохрватског књижевног језика (из 1990. године) у пдф формату се могу наћи на следећој адреси (речи Србијанац и србијански су обрађене у петој књизи).

Што се тиче осталих аргумената западних сусједа већ су били предмет дискусије у поменутој нити са подфорума Историја са које наведох линкове ка постовима о тзв. речнику Матице српске.

Као што многи од дискутаната који покушавају да убеде нас из Србије да смо Србијанци као један од разлога наводе то што су и њихови преци наше претке тако звали, тако и ми можемо навести и нагласити као разлог зашто нисмо Србијанци то што наши преци то нису били и себе тако нису звали. У мом случају и у случају мојих рођака, старијих људи из комшилука и старијих чланова породица мојих пријатеља који су Срби из Србије нисам пронашао нити једног "Србијанца" (међу онима који су из Србије) већ су у случају српске националности искључиво по свом тврђењу Срби. Када је реч о њиховом географском одређењу неки су Мачвани, неки Шумадинци, неки Топличани, неки Рађевци итд.

Назив Србијанац је сувишан јер нити је природан нити у српском језику постоји аналоган назив за било који други народ или део народа под капом небеском.

Стручна анализа (оправданости) употребе придева "српски" и "србијански" се може прочитати у тексту лингвисте Др Егона Фекетеа на овој адреси.

vidim ponizavajuce...vredi li ti govoriti da se srbi iz srbije nikad nisu oslovljavali sa srbijanac..?? nikad...i da to ne prihvataju...ko pravi narodne pesme i ko ih uvrscuje u program me ne zanima i nije merodavno za mene...

kako ne prihvataju, a deci daju ime Srbijanka :lol:

ajde pajo, pa trebao bi znati koliko je to ime cesto u nekim krajevima srbije ;)

Ниси искључила, ал си се уфатила Србијанке ко да ти је онај ужас из ,,Утиска..." најближи род. Какав Југослав,. сам те отац хебо???

kada neko predstavlja izraz srbijanci kao podrugljivi, nametnut od prekodrinaca da bi bili veci srbi od srba- sta reci :eek:???

ko daje ime deci Srbijanka ???

kada neko predstavlja izraz srbijanci kao podrugljivi, nametnut od prekodrinaca da bi bili veci srbi od srba- sta reci :eek:???

ko daje ime deci Srbijanka ???
Па види овако, кад мало прегледаш штампу приметићеш да на том изразу инсистирају ујкани и мујкани, али не и Срби из БиХ или Хрватске, или ми из Војводине. А име Србијанка је више локализам имена Србислава, да мало математизујем ствари, а?

ma brate samo se radi o tome sto srbi izvan srbije zele da se zovu srbi a mi koji zivimo u srbiji za njih smo srbijanci....da bi sebe zvali srbi nas mogu malo i da ponize sa tim srbijanci...

a ko insistira na gore nakuckanom :confused:

Па види овако, кад мало прегледаш штампу приметићеш да на том изразу инсистирају ујкани и мујкани, али не и Срби из БиХ или Хрватске, или ми из Војводине. А име Србијанка је више локализам имена Србислава, да мало математизујем ствари, а?

a ko insistira na gore nakuckanom :confused:
Uјкани и мујкани. Могуће да се Паја сусретао с тим, али ја нисам, ни на факсу у НС где је било и студената из ценралне (тада ,,уже") Србије, БиХ и Хрватске( да већ је 1980+ била лоша атмосфера у НДХ за Србе). Ни у ЈНА (аеродром Петровац у Скопљу) није било такве поделе... Једино се сећам, као дете, да су неки колонисти за себе говорили да су Србијанци, али су само они то тврдили, док су њихова деца у школама су била само Срби.

Uјкани и мујкани. Могуће да се Паја сусретао с тим, али ја нисам, ни на факсу у НС где је било и студената из ценралне (тада ,,уже") Србије, БиХ и Хрватске( да већ је 1980+ била лоша атмосфера у НДХ за Србе). Ни у ЈНА (аеродром Петровац у Скопљу) није било такве поделе... Једино се сећам, као дете, да су неки колонисти за себе говорили да су Србијанци, али су само они то тврдили, док су њихова деца у школама су била само Срби.

selektivno citas, paja spominje prekodrinske srbe, ne uje ili muje ;)

Ово је истина.

Potpuno se slažem sa tobom...objasnio si i više nego što bi bilo potrebno nekome ko je sa druge planete a prvi put sletio među Srbe, a ne nekome ko je iz Srbije. Čisto foliranje jer im se gadi da imaju veze sa nekim tamo seljkom koji se osjeća na sijeno i znoj, a pri tome zaboravljaju da je taj srpski seljak podigao Srbiju i da je dizao ustanke i oslobađao Srbiju, krvario i gazio albanske snjegove ali se nije stidio da kaže da je Srbijanac, već je to sa ponosom isticao.Današnji "evropejski" građanin Srbije, ne može sa svojim "evropskim" nosem da podnese više mirise sela, iz čistog i meni ne objašnjivog kompleksa niže vrednosti.

Kao da neko pokušava da Srbima iz Srbije time što ih naziva geografskom i državotvornom odrednicom (što može imati samo pozitivan kontekst) Srbijanci, oduzima pravo da su Srbi.Ne u pitanju je samo kompleks i ništa više.

Poslednja izmena:
Potpuno se slažem sa tobom...objasnio si i više nego što bi bilo potrebno nekome ko je sa druge planete a prvi put sletio među Srbe, a ne nekome ko je iz Srbije. Čisto foliranje jer im se gadi da imaju veze sa nekim tamo seljkom koji se osjeća na sijeno i znoj, a pri tome zaboravljaju da je taj srpski seljak podigao Srbiju i da je dizao ustanke i oslobađao Srbiju, krvario i gazio albanske snjegove ali se nije stidio da kaže da je Srbijanac, već je to sa ponosom isticao.Današnji "evropejski" građanin Srbije, ne može sa svojim "evropskim" nosem da podnese više mirise sela, iz čistog i meni ne objašnjivog kompleksa niže vrednosti.
Da, ja sam elektroinženjer i moja je žena agronom i u kući smo uvek izuveni, jer se noga ne umara kao u cipeli i iznad svega ne unosi se prljavština sa ulice. Deca su još uvek mala i često se igraju po podu, a i kasnije, nema šetanja cipelama i čizmama po kući, ili jednostavnije:Malograđani pocrkajte!!!

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back