Ko su Srbijanci, gde žive, i šta su oni na kraju krajeva

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
:lol: ... drk, drk, drk...... strrrrccc.... ahhhh....

Не, не,.... не занима ме шта радиш са својим пријатељима у песку. Ако волите да се играте на тај начин, немам ништа против.Питање је било око објашњења ове дефиниције...

Не, не,.... не занима ме шта радиш са својим пријатељима у песку. Ако волите да се играте на тај начин, немам ништа против.Питање је било око објашњења ове дефиниције...

Pa to pitaj onoga tko je napisao, ne mene. :lol: Kaj sam ja ovdje, sudski tumac?

Eh , kad se Toplicanin bavi lingvistikom....
Nije vezano za temu ali cisto za tvoju informaciju - Toplicani, za razliku od Juznomoravaca, Leskovcana, Vlasotincana, Pirotjanaca i sl. imaju mnogo (gramaticki) pravilniji izgovor i odnos prema jeziku.

Nazalost, ja sam samo polu-Toplicanin, tako da moja druga Juznomoravska polovina ume da izneveri.

Izraz Srbijanac je nastao za stanovnika stare Srbije a taj izraz je nastao u vrijee Osmanlija a granice Stare Srbije su obuhvatale bivsu Knezveniu Srbiju sa Krusevcom, Kragujevcom, Valjevom tako da ja Srbijance nazivam po osnovi stare Srbije i taj izraz nije novi izraz nego je to stari izraz za stanovnika Srbije.Postoji pjesma o Srbijanki i mnogo toga tako da se nemaju sto ljutiti Srbi oko izraza Srbijanac jer to odrzava mjesto stanovanja jedne osobe a ne potice od etnosa Srbin nego od stanovnika Srbije.Inace Bosnjaci su nazivali dugo vremena Srbe Vlasima jer to je ostalo jos od Osmanske Imperije da se raja naziva na taj nacin i ima pogrdan smisao dok postoji jos jedan naziv za Srbe a to je Kaurin.

Значи, Босна, Црна Гора, Херцеговина, Далмација и Славонија су српске земље?
Хвала, слажем се.
Западни? Коментирати?

:lol:

Па Централна Србија је исто тако историјска српска етничка територија, као и Босна, Црна Гора, Херцеговина, Далмација, Славонија. Колико знам, Срби из ЦГ и БиХ су насељавали централну Србију вековима, а не обрнуто.

Е сад, друго је ако мислиш "ексклузивно српска". Нпр. од данашњих нација, Херцеговина је и српска и хрватска и бошњачка етничка територија. Историјска. Херцеговцима се називају сва три.

:lol: ... drk, drk, drk...... strrrrccc.... ahhhh....

Шта "дрк штрц"? :dontunderstand: Босна није територија на којој су Срби историјски и државотворан народ?

"Српска" не значи "само српска". На пример, Србија је моја држава, али није само моја.

Da je samo to. Cio svijet je srbski, samo to još nije razumio.

Усто вијеш кађе а на пјешто, што ли? :dontunderstand:

Од сад случајно да неко за мене није рекао да сам Панчевац. Ја сам Србин, а не неки "Панчевац", то нас ови ван Панчева тако подругљиво зову. Ми у Панчеву никад не зовемо себе Панчевцима, него кажемо да смо Срби, а ко говори "Панчевац" и на такав начин дели Србе, тај је усташа. :evil:

Србија није никакав "географски појам" нити икаква "географска територија". Србија је настала као српска држава (добила је име по народу - Србима). То што данас заузима простор који заузима не значи ништа посебно. У прошлости је заузимала неке друге просторе, а у будућности би опет могло доћи до неких промена. Зато није у реду поредити је са Црном Гором или Босном или Херцеговином јер то јесу географске територије (које су притом временом прерасле у државе). Пре него што је створена држава Србија није постојала никаква географска област тог имена него се савремена Србија (као земља Срба тј. српска земља) оформила на географским областима Шумадије, Мачве, Крајине, Рађевине, Браничева итд. а данас поред ових географских области тј. територија обухвата и Топлицу, Стари Влах, Заглавак, Лужницу, Гружу, Драгачево, Косово, Метохију, али и Срем, Банат и Бачку заједно са Шајкашком и др.

Србији су Срби кумовали, док је у случају нпр. Црногораца и Црне Горе постојећа географска област (Црна Гора) кумовала имену народа тј. Црногорцима. Слично Црногорцима је и са Белгијанцима или Аустријанцима или Аустралијанцима: добили су име по територији на којој живе. Насупрот томе, слично Србима и Србији је и са Хрватском и Хрватима или нпр. Румунијом и Румунима или Русијом и Русима (народ је дао име држави). Извођење имена Србијанац из Србије (која је по Србима добила име) је корак уназад.

Звати Србе из Србије Србијанцима зато што и ван Србије има Срба било би исто као звати Црногорце из Црне Горе Црногоранцима јер и ван Црне Горе има Црногораца, Хрвате из Хрватске Хрватијанцима (или Хрваћанима) јер и ван Хрватске има Хрвата, или Румуне из Румуније Румунијанцима јер и ван Румуније има Румуна, или Словенце из Словеније Словенијанцима јер и ван Словеније има Словенаца, или Македонце из Македоније Македонијанцима јер и ван Македоније има Македонаца итд.

То што су Срби из Србије Срби ни на који начин не сугерише да ван Србије нема Срба или да Срби ван Србије нису Срби.

Сви држављани Србије су српски држављани, као што су сви држављани Хрватске хрватски, Црне Горе црногорски, Македоније македонски, Словеније словеначки, Румуније румунски итд. У Црној Гори живе црногорски Црногорци, црногорски Срби, црногорски Роми... У Хрватској живе хрватски Хрвати, хрватски Срби, хрватски Словенци... У Румунији живе румунски Румуни, румунски Мађари, румунски Срби... У Србији живе српски Срби, српски Хрвати, српски Црногорци, српски Мађари, српски Роми, српски Бугари.... Нису сви држављани Србије Срби, али јесу српски.

Срби из Босне и Херцеговине су босански Срби или херцеговачки Срби, из Хрватске хрватски Срби, из Црне Горе црногорски Срби, из Албаније албански Срби, из Македоније македонски Срби, из Румуније румунски Срби, из Србије српски Срби. То што су Срби из Србије српски Срби не значи да су већи (или мањи) од Срба са других простора нити негира постојање Срба у другим крајевима. На жалост пројекат стварања српске државе није изведен до краја па је велики број Срба остао ван српске држава тј. Србије. Да то није случај не би било ових дилема.

Поред свега овог помало је неозбиљно наводити новокомпоноване песме из друге половине двадесетог века и тиме правдати утемељење вештачког назива "Србијанац" или придева "србијански" без обзира одакле и како су те речи потекле. Слично као и са свим осталим песмама, песник (или текстописац) је имао при писању песничку слободу да уместо песнице пером забележи своје мисли. Што се тиче Википедије, навођење онога што тамо у овом тренутку пише не значи нешто много изузев тога да је онај који је унео ту одредницу тог мишљења. Већ данас или сутра би та одредница као и већина осталих из Википедије могла бити измењена од стране неког другог или трећег са другачијим мишљењем.

Ако смо сви ми који смо Срби - Срби - зашто је проблем да се тако и зовемо? Постоји ли заиста прека потреба за јасним географским разграничењем? У реду, али онда и Срби из данашње Србије (било "уже" или "дуже") заслужују да буду прозивани по географским областима, а то су (за оне неупућене у географију Србије): Шумадија, Срем, Мачва, Топлица, Банат, Крајина, Гружа, Бачка, Браничево, Драгачево, Косово, Рађевина, Јадар, Метохија и др.

Имамо ли (у географском смислу) међу Србима Далматинце, Личане, Крајишнике, Славонце, Црногорце, Брђане, Босанце, Херцеговце, Семберце, Бокеље, Барањце? Свакако. Њима (у географском смислу) равноправни Срби су Косовци, Мачвани, Сремци, Моравци, Рађевци, Шумадинци, Топличани, Банаћани и др.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back