Ko su Srbijanci, gde žive, i šta su oni na kraju krajeva

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Kolega, jedino sto meni nije jasno je zasto naziv Srbijanac neke od vas vrijedja kad taj pojam uopce nije uvredljiv?

У хрватској употреби, увредљив је контекст и неправилна језичка употреба.

"Србијански" је придев који се односи на централну Србију и Србијанце:

300px-M_central_serbia02-2.jpg
r8w5co.jpg

а не на Србију пропер и Србе:

29apv2c.jpg
l8piv.jpg

У хрватској употреби, увредљив је контекст и неправилна језичка употреба.

"Србијански" је придев који се односи на централну Србију и Србијанце:

Pa tako ga i koristimo, kako je to onda uvredljivo i nepravilno? Jes' vidio sto sam ranije pisao?

Pa tako ga i koristimo, kako je to onda uvredljivo i nepravilno? Jes' vidio sto sam ranije pisao?

Pa ne koristite ga . Kad govrite u vesim medijima za policajce iz Subotice , vi isto kazete SEBIJANSKA policija . Bilo kako bilo . taj termin je stetan za Srbe , i ne treba da ga korisite . Nasravno da ce te vi to raditi , jer ste i inace zlonamerni .
Kako je hrvat uvek hrvat , gde god da zivi , tako i Srbin treba da bude uvek Srbin , gde god da zivi . \
Inace , vec je bilo reci ko je i kad poceo da koristi ovaj termin masovno u okviru kog specijalnog rata protiv Srbije i Srba .

Pa ne koristite ga . Kad govrite u vesim medijima za policajce iz Subotice , vi isto kazete SEBIJANSKA policija.

Da, zato sto je Vojvodina u medjuvremenu (u odnosu na period kad je termin nastao) usla u sastav Srbije.

Mada bih se donekle slozio s tobom da nasi mediji tu grijese, trebaju koristiti termine "srbijanski" i "vojvodjanski".

:kafa:

kako ti vrsis poredjenje...hrvatskoj ne smeta naziv istrijani..?? pa ni srbiji ne smeta naziv---sumadinci,moravci,jablanicani,carapani,civijasi,burgijasi i sl...za najvecu vecinu srba iz srbije srbijanac nije prihvatljiv naziv...

Sto?:think:

Mislim, hajde jos i kazite da je u srpskoj jezickoj praksi 'Srbijnac' vise uvredljiva rec od 'paprikar', pa da idem da se uvaljam u tepih od smeha:hahaha::hahaha::hahaha:

Е није, него је Србин из Босне - Босанац, Србин из Црне Горе - Црногорац, Србин из Херцеговине - Херцеговац, Србин из Далмације - Далматинац, Србин из Славоније - Славонац.

А то се даље уситњава на ситније регије попут Бокељи, Крајишници, Моравци, Шумадинци, Банаћани итд. А то се даље уситњава на гредове и села.

Овде се не ради о Американцима у Етиопији, јер Етиопија није америчка земља. Још ће испасти да Баварци нису Баварци, него Немци из Баварске.

Ово је као да си рекао да ниси никакав "Београђанин" него "Србин из Београда". :roll:

Значи, Босна, Црна Гора, Херцеговина, Далмација и Славонија су српске земље?
Хвала, слажем се.
Западни? Коментирати?

E sad si ih ubo :lol: hvataj zaklon...

Pa ja ne znam koliko ovi iz RS znaju kako ih mi zovemo. Tacno je da se posle ratova povecao % ovih koji ih u obicnom razgovoru zovu 'Srbi', sto znaci da je sada odnos negde otprilike: 5% ih u recenici nazove 'Srbi', a 95% 'Bosanci'. Eventualno kada se nalazimo u drustvu nekog preko Drine, onda pazimo da ih ne uvredimo:mrgreen: Znas ono kada ne govoris prirodno, nego pazis sta pricas (kao svi kolumnisti NSPM, koji ulazu mentalni napor da ismevaju taj naziv 'Bosanci', naziv koji su upotrebili 213480934280934 puta od detinjstva).

Pa ja ne znam koliko ovi iz RS znaju kako ih mi zovemo. Tacno je da se posle ratova povecao % ovih koji ih u obicnom razgovoru zovu 'Srbi', sto znaci da je sada odnos negde otprilike: 5% ih u recenici nazove 'Srbi', a 95% 'Bosanci'. Eventualno kada se nalazimo u drustvu nekog preko Drine, onda pazimo da ih ne uvredimo:mrgreen: Znas ono kada ne govoris prirodno, nego pazis sta pricas (kao svi kolumnisti NSPM, koji ulazu mentalni napor da ismevaju taj naziv 'Bosanci', naziv koji su upotrebili 213480934280934 puta od detinjstva).

Pazi kad je to za njih uvreda. Rodjen u Bosni, odrastao u Bosni, zivi u Bosni i onda se uvrijedi kad mu kazes da je Bosanac.

Lom u glavama, frende. Sta im Karadzic & co uradise, katastrofa.

Ja sam iz Srbije proper i Srpkinja sam. Nikad mi nije palo da sebe zovem Srbijankom. Vi preko Drine i u CG i Vojvodine zovite sebe kako hocete, ali mi smo Srbi.
:cmok::cmok::worth:

Иначе, Срби из ЦГ себе најчешће називају на три начина : "Црногорски Срби", "Срби из Црне Горе", "Срби Бокељи, Срби Приморци, Срби из Брда, Срби из Куча итд". Ја за себе кажем да сам Србин пореклом из Црне Горе.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back