Ko su Srbijanci, gde žive, i šta su oni na kraju krajeva

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Колега, знате ви добро те проблеме са превођењем.
Ето, рецимо никако да се открије да ли је "њежник" пријатељ куће или кућни пријатељ....

Kolega, jedino sto meni nije jasno je zasto naziv Srbijanac neke od vas vrijedja kad taj pojam uopce nije uvredljiv?

Kolega, jedino sto meni nije jasno je zasto naziv Srbijanac neke od vas vrijedja kad taj pojam uopce nije uvredljiv?

Да ли је "Хрватичани" увредљиво? Не бих рекао. Али не можемо рећи да су Хрвати Хрватичани, нити има неког смисла, нити је звучно нити има подлогу у правопису.
Е, сад (није муслиманско мушко име), замисли да сви становници Истре почну да зову остале становнике Хрватске - Хрватичани?!? Ето, дошло им тако мало...Па кажу, "ми који смо рођени у Истри смо Хрвати а ви сте Хрватичани"...шта би им ти рекао на то? Хајде да видимо искреност на делу...

Да ли је "Хрватичани" увредљиво? Не бих рекао. Али не можемо рећи да су Хрвати Хрватичани, нити има неког смисла, нити је звучно нити има подлогу у правопису.
Е, сад (није муслиманско мушко име), замисли да сви становници Истре почну да зову остале становнике Хрватске - Хрватичани?!? Ето, дошло им тако мало...Па кажу, "ми који смо рођени у Истри смо Хрвати а ви сте Хрватичани"...шта би им ти рекао на то? Хајде да видимо искреност на делу...

Naravno da nema smisla, mada je meni svejedno cak i da nas zovete tako.

No zato ima smisla u nazivu Srbijanci - naziv je nastao kad Vojvodina nije bila u sastavu Srbije a bosanski Srbi velikom vecinom sami su sebe nazivali Vlasima, pravoslavcima, 'riscanima i Bosnjanima, a bogme su ih i drugi tako zvali. Tad Srbija i jeste bila ono sto danas znamo kao uza Srbija.

Sveukupni naziv Srbi forsira srpska ideoloska i politicka elita, uz blagoslov SPC, pa se tako naziv Srbijanci predstavlja kao nekakva pogana ustaska, austrijska, itd. izmisljotina namijenjena vrijedjanju, sto jednostavno nije tocno.

Nadam se da sam pojasnio.

Kad se vec ne vjeruje susjedovim rijecima, morat cemo ovako...

Serbians is a word of English language which could have multiple related meanings.

It could be used synonymously with Serbs (Serbian: Срби or Srbi), however it could also be used as the translation of Serbian word Србијанци (Srbijanci), especially when distinction is made between the two.

In Serbian language, Srbijanci are Serbs from Central Serbia, or broader, from Serbia. All Srbijanci are Serbs, but not all Serbs are Srbijanci.

http://en.wikipedia.org/wiki/Serbians_(term)

:kafa:

:rotf: Извор: # ^ Uzelak, Gordona (1998). "Franjo Tudjman's Nationalist Ideology." East European Quarterly. 31.
Срањо рекао...

No zato ima smisla u nazivu Srbijanci - naziv je nastao kad Vojvodina nije bila u sastavu Srbije a bosanski Srbi velikom vecinom sami su sebe nazivali Vlasima, pravoslavcima, 'riscanima i Bosnjanima, a bogme su ih i drugi tako zvali. Tad Srbija i jeste bila ono sto danas znamo kao uza Srbija.

Sveukupni naziv Srbi forsira srpska ideoloska i politicka elita, uz blagoslov SPC, pa se tako naziv Srbijanci predstavlja kao nekakva pogana ustaska, austrijska, itd. izmisljotina namijenjena vrijedjanju, sto jednostavno nije tocno.

meni nisi nista pojasnio niti mozes dati ovo nakaradno pojasnjenje....naziv srbijanci su prvi put uveli austrougari...mrzi me da trazim dokumenta...razlog je jasan...neko je to ovde pokazivao na slicnoj temi...

meni nisi nista pojasnio niti mozes dati ovo nakaradno pojasnjenje....naziv srbijanci su prvi put uveli austrougari...mrzi me da trazim dokumenta...razlog je jasan...neko je to ovde pokazivao na slicnoj temi...

Ok, probat cu uprostiti te tri recenice na dvije ili jednu, samo za tvoju dusu.

Pajo, to sto si Srbijanac ni slucajno ne negira da si ujedno i Srbin, ok? Nitko ne napada tvoje srpstvo.

...
Мислим да се нисмо разумели. Ја нисам становник Истре. Ја вас не зовем никако.
У томе је и поента целе приче. Осим ако не мислиш да становници Истре нису хрвати у ком случају би било логично и да желе засебну државу...

:hahaha1::rotf::hahaha1::rotf::hahaha1::rotf::hahaha1::rotf::hahaha1:

А НАЗИВ СРБИЈАНЦИ................ФОРСИРА..................... КО!?:think::think::think:

odakle ti znas kako ja to osecam..??

Vidim da se nesto bacakas, nitko te ne vrijedja, covjece, opusti se.

Мислим да се нисмо разумели. Ја нисам становник Истре. Ја вас не зовем никако.
У томе је и поента целе приче. Осим ако не мислиш да становници Истре нису хрвати у ком случају би било логично и да желе засебну државу...

To sto sad radis zamjena je teza. U Hrvatskoj nikome ne smeta recimo naziv Istrijani, niti njima smeta da su ujedno i Hrvati.

Odbijas pogledati u povijest u period kad je naziv Srbijanci nastao. Oznacavao je samo danasnju uzu Srbiju.

Vidim da se nesto bacakas, nitko te ne vrijedja, covjece, opusti se.

To sto sad radis zamjena je teza. U Hrvatskoj nikome ne smeta recimo naziv Istrijani, niti njima smeta da su ujedno i Hrvati.

Odbijas pogledati u povijest u period kad je naziv Srbijanci nastao. Oznacavao je samo danasnju uzu Srbiju.

kako ti vrsis poredjenje...hrvatskoj ne smeta naziv istrijani..?? pa ni srbiji ne smeta naziv---sumadinci,moravci,jablanicani,carapani,civijasi,burgijasi i sl...za najvecu vecinu srba iz srbije srbijanac nije prihvatljiv naziv...

Ja sam iz Srbije proper i Srpkinja sam. Nikad mi nije palo da sebe zovem Srbijankom. Vi preko Drine i u CG i Vojvodine zovite sebe kako hocete, ali mi smo Srbi.

И ја не живим у Војводини, него у Србији, и нисам Војвођанин него Србин, а ви Србијанци из "У Србију, бре!" нас зовите како хоћете.

"Србија пропер" = игра случаја. Нисте ви из "Србије пропер", него сте једини спремни и способни да дигнете државу на својој регионалној територији. Само сте побркали лончиће, па заборавили да сте једнако Срби као и сви остали Срби са других територија, него сте почели да трипујете како сте ви неки "оригинал", а сви око вас "копије".

Овде је објашњено ко су Србијанци и зашто се данас праве "мутави":
http://forum.krstarica.com/showthre...ju-krajeva?p=16246788&viewfull=1#post16246788

П. С. Што се мене тиче, и не треба да се зовете нити "Србијанци" нити "Србија пропер", него Рашка и Рашани. Али кад сте име Рашке променили у "Србија", а код себе (али само себе) почели да истичете само српство, заборавили сте да и Србија и Срби имају мало шире значење.

Шта је американац који живи у Етиопији (немој да је неко рекао "лудак"!)? Америњанин?
Србин из Босне је Србин из Босне...то што је некоме мрско да склопи простопроширену реченицу је само његов проблем. Не мора због тога да измишља називе и имена..

Е није, него је Србин из Босне - Босанац, Србин из Црне Горе - Црногорац, Србин из Херцеговине - Херцеговац, Србин из Далмације - Далматинац, Србин из Славоније - Славонац.

А то се даље уситњава на ситније регије попут Бокељи, Крајишници, Моравци, Шумадинци, Банаћани итд. А то се даље уситњава на гредове и села.

Овде се не ради о Американцима у Етиопији, јер Етиопија није америчка земља. Још ће испасти да Баварци нису Баварци, него Немци из Баварске.

Ово је као да си рекао да ниси никакав "Београђанин" него "Србин из Београда". :roll:

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back