ima vrtića i vrtića, pa nije baš lako napraviti pravi izbor..... nisu ni svi državni vrtići loši, kao što nisu ni svi privatni, čak dobar deo, kvalitetni. nije loša ideja ni dati malo dete na čuvanje nekoj ženi ili agenciji koja ima bebi-siterke, mada mi se čini da su i njihove cene žestoke.... mi smo imali sreću da pronađemo ženu koja je nam je naplaćivala 16000, što je bilo sportski podnošljivo, ali pošto se ona razbolela, a kako sam i ja ostao bez posla onda je naš 16-mesečni mališan sada sa mnom.
inače, sa njegovih 11 meseci smo ga vodili u BG klub i to je bilo ok, nije imao nekih problema sa navikavanjem, mada vam je to kod dece sve individualno.
vidim pitaju se neki koliko dugo treba da se opraštaju sa decom kada ih dovedu? godinama sam poslom bio vezan za obdaništa i moj vam je savet, što kraće. preobujete dete, poljubite i predate vaspitačima. što se duže opraštate, to je detetu teže da ostane. nije lako, ali tako je najbolje.
privatni ili državni? morate sve da stavite na vagu, pre svega cenu, jer može da bude dobro koliko hoćeš, ali džabe ako to ne možeš da platiš. Dalje, bitno je da znate da li deca idu napolje ili ne i da li imaju koliko - toliko adekvatan prostor za izvođenje dece, broj vaspitača, radno vreme, hrana da li se donosi ili oni kuvaju...... morate da znate da veliki broj, tj, velika većina, vrtića nema dozvolu da budu vrtić, već igraonica, centar za čuvanje i sl... ne želim da kažem da je to minus, jer su uslovi koje je država propisala u velikom broju slučajeva nemogući za ispunjenje od strane vlasnika istih.....
kao što su već mnogi rekli, treba sa detetom obići vrtiće koje ste hteli....
državni vrtići upisuju decu u maju, tada im podnosite zahteve, ali čini mi se da idalje važi pravilo da dete u septembru mora da ima godinu dana, što je malo problematično...
nas koji imamo malu decu (do 3 god), ne zanima da li vrtiće nude 6 jezika, glumu,,balet i ko zna šta sve ne, već gde će mališani moći da se igraju, a sve ostalo stvarno nije bitno
nabacao sam nekoliko stvari koje su mi pale na pamet, pa možda nekome i pomogne.....