Pustite decu u blato

Moja generacija je tamo do 1980-te gacala po blatu posle kise na sporednim neasfaltiranim i nenaseljenim sokacima iza pandurske skole u Zemunu, tamo gde je bivsa ciglana i danasnji Institut za fiziku. Nista lepse nego bos po sremskom blatu posle letnje kise :)

A majka mi je pricala da su oni kao deca tamo oko 50-tih gacali po blatu od Crvenog krsta ka Kalenic guvnu, retko koja sporedna ulica je bila pokaldrmisana (asfalta tad nije bilo)...

Pa ispade da smo mi pre samo 40-tak godina izasli iz blata a Finci bi ponovo da nas vracaju u njega...

Pa sigurno se ne valjaju u blatu da bi se ponosili time već iz praktičnih razloga.
kad se naše domaće dete brati iz vrtića, umije se opere ruke i sedne da ruča
potroši 2 litre vode i 5 grama sapuna.

skandinavsko dete ide u kadu, njegov veš sa sve cipelama ide u mašinu, pri čemu potroše 3 kilovata struje, šampone, sapune, deterdžent i 30 litara vode i sve to ode u prirodu
ako se danas 100.000 dece po skandinaviji ubrljaku u blatu, na kraju dana će u izbaciti u svoje reke šlepere hemikalija i potrošiti gomilu megavata.
ako baš žele da budu prirodni, nek posle vrtića odvedu decu do reke i tamo ih operu da sve odećom i obućom

kad se naše domaće dete brati iz vrtića, umije se opere ruke i sedne da ruča
potroši 2 litre vode i 5 grama sapuna.

skandinavsko dete ide u kadu, njegov veš sa sve cipelama ide u mašinu, pri čemu potroše 3 kilovata struje, šampone, sapune, deterdžent i 30 litara vode i sve to ode u prirodu
ako se danas 100.000 dece po skandinaviji ubrljaku u blatu, na kraju dana će u izbaciti u svoje reke šlepere hemikalija
Ima logike... :think:
Rešenje je ne kupati se...
...ili smanjiti broj dece.

Nekada su se deca igrala i šljapkala po baricama, posebno leti posle kiše
590874103_899518242402828_837282374029787983_n.webp

Back