Da li deca treba da veruju u Deda Mraza

• Začetnik teme Začetnik teme Nina
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Nina

Veteran
Supermoderator
Poruka
409.220
Psiholozi kažu da deca treba da veruju u Deda Mraza

Neka istraživanja su pokazala da deca koja veruju u Deda Mraza izrastu u ljude sa visoko razvijenim stepenom mašte. Verovanje u nemoguća bića kao što su deda sa severnog pola koji ulazi kroz odžak, leteći irvas ili vilenjaci koji prave igračke, takođe, može da trenira dečije veštine rezonovanja.

Dečija vera u Deda Mraza razvija se između tri i pete godine, opada između šeste i devete godine, a prosečna starost u koju deca prestaju da veruju je osam godina.
Najveća vera u magičnog dekicu je oko pete godine života, kada deca imaju dovoljno kognitivnih sposobnosti da shvate koncept Deda Mraza, ali većina još uvek ne dovodi u pitanje ono šta im se govori.Iako mnoga deca prestaju da veruju oko osme godine.

Jedan psiholog čak preporučuje roditeljima, kada osete da njihova deca počinju da sumnjaju, da im pomognu da naprave otkriće. Zato što posle tog otkrića veruju da su postali deo sveta odraslih. Oni imaju emocionalnu korist od ovog čina, jer su sada deo te tajne o Deda Mrazu, koju moraju da čuvaju od mlađe braće i sestara.
Mnogi odrasli se sa setom sećaju čarolije, poklona i iščekivanja dolaska Deda Mraza, a neki tvrde da im je slikanje u krilu kostimiranog dede sa velikom sedom bradom najbolja uspomena ikada.

49326_tan2021-11-25-18235636-1_s.jpg

Koka-Kola doprinela popularizaciji Deda Mraza

Deda Mraz je postao simbol Božića zahvaljujući legendi o Svetom Nikoli,
hrišćanskom svecu koji je živeo u 3. i 4. veku i bio poznat po svojoj darežljivosti prema deci.

Prema jednoj priči, on je kroz dimnjak bacio vreću zlata u čarapu koja je visila na ognjištu jedne siromašne porodice. Tokom vremena, njegov lik se menjao i prilagođavao različitim kulturama i tradicijama.U Americi je dobio ime Santa Klaus, a u Evropi je bio znan kao Otac Božić, Per Noel, Vajnahtman ili Kris Kringl.
Njegovo crveno odelo je bilo inspirisano bojom odeće koju je nosio Sveti Nikola kao episkop, ali je postalo popularno tek u 20. veku, kada je Koka-Kola počela da ga koristi u svojim reklamama. Danas je Deda Mraz jedan od najprepoznatljivijih i najvoljenijih simbola prazničnog duha.

Po meni, verovanje u Deda Mraza je više deo igre i čarolije detinjstva nego stvarna obmana. Za malu decu, to je način da mašta raste, da praznici budu uzbudljiviji i da uče o radosti darivanja.

Naravno, važno je i da roditelji budu spremni da, kada dete poraste, objasne istinu na nežan način, kako ne bi izgubilo poverenje. U suštini, verovanje u Deda Mraza nije toliko pitanje istine koliko deo iskustva i topline koje detinjstvo pruža.

Psiholozi kažu da deca treba da veruju u Deda Mraza

Neka istraživanja su pokazala da deca koja veruju u Deda Mraza izrastu u ljude sa visoko razvijenim stepenom mašte. Verovanje u nemoguća bića kao što su deda sa severnog pola koji ulazi kroz odžak, leteći irvas ili vilenjaci koji prave igračke, takođe, može da trenira dečije veštine rezonovanja.

Dečija vera u Deda Mraza razvija se između tri i pete godine, opada između šeste i devete godine, a prosečna starost u koju deca prestaju da veruju je osam godina.
Najveća vera u magičnog dekicu je oko pete godine života, kada deca imaju dovoljno kognitivnih sposobnosti da shvate koncept Deda Mraza, ali većina još uvek ne dovodi u pitanje ono šta im se govori.Iako mnoga deca prestaju da veruju oko osme godine.

Jedan psiholog čak preporučuje roditeljima, kada osete da njihova deca počinju da sumnjaju, da im pomognu da naprave otkriće. Zato što posle tog otkrića veruju da su postali deo sveta odraslih. Oni imaju emocionalnu korist od ovog čina, jer su sada deo te tajne o Deda Mrazu, koju moraju da čuvaju od mlađe braće i sestara.
Mnogi odrasli se sa setom sećaju čarolije, poklona i iščekivanja dolaska Deda Mraza, a neki tvrde da im je slikanje u krilu kostimiranog dede sa velikom sedom bradom najbolja uspomena ikada.

Дивна прича али мислим да деца код нас треба да верују у Божић Бату.

Zašto da ne veruju? Treba da veruju u lepe stvari.
Slažem se..Deca treba da veruju u lepe stvari makar u obliku Deda Mraza sve do odredjenih godina kada roditelji treba da mu objasne magiju Deda Mraza
Kao mala volela sma Novu godinu samo zbog Deda Mraza..Cak sma mu pisala i pisma šta bih voolela da mi donese .I gle cuda..Uvek mi je doneo to što sam želela :lol: Kada sam pocela da sumnjam u magiju Desa Mraza roditelji su mi objasnili i ja sam to prihvatila sasvim ok..
Mislim da je Deda Mraz obeležio svacije detinjstvo na jedan lep nacin

Slažem se..Deca treba da veruju u lepe stvari makar u obliku Deda Mraza sve do odredjenih godina kada roditelji treba da mu objasne magiju Deda Mraza
Kao mala volela sma Novu godinu samo zbog Deda Mraza..Cak sma mu pisala i pisma šta bih voolela da mi donese .I gle cuda..Uvek mi je doneo to što sam želela :lol: Kada sam pocela da sumnjam u magiju Desa Mraza roditelji su mi objasnili i ja sam to prihvatila sasvim ok..
Mislim da je Deda Mraz obeležio svacije detinjstvo na jedan lep nacin
Deca se ne ljute i shvate kad saznaju da je to bajka
Dok se vernici ljute kad im ateista objasni
Jesu li to deca zrelija od odraslih?

Back