Postavila sam topik u nadi da ću možda da rešim svoju dilemu oko jaslica - privatnih ili državnih, pošto imam otpor prema bebisiterkama, svašta se priča i nekako nemaš kontrolu šta se dešava kad si na poslu. Pedijatri su svi tako protiv jaslica, za vrtiće jesu ali od treće famozne godine, kad steknu imunitet.
Moj mali ima sad 17 meseci, krenuo je u jaslice novembra meseca ali nikako da se prilagodi, ide dve nedelje ili nedelju dana pa neka respiratorna infekcija. Tako da je svaka nova readaptacija gora od prethodne. Sad je opet kod kuce, posle dve nedelje provedene u jaslicama, jer je bolestan. Ništa nije sve to "ozbiljno", nosić curi i kašlje.
Čudno mi je bilo to što sam vidjala decu u jaslicama koja ridaju od kašlja, nos im curi,...i ipak su tu, a ne kod kuće, da li ja preterujem što malog odmah odvedem kod lekara i povlačim iz obdaništa da bih ga izlečila i drugu decu da ne zarazimo, tako da imamo muke oko adaptacije?
Inače vrtić je u Starom gradu i nisam preterano zadovoljna pedij.sestrama. Kad dodjem po njega, prvo što uradim je da ga napojim vodom i u cugu popije 2dcl, potom ga umijem, pa presvučem jer je toliko isprljan da ne mogu s njim takvim napolje. Obavezno se i ojede dok ide u jaslice.
Problem mi je i to što tamo neće da spava (u početku jeste), na šta one ne daju pet para, pa je keknjkav kod kuće i oči mu zakrvavljene.
U dilemi sam da li da ga dam u privatno, mada mali broj prima jaslenu grupu, pošto stvarno nisam zadovoljna sestrama, arogantne su i često ih zatičem kako kafenišu ili telefoniraju a deca ciče? Ali kao sam čula svi ti privatni vrtići u Bgdu su zapravo prijavljeni kao Agencije za čuvanje dece, pošto kod nas još zakonski nije regulisano to s privatnim vrtićima, ne mogu da dobiju dozvole za hranu, pošto je to jako strogo regulisano (što i treba, slučaj zemunskih državnih vrtića) pa "ilegalno" hrane decu. I ko zapravo kontroliše njihov rad, koliko je sve to pouzdano?
Nadam se da vas nisam "udavila", samo želim da podelim iskustva sa vama.