Isus nije rođen 7. januara

:D

I ovo je za tebe dokaz???? Mislim.... ne zelim da nipodastavam ovaj ``napor`` koji si ulozila, ali ovo je stvarno za decu u zabavistu. Ovo sto iznosis nema blage veze sa ozbiljnim bogoslovskim pristupom ovom pitanju.

Mogu da ti sve predam sazvakano, ali zelim da i ti malo sama proucis Pismo jednim ozbiljnim teoloskim pristupom, te mozda, mozda i kazes... vidi stvarno. :)

Evo ti neke smernice na sta da obratis paznju uz ono iz Lukinog Jevandjelja:

1.Dnev. 24. 7-19.

2.Mojs. 12. 1-2.

Odavde dolazis do jednog odredjenog datuma, ali tada dobro obrati paznju sta se desilo sa redovima sluzenja 587.p.n.e. Odmah zatim pogledaj Nemija 12. 1-7. da bi videla sta se desilo sa Avijinom redom.
Dosta ce ti pomoci i Josif Flavije - antiquities- 7. 14,7.

Koji si datum dobila? :)

Ti sama negde rece kako Biblija ne laze. Sad i sama mozes videti da je istina to sto si rekla. Kad proucis ovo idemo na praznovanje Teofanije, tj Bogojavljanja i tu ces na istorijskim cinjenicama videti da proslavljanje Bozica nema blage veze sa neznabozackim praznovanjem sunca. Resi prvo ovo.

Dokazi da je Mesija rodjen u zimu, sta pise u bibl. tekstu :
Luka 2, 8 I behu pastiri u onom kraju koji čuvahu noćnu stažu kod stada svog.

Zna se kada pastiri borave pored svojih stada, zimi sigurno.

Evo zanimljivog dokaza o tome kada je rođen Isus, što svakako nije moglo da bude zimi!

Kada je Bogomladenac došao na svet, evo šta se dešavalo: "A u istom tom kraju pastiri su noćivali pod vedrim nebom stražareći kod svoga stada" (Jevanđelje po Luci 2:8). Ovo nikako nije moglo da se događa u decembru ili januaru pošto su pastiri u Palestini silazili sa planine najkasnije do prve polovine oktobra i zatvarali ovce zbog hladne kišne sezone koja nastupa u drugoj polovini tog meseca. Primetićete da sama Biblija (u Pesmi nad pesmama 2:11 i Knjizi Jezdrinoj 10:9,13) dokazuje da zima u Palestini donosi kišu, zbog čega je sasvim izvesna nemogućnost da pastiri spavaju na otvorenom u decembru ili januaru. Tadašnji Jevreji su obično u rano proleće izgonili ovce u polja i pustinje, u vreme pred Pashu (Pesah) i tamo bi ih ostavljali do prvih kiša, piše Adam Klark u V tomu svojih komentara (strana 386). U nastavku teksta autor dodaje:

"Dok su boravili u polju, pastiri bi danonoćno stražarili pokraj svojih stada. S početkom prve kiše u rani mesec Marhešvan, a to su oktobar i novembar po našem kalendaru (pošto ovaj mesec počinje sredinom našeg oktobra), nalazimo da pastiri u to vreme čuvaju ovce na poljima tokom celog leta. Pa, budući da se tada još nisu bili vratili kući, argument da te godine oktobar još nije bio počeo samo je puka pretpostavka, kao i to da je rođen 25. decembra, kada na poljima nije bilo jedne jedine ovce; takođe je isključena mogućnost da je Isus rođen posle septembra budući da su ovce još uvek bile na otvorenom, i to noću. Na osnovu toga treba odbaciti pretpostavku da je Isus rođen u mesecu decembru. Hronologija nam ukazuje na činjenicu da su te noći ovce stajale na otvorenom".

Svaka enciklopedija i druga literatura od autoriteta tvrdi da Isus nije rođen 25. decembra. Katolička enciklopedija otvoreno govori o tome. Tačan datum rođenja uopšte nije poznat.

Zna li neko kad je rodjen,vidimo da autoriteti u oblasti religije to ne znaju,cak i priznaju javno.
Slavi se bezgrešno začeće.

Evo zanimljivog dokaza o tome kada je rođen Isus, što svakako nije moglo da bude zimi!

Kada je Bogomladenac došao na svet, evo šta se dešavalo: "A u istom tom kraju pastiri su noćivali pod vedrim nebom stražareći kod svoga stada" (Jevanđelje po Luci 2:8). Ovo nikako nije moglo da se događa u decembru ili januaru pošto su pastiri u Palestini silazili sa planine najkasnije do prve polovine oktobra i zatvarali ovce zbog hladne kišne sezone koja nastupa u drugoj polovini tog meseca. Primetićete da sama Biblija (u Pesmi nad pesmama 2:11 i Knjizi Jezdrinoj 10:9,13) dokazuje da zima u Palestini donosi kišu, zbog čega je sasvim izvesna nemogućnost da pastiri spavaju na otvorenom u decembru ili januaru. Tadašnji Jevreji su obično u rano proleće izgonili ovce u polja i pustinje, u vreme pred Pashu (Pesah) i tamo bi ih ostavljali do prvih kiša, piše Adam Klark u V tomu svojih komentara (strana 386). U nastavku teksta autor dodaje:

"Dok su boravili u polju, pastiri bi danonoćno stražarili pokraj svojih stada. S početkom prve kiše u rani mesec Marhešvan, a to su oktobar i novembar po našem kalendaru (pošto ovaj mesec počinje sredinom našeg oktobra), nalazimo da pastiri u to vreme čuvaju ovce na poljima tokom celog leta. Pa, budući da se tada još nisu bili vratili kući, argument da te godine oktobar još nije bio počeo samo je puka pretpostavka, kao i to da je rođen 25. decembra, kada na poljima nije bilo jedne jedine ovce; takođe je isključena mogućnost da je Isus rođen posle septembra budući da su ovce još uvek bile na otvorenom, i to noću. Na osnovu toga treba odbaciti pretpostavku da je Isus rođen u mesecu decembru. Hronologija nam ukazuje na činjenicu da su te noći ovce stajale na otvorenom".

Svaka enciklopedija i druga literatura od autoriteta tvrdi da Isus nije rođen 25. decembra. Katolička enciklopedija otvoreno govori o tome. Tačan datum rođenja uopšte nije poznat.

Zna li neko kad je rodjen,vidimo da autoriteti u oblasti religije to ne znaju,cak i priznaju javno.

Да, рођен је 25. децембра, а чобани су чували своја стада. И да још стоји написано да су пчеле летеле туда

ми бисмо веровали да то мора бити негде у априлу-мају када има доста цвећа?!?

У чему је проблем?

У томе што овде, изгледа, нико осим мене не чува овце. Узгајам и пчеле. И воће гајим.

25. децембра овце су биле напољу и пасле, јер је једноставно била топла година, киша пада, трава расте.

Тамо киша пада највише зими, као што код нас пада највише у пролеће. Па ми у Србији која је Сибир за Израел

напасамо овце у децембру кад је топла година. (Ајд што их ми напасамо овде, него их напасају и у Северној

Ирској одакле је цењени, цитирани Адам Кларк) А протеклих година била је мука са пчелама јер је било много

топло током јесени и зиме па су пчеле често излетале, трошиле енергију, трошиле залихе, а у кошнице ништа нису

доносиле, јер оне не пасу траву већ пију цветни нектар.

Уколико ми не верујете, будите мало стрпљиви, сад ће децембар, неће бити толико хладан, гледајте шта се

збива са травом у вашем дворишту, у вашем паркићу.

Или како то каже Јован Златоусти (вероватно је имао у виду и Аријану):

"Да бих вам све ово што сам до сад навео још јаснијим учинио, све ћу кратко вашој љубави представити.

Једном је – рекли смо – годишње и то један првосвештеник у светињу над светињама улазио.

А када се то чинило?

У септембру месецу. Тада је Захарија ушао у светињу над светињама; тада и благу вест о зачећу Јовановом чуо,

и кад је отуд изашао жена му је зачела.

Од септембра тј. од зачећа Јелисаветина са Јованом одбројавајући шест месеци, дакле у марту је зачела Марија.

А кад поново од априла девет месеци набројимо доћи ћемо до месеца у ком се Господ наш Исус Христос родио."
.

znaci cobani i ovce su temelj izracunavanja :lol:

Umesto cinjenice

- - - - - - - - - -

Zna se kada je Isus pogubljen, na prolece u vreme Pashe 33. ne, 14 nisana, sto pada kraj marta pocetak aprila prema Jevrejskom kalendaru ...

i Ako se zna da je Isus pogubljen sa 33 i po godina , racunajuci unazad dolazimo do pocetka oktobra, kada a je najverovatnije da se Isus rodio,

neki smatraju 2 neki 8 okrobra... ali nebitno, ionako nam nije dato da znamo vreme njegovog rodjenja... jer ga se ne treba ni obelezavati prema izvornom hriscanstvu

To sto se pogresno slavi zimi je preuzet paganski praznik... danom rođenja iranskog misterijskog boga Mitre, Sunca Pravednosti.“

Tako da Bozic nema veze sa rodjenjem Isusa... vec je paganski praznik boga Sunca.

Znaci Isus Hrist je rodjen 2 god pre ne... pocetkom oktobra...

Dakle jednostavno je doci do vremena Hristovog rodjenja

Nauka ti je velicanstvena, samo da dokazes da je pre 2000god. bila kisa i travke su rasle 25 decembra, :)

Колега, Адам Кларк је ово што ви овде расправљате написао око 1800. године и стварно не знам да ли је икад

био у Јерусалиму и околини, али ово о овцама и пастирима је најглупљи контра аргумент који сам икад чуо против

датирања Божића. Тамо траве има најмање од маја до септембра, јер је сушна сезона. Траве има највише од октобра

па надаље. Тамо је медитеранска клима, Назарет је на неких 30-ак км. од мора.

А што се тиче доказивања не морам ништа доказивати, ено Израелски хидрометеоролошки завод, ено подаци о

температури и падавинама, ено сајт и Министарства пољопривреде па ко хоће може се информисати. Ко неће

може и даље веровати Адаму Кларку, мени је ама баш све једно.

znaci cobani i ovce su temelj izracunavanja :lol:
Umesto cinjenice
Dakle jednostavno je doci do vremena Hristovog rodjenja

Аријана, слатки плишани медведићу, надам се да ти је ово више по укусу:

Марија је тек онда почела зачињати кад је Јелисавета са Јованом већ шест месеци била трудна. Ако пронађемо дакле, који је тај шести месец био, наћи ћемо и то у ком је месецу Марија зачела. А кад се о времену зачећа уверимо, сазнаћемо и време рођења Христовог, бројећи девет месеци од самог зачећа.
А како можемо сазнати који је то шести месец био од кад је Јелисавета затруднела?
Тако, одговарам ја, ако пронађемо у ком је месецу зачела.
А како ћемо то сазнати?
Ако пронађемо у које је време њеном мужу Захарији то зачеће наговештено.
Али баш ово, одакле ћемо сазнати?
Из Светог Писма, и то по томе што Свето Јеванђеље говори да је анђео онда кад је Захарије у “светињу над светињама” ступио, благовестио и о рођењу Јованавом говорио. Ако се дакле Светим Писмом јасно докаже да је првосвештеник у светињу над светињама улазио и то једном, да је један и када и у ком месецу улазио, онда ће нам и време, у ком се то догодило, бити познато.
Да је једном у току године првосвештеник у светињу над светињама улазио, то знамо од Павла, али то исто и Мојсије потврђује кад говори: “И каза Господ Мојсију: реци Арону брату својему да не улази у свако доба у светињу за завјес пред заклопац који је на ковчегу, да не погине”. И даље: “А нико да не буде у шатору од састанка кад он уђе да чини очишћење у светињи, докле не изађе и сврши очишћење за се и за дом свој и за сав збор Израиљски. А нека изађе к олтару који је пред Господом” (3. Мој. 2-17).
Дакле, да није увек у светињу над светињама улазио, и да док је он улазио унутра нико није смео за њим ићи но споља иза завесе стајати, то сад добро знамо. Но добро то упамтите. Сада нам остаје да докажемо у ком је времену улазио и да је смео то чинити једанпут у години и то само он.
А како ћемо то пронаћи?
Опет помоћу Светог Писма јер тамо стоји написано: “Десети дан седмога мјесеца мучите душе своје, и не радите никакога посла, ни домородац ни дошљак који се бави међу вама. Јер у тај дан бива очишћење за вас, да се очистите; бићете очишћени од свијех гријеха својих пред Господом. То нека вам је почивање суботно, и мучите душе своје по уредби вјечној. А свештеник који буде помазан и који буде освећен да врши службу свештеничку намјесто оца својега, он нека очишћа обукавши се у хаљине ланене, хаљине свете. И нека очисти светињу свету и шатор од састанка; и олтар нека очисти; и свештенике и сав народ сабрани нека очисти. И ово нека вам је вјечна уредба да очишћате синове Израиљеве од свијех гријеха њиховијех једанпут у години. И учини Мојсије како му заповједи Господ” (3. Мој. 16, 29-34).
Све ово што сам навео односи се на јеврејски празник који се зове сеница, јер тада је једанпут у години првосвештеник улазио, што је и Мојсије потврдио рекавши: “Да се очишћате једанпут у години”.
Ако је дакле, само у време празника сенице један првосвештеник у светињу над светињама улазио, може се рећи да се онда и анђео Захарији јавио, кад је Захарија био на месту које се зове светиња над светињама, јер сем тада тамо није улазио нико па ни првосвештеник. А треба послушати и речи из Светог Писма: “У вријеме Ирода, цара јудејскога, бијаше неки свештеник од реда Авијина, по имену Захарија, и жена његова од кћери Аронових, по имену Јелисавета. И догоди се, кад он служаше по своме реду пред Богом, да по обичају свештенства паде му у део да уђе у храм Господњи и кади. И све мноштво марода мољаше се напољу за вријеме кађења”. (Сети се, молим те, овде оног навода: “А нико да не буде у шатору од састанка кад он уђе (првосвештеник) да чини очишћење у светињи, докле не изађе”). “А њему се јави анђео Господњи ставши са десне стране кадионог шртвеника” (Лк. 1, 5-11) Ето. Не говори олтара жртвеног, но олтара кадионог јер спољашњи олтар беше за жртвовање и паљеница постављен, а унутрашњи због кађења. И зато дакле што се анђео само њему јавио и што се потврђује да су га људи напоље чекали, извесно је да је он у светињу над светињама ушао. “И збуни се Захарија (наставља се ) виђевши га и спопаде га страх. А анђео му рече: Не бој се, Захарија, јер је услишена молитва твоја; и жена твоја Јелисавета родиће ти сина, и нађенућеш му име Јован. И биће ти радост и весеље, и многи ће се обрадовати рођењу његову. Јер ће бити велик пред Господом, и неће пити вина и сикера; и испуниће се Духа Светога још у утроби матере своје; И многе ће синове Израиљеве обратити Господу Богу њиховоме; И он ће напријед ићи пред њим у духу и сили Илијиној да обрати срца отаца ка ђеци, и непокорне ка мудрости праведника, и да приправи Господу народ спреман. И рече Захарија анђелу: По чему ћу ја то познати? Јер ја сам стар и жена је моја у годинама. И одговарајући анђео рече му: Ја сам Гаврило који стојим пред Богом, и послан сам да ти говорим и да ти ово благовијестим. И ево, бићеш нијем и нећеш моћи говорити до онога дана док се то не збуде, зато што ниси вјеровао мојим ријечима које ће се испунити у своје вријеме. И народ чекаше Захарију, и чуђаху се што се забави у храму. А изишавши не могаше да им говори; и разумјеше да је имао виђење у храму; и он им даваше знакове, и оста нијем.” (Лк. 1, 13-21)
Видиш ли да му је благовештено онда када је био иза завесе, што значи да је благовештено у време празника сеница и поста, јер речи: “Покорите душе ваше” пост значе. Празник сеница пак код Јудеја пада, као што и ви сами сведочите и као што смо и ми у своје време и дуге беседе против Јудеја, безвремени њихов пост изобличавајући, држали, при крају месеца септембра. И онда је и Јелисавета жена Захаријина зачела и “кријаше се пет мјесеци говорећи: Тако ми је учинио Господ у дане ове у које погледа на ме да ме избави од срамоте међу људима.” (Лк. 1, 24-25)
Дакле врло лако можемо доказати да је Марији о зачећу Христовом благовештено, кад је Јелисавета већ шест месеци са Јованом трудна била, јер управо је тада тј. у “шести месец” по њеном зачећу послао Бог анђела Гаврила к њој, који јој рече: “Не бој се, Марија, јер си нашла благодат у Бога! И ево зачећеш и родићеш сина, и нађенућеш му име Исус” (Лк. 1, 30-31) не пропуштајући да јој уплашеној од речи његових и њене помисли: “како то може бити?” одговори: “Дух Свети доћи ће на тебе, и сила вишњега осјениће те; зато и оно што ће се родити биће свето, и назваће се Син Божији”, а додао је и ово: “И ето, Јелисавета рођака твоја, и она заче сина у старости својој, и ово је шести мјесец њој, коју зову нероткињом. Јер у Бога је све могуће што каже”.
Ако је дакле при крају месеца септембра Јелисавета затруднела као што је већ објашњено, онда не остаје ништа друго него набројати наредних шест месеци и то: октобар, новембар, децембар, јануар, фебруар и март и утврдићемо да је при крају овог месеца Марија зачела и ако од њега девет месеци набројимо, доћи ћемо до онога што смо тражили. Јер по зачећу Господњем први месец који наступа је април, а после: мај, јун, јул, август, септембар, октобар, новембар и децембар који сада тече и у којем ми дан Рођења Христовог празнујемо.

Arijana, slatki plisani medvedicu, LOL, ho-ha-ho, :)

- - - - - - - - - -

Kolega TTTT, a sta cemo raditi sa lunarnim kalendarom, cini mi se da ga Hebreji koriste :?:

Не знам шта ћемо радити са лунарним календаром, чини ми се да га и ми користимо.

Kadio je hramu, ne pise koji je praznik. Posle njegove sluzbe, zena je zatrudnela,fizicki nije mogla sa muzem, znaci i Jovan je zacet Bozijim duhom. I kako tvrdis da je bio Septembar, :?:

- - - - - - - - - -

Znaci, ona je bila Nerotkinja.

Свет Јован Златоусти каже овако (скраћена верзија, да ми се Ари не буни):

Да је једном у току године првосвештеник у светињу над светињама улазио, то знамо од Павла, али то исто и Мојсије потврђује кад говори: “И каза Господ Мојсију: реци Арону брату својему да не улази у свако доба у светињу за завјес пред заклопац који је на ковчегу, да не погине”. И даље: “А нико да не буде у шатору од састанка кад он уђе да чини очишћење у светињи, докле не изађе и сврши очишћење за се и за дом свој и за сав збор Израиљски. А нека изађе к олтару који је пред Господом” (3. Мој. 2-17).
“Десети дан седмога мјесеца мучите душе своје, и не радите никакога посла, ни домородац ни дошљак који се бави међу вама. Јер у тај дан бива очишћење за вас, да се очистите; бићете очишћени од свијех гријеха својих пред Господом. То нека вам је почивање суботно, и мучите душе своје по уредби вјечној. А свештеник који буде помазан и који буде освећен да врши службу свештеничку намјесто оца својега, он нека очишћа обукавши се у хаљине ланене, хаљине свете. И нека очисти светињу свету и шатор од састанка; и олтар нека очисти; и свештенике и сав народ сабрани нека очисти. И ово нека вам је вјечна уредба да очишћате синове Израиљеве од свијех гријеха њиховијех једанпут у години. И учини Мојсије како му заповједи Господ” (3. Мој. 16, 29-34).
Све ово што сам навео односи се на јеврејски празник који се зове сеница, јер тада је једанпут у години првосвештеник улазио, што је и Мојсије потврдио рекавши: “Да се очишћате једанпут у години”.
“А нико да не буде у шатору од састанка кад он уђе (првосвештеник) да чини очишћење у светињи, докле не изађе”). “А њему се јави анђео Господњи ставши са десне стране кадионог шртвеника” (Лк. 1, 5-11) Ето. Не говори олтара жртвеног, но олтара кадионог јер спољашњи олтар беше за жртвовање и паљеница постављен, а унутрашњи због кађења. И зато дакле што се анђео само њему јавио и што се потврђује да су га људи напоље чекали, извесно је да је он у светињу над светињама ушао. “И збуни се Захарија (наставља се ) виђевши га и спопаде га страх. А анђео му рече: Не бој се, Захарија, јер је услишена молитва твоја; и жена твоја Јелисавета родиће ти сина, и нађенућеш му име Јован.
Видиш ли да му је благовештено онда када је био иза завесе, што значи да је благовештено у време празника сеница и поста, јер речи: “Покорите душе ваше” пост значе. Празник сеница пак код Јудеја пада, као што и ви сами сведочите и као што смо и ми у своје време и дуге беседе против Јудеја, безвремени њихов пост изобличавајући, држали, при крају месеца септембра.

Да, Јелисавета је била нероткиња као што су биле и Исакова мајка и Самсонова мајка.

Видиш ли да му је благовештено онда када је био иза завесе, што значи да је благовештено у време празника сеница и поста, јер речи: “Покорите душе ваше” пост значе. Празник сеница пак код Јудеја пада, као што и ви сами сведочите и као што смо и ми у своје време и дуге беседе против Јудеја, безвремени њихов пост изобличавајући, држали, при крају месеца септембра.

Kolega TTTT samo mala ispravka, ne radi se o prazniku senica već Jom Kipur tj. Dan Očišćenja ili 10-tog dana sedmog meseca. Praznik senica ili kolibe je 15-tog dana meseca sedmog. No,svakako na praznik Jom Kipur ili Dan Oćišćenja prvosveštenik je ulazio u hram i on se formalno "čisitio" od krvi u kojoj je zapravo greh svakog Izraelca. Simbolično Dan Suda. Tada se moralo i postiti.

Pozdrav.

Kolega TTTT samo mala ispravka, ne radi se o prazniku senica već Jom Kipur tj. Dan Očišćenja ili 10-tog dana sedmog meseca. Praznik senica ili kolibe je 15-tog dana meseca sedmog. No,svakako na praznik Jom Kipur ili Dan Oćišćenja prvosveštenik je ulazio u hram i on se formalno "čisitio" od krvi u kojoj je zapravo greh svakog Izraelca. Simbolično Dan Suda. Tada se moralo i postiti.

Pozdrav.

Evo jednog lepog teksta od Kurt M. Simmons-a koji se bavi najranijim ranohriscanskim spisima i hronologijom. Bilo bi interesantnije da je DSG sa nama :), ali eto...

https://www.etsjets.org/files/JETS-PDFs/58/58-2/JETS_58-2_299-324_Simmons.pdf

Tekst zaista vredi procitati u celini jer, pored mnogih stvari koje pomenusmo u onoj temi, iznosi niz drugih istrorijskih cinjenica same rane Crkve iznetih od nekih pominjanih velikh istoricara a skupljeno na jedan zanimljiv nacin, ali ako nemate vremena pogledajte barem od str 310 - 315.

Не знам шта ћемо радити са лунарним календаром, чини ми се да га и ми користимо.

Свет Јован Златоусти каже овако (скраћена верзија, да ми се Ари не буни):

“Десети дан седмога мјесеца мучите душе своје, и не радите никакога посла, ни домородац ни дошљак који се бави међу вама. Јер у тај дан бива очишћење за вас, да се очистите; бићете очишћени од свијех гријеха својих пред Господом. То нека вам је почивање суботно, и мучите душе своје по уредби вјечној. А свештеник који буде помазан и који буде освећен да врши службу свештеничку намјесто оца својега, он нека очишћа обукавши се у хаљине ланене, хаљине свете. И нека очисти светињу свету и шатор од састанка; и олтар нека очисти; и свештенике и сав народ сабрани нека очисти. И ово нека вам је вјечна уредба да очишћате синове Израиљеве од свијех гријеха њиховијех једанпут у години. И учини Мојсије како му заповједи Господ” (3. Мој. 16, 29-34).
“А нико да не буде у шатору од састанка кад он уђе (првосвештеник) да чини очишћење у светињи, докле не изађе”). “А њему се јави анђео Господњи ставши са десне стране кадионог шртвеника” (Лк. 1, 5-11) Ето. Не говори олтара жртвеног, но олтара кадионог јер спољашњи олтар беше за жртвовање и паљеница постављен, а унутрашњи због кађења. И зато дакле што се анђео само њему јавио и што се потврђује да су га људи напоље чекали, извесно је да је он у светињу над светињама ушао. “И збуни се Захарија (наставља се ) виђевши га и спопаде га страх. А анђео му рече: Не бој се, Захарија, јер је услишена молитва твоја; и жена твоја Јелисавета родиће ти сина, и нађенућеш му име Јован.

Да, Јелисавета је била нероткиња као што су биле и Исакова мајка и Самсонова мајка.

Da vidimo sta pise u 2.Mojsijevoj 30: 7 I neka kadi na njemu Aron kadom mirisnim; svako jutro neka kadi kad spremi žiške.

Broj 8 I kad zapali Aron žiške uveče, neka kadi; neka bude kad svagdašnji pred Gospodom od kolena do kolena vašeg.

Znaci, Aroh je Konstantno kadio svaki dan i ujutru i uvece.

Prema tome, i Zaharije je to isto radio svaki dan, tako da kolega ovo ne "pije " vodu.

Ako je Jelisaveta bila nerotknija, to znaci da nije zacela od muza vec osencena Bozijim Duhom.

Pa prema tome, argument je cista nula kolega, moras to bolje da savladas.

Da vidimo sta pise u 2.Mojsijevoj 30: 7 I neka kadi na njemu Aron kadom mirisnim; svako jutro neka kadi kad spremi žiške.

Broj 8 I kad zapali Aron žiške uveče, neka kadi; neka bude kad svagdašnji pred Gospodom od kolena do kolena vašeg.

Znaci, Aroh je Konstantno kadio svaki dan i ujutru i uvece.

Prema tome, i Zaharije je to isto radio svaki dan, tako da kolega ovo ne "pije " vodu.

Ako je Jelisaveta bila nerotknija, to znaci da nije zacela od muza vec osencena Bozijim Duhom.

Pa prema tome, argument je cista nula kolega, moras to bolje da savladas.

Колега хвала што си прочитао оно што сам написао у претходним постовима и онда се потрудио да нађеш одговарајућа

места у Старом Завету која иду у прилог твојој тези. Заиста ценим и поштујем твој труд.

То што си мој труд и писање као и аргументацију у тим постовима оценио као нулу је потпуно тачно и у реду.

Наравно не нула у квалитативном смислу већ као нула у просторно координатном смислу, нула као ознака центра.

Ево још једном, али сада још прецизније.

1. Да је Јелисавета била нероткиња знамо још од стиха 1.7 Јеванђеља по Луци:"И не имадијаху дјеце; јер Јелисавета

бјеше нероткиња, и бијаху обоје већ стари." А у петнаестом стиху читамо шта анђео Господњи говори Зарији о

Јовану:"Јер ће бити велики пред Богом, и неће пити вина ни сикера; и напуниће се Духа светога још у утроби матере

своје;" И то не треба да те чуди уколико си претходно прочитао Јеванђеље по Матеју 3.9 где се Јован обраћа

фарисејима и садукејима:"И не мислите и не говорите у себи: Имамо оца Авраама; јер вам кажем да може Бог и од камења

овога подигнути дјецу Аврааму." А шта је камен? Камен је твар, супстанца, материјална грађа. А шта је људско

тело од Адама до нас него камен, земља, прах. И пошто нам је тело грађено од ћелија оне су то исто, прах.

Прах који нас одређује од рођења до смрти је састављен од пуринских и пиримидинских база и ми га зовемо ДНК.

ДНК се налази у једру и митохондријама ћелије. Која је градивно најсложенија, функционално најкомплекснија и

габаритно највећа ћелија? Јајна ћелија, женска полна ћелија. Како је Бог код Јованове мајке, Исакове мајке и

Самсонове мајке активирао јајне ћелије, регулисао хормонску равнотежу, обновио јајнике и материцу, крвне и лимфне

судове, балансирао минерале, пХ ... појма немама, али контам кад је знао Адама од земље направити и Еву од Адамовог

ребра, ово са нероткињама је ипак много лакше извести. Да се не ради о партеногенези знамо по томе што су рођени

мушкарци, а не девојчице.

2.Паралела између Арона и Зарије ти је одлична.Опет код Луке читамо о Зарији-1.8,9,10:"И догоди се, кад он служаше

по своме реду пред Богом, Да по обичају свештенства дође на њега да изиђе у цркву Господњу да кади.И све мноштво

народа бијаше напољу и мољаше се Богу у вријеме кађења."

Ово што он кади, а мноштво народа бијаше напољу и мољаше се Богу у вријеме кађења, значи да је то празник Јом кипур,

дан очишћења, а он пада крајем септембра. Даље читамо код Луке о Зарији, Јелисавети и Марији 1.23-31:"И кад се

навршише дани његове службе отиде кући својој. А послије овијех дана затрудње Јелисавета жена његова,и кријаше се

пет мјесеци говорећи: Тако ми учини Господ у дане ове у које погледа на ме да ме избави од укора међу људима. А у

шести мјесец посла Бог анђела Гаврила у град Галилејски по имену Назарет К дјевојци испрошеној за мужа, по имену

Јосифа из дома Давидова; и дјевојци бјеше име Марија. И ушавши к њој анђео рече: радуј се, благодатна! Господ је с

тобом, благословена си ти међу женама. А она видјевши га поплаши се од ријечи његове и помисли: какав би ово био

поздрав? И рече јој анђео: не бој се, Марија ! Јер си нашла милост у Бога. И ево затрудњећеш, и родићеш сина, и

надјени му име Исус."

Значи Јон кипур прође и његова служба прође и "послије овијех дана затрудње Јелисавета жена његова" дакле у време

празника сеница.

И то би било то, како рече Јован Златоусти:"Од септембра тј. од зачећа Јелисаветина са Јованом одбројавајући шест

месеци, дакле у марту је зачела Марија. А кад поново од априла девет месеци набројимо доћи ћемо до месеца у ком се

Господ наш Исус Христос родио." Трудноћа траје девет месеци, али сам порођај може се десити који дан пре или

после тог рока, колико су Јелисаветина и Маријина трудноћа трајале у дан, не знам.

Од почетка другог века Божић се слави 25-ог дана, 12-ог месеца.
.

A kako je Nerotkonja zacela, :?:

Pa ovde se ne radi o natpririodnom začeću poput Hrista. Ovde se radi o začeću poput Sare koja je bila nerotkinja pa joj Bog otvorio matericu. I ovde je isto tako. A ti mešaš Hristovo začeće i Jovanovo koje je bilo Božansko a ovo drugo ljudsko. Nije svaka nerotkinja začela Duhom Svetim, to je samo Marija. I Marija nije bila nerotkinja pa začela Duhom.Malo si izbrkao ove stvari. Kažem, ovo ostalo u vezi datuma što si naveo ima osnova za razmatranje. Ali ovo sa začećem si malo pobrkao.

Dakle, Jovan Krstitelj je začet ljudskim putem od oca Zarije i Jelisavete. Isus je začet Duhom Svetim. I samo Isus je tako začet i niko više od ljudi. Izjednačavanje Jovanovog začeća i Isusovog je ravno jeresi kojom se Jovan Krstitelj izjednačava sa Isusom.

Što se tiče pitanja da li je bio događaj opisan u Luki 1 bio praznik ili svakodnevna služba, sklon sam mišljenju da je bila svakodnevna služba u svetlu teksta iz 2.Mojsijeve 30,7.8 gde se opisuje kad koji se prinosi svakodnevno a isti opisan u Luki 1.

Sa druge strane nemamo dokaz da je Zarija bio prvosveštenik, jer stoji samo sveštenik a znamo da se ne pominje ni u istorijskim izvorima prvosveštenstvo Zarije u to vreme.

Svako dobro.

Back