Isus nije rođen 7. januara

Zna se kada je Isus pogubljen, na prolece u vreme Pashe 33. ne, 14 nisana, sto pada kraj marta pocetak aprila prema Jevrejskom kalendaru ...

i Ako se zna da je Isus pogubljen sa 33 i po godina , racunajuci unazad dolazimo do pocetka oktobra, kada a je najverovatnije da se Isus rodio,

neki smatraju 2 neki 8 okrobra... ali nebitno, ionako nam nije dato da znamo vreme njegovog rodjenja... jer ga se ne treba ni obelezavati prema izvornom hriscanstvu

To sto se pogresno slavi zimi je preuzet paganski praznik... danom rođenja iranskog misterijskog boga Mitre, Sunca Pravednosti.“

Tako da Bozic nema veze sa rodjenjem Isusa... vec je paganski praznik boga Sunca.

Znaci Isus Hrist je rodjen 2 god pre ne... pocetkom oktobra...

Šta dižeš staru temu?

Naravno da nije rođen ni 25. decembra ni 7. januara.

- - - - - - - - - -

Nije mi jasno odakle podatak hrišćanskim crkvama da se Isus rodio u noći 25. decembra između 751. i 753. godine od osnivanja Rima (2. god. p.n.e i 1. god. n.e.)? Taj je dan u starom Rimu bio najveći verski praznik, takozvane Saturnalije, odnosno Soli invictus, i pouzdano znam da je rana crkva, da bi napravila kompromis sa paganima, usvojila taj dan kao Isusov rođendan, a zadržala sve običaje (kićenje božićnog drveta na primer). Biblija, Novi zavet, odnosno svih 60-tak jevanđelja, od kojih hrišćani priznaju samo 4 koja kriju Hristov 17-godišnji boravak u Indiji (od njegove 12 do 29 godine, period njegovog života koji nedostaje), brak sa Marijom Magdalenom i njihovo potomstvo, nigde ne pominje određeni datum, a naročito ne najveći paganski praznik u starom Rimu. Govori se jedino o tome da je te večeri bilo nekakvih nebeskih prikaza i da su se ovce nalazile na ispašama. Pošto znamo da u brdsko-planinskim predelima Judeje u kasno-jesenjem, odnosno zimskom periodu zna da bude dosta hladno, a neretko da padne i sneg, ovce su mogle da budu otvorene u periodu april-oktobar, nikako u decembru. Zašto ne bi i iluminati mogli da izmisle taj datum, pa da kažu da se rodio na Valpurgijsku noć, na prelazu između 30. aprila i 1. maja? Šta je najkonkretniji dokaz. Zna se da je preko Judeje jedne noći oktobra 751. godine od osnivanja Rima preleteo meteor, što bi značilo da je Isus najverovatnije mogao biti rođen između polovine i kraja oktobra te 751. odnosno 2. godine pre naše ere. Sam Isus nije pridavao nikakav značaj svom niti bilo čijem rođendanu, dok Biblija govori negativno o rođendanskim proslavama uopšte. Iz svega ovoga dakle sledi da se Isus Hrist sigurno nije rodio na najveći paganski (luciferski) praznik Sunca, takozvane Saturnalije, 25. decembra 751. godine od osnivanja Rima.

Šta dižeš staru temu?

- - - - - - - - - -

Nije mi jasno odakle podatak hrišćanskim crkvama da se Isus rodio u noći 25. decembra između 751. i 753. godine od osnivanja Rima (2. god. p.n.e i 1. god. n.e.)? Taj je dan u starom Rimu bio najveći verski praznik, takozvane Saturnalije, odnosno Soli invictus, i pouzdano znam da je rana crkva, da bi napravila kompromis sa paganima, usvojila taj dan kao Isusov rođendan, a zadržala sve običaje (kićenje božićnog drveta na primer). Biblija, Novi zavet, odnosno svih 60-tak jevanđelja, od kojih hrišćani priznaju samo 4 koja kriju Hristov 17-godišnji boravak u Indiji (od njegove 12 do 29 godine, period njegovog života koji nedostaje), brak sa Marijom Magdalenom i njihovo potomstvo, nigde ne pominje određeni datum, a naročito ne najveći paganski praznik u starom Rimu. Govori se jedino o tome da je te večeri bilo nekakvih nebeskih prikaza i da su se ovce nalazile na ispašama. Pošto znamo da u brdsko-planinskim predelima Judeje u kasno-jesenjem, odnosno zimskom periodu zna da bude dosta hladno, a neretko da padne i sneg, ovce su mogle da budu otvorene u periodu april-oktobar, nikako u decembru. Zašto ne bi i iluminati mogli da izmisle taj datum, pa da kažu da se rodio na Valpurgijsku noć, na prelazu između 30. aprila i 1. maja? Šta je najkonkretniji dokaz. Zna se da je preko Judeje jedne noći oktobra 751. godine od osnivanja Rima preleteo meteor, što bi značilo da je Isus najverovatnije mogao biti rođen između polovine i kraja oktobra te 751. odnosno 2. godine pre naše ere. Sam Isus nije pridavao nikakav značaj svom niti bilo čijem rođendanu, dok Biblija govori negativno o rođendanskim proslavama uopšte. Iz svega ovoga dakle sledi da se Isus Hrist sigurno nije rodio na najveći paganski (luciferski) praznik Sunca, takozvane Saturnalije, 25. decembra 751. godine od osnivanja Rima.

Sta ima veze sto je stara tema, ne mogu novu jer postoji stara pa zato...

Samo mi je interesantno da i pored interneta ljude ne zanima da provere istinu - cinjenice sta slave i zasto
nego se povode za vecinom
a put vecine nikada nije istina
samo uzak put vodi do spasenja i vecnog zivota

Sta ima veze sto je stara tema, ne mogu novu jer postoji stara pa zato...

Samo mi je interesantno da i pored interneta ljude ne zanima da provere istinu - cinjenice sta slave i zasto
nego se povode za vecinom
a put vecine nikada nije istina
samo uzak put vodi do spasenja i vecnog zivota

Ima veze. Glupo je podizati staru temu.

Ne zanimaju me ljudi, naročito oni koji jedu meso, mleko i jaja. Takvi mi nikada neće propovedati o duhovnosti, niti prodavati duhovnost.

Put većine, recimo svih GMO paštetonja, crevonja, jajonja i mlekonja, naravno da nije istina.

Eto, ja ću se spasiti. Ojha.

Samo je pitanje mesta u Vecnosti gde se boravi ...

:)

Sta ako je to mesto one koze o kojoj si na jednoj od tema pisao ili neko jos mastovitije , tipa nekon upotrebnog predmeta kod neke izmastane lepotice :) sa "ogromnom manom" u smislu da je uzivalac i konzument proizvoda na , recimo - mesnoj bazi , ne bitno je kakvog porekla i ko je donator , ali da je ono ipak bioloski zdravlog porekla i pripreme ... ?

:)

Da li obradujes recimo komsiju ili prijatelja iz neke novinarske profesije ili nekom manje poznatom ...?

Poslednja izmena:
Smatras na posledice zracenja Wi Fija ...?

Ako nema , kako se onda postaje u nekoj od njih , rainkarnacija , recimo , neko ko konzumira proizvode za ishranu koji Tebe "konsterniraju" ...?

A komsinice ?

Sa one humane i ljudske strane , a ne nesto "predatorsko" ...

Svaka enciklopedija i druga literatura od autoriteta tvrdi da Isus nije rođen 25. decembra. Katolička enciklopedija otvoreno govori o tome. Tačan datum rođenja uopšte nije poznat.

Zna li neko kad je rodjen,vidimo da autoriteti u oblasti religije to ne znaju,cak i priznaju javno.

Na kog konkretnog Isusa mislis, ima ih mnogo? Ako mislis na opsteprihvacenog Isusa Hrista koji se nalazi u Novom Zavetu, e onda je mozda rodjen onog momenta kada su ljudi odlucili da ga "rode".

Šta dižeš staru temu?

- - - - - - - - - -

da.....

Enciklopedije kažu...

images

Ni u Novom Zavetu, niti bilo gde drugde u Bibliji ne postoji ijedna reč o tome da treba držati Božić. Vođeni nadahnutim učenjima apostola Petra, Pavla i drugih, hrišćani u prvom veku nikada nisu proslavljali Božić. Nijedan biblijski autoritet ne nalaže svetkovanje tog praznika, ma kako to čudno izgledalo. Odakle nam onda takav običaj? Budući da je Božić dospeo u naše krajeve preko Rimokatoličke crkve, proverićemo šta kaže enciklopedija koju je objavila ta crkva. Pod odrednicom "Božić" stoji sledeće:

"Božića nema među praznicima najranije hrišćanske Crkve. Prvi dokazi o postojanju te svetkovine potiču iz Egipta. Paganski običaji vezani za mesec januar podsećaju na Božić". U nastavku teksta priznaje se istina da "u Svetom Pismu samo grešnici slave svoj rođendan, dok sveci to ne čine".

Enciklopedija Britanika tvrdi: "Božić nije postojao među ranijim praznicima u crkvi..." Dakle, taj praznik nije uspostavio Isus, apostoli ili neki drugi biblijski autoritet, već je on tek kasnije odabran iz paganskih običaja i uveden u hrišćansku religiju.

Enciklopedija Amerikana kaže: "Prema mnogim izvorima Božić se nije slavio u prvim vekovima hrišćanske crkve pošto se u hrišćanstvu uobičajilo proslavljanje smrti istaknutih ličnosti, a ne njihovog rođenja..." ("sveta večera", ustanovljena u Novom Zavetu, predstavlja spomen na Isusovu smrt). "...tek u četvrtom veku uspostavljen je ovaj praznik u znak sećanja na taj događaj (rođenje). Pošto se nije pouzdano znalo koji je datum rođenja Isusa, Crkva u zapadnom Rimskom Carstvu je u petom veku naredila da se Božić zauvek proslavlja na dan starog rimskog festivala posvećenog rođenju Sola!"

Ovu recenicu cu jos jednom napisati

Pošto se nije pouzdano znalo koji je datum rođenja Isusa, Crkva u zapadnom Rimskom Carstvu je u petom veku naredila da se Božić zauvek proslavlja na dan starog rimskog festivala posvećenog rođenju Sola!"

riscani slave paganskog boga Sola :eek:

3653010222_b217560d58.jpg

Bravo. Crkva na pocetku svog novozavjetnog postojanja ne poznaje praznik Bozic, vec je to praznik koji je preuzet od pagana, ali kad se nesto u Crkvi preuzme to odmah dobija novo znacenje unutar iste. Sta je mladi hrast ili badnjak? Paganski obicaj koji je Crkva preuzela i dala mu novu konotaciju. Tako je isto s Bozicem. To je bio praznik Sol Invictus (Nepobjedivo Sunce) i nekoliko dana se praznovao kod Rimljana. Nakon sto hriscanstvo postaje drzavna religija (ne slobodna) preuzima taj praznik od mnogobozaca i on postaje Bozic. Evo vam jos jedan manje poznati primjer. Znate da su Rimljani proslavljali nebeska tijela (Mars, Merkur, Jupiter) i medju njima je bila Luna ili Selena, tako da je njen znak preuzet (polumjesec) i dat kao obiljezje Bogorodice. Danas taj polumjesec u Crkvi oznacava djevstvenost i cistotu Bogorodice. Na kupoli manastira sv. Jefrema Sirijskog u Grckoj se nalazi upravo znak polumjeseca.

Bravo. Crkva na pocetku svog novozavjetnog postojanja ne poznaje praznik Bozic, vec je to praznik koji je preuzet od pagana, ali kad se nesto u Crkvi preuzme to odmah dobija novo znacenje unutar iste. Sta je mladi hrast ili badnjak? Paganski obicaj koji je Crkva preuzela i dala mu novu konotaciju. Tako je isto s Bozicem. To je bio praznik Sol Invictus (Nepobjedivo Sunce) i nekoliko dana se praznovao kod Rimljana. Nakon sto hriscanstvo postaje drzavna religija (ne slobodna) preuzima taj praznik od mnogobozaca i on postaje Bozic. Evo vam jos jedan manje poznati primjer. Znate da su Rimljani proslavljali nebeska tijela (Mars, Merkur, Jupiter) i medju njima je bila Luna ili Selena, tako da je njen znak preuzet (polumjesec) i dat kao obiljezje Bogorodice. Danas taj polumjesec u Crkvi oznacava djevstvenost i cistotu Bogorodice. Na kupoli manastira sv. Jefrema Sirijskog u Grckoj se nalazi upravo znak polumjeseca.
Hasim-pašina džamija (Gazi Kasim džamija) je najznačajnija građevina iz otomanskog perioda. Sagradio ju je za hrišćansku crkvu oko X veka Sveti Vartolomej, na starohrišćanskim, starorimljanskim temeljima. Turci stižu i pored crkve podižu minaret, uklanjaju krst sa kupole, i u jednom delu unutra stavljaju natpise iz Kurana, ne dirajući deo koji se odnosi na hrišćanstvo. Kada budu odlazili, doći će jezuite, koji će srušiti minaret, a unutrašnjost ostavivši kakva je i bila. Danas je sve obnovljeno, tu je i minaret, a sa krova bogomolje iznad polumeseca pobedonosno se ukazuje Isusovo raspeće, hrišćanski krst.
Time je htelo da se poruči da je islam proteran, a hrišćanstvo je ponovo zauzelo svoje mesto. U vreme naše posete ova bogomolja se renovirala. A da smo mogli da uđemo s jedne strane bismo ugledali hrišćanske freske i skulpture, hrišćanski oltar, i onda kada bi ste se okrenuli na drugu stranu, ugledali biste na truskom jeziku, stihove iz Kurana i deo za klanjanje. Videli biste i bistu Svetog Vartolomeja tvorca prve hrišćanske crkve. Predviđeno je da bude pretvorena u muzej, a da i jedna i druga vera mogu da se ispovedaju u njoj.

Poslednja izmena:
Hasim-pašina džamija (Gazi Kasim džamija) je najznačajnija građevina iz otomanskog perioda. Sagradio ju je za hrišćansku crkvu oko X veka Sveti Vartolomej, na starohrišćanskim, starorimljanskim temeljima. Turci stižu i pored crkve podižu minaret, uklanjaju krst sa kupole, i u jednom delu unutra stavljaju natpise iz Kurana, ne dirajući deo koji se odnosi na hrišćanstvo. Kada budu odlazili, doći će jezuite, koji će srušiti minaret, a unutrašnjost ostavivši kakva je i bila. Danas je sve obnovljeno, tu je i minaret, a sa krova bogomolje iznad polumeseca pobedonosno se ukazuje Isusovo raspeće, hrišćanski krst.
Time je htelo da se poruči da je islam proteran, a hrišćanstvo je ponovo zauzelo svoje mesto. U vreme naše posete ova bogomolja se renovirala. A da smo mogli da uđemo s jedne strane bismo ugledali hrišćanske freske i skulpture, hrišćanski oltar, i onda kada bi ste se okrenuli na drugu stranu, ugledali biste na truskom jeziku, stihove iz Kurana i deo za klanjanje. Videli biste i bistu Svetog Vartolomeja tvorca prve hrišćanske crkve. Predviđeno je da bude pretvorena u muzej, a da i jedna i druga vera mogu da se ispovedaju u njoj.
Zelite da kazete da polumjesec ne moze biti obiljezje Bogorodice?

Zelite da kazete da polumjesec ne moze biti obiljezje Bogorodice?

Може све да буде свашта, зависи ко како верује. Ја сам написао шта сам хтео да кажем.

Конкретан крст изнад полумесеца (какав је и на куполи манастира Св. Јефрема Сиријског) са полумесецом окренутим на горе, испод крста, означава управо то што је наведено - победу над исламом.

Ovo je vec odavno prezvakani stav ateista u pokusaju. Oni nauceni to vise ne pominju jer su vremenom naucili malo istoriju, ali kao u svim granama bogoborstva, problem nisu oni nauceni nego oni podnauceni.

Prvo pominjanje praznovanja Bozica 6. januara je iz 126. n.e. Sv. papa Telesfor ( 125 - 136. n.e) pominje da se u Rimu praktikuje ponocna Liturgija za Bozic a Uskrsnja iskljucivo nedeljom.

http://www.santiebeati.it/dettaglio/36375

http://www.pseudoisidor.mgh.de/html/022.htm

Evo posto se na sav glas volis hvaliti kako danonocno proucavas Bibliju, i kako je odlicno razumes i poznajes, dacu ti jedan zadatak da otkrijes datum rodjenja Hristovog. Delovi N.Zaveta po kojima se tacno odredjuje datum su:

Lk.1. 5. У вријеме Ирода, цара јудејскога, бијаше неки свештеник од реда Авијина, по имену Захарија, и жена његова од кћери Аронових, по имену Јелисавета.

( da ti pomognem malo, ovo boldovano se odnosi na sluzenje po redu Avijinom)

Lk.1. 24. А послије оних дана затрудње Јелисавета жена његова, и кријаше се пет мјесеци говорећи:
25. Тако ми је учинио Господ у дане ове у које погледа на ме да ме избави од срамоте међу људима.
26. А у шести мјесец послан би од Бога анђео Гаврило у град галилејски по имену Назарет

Izvoli Arianna. Gde zaskripi, slobodno pitaj.

Kako mislis da imam zadatak da otkrijem kada to vec znam :)
Ispisala sam sve kako se dolazi do datuma Isusovog rodjenja.
Slozila sam se sa onim sto je iznad napisano i napisaal da, bilo bi suvisno da i ja sve isto napisem.

- - - - - - - - - -

Zna se kada je Isus pogubljen, na prolece u vreme Pashe 33. ne, 14 nisana, sto pada kraj marta pocetak aprila prema Jevrejskom kalendaru ...

i Ako se zna da je Isus pogubljen sa 33 i po godina , racunajuci unazad dolazimo do pocetka oktobra, kada a je najverovatnije da se Isus rodio,

neki smatraju 2 neki 8 okrobra... ali nebitno, ionako nam nije dato da znamo vreme njegovog rodjenja... jer ga se ne treba ni obelezavati prema izvornom hriscanstvu

To sto se pogresno slavi zimi je preuzet paganski praznik... danom rođenja iranskog misterijskog boga Mitre, Sunca Pravednosti.“

Tako da Bozic nema veze sa rodjenjem Isusa... vec je paganski praznik boga Sunca.

Znaci Isus Hrist je rodjen 2 god pre ne... pocetkom oktobra...

evo...

Kako mislis da imam zadatak da otkrijem kada to vec znam :)
Ispisala sam sve kako se dolazi do datuma Isusovog rodjenja.
Slozila sam se sa onim sto je iznad napisano i napisaal da, bilo bi suvisno da i ja sve isto napisem.
evo...

:D

I ovo je za tebe dokaz???? Mislim.... ne zelim da nipodastavam ovaj ``napor`` koji si ulozila, ali ovo je stvarno za decu u zabavistu. Ovo sto iznosis nema blage veze sa ozbiljnim bogoslovskim pristupom ovom pitanju.

Mogu da ti sve predam sazvakano, ali zelim da i ti malo sama proucis Pismo jednim ozbiljnim teoloskim pristupom, te mozda, mozda i kazes... vidi stvarno. :)

Evo ti neke smernice na sta da obratis paznju uz ono iz Lukinog Jevandjelja:

1.Dnev. 24. 7-19.

2.Mojs. 12. 1-2.

Odavde dolazis do jednog odredjenog datuma, ali tada dobro obrati paznju sta se desilo sa redovima sluzenja 587.p.n.e. Odmah zatim pogledaj Nemija 12. 1-7. da bi videla sta se desilo sa Avijinom redom.
Dosta ce ti pomoci i Josif Flavije - antiquities- 7. 14,7.

Koji si datum dobila? :)

Ti sama negde rece kako Biblija ne laze. Sad i sama mozes videti da je istina to sto si rekla. Kad proucis ovo idemo na praznovanje Teofanije, tj Bogojavljanja i tu ces na istorijskim cinjenicama videti da proslavljanje Bozica nema blage veze sa neznabozackim praznovanjem sunca. Resi prvo ovo.

Back