Slap888
Aktivan član
- Poruka
- 1.685
Teolozi se natežu oko toga da li je Isus Nazarećanin sebe ikada predstavio kao Boga, da li je rekao "Ja sam Bog" u ovom jasnom izrazu ili nekom drugom idejnom i izražajnom formom. Neću se sad natezati oko toga kako shvatiti i tumačiti ono kako je Isus sebe predstavio, ali ću ukazati na jedan jasan istih iz Otkrivenja po Ivanu u kojem se je Isus jasno identificirao kao Bog. Taj sam stih primjetio tek ovih dana. Isto tako sam jasno primjetio da se Isus prema Ivanu i ponaša kao Bog.
Sagledat ću to, a sad prvo da vas uputim na stih iz Izaijine knjige u kojem se Bog identificira kao "Prvi i posljednji"
Izaija 44,6 Ovako veli Gospod, kralj Izraelov i otkupitelj njegov, Gospod nad vojskama: "Ja sam prvi i ja posljednji, osim mene nema boga."
Apostol Ivan kao Isusov učenik i Židov svakako je znao da je Bog "prvi i posljednji". Neću sad ulaziti u to što takav izraz ili definicija znači, ali ću ukazati na činjenicu da se Isus objavio svom učeniku Ivanu nakon svog zemaljskog uznesenja, dakle onda kad je prestao biti čovjek od krvi i mesa, kad je povratio svoju nebesku slavu. Tu objavu preko Ivana zovemo Otkrivenje koje je posljednja knjiga biblije.
Ivan u početku Otkrivenju vidi moćnu nebesku figuru po izgledu kao sina čovječjega i prepadne se jer ne zna koga ima pred sobom a Isus mu reče „Ne boj se, ja sam prvi i posljednji“. (1:17)
Isus se time Ivanu identificira kao Bog.
Ne kaže Isus Ivanu – ne boj se, nisam Sotona, ili ne kaže ja sam tvoj učitelj iz Nazareta, Krist. Jednostavno se identificira kao Bog, kao „prvi i posljednji“. Isus i nastupa kao Bog pred Ivanom i između njih nema nikakvih emocija, ono - gdje si brate, evo nas opet zajedno, dok sam bio na zemlji nazvao sam te najmilijim učenikom, sijećaš se!?
Ne, Isus u nastavku govora hvali Ivana za neka dobra djela ali i kudi za određene grijehe i kaže mu da se pokaje jer kad drugi put dođe do njega mogao bi mu oduzeti njegov svijećnjak života. Strogo službeni odnos reklo bi se. Ivan se sa time odmah dobro nosi i bez pogovora sluša njegove zapovjedi te ne ispoljava prijateljske emocije i sijećanja na Isusov život i učiteljstvo što bi samo remetilo i opterećivalo ovu sitoaciju na Ivanovu štetu naravno, jer Bog sebi "ne dozvoljava" svakakve razgovore sa sinovima čovječjim.