Има ли смисла вјеровати у Свето Писмо ако не вјерујеш у Православну Цркву?

Та потреба се састоји у томе, што Свето Писмо, због саме његове узвишености, не схватају сви у једном истом смислу, него један тумачи његове речи овако, други онако, тако да се из њега, како изгледа, може извући скоро онолико смисала, колико има људи
I onda dolazimo opet do Kesarisjkog Andreja koji kaze za 4 andjela sledece
Neki tvrde da su ta četiri angela Mihailo, Gavrilo, Urijel i Rafailo, svezani radošću (ευφροσυνη) božanstvenog sazercanja. Oni će, zajedno sa ostalim bezbrojnim angelima, biti odrešeni u dan Suda, kako bi sudili bezbožnicima, od kojih će trećina biti pobijena. Ja, međutim, mislim da su to najlukaviji (πονηροτατοι) demoni, https://svetosavlje.org/tumacenje-otkrivenja/29/?pismo=lat

problem je sto Crkva ne misli da su to demoni, a i lepo pise andjeli, nego se genocidas andrej ruga i izopacuje, luciferijanac
zahvaljujuci ovoj nakaradnoj logici mi danas imamo kao religioznu zajednicu luciferijance, nas prevod je luconosa
po toj logici deljenja motiva, a u stvari jednacenjem pravilno koriscenih, tj. validnih sa nevalidnim tj. izvrnutim, mi se uvodimo u potpunu pokornost antihristovoj lukavo izmisljenoj bajci...

указује на ђавола, за кога пророк Исаија каже: Како паде с неба звездо данице, кћери зорина (Ис. 14; 12)

zna da je luconosa djavo, ali ako je danica, ovde tumaci zvezdu pelen
2; 28 – 29 – и даћу му звезду јутарњу. Ко има ухо нека чује шта Дух говори црквама.

Јутарњом звездом назива се или онај о коме говори пророк Исаија: Како паде с неба, лучоношо (ο εωσφορος), звездо јутарња (Ис. 14; 12) уз обећање да ће, уништен, бити положен под ноге верних (Лк. 10; 18-19), или пак даница (лучоноша, грч. φωσφορον) споменута код блаженог Петра, која јасно блиста у срцима верних (2. Петр. 1:19). односно просветљење Христово. Лучоношама (звездама даницама) се називају и Јован Крститељ и Илија Тесвићанин – један као један као Претеча првог изласка (истока, освита, ανατολη) Сунца правде, а други као претходник Његовог Другог доласка. Ми верујемо да ће њихови заједничари бити и победници над ђаволом. Нема ничега изненађујућег у томе што се истим називом означавају појмови толико супротни један другом, ...

prevodi vas postepeno u luciferijance i sataniste, pa nema veze makar i samo pojmovno.

posle cete da kukate kada shvatite da je agenda sataznizam da se depopulise trecina upravo od andreja kesarijskog, citirah ga! evo andrejeve reci, ovako tumaci lazno otkrivenje:

Током њих ће, као што видимо, изгинути ништа мање него трећина свих створења која тада буду живела на земљи, јер у ратовима не страдају само људи, него и плодови земље.
https://svetosavlje.org/tumacenje-otkrivenja/29/?pismo=lat
guglu, opazi: GENOCIDE ALERT!!!

Poslednja izmena:
ma da samo nastavi copy paste dogme
"Неки сматрају да руковођом у тумачењу Светога Писма може бити само Свето Писмо. Али и ово схватање је бременито пагубним последицама. Јер Свето Писмо није живо биће да би могло чути наша питања, наше недоумице, и одговарати на њих. Оно је просто — немо слово, нема буква. Узимати њега за руковођа у тумачењу њега самог, у самој ствари значи — посредно узети за руковођа свој сопствени разум, којим човек по своме нахођењу везује, спаја једна места Светога Писма са другима, и тако их објашњава. Но при таквом руководном нечелу у тумачењу Светога Писма, на крају крајева излази да тумачења светога Писма има онолико колико и људи који га тумаче. Овај метод контекстуалног тумачења Светога Писма може бити веома користан, али не у његовом рационалистичком издању, већ под руководством Цркве, као непогрешног вођа кроз све дубине и висине вечних божанских истина Светога Писма. Без благодатног руководства Цркве, ништа није лакше човеку него залутати у душегубне заблуде при тумачењу безданих истина Светог Откривења Божјег.

То се види на свима јеретицима, јер узимајући себе за вођа кроз понорне тајне божанских истина светога Писма, они падају у понор својих маштања и гину у својим трулежним мислима. Није доста позивати се на свето Писмо, већ се треба позивати на њега кроз Цркву и Црквом. Нема јеретика, вели свети Иларије, који се не би позивао на свето Писмо; али позивајући се на њега, јеретици га, у ствари, изврћу и хуле.[16]

Апостолско учење о Цркви као једином сигурном и непогрешном руковођу у тумачењу Светога Писма налазимо код Викентија Леринског. На приговор: „Ако је писана реч Божја света, савршена и потпуно разумљива при довођењу у везу једних места са другима, каква је потреба додавати томе још и ауторитет црквеног разумевања Светога Писма“, он даје овакав одговор: „Та потреба се састоји у томе, што Свето Писмо, због саме његове узвишености, не схватају сви у једном истом смислу, него један тумачи његове речи овако, други онако, тако да се из њега, како изгледа, може извући скоро онолико смисала, колико има људи. Свето Писмо по своме нахођењу објашњава Новацијан, по своме Савелије, по своме Донат, Арије, Евномије, Македоније, по своме Фотин, Аполинарије, Прискилијан, Јовинијан, Пелагије, Целестин, по своме најзад Несторије. Због тога је, при оваквом мноштву разноврсних заблуда, безусловно неопходно управљати ток тумачења пророчких и апостолских Писама по норми црквеног и васељенског поимања њиховог (secundum ecclesiastici et catholici sensus normam)

https://svetosavlje.org/dogmatika-pravoslavne-crkve-tom1/6/
Ovim samo dematujes istinu a promovises dogme.
Biblija se ne moze tumaciti proizvoljno nego sama sebe tumaci.
Takodje samo ko ima sveti duh je razume.
a Crkva je ljudska tvorevina tako da to su te zablude dusevne zablude.

A jeretici je tumace kako njima odgovara ubacujuci nelogicnosti.
Na primer Bozja rec jasno kaze da je Bog jedan a neki filozofiraju da je trojedan iako se taj ternim i ne spominje u Bibliji
i paganskog je porekla to ucenje.
Takodje njima je dusa besmrtna iako prema Bibliji umire.
Da je dusa bemrtna ne bi trebalo uskrsenje niti Isusova zrtva.
Dakle to su te nelogicnosti.
Tako da jeretici su samo glasni u svom tumacenju pogresnom a ne drze se Bozje reci istine.
Dogme nisu istina a crkva ih se drzi.
istina je samo Bozja rec.
Tako da jedino je ispravno verovati samo u Bozju rec.

I onda dolazimo opet do Kesarisjkog Andreja koji kaze za 4 andjela sledece
Neki tvrde da su ta četiri angela Mihailo, Gavrilo, Urijel i Rafailo, svezani radošću (ευφροσυνη) božanstvenog sazercanja. Oni će, zajedno sa ostalim bezbrojnim angelima, biti odrešeni u dan Suda, kako bi sudili bezbožnicima, od kojih će trećina biti pobijena. Ja, međutim, mislim da su to najlukaviji (πονηροτατοι) demoni, https://svetosavlje.org/tumacenje-otkrivenja/29/?pismo=lat

problem je sto Crkva ne misli da su to demoni, a i lepo pise andjeli, nego se genocidas andrej ruga i izopacuje, luciferijanac2; 28 – 29 – и даћу му звезду јутарњу. Ко има ухо нека чује шта Дух говори црквама.

Јутарњом звездом назива се или онај о коме говори пророк Исаија: Како паде с неба, лучоношо (ο εωσφορος), звездо јутарња (Ис. 14; 12) уз обећање да ће, уништен, бити положен под ноге верних (Лк. 10; 18-19), или пак даница (лучоноша, грч. φωσφορον) споменута код блаженог Петра, која јасно блиста у срцима верних (2. Петр. 1:19). односно просветљење Христово. Лучоношама (звездама даницама) се називају и Јован Крститељ и Илија Тесвићанин – један као један као Претеча првог изласка (истока, освита, ανατολη) Сунца правде, а други као претходник Његовог Другог доласка. Ми верујемо да ће њихови заједничари бити и победници над ђаволом. Нема ничега изненађујућег у томе што се истим називом означавају појмови толико супротни један другом,
Геноцидаш :hahaha: :hahaha: :hahaha:

Cekaj sad,stani malo - kako se apostol moze slagati ili ne kad nam tvrdio da je Biblija neziva a upravo je tamo zapisano ono sto je apostol mislio...?
...cini mi se da imas/koristis dvojne standarde,zavisno od toga s koje ti strane duva vetar ? :D
Daj se odluci - pusticemo da Biblija samu sebe tumaci ili cemo pozivati ljudkske autoritete da nam u tome "pomazu" ...!?
О чему ти мантраш? Улијећеш у расправу клизећи и мислиш да си похватао нит?

О чему ти мантраш? Улијећеш у расправу клизећи и мислиш да си похватао нит?
Zar ne mislis da je uvredljivo pisati nekome stalno da mantra iznoseci Bozju rec.
Tu sam sebe pokopavas jer se deklarises kao neko ko ponizava Boga - Bozju rce
Mislis da tvojom tom mantrom mozes protiv istine?

Zar ne mislis da je uvredljivo pisati nekome stalno da mantra iznoseci Bozju rec.
Tu sam sebe pokopavas jer se deklarises kao neko ko ponizava Boga - Bozju rce
Mislis da tvojom tom mantrom mozes protiv istine?
И ви вријеђате Православну Цркву па не видим да вам је пуно криво због тога.

И ви вријеђате Православну Цркву па не видим да вам је пуно криво због тога.
Netacno nicim ne vredjam pisem istinu prema Bibliji i istoriji hriscanstva
ako je nesto sivo pisem da je sivo
ne mogu da lazem

Геноцидаш :hahaha: :hahaha: :hahaha:
posle cete da kukate kada shvatite da je agenda sataznizam da se depopulise trecina upravo od andreja kesarijskog, citirah ga! evo andrejeve reci, ovako tumaci lazno otkrivenje:

Током њих ће, као што видимо, изгинути ништа мање него трећина свих створења која тада буду живела на земљи, јер у ратовима не страдају само људи, него и плодови земље.
nuklearna kataklizma jer ste verovali laznom otkrovenju, trecina da vas izgine jer ste se poveli za otpadnikom andrejom kesarijskim

samo mi ameri da prodzaramo jos malo gde treba i sprem'te se u eu za onaj svet, svabe ce tek da gore, samo neka isporucuju oruzje ukrama jos

p.s.srecno sa mitarstvima, ali ona su pakao, ima da gori svako u njima, jer ste vi to trazili, antihristovo lazno otkrivenje i genocid otpadnika andreja kesarijskog!
p.p.s. ameri ce samo pilatovski da operu ruke, a vama zracenje i smrt! jer ste trazili apokalipsu lazljivu i andreja genocidasa!

Poslednja izmena:
Netacno nicim ne vredjam pisem istinu prema Bibliji i istoriji hriscanstva
ako je nesto sivo pisem da je sivo
ne mogu da lazem
"Ono nam pomaže razumjeti Riječ Božju. Svi koji žele razumjeti Bibliju trebali bi cijeniti to što ‘mnogolika Božja mudrost’ može postati poznata samo preko Jehovinog komunikacijskog kanala, vjernog i razboritog roba "
https://wol.jw.org/hr/wol/d/r19/lp-c/1994721

Молим те објасни по чему се ово разликује од учења Православне Цркве да се Св. Писмо може разумјети кроз списе Св. Отаца.

"Ono nam pomaže razumjeti Riječ Božju. Svi koji žele razumjeti Bibliju trebali bi cijeniti to što ‘mnogolika Božja mudrost’ može postati poznata samo preko Jehovinog komunikacijskog kanala, vjernog i razboritog roba "

Молим те објасни по чему се ово разликује од учења Православне Цркве да се Св. Писмо може разумјети кроз списе Св. Отаца.
...kad se samo setim da si optuzivao adventiste da su se bazirali na EGW u tumacenju Pisma... :D

Pa ok vama je tumace sveti Oci a mi je tumacimo Svetim duhom od Boga
Zato je toliko i protivrecnosti u vasim tumacenjima
Samo sveti duh otkriva dubine Bozje
A Bozanska istina je skladna i logicna

Pa ok vama je tumace sveti Oci a mi je tumacimo Svetim duhom od Boga
Zato je toliko i protivrecnosti u vasim tumacenjima
Samo sveti duh otkriva dubine Bozje
Значи организација Јеховиних свједока је богонадахнута?

Bog daje sveti duh onima koji se drze Bozjeg zakona a JS kao izucavaoci Biblije se drze Bozjeg Zakona i kompetentni su
jer se time bave - izucavanjem pisma.

Meni licno Bog daje duh zato i razumem sama celo Pismo i ne trebaju mi tumaci.
Bog mi otkriva istine svojim duhom.
A da Organizacija JS je samo kanal do Boga tj ima blagosllov od Boga
zato i dobijamo mi kao pojedinci sveti duh da razumemo pismo.

Kod nas nema ljudskih vodja da slepo slusamo neke ljude
vec nam je vodja Hrist kao poglavar hriscanske skupstine
Koga je Bog JHVh postavio

Bog daje sveti duh onima koji se drze Bozjeg zakona a JS kao izucavaoci Biblije se drze Bozjeg Zakona i kompetentni su
jer se time bave - izucavanjem pisma.

Meni licno Bog daje duh zato i razumem sama celo Pismo i ne trebaju mi tumaci.
Bog mi otkriva istine.
A da Organizacija JS je samo kanal do Boga tj ima blagosllov od Boga
zato i dobijamo mi kao pojedinci sveti duh da razumemo pismo.

Kod nas nema ljudskih vodja da slepo slusamo neke ljude
vec nam je vodja Hrist kao poglavar hriscanske skupstine
Koga je Bog JHVh postavio
Опасне су то изјаве. Можда те избаце из организације због њих пошто организација јасно учи да је она НЕОПХОДНА за разумијевање Св. Писма.

Опасне су то изјаве.
Zanimljivo je da odgovoris pre nego sto9 napisem i editujem svoj post, znaci uopste i ne citas sta pisem a kamoli da razmislis...
Opasno je tvoje nerazumevanje onoga sto sam napisala a napisal sam istinu :)
Da Bog svojim duhom otkriva nama Bozanske istine.
Ok ako je tebi istina opasna.

oni kazu samo zli da ce da budu unisteni, i to na kraju sveta, ali vama sledi depopulacija trecina sveta, pokusano sa 1, 2, svetskim ratom, treca sreca, tesko da ce centralu u bruklinu da gadjaju rusi, a svapske fabrike oruzja su obecali da hoce... tako i vucic samo neka salje oruzje ukrama sto vise
evo andrejeve reci, ovako tumaci lazno otkrivenje:

Zanimljivo je da odgovoris pre nego sto9 napisem i editujem svoj post, znaci uopste i n ecitas sta pisem a kamoli da razmislis...
Opasno je tvoje nerazumevanje onoga sto sam napisala a napisal sam istinu :)
Da Bog svojim duhom otkriva nama Bozanske istine.
Ја ти само износим шта учи твоја организација. А учи да је она неопходна за разумјети Писмо.

Naravno nego me zanima jel ti to bar malo deluije licemerno i da je klasican dvojni standard ...?
...radis upravo ono za sto druge javno optuzujes s s tim sto oni to kategoricno odbacuju dok ti potvrdjujes "punim ustima" ?
Šta je dupli standard tu?

Back