Dekalog (Deset Božjih zapovesti) u liturgiji

Gedeon

Elita
Poruka
18.460
Čitao sam neke liturgijske tekstove kroz istoriju i ovo sam primetio kod anglikanaca u liturgiji iz 1662. koja se koristila do pre četrdeset godina. Kad gledam koliko ima nepoštenja na ovim balkanskim prostorima, ne bilo loše uvrstiti ovako nešto da se čita na svakoj službi u crkvi. Dobar je i za lično svakodnevno čitanje, za ispitivanje savesti i usavršavanje u vrlinama.

Декалог у литургијском облику

Свештеник:
Ја сам Господ Бог твој; немој имати других богова осим мене.Господе, помилуј нас и управи срца наша да следе овај закон.

Народ:
Господе, помилуј нас и управи срца наша да следе овај закон.

Свештеник:
Не прави себи идола, нити каква лика; немој им се клањати нити им служити.

Народ:

Свештеник:
Не узимај узалуд имена Господа Бога свога.

Народ:

Свештеник:
Сећај се дана одмора да га светкујеш; шест дана ради и свршавај све послове своје, а седми дан је дан одмора Господу Богу твоме.

Народ:

Свештеник:
Поштуј оца свога и матер своју, да ти добро буде и да дуго поживиш на земљи.

Народ:

Свештеник:
Не убиј.

Народ:

Свештеник:
Не чини прељубе.

Народ:

Свештеник:
Не укради.

Народ:

Свештеник:
Не сведочи лажно на ближњега свога.

Народ:

Свештеник:
Не пожели ништа што је туђе.

Народ: Господе, помилуј нас и упиши све ове Твоје законе у срца наша, усрдно те молимо.

Dekalog – lična molitva

Zapovest 1.
Ja sam Gospod Bog tvoj; nemoj imati drugih bogova osim mene.
+
Gospode, pomiluj me i upravi srce moje da sledim ovaj zakon.

Zapovest 2.
Ne pravi sebi idola, niti kakva lika; nemoj im se klanjati niti im služiti.
+

Zapovest 3.
Ne uzimaj uzalud ime Gospoda Boga svog.
+

Zapovest 4.
Sećaj se dana odmora da ga svetkuješ. Šest dana radi i svršavaj sve poslove svoje, a sedmi dan je dan odmora Gospodu Bogu tvome.
+

Zapovest 5.
Poštuj oca svog i majku svoju, da ti dobro bude i da dugo poživiš na zemlji.
+

Zapovest 6.
Ne ubij.
+

Zapovest 7.
Ne čini preljube.
+

Zapovest 8.
Ne kradi.
+

Zapovest 9.
Ne svedoči lažno na bližnjega svoga.
+

Zapovest 10.
Ne poželi ništa što je tuđe.
+
Gospode, pomiluj me i upiši sve ove Tvoje zakone u srce moje, usrdno te molim.

Deset zapovesti bi trebalo razumeti na drugačiji način od uobičajenog. Idealno je da se svaki pojedinac pridržava deset zapovesti ali u zadatim okolnostima je to ne ostvarivo. Onda se postavlja pitanje da li se te zapovesti odnose samo na pojedinca ili su to na neki način zadati ciljevi ka kojim treba da teži društveno uređenje u celini. U tom slučaju svaka zapovest može da se definiše sa pozicije društvenog uređenja a ne samo na pojedinca. Recimo zapovest "ne ubij" znači svet bez ratova. Ne ukradi svet bez kriminala. Ne čini preljube znači da je u planu drugačiji način reprodukcije. "Nemoj imati drugih Bogova osim mene" jedinstvena religija bez podela itd.

Deset zapovesti bi trebalo razumeti na drugačiji način od uobičajenog. Idealno je da se svaki pojedinac pridržava deset zapovesti ali u zadatim okolnostima je to ne ostvarivo. Onda se postavlja pitanje da li se te zapovesti odnose samo na pojedinca ili su to na neki način zadati ciljevi ka kojim treba da teži društveno uređenje u celini. U tom slučaju svaka zapovest može da se definiše sa pozicije društvenog uređenja a ne samo na pojedinca. Recimo zapovest "ne ubij" znači svet bez ratova. Ne ukradi svet bez kriminala. Ne čini preljube znači da je u planu drugačiji način reprodukcije. "Nemoj imati drugih Bogova osim mene" jedinstvena religija bez podela itd.
Deset Bozje zapovesti imaju pre svega licni,individualni znacaj stoga po tom osnovu postaju i drustveni standardi.
Naravno,svako moze uticati pre svega u okvirima porodice i eventualno indirektno u drustvu ali to ne znaci da posto je svet van njegove kon trole da se pomenute zapovesti trebaju / smeju relativizirati !!!... u stilu '...posto eto ima ratova mogu i ja ponekad nekog koknuti,narocito ako mi stane na zulj..."

Свештеник:
Сећај се дана одмора да га светкујеш; шест дана ради и свршавај све послове своје, а седми дан је дан одмора Господу Богу твоме.

Народ:
Ovo je neka skracena ( masakrirana,iskasapljena) verzija te zapovesti od koje su "strbnuli" sustinu - zasto je uopste potrebno svetkovati subotu i s kojim "gabaritom"se sve to treba realizovati !!!
Evo kako ona realno glasi:

2 Mojs.20,8-11:
"...
Sjećaj se dana od odmora da ga svetkuješ.
Šest dana radi, i svršuj sve poslove svoje.
A sedmi je dan odmor Gospodu Bogu tvojemu; tada nemoj raditi nijednoga posla, ni ti, ni sin tvoj, ni kći tvoja, ni sluga tvoj, ni sluškinja tvoja, ni živinče tvoje, ni stranac koji je među vratima tvojim.
Jer je za šest dana stvorio Gospod nebo i zemlju, more i što je god u njima; a u sedmi dan počinu; zato je blagoslovio Gospod dan od odmora i posvetio ga..."

Mislim da vam je duznost da pitate vase verske lidere zasto su vam iskasapili ovu zapovest,iz kojih razloga i svakako - zasto vas ne uce koji je to sedmi dan,sta nam kaze Sveto Pismo !!??

Ne ubij ne znaci da ne smes da se branis, i zapovest be biij, glasi: ti neces ubiti. I znaci da tu to neces sam da prouzrokujes. Ne kradi zasto je to nemoguce odrzati? Ne cini preljube, zar je problem biti veran zeni i ona tebi?
Nemoj imati drugih bogiva, kakve veze to ima sa podelama?
Neka svako ima svog boga, ali ti kao hriscanin ces imati samo jednog.

Zakon bez Duha svetoga, to jest vez novo rodjenja je nemoguce drzati.
Mozda samo jratko.
A Isus kaze ko prekrsi jednu zapovest iz zakona prekrsio je ceo zakon.

KOJA JE SVRHA ZAKONA?

Rimljanima 7,7 Šta ćemo dakle reći? Je li zakon grijeh? Bože sačuvaj! nego ja grijeha ne poznah osim kroz zakon; jer ne znadoh za želju da zakon ne kaza: ne zaželi.
Pavle ovde govori o 10 Bozje zapovesti
On kaze da kroz njih shfatamo sta je greh i da smo gresni.
On tu kaze da je greh kada krsimo Bozji zakon 10 zapovesti.
To je greh.
I tako znamo da smo gresni.

Ali zakon nas nece spasiti vec Hristos.

Galatima 2,21 Ne odbacujem blagodati Božije; jer ako opravdanje kroz zakon dolazi, to Hristos uzalud umrije.

Zakon nas be mize spasiti bego Hristos
Zakon nam samo kaze da smo gresni.

Zakon je nase duhovno ogledalo.
Ali kada nas Hristos spasi tako sto smo prihfatili njegovu zrtvu, onda smo pred zakonom cisti.

Ali treba i takvi da ostanemo.
Kad god se pogledamo u zakon,videcemo da li smo se opet isprljali.
Dakle ne mozemo da krsimo zakon.

A ko cini da ziimo po zakonu?

Filibljanima 2,13 Jer je Bog što čini u vama da hoćete i učinite kao što mu je ugodno

Deset Bozje zapovesti imaju pre svega licni,individualni znacaj stoga po tom osnovu postaju i drustveni standardi.
Naravno,svako moze uticati pre svega u okvirima porodice i eventualno indirektno u drustvu ali to ne znaci da posto je svet van njegove kon trole da se pomenute zapovesti trebaju / smeju relativizirati !!!... u stilu '...posto eto ima ratova mogu i ja ponekad nekog koknuti,narocito ako mi stane na zulj..."
Jeli...imaš li ti nekoga ko ti je najbliži rod i najdraži ? Zamisli sakriješ ženu i decu od nekih okupatora ili oni tebe sakriju. I kad ih pitaju gde se nalaziš jer hoće da te likvidiraju oni im kažu gde se nalaziš jer postoji Božija zapovest da ne smeju da lažu ? Vidiš da u ovakvim okolnostima to ne može da se ispoštuje i da mora imati dublje značenje.

Ne ubij ne znaci da ne smes da se branis, i zapovest be biij, glasi: ti neces ubiti. I znaci da tu to neces sam da prouzrokujes. Ne kradi zasto je to nemoguce odrzati? Ne cini preljube, zar je problem biti veran zeni i ona tebi?
Znaš da je Isus sa učenicima ušao u tuđu njivu da se nahrane jer su bili gladni i to u subotu ? Može biti problem biti veran ženi i ona tebi u nekim okolnostima..da ih ne nabrajam.

Jeli...imaš li ti nekoga ko ti je najbliži rod i najdraži ? Zamisli sakriješ ženu i decu od nekih okupatora ili oni tebe sakriju. I kad ih pitaju gde se nalaziš jer hoće da te likvidiraju oni im kažu gde se nalaziš jer postoji Božija zapovest da ne smeju da lažu ? Vidiš da u ovakvim okolnostima to ne može da se ispoštuje i da mora imati dublje značenje.
Pa to se i ne misli kada se kaze neces lagati.
Stvar je u tome da laganjem ne cinis zlo.
Problem je sto si pogresno shvatio a neces da pitas

Znaš da je Isus sa učenicima ušao u tuđu njivu da se nahrane jer su bili gladni i to u subotu ? Može biti problem biti veran ženi i ona tebi u nekim okolnostima..da ih ne nabrajam.
Zbas li da u Bibliji pise, volu koji vrse ne zavezuj usta.
Pricas o stvarima koje z Bibliji nisu zabranjene, a da pitas nekoga neces, a mislis da si se svezbajuci rodio?
Rec je o tome ako stvarno nemas a ne kuci imas a najedes se negde.

Zbas li da u Bibliji pise, volu koji vrse ne zavezuj usta.
Pricas o stvarima koje z Bibliji nisu zabranjene, a da pitas nekoga neces, a mislis da si se svezbajuci rodio?
Rec je o tome ako stvarno nemas a ne kuci imas a najedes se negde.
Zakon nema fleksibilnosti ili si ga prekršio ili nisi. Dakle ako slažeš slagao si a da li je etički nekoga osuđivati što je bio primoran da slaže to nije pitanje za zakon nego za nešta iz novog zaveta što podrazumeva praštanje.

Zakon nema fleksibilnosti ili si ga prekršio ili nisi. Dakle ako slažeš slagao si a da li je etički nekoga osuđivati što je bio primoran da slaže to nije pitanje za zakon nego za nešta iz novog zaveta što podrazumeva praštanje.
Ponovo izmisljas
Pesme po vasim zeljama..
Naravno da ima fleksibilnosti.
Za Hrista se kaze da je zakon odrzao u nicemu nije sagresio.
Da jeste ne bi mogao da umre za nas na krstu.

U izvirnom tekstu ne kaze ne ubij ne kradi, vec kaze, ti neces krasti ti neces ubiti itd.
Neces sam id sebe ubiti sa namerom.
Neces otici sa bamerom da krades da se okoristis, itd

Kada je Hristos jeo klasje iz tudje njive,niko ga nije osudio za kradju.
Jer je ziveo u narodu koji je vecinom razumeo zakon.
I svako je znao da to nije kradja.

Ali recimo u Srb, ako to ucinis i uzmes u saku jagode recimo, ljudi smatraju kradjom.
Pa to neces ciniti zbog ljudi da ih ne bi sablaznio.
Ali pred Bogom nisi zgresio.
Osim da napunis djepove i tasnu.

Ili recimo ciniti dobro subotom ako je nuzno, nije krsenje subote.
Raditi za korist, jeste.

Odlican primer i odlicno pitanje koje zasluzuje jasan i precizan odgovor:
U ovom primeru ne davati tacan podatak o ljudima koji bi neke ubice hteli likvidirati ne samo sto nije prekrsaj ni jedne zapovesti vec je i cin hrabrosti i pozrtvovanja u funkciji spasavanje zivota !!!
A zasto ?
Pa zato sto predmetna zapovest ne glasi NE LAZI vec NE SVEDOCI LAZNO PROTIV / NA BLIZNJEGA SVOJEGA sto ce reci da ona definitivno ne brani nikakvo iznosenje netacnih podataka u svrsi spasavanje zivota pa cak i bilo kakve nelagodnosti !
Pomenuti okupatori bi od tebe dobili netacan ili nikakav podatak a s tim ti nisi svedocio PROTIV NIKOGA !!!

Ovo je neka skracena ( masakrirana,iskasapljena) verzija te zapovesti od koje su "strbnuli" sustinu - zasto je uopste potrebno svetkovati subotu i s kojim "gabaritom"se sve to treba realizovati !!!
Evo kako ona realno glasi:

2 Mojs.20,8-11:
"...
Sjećaj se dana od odmora da ga svetkuješ.
Šest dana radi, i svršuj sve poslove svoje.
A sedmi je dan odmor Gospodu Bogu tvojemu; tada nemoj raditi nijednoga posla, ni ti, ni sin tvoj, ni kći tvoja, ni sluga tvoj, ni sluškinja tvoja, ni živinče tvoje, ni stranac koji je među vratima tvojim.
Jer je za šest dana stvorio Gospod nebo i zemlju, more i što je god u njima; a u sedmi dan počinu; zato je blagoslovio Gospod dan od odmora i posvetio ga..."

Mislim da vam je duznost da pitate vase verske lidere zasto su vam iskasapili ovu zapovest,iz kojih razloga i svakako - zasto vas ne uce koji je to sedmi dan,sta nam kaze Sveto Pismo !!??
To je skraćena verzija za lakše učenje napamet. Ti svetiš subotu. Kako to da se niko nije setio toga do vaše američke babe?

5. Mojsijeva 23,25 Kad uđeš u usjev bližnjega svojega, možeš trgati klasje rukom svojom; ali da ne zažnješ srpom u usjev bližnjega svojega.

To je skraćena verzija za lakše učenje napamet.
Ma neeeeeeeemoj,ovo ti lakse nauciti a razlog ZASTO je uopste Bog nalozio svetkovanje i u kom formatu - to vam tesko ??????
Sto ga niste skratili jos vise,nesto recimo u stilu "svetkuj bilo koji dan"i vozi Mishko... :D
Ti svetiš subotu.
Naravno da svetkujem,to je nalozio Stvoritelj u zapovesti koju je sa ostalim 9 LICNO ZAPISAO na kamenim plocama !!!
Kako to da se niko nije setio toga do vaše američke babe?
Pa setio se je Bozji narod u vreme SZ-tra,hriscani u vreme NZ-ta sve do dana danasnjeg...inace,da,ima vas puuuuuuuuuno koji jednostavno ne zelite se toga "setiti'...
...inace apostol je jasno ponovio,parafraziram - da Bozjem narodu u vreme NZ-ta i dalje ostaje subotnji pocinak da bi i dalje odmarali od svoja dela u toku radnih dana ISTO KAO STO JE IBOG odmarao od svojih dela u toku stvaranja !!!

Ma neeeeeeeemoj,ovo ti lakse nauciti a razlog ZASTO je uopste Bog nalozio svetkovanje i u kom formatu - to vam tesko ??????
Sto ga niste skratili jos vise,nesto recimo u stilu "svetkuj bilo koji dan"i vozi Mishko... :D

Naravno da svetkujem,to je nalozio Stvoritelj u zapovesti koju je sa ostalim 9 LICNO ZAPISAO na kamenim plocama !!!

Pa setio se je Bozji narod u vreme SZ-tra,hriscani u vreme NZ-ta sve do dana danasnjeg...inace,da,ima vas puuuuuuuuuno koji jednostavno ne zelite se toga "setiti'...
...inace apostol je jasno ponovio,parafraziram - da Bozjem narodu u vreme NZ-ta i dalje ostaje subotnji pocinak da bi i dalje odmarali od svoja dela u toku radnih dana ISTO KAO STO JE IBOG odmarao od svojih dela u toku stvaranja !!!
Vi subotari ste proizašli iz protestantizma i to nakon 350 i više godina posle Martina Lutera. I niko se nije setio do neke babe u Americi da treba da se sveti subota. Ako 99,99 odsto hrišćana sveti subotu onda nema pametan čovek šta da zaključuje ko je u pravu.

Odlican primer i odlicno pitanje koje zasluzuje jasan i precizan odgovor:
U ovom primeru ne davati tacan podatak o ljudima koji bi neke ubice hteli likvidirati ne samo sto nije prekrsaj ni jedne zapovesti vec je i cin hrabrosti i pozrtvovanja u funkciji spasavanje zivota !!!
A zasto ?
Pa zato sto predmetna zapovest ne glasi NE LAZI vec NE SVEDOCI LAZNO PROTIV / NA BLIZNJEGA SVOJEGA sto ce reci da ona definitivno ne brani nikakvo iznosenje netacnih podataka u svrsi spasavanje zivota pa cak i bilo kakve nelagodnosti !
Pomenuti okupatori bi od tebe dobili netacan ili nikakav podatak a s tim ti nisi svedocio PROTIV NIKOGA !!!
Još kada bi odgovor bio odličan kao pitanje međutim.

Vi subotari ste proizašli iz protestantizma i to nakon 350 i više godina posle Martina Lutera. I niko se nije setio do neke babe u Americi da treba da se sveti subota. Ako 99,99 odsto hrišćana sveti subotu onda nema pametan čovek šta da zaključuje ko je u pravu.
Uvek kroz istoriju je bilo onih koji su svetkovali subotu. Pa i sami Etiopljani.
Samo ti nisi to istrazivao i ponavljas neke svoje izmisljenr zamisli.
Ali dosta nam je Biblija za svetkovanje subote.

Subotu priznaju i svetkuju i pravoslavni jer je neodvojivi deo Bozjeg zakona, samo vi pridosli iz komunizma to ne znate.

KOJA JE SVRHA ZAKONA?

Rimljanima 7,7 Šta ćemo dakle reći? Je li zakon grijeh? Bože sačuvaj! nego ja grijeha ne poznah osim kroz zakon; jer ne znadoh za želju da zakon ne kaza: ne zaželi.
Pavle ovde govori o 10 Bozje zapovesti
On kaze da kroz njih shfatamo sta je greh i da smo gresni.
On tu kaze da je greh kada krsimo Bozji zakon 10 zapovesti.
To je greh.
I tako znamo da smo gresni.

Ali zakon nas nece spasiti vec Hristos.

Galatima 2,21 Ne odbacujem blagodati Božije; jer ako opravdanje kroz zakon dolazi, to Hristos uzalud umrije.

Zakon nas be mize spasiti bego Hristos
Zakon nam samo kaze da smo gresni.

Zakon je nase duhovno ogledalo.
Ali kada nas Hristos spasi tako sto smo prihfatili njegovu zrtvu, onda smo pred zakonom cisti.

Ali treba i takvi da ostanemo.
Kad god se pogledamo u zakon,videcemo da li smo se opet isprljali.
Dakle ne mozemo da krsimo zakon.

A ko cini da ziimo po zakonu?

Filibljanima 2,13 Jer je Bog što čini u vama da hoćete i učinite kao što mu je ugodno
Sam si pronašao stihove koji govore da se zakonom pokazuje greh i da se ne može ispuniti bez novog zaveta. Ako misliš da možeš da ispuniš zakon tebi onda ne treba novi zavet niti žrtva Hristova. Probaj tako ali mislim da ćeš se razočarati.

Sam si pronašao stihove koji govore da se zakonom pokazuje greh i da se ne može ispuniti bez novog zaveta. Ako misliš da možeš da ispuniše zakon tebi onda ne treba novi zavet niti žrtva Hristova. Probaj tako ali mislim da ćeš se razočarati.
Ti ne znas o cemu pricas ni sta tekst kaze.
Pavle gobori o 10 zapovesti.
One su vazece kaze on tu.
Kroz njih spoznajemo da smo gresni

Ali nas one ne spasavaju cec Hristos.

A to sto ti oricas, mesas starozavetno ceremonijalni zakon i praznike.
O tome u tekstu nije rec.

Back