Има ли смисла вјеровати у Свето Писмо ако не вјерујеш у Православну Цркву?

Pa ti lijepo izađi iz Pravoslavne Crkve ako ti ne paše.
ne nego ti lepo prihvati i sektase kao zapadne rimske jeretike i lazne ucitelje i lazne proroke sto si prihvatio, a Crkva nije samo danas, nego oduvek, zna se kada je postavljen temelj i ko je i kada UGAONI KAMEN... sta su verovali hriscani 1. veka
tebi to ne pase, a ja samo kazem da lazno otkrivenje nije upasovalo ni u 7. veku, a ni danas ne pase za liturgiju koja je zivot i sustina Crkve

tako da ti trebas da izadjes i ides kod onih kojima je upasovalo, a ne ja koji se drzim brace koja su odbacivala lazno otkrivenje u samome startu hriscanstva, jer ne pase

ne nego ti lepo prihvati i sektase kao zapadne rimske jeretike, a Crkva nije samo danas, nego oduvek, zna se kada je postavljen temelj i ko je i kada UGAONI KAMEN... sta su verovali hriscani 1. veka
tebi to ne pase, a ja samo kazem da lazno otkrivenje nije upasovalo ni u 7. veku
Бато Православна Црква је прихватила Књигу Откривења као канонски спис. Налази се у православним Библијама и њена каноничност је потврђена ауторитетом Цркве. Прича се тиме завршава.

Бато Православна Црква је прихватила Књигу Откривења као канонски спис. Налази се у православним Библијама и њена каноничност је потврђена ауторитетом Цркве. Прича се тиме завршава.
ti onda budi sektas, citaj bibliju kuci kao i oni, a u Crkvi se lazno otkrivenje ne cita na sluzbi, na svetoj liturgiji, i tu je kraj price

prihvatila nije, nego ju je ubacila, da bi mogla da se raskrinka, ali ti razmisljas sektaski, biblija ti je bog, ali nije tako, inace mi ne bismo bili jedini koji odbacujemo lazno otkrivenje na LITURGIJI - kako je drugi, svi ostali NE ODBACUJU? lepo, jer samo Crkvu Boziju vrata paklena nece nadvladati, e tako znamo da smo prava, samo ti rovaris kao sektas, biblija, pa biblija

ti onda budi sektas, citaj bibliju kuci kao i oni, a u Crkvi se lazno otkrivenje ne cita na sluzbi, na svetoj liturgiji, i tu je kraj price

prihvatila nije, nego ju je ubacila, da bi mogla da se raskrinka, ali ti razmisljas sektaski, biblija ti je bog, ali nije tako, inace mi ne bismo bili jedini koji odbacujemo lazno otkrivenje na LITURGIJI - kako je drugi, svi ostali NE ODBACUJU? lepo, jer samo Crkvu Boziju vrata paklena nece nadvladati, e tako znamo da smo prava, samo ti rovaris kao sektas, biblija, pa biblija
Ти баш празнословиш. Чуј молим те идеје да је Црква убацила у Писмо лажну књигу како би је раскринкала. Зашто онда то није урадила са другим јеретичким књигама? Оспоравати ауторитет Откривења је једнако оспоравању ауторитета Цркве да одреди канон Писма. Ако је убачена једна лажна књига аутентичност свих осталих се такође мора довести у питање. Ми знамо да смо права Црква не по тим твојим будалаштинама већ по томе што имамо апостолско прејемство, континуитет учења од апостолског доба, светитељске нетљене мошти, чудотворне мироточиве иконе, чудеса, светитеље који посредују за нас пред Господом итд.

Ти баш празнословиш. Чуј молим те идеје да је Црква убацила у Писмо лажну књигу како би је раскринкала. Зашто онда то није урадила са другим јеретичким књигама?
pa, isti ti koji su prevarili zapad sa laznim otkrivenjem, a istok pokuysali, hteli su i jereticke knjige da ubace, kao npr. jermu pastira, i petrovu apokalipsu, ako govorimo o muratorijevom fragmentu zapadnjaka za koje tvrde cak da je istocnjacki!
Оспоравати ауторитет Откривења је једнако оспоравању ауторитета Цркве да одреди канон Писма.
ne, ja precizno osporavam one tzv. oce, tzv autoritete na bazi tacno odredjene argumentacije: npr. jedan je odbacivao poslanicu Jevrejima, drugi hteo i Jermu pastira da se ubaci, i Didahe, treci laznoprorokovao kada ce biti Drugi Dolazak... dakle, za svakoga pojedinacno ja imam PARNICU sa Crkvenog stanovista ISTINITOG HRISCANINA, Pravoslavca. Sve to sto su oni naumili nije se desilo, ali ti onda kazes, niko nije bezgresan; izvini Maki, ali zasto to isto ne kazes i za sektaske osnivace, zasto su oni gori od ovih? jer ti kazes da su Crkva, a ovi da nisu?

Shvati, nisu Crkva koji Hrista nazivaju Luciferom da bi opravdali lazno Otkrivenje zabranjeno na Liturgiji! valjda si toliko pametan da to mozes da shvatis danas, a ne kada prodju vekovi i milenijumi?
Ми знамо да смо права Црква не по тим твојим будалаштинама
ok, ako ces da vredjes, ali to je tvoja slabost; isto tako i ova "svedokinja" mantra "bozji sin", oni znaju iz biblije; znaju kao i oni demoni iz poslanice "jovanove"

pa, isti ti koji su prevarili zapad sa laznim otkrivenjem, a istok pokuysali, hteli su i jereticke knjige da ubace, kao npr. jermu pastira, i petrovu apokalipsu, ako govorimo o muratorijevom fragmentu zapadnjaka za koje tvrde cak da je istocnjacki!
Promašuješ činjenicu da je raskol zapada i istoka daleko kasnijeg datuma.

ne, ja precizno osporavam one tzv. oce, tzv autoritete na bazi tacno odredjene argumentacije: npr. jedan je odbacivao poslanicu Jevrejima, drugi hteo i Jermu pastira da se ubaci, i Didahe, treci laznoprorokovao kada ce biti Drugi Dolazak... dakle, za svakoga pojedinacno ja imam PARNICU sa Crkvenog stanovista ISTINITOG HRISCANINA, Pravoslavca. Sve to sto su oni naumili nije se desilo, ali ti onda kazes, niko nije bezgresan; izvini Maki, ali zasto to isto ne kazes i za sektaske osnivace, zasto su oni gori od ovih? jer ti kazes da su Crkva, a ovi da nisu?
Crkveno stanovište je da Crkva ima autoritet da odredi kanon Pisma. Vidiš kako upadaš u svoju zamku? Ili je Crkva pogodila sa Otkrivenjem ili je promašila. A što se tiče tvog pokušaja da pravoslavne svetitelje staviš u isti red sa sektašima jasna je razlika. Ovi prvi su bili u Crkvi i, ako su nešto i pogriješili, tu je Crkva da ih ispravi i ocijeni njihov rad. Ovi drugi nisu i mahom su sebe proglašavali prorocima, tumačima, vođama itd.

Shvati, nisu Crkva koji Hrista nazivaju Luciferom da bi opravdali lazno Otkrivenje zabranjeno na Liturgiji! valjda si toliko pametan da to mozes da shvatis danas, a ne kada prodju vekovi i milenijumi?

ok, ako ces da vredjes, ali to je tvoja slabost
Već sam ti objasnio to sa danicom ali ti samo mantraš u istu ploču. Isto tako Otkrivenje nije zabranjeno već se samo ne čita na Liturgijama. Ne čitaju se ni sve ostale biblijske knjige.

To je nešto što bi sebi trebao preporučiti a ne meni. Ona je za mene lažni učitelj.
A sto te je lazno savetovala,koja te verska praksa ucila da drzis a sto je suprotno Svetom Pismu ???
Jel te terala da ljubis ikone,da im sluzis,da se molis mrtvacima,da joj cinis rukoljub, sta konkretno ???

A sto te je lazno savetovala,koja te verska praksa ucila da drzis a sto je suprotno Svetom Pismu ???
Jel te terala da ljubis ikone,da im sluzis,da se molis mrtvacima,da joj cinis rukoljub, sta konkretno ???
Pala je na prvom testu pravog učitelja. Bila je van Crkve.

Promašuješ činjenicu da je raskol zapada i istoka daleko kasnijeg datuma.
Opštepoznato je da je rascep na istočnu i zapadnu crkvu bio 1054. godine zbog (geo)političkih razloga, mada je kao formalan razlog naveden spor o filiokve.
Opštepoznato je da spor o filiokve datira još iz 6. (šestog) veka, kada je zapadna crkva počela tvrditi da Sveti Duh proizilazi od Oca i Sina, te svoju, katoličku dogmu učvrstila na Rimskom saboru 810. godine, a istočna, pravoslavna crkva je zadržala shvatanje Carigradskog sabora iz 381. godine da Sin i Sveti Duh proizilaze (rodjeni su) od Oca.
DAKLE, ZA VREME 6. VEKA DOK JE POSTOJAO NAVEDENI SPOR DOGME O SVETOM DUHU, NIJE POSTOJAO SPOR O LAŽNOM OTKRIVENJU, JER ONO UOPŠTE NI NE SADRŽI NAUKU O SVETOM DUHU, A U ISTOČNOJ CRKVI JE POTVRDJENO KOMPROMISNO TEK 692. GODINE, ALI NIKADA DA SE I ČITA U NJOJ. Jel imadosmo dva kanona, sa i bez laznog otkrivenja upravo tada, na Trulskom saboru!
DANAS, PAK, KOLIKO PSEUDOHRIŠĆANSKIH SEKTI, TOLIKO I TUMAČENJA LAŽNOG OTKRIVENJA KOJE IM JE OSNOV ZABLUDE I NAJCITIRANIJE ŠTIVO.
...nemam reči...
Već sam ti objasnio to sa danicom ali ti samo mantraš u istu ploču. Isto tako Otkrivenje nije zabranjeno već se samo ne čita na Liturgijama. Ne čitaju se ni sve ostale biblijske knjige.
Kesarijski kaze ne Danica, nego sam Lucifer da moze da se kaze za Hrista, sto znaci da ste vi svi luciferijanci.

A Veliko bdenije je šta sotonosluženje? :hahaha:
ono je secanje na Hristove reci kada je covek zaspao, pa djavo posejao kukolj koji se vidi u bibliji, jel imamo Hristove reci, a imamo i kukolj, i dalje jedno poired drugog, u BIBLIJI

Carstvo je nebesko kao čovek koji poseja dobro seme u polju svom, a kad ljudi pospaše, dođe njegov neprijatelj i poseja kukolj po pšenici, pa otide. A kad niče usev i rod donese, onda se pokaza kukolj. Tada dođoše sluge domaćinove i rekoše mu: Gospodaru! Nisi li ti dobro seme sejao na svojoj njivi? Otkuda dakle kukolj? A on reče im: Neprijatelj to učini. A sluge rekoše mu: Hoćeš li dakle da idemo da ga počupamo? A on reče: Ne; da ne bi čupajući kukolj počupali zajedno s njime pšenicu. Ostavite neka raste oboje zajedno do žetve; i u vreme žetve reći ću žeteocima: Saberite najpre kukolj, i svežite ga u snoplje da ga sažežem; a pšenicu svezite u žitnicu moju.

– Evanđelje po Mateju, 13:24-30 (prevod Vuka Karadžića)

Ajde na maštaj. Veliko bdenije je takođe bogosluženje tokom kojeg se, prema tipiku Crkve, čita Otkrivenje Jovanovo. Na bogosluženjima se ne mogu čitati satanske knjige zaboga.
ma, kada si ti cuo lazno otkrivenje u crkvi?
sta se cita? ko cita? od kada je taj tipik?

Prema Jeruzalemskom pravilu (Tipikon), kojim se utvrđuje red pravoslavac bogoslužja, propisano je čitanje Otkrivenja na “velikim čitanjima” na cjelonoćnim bdijenjima. NA katoličanstvo Apokalipsa se čita u uskrsnom razdoblju na nedjeljnim misama. Pjesme iz objave također su uključene u "Liturgiju časova"

Međutim, treba napomenuti da u stvarnom životu, Apokalipse gotovo nikad ne koristi se na bogoslužjima.

ma, kada si ti cuo lazno otkrivenje u crkvi?
sta se cita? ko cita? od kada je taj tipik?

Prema Jeruzalemskom pravilu (Tipikon), kojim se utvrđuje red pravoslavac bogoslužja, propisano je čitanje Otkrivenja na “velikim čitanjima” na cjelonoćnim bdijenjima. NA katoličanstvo Apokalipsa se čita u uskrsnom razdoblju na nedjeljnim misama. Pjesme iz objave također su uključene u "Liturgiju časova"

Međutim, treba napomenuti da u stvarnom životu, Apokalipse gotovo nikad ne koristi se na bogoslužjima.
Znači predviđeno je da se čita na bogosluženjima. Šta dalje treba?

Back