Kroz prozor moje sobe, u rodnom gradu, posmatram breze u komšijskom dvorištu. Pogledom koji nema svoj kraj, pokušavam da izbrišem bilo kakvu emociju, bilo kakvu sliku koja bi me vratila unazad. Ali istovremeno, duboko u sebi znam da sam srećan, da je radost usnula na dnu srca i da će se, nakon ovih dana trežnjenja, javiti. Jer upoznao sam svu tu nabujalu reku ljubavi, taj vulkan strasti za koji ranije nisam znao.Rastali smo se u kasno predvečerje, nakon pet dana istinske putene strasti. Dok je njen voz odlazio put Velikog grada, ostao sam sam na peronu bez misli, ispražnjen, iscrpljen u grozničavom odelu prošlih dana.
Stali smo pred ogradom od gvožđa i kamena. Delovala je staro i ruinirano. Kuća se nalazila u blizini gradskog pozorišta, u strogom centru. Tinjalo je spoljašnje svetlo. Uđosmo u dvorište, kroz kapiju koja je prvo zaškripela pa zacvilela. Ona zazvoni. Otvori, starija žena u crnini.
- Ti si, očekivala sam te ranije.
- Ja sam tetka.
- A ko ti je to, neki dečko?
- Čekaj tetka da uđem. Smrzla sam se. Hoću da se ugrejem. Upoznaću te, ne budi nestrpljiva.
Dok je odgovarala tetki, nekako uđe, gurajući seUđoh i ja. Dnevna soba je bila prostrana, ali topla. Prijala mi je toplina nakon dugog pešačenja po nedovoljno očišćenim trotoarima. Svuda kupe snega, leda po ulicama. Sivo.Seo sam u starinsku, udobnu fotelju. Dok sam ćutao i slušao razgovor tetke i bratanice, u meni se uvukla nelagodnost, osećaj težine u stomaku, osećao sam znatiželjne poglede tetke i ja u nekoj vrsti begstva tražio sam lice, oči, osmeh nje. I to mi je davalo neku vrstu sigurnosti i osećaja nežnosti. Tetka je stalno gledala u mene, bar sam to sebi utuvio u glavu. Šetao sam pogledom po sobi, pokušavajući da pobegnem od takvog utiska, ali i od volja starinskog nameštaja.
- Ovo je moj drug...... ona me pogleda, nije znala moje ime. Trgoh se, pa, ni ja nisam znao njeno. Ona me je gledala
- Ja sam Nemanja, gospođo, moje poštovanje
- Odakle si ti?
- Iz....... studiram kao što pretpostavljate u......
- Aha, pa kako si mi ti Milice, šta radiš, jel ti je mama dobro, učiš li? Nadam se da si na oca, pokoj mu duše, on je voleo da uči, da radi
.- Znam tetka. Dobro smo, majka je dobro. Znaš i sama, javila sam ti. Imaš li nešto da pojedemo, gladna sam. Nemanja, jel može, reče smešeći se gledajući me
.- Pa mogli bi ili da naručimo, rekoh
- Spremila sam, nego zanela sam se pričom. Evo sad ću ja. Kako ti se zove drug, zaboravila sam?
- Nemanja tetka, Nemanja.
Večerali smo. Sedoh u fotelju, njih dve ostaše za stolom i nastaviše razgovor. Nije me interesovalo o čemu govore, distancirao sam se, zato sedoh u fotelju. Pio sam neku prosečnu prepečenicu, pomalo kiselkastog ukusa i mirisa buđi ili kako se kaže: mirisa bureta. Utonuo sam u neku vrstu letargične tišine, stanja mira te me je povremeno glasni uzvici i komentari tetke vraćali u stvarnost. Tako sam čuo odlomke njihovog razgovora o porodičnim odnosima, smrti njenog oca, brata ove starije žene, godišnjeg pomena zakazanog za sutra, razvoda, odlaska njene majke za .....Vreme se nekako vuklo u ovoj sobi punoj uspomeni. Mnoštvo starih, uramljenih fotografija, porcelanskih figura, kristalni servisi i ceo jedan zid sa knjigama. Tu mi se pogled zadrža, pokušavao sam da pročitam naslove knjiga složenih na policama različitih veličina.
- To su knjige Miličinog oca, mog brata, pokoj mu duše Slobodana. Profesor univerziteta, svi su ga cenili. Zvali su ga iz inostrastva da dođe kod njih ali on nije želeo da napušta ovaj grad. Predavao je logiku i istoriju filosofije. Veliki čovek. Pogledaj ti slobodno ali nemoj da ih diraš. Uvek je bio pedantan.
Glas tetke me prenu, skoro uplaši, jer nisam se nadao da me i u toku razgovora posmatra, prati moje pokrete, interesovanja, čak i pogled koji je lutao ovom sobom.
- Dobro tetka. Idem da legnem, kasno je. Sutra ustajemo u 7, jel to u redu ? A, da, Nemanja će spavati u devojačkoj sobi. Daj mi posteljinu, ćebad, ja ću je spremiti.
Tetka je sad, za divno čudo ćutala, samo klimala glavom i žmirkala kroz naočare.