Mej bregami
Buduća legenda
- Poruka
- 45.261
Hahaha upravo je to primjer kako ti shvaćaš povijest.Jesi li ti prsao ili blefiras jedno 2 tri stoleca kasnije? Nebitno sto su u s tri stoleca kasnije
Sve je nebitno dok ti pričaš bajke.
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Hahaha upravo je to primjer kako ti shvaćaš povijest.Jesi li ti prsao ili blefiras jedno 2 tri stoleca kasnije? Nebitno sto su u s tri stoleca kasnije
Rex Sclavorum su na zapadu titulirani svi jači slavenski vladari od Baltika do Jadrana.
Pogledajte prilog 702000
Limes sorabicus jer je postavljen prema Sorbima, kao da pitaš zašto se most preko Dunava zove dunavski.
Ti si pomiješao vremena Samove države i kada je taj limes napravljen za jedno dva tri stoljeća. Iz toga je tvoje ostalo pisanje krivo .
Izvini decko ali si promasio totalno hobi masinstvo bi ti bilo blize ajde procitaj nesto originalno? Neozbiljan si potpuno Srbi su bi samo mali faktor brojcano i teritorijalno na spram te granice koja je obuhvatala sve ostale Slovene i nisam ja koji to tvrdi i to ces naci na wikipedii koju proucavas.Hahaha upravo je to primjer kako ti shvaćaš povijest.
Sve je nebitno dok ti pričaš bajke.
sta je 200-300 godina naspram tisucljetnog snaDa li si realan da mi bacas engleski prevod a da nisi iscitao titule u originalu?? Da li je moguce da u istoriji kazes Samova drzava plus 200/-300 godina da li si svestan sta se sve desilo za tih 200-300 godina????
Долази у Херстал као војвода Гудушчана и Тимочана који су се недавно одвојили (одцијепили) из савеза са Бугарима. Овдје није сигурно из начина како је писано да ли је Борна војвода Тимочана и Гудушчана, или само Гудушчана, вјероватније је по мени ово прво.(Harastalli) erant ibi, et aliarum nationem legati Abotritorum videlicet ac Bornae Ducis Guduscanorum, et Timotianorum, qui nuper a Bulgarorum societate desciverant, et ad fines nostros se contulerant; simul, et Lindewiti Ducis Panoniae inferioris...”
818. године славенска племена Тимочани (за које доста поуздано знамо да су настањивали подручје око ријеке Тимок), Абодрити (?) и Браничевци побунила су се против бугарске власти, очигледно су прошли као боси по трњу и потражили заштиту франачког цара Лудвига Побожног.In 818 the Slavic tribes of the Timočani, Abodrites, and Braničevci (who inhabited the lands along the middle Danube, former Avar domains) rebelled against the increasingly centralized Bulgarian suzerainty in the west and sought the support of the Frankish Emperor Louis the Pious.
Narodi sa istoka ovdje dolaze na stupnju razvoja željeznog doba, više od 1000 godina iza Rimljana. Tu se od njih još sljedećih pola milenija jedva nešto promijenilo.
Ipak ostalo je od Hrvata daleko više nego kod onih koji im se rugaju.
Zato što se upisuje i kao Rex Chroatorum kod kuće .
Сам Борна се појавио 818.године "ниоткуда", како пише Ајнхард Долази у Херстал као војвода Гудушчана и Тимочана који су се недавно одвојили (одцијепили) из савеза са Бугарима. Овдје није сигурно из начина како је писано да ли је Борна војвода Тимочана и Гудушчана, или само Гудушчана, вјероватније је по мени ово прво.
Abodriti su bila slavenska plemena na sjeveru istoku današnje Njemačke, saveznici Franaka u sukobima protiv lokalnih naroda.Хрвати имају ту препарирану и дестиловану историју, гдје су селективно избацили све нежељено, нешто домислили а онда свему томе дају неко пожељно "тумачење". Уз то се надовежу ови хрватски тролови на теми који не умију упамтити како треба, па бркају Тимочане и Гудушчане, када пишу ко је Борну изиграо.
Када смо код Борне, у првој епизоди овог серијала у уводном посту кажу како се ради о првом повијесно недвојбено зајамченом хрватском кнезу.
И по чему се да закључити да је повијесно недвојбено зајамчен хрватски кнез? По томе што је од Франака добипо титулу војводе Далмације. Па?
За Борну Нада Клаић у књизи Повијест Хрвата (стр.206-207) пише
Pogledajte prilog 702380
Ту пише и да су издали Гачани (не Тимочани). А и преименовање Гудушчана у Гачане је баш "прекомотно" и својствено хрватским историчарима, пардон повјесничарима, мада мало чуди да се Нада придружила том обрасцу.
Сам Борна се појавио 818.године "ниоткуда", како пише Ајнхард Долази у Херстал као војвода Гудушчана и Тимочана који су се недавно одвојили (одцијепили) из савеза са Бугарима. Овдје није сигурно из начина како је писано да ли је Борна војвода Тимочана и Гудушчана, или само Гудушчана, вјероватније је по мени ово прво.
И ово одвојили из савеза са Бугарима, Ајнхард је прилагодио потреби хронике, нису се баш "одвојили", како пише (овдје) 818. године славенска племена Тимочани (за које доста поуздано знамо да су настањивали подручје око ријеке Тимок), Абодрити (?) и Браничевци побунила су се против бугарске власти, очигледно су прошли као боси по трњу и потражили заштиту франачког цара Лудвига Побожног.
Што ће рећи ово "одвојили" треба читати побјегли.
Племена Тимочана за које знамо да су битисали на простору данашње источне Србије и Гудушчана (чије станиште не знамо, могуће близу Тимочана) под могуће заједничким војводом Борном добили су тражену заштиту и териториј на простору данашње Лике и нешто шире, Борна добија и титулу војводе тих области, за узврат су требали за потребе франачког цара ратовати против неријатеља, тј Људевита.
Уобичајен и чест образац таквих споразума, не само када су Франци у питању, у тим временима.
Није баш да пије воде да је Борна први повијесни хрватски кнез, ал ајде.
Нити сам их преименовао, нити је то смисао мог поста.Abodriti su bila slavenska plemena na sjeveru istoku današnje Njemačke, saveznici Franaka u sukobima protiv lokalnih naroda.
Ti ih preimenovao u Braničevce, ....
значи тако су побројана племена која су се побунила, тако самIn 818 the Slavic tribes of the Timočani, Abodrites, and Braničevci (who inhabited the lands along the middle Danube, former Avar domains) rebelled against the increasingly centralized Bulgarian suzerainty in the west and sought the support of the Frankish Emperor Louis the Pious.
и пренио у свом посту, никог нисам преименовао. Код Ободрита или Абодрита сам ставио ? јер ми се баш не уклапа да се то племе побунило против бугарске власти. Неважно за ову тему.818. године славенска племена Тимочани (за које доста поуздано знамо да су настањивали подручје око ријеке Тимок), Абодрити (?) и Браничевци побунила су се против бугарске власти.....
Naravno da nije tako zapisanoзначи тако су побројана племена која су се побунила, тако сам
Нити сам их преименовао, нити је то смисао мог поста.
Само сам цитирао тај дио из енглеске википедије (овдје) значи тако су побројана племена која су се побунила, тако сам и пренио у свом посту, никог нисам преименовао. Код Ободрита или Абодрита сам ставио ? јер ми се баш не уклапа да се то племе побунило против бугарске власти. Неважно за ову тему.
Или имаш проблема са ћирилицом (није проблем, али опет реално који клинац онда коментаришеш постове на ћирилици) или себи дајеш за право да наопако тумачиш мој пост.
Не цитираш извор који сам у линку (кликнеш на овдје) приложио. Ти понављаш цитат са другог извора (овдје) који сам у скраћеном облику у горњем посту приложио.Naravno da nije tako zapisano....
Nema veze što si ti postavio kad i sam dobro znas da tvoj izvor ne daje točan podatak, ili si to sad saznao.Не цитираш извор који сам у линку (кликнеш на овдје) приложио. Ти понављаш цитат са другог извора (овдје) који сам у скраћеном облику у горњем посту приложио.
Дефинитивно имаш проблема са ћирилицом. Водити расправу гдје је приложим линк извора на који се позивам, а ти цитираш други извор је немогуће.
Ти постаде гори од овог хрватског трола.Nije se niko tu pobunio; to je samo popis poslanstava koje su stigle u Heristal.
Шта је то са вама људи? Јесу то неке смјернице за троловање? Умијете ли водити разбориту расправу?Nema veze što si ti postavio kad i sam dobro znas da tvoj izvor ne daje točan podatak,
Био сам јасан у посту. Пишем о побуни словенских племена против бугарске власти. Догађај који се десио прије догађаја у Херсталу.Nije se niko tu pobunio;....
Abodriti ili Obodriti, pleme Polapskih Slavena koje je potkraj VIII. st. okupilo oko sebe u vojno-politički savez nekoliko slavenskih plemena naseljenih uz obale donjeg toka Labe. Jedan od najpoznatijih knezova abodritskog saveza bio je u XI. st. Gottschalk. Nakon teških borbi s njemačkom viteškom vojskom, Abodriti su u XII. st. dijelom istrijebljeni, a dijelom pokršteni i germanizirani.
Iz kojih izvora Fine crpi svoje podatke ili na osnovu čega to zaključuje?Био сам јасан у посту. Пишем о побуни словенских племена против бугарске власти. Догађај који се десио прије догађаја у Херсталу.
О томе пише и Џон Фајн (овдје стр 166) гдје помиње побуну Тимочана;
Pogledajte prilog 702643
У овом одговору сам отишао од теме, али морало се да разјаснимо да јесте било побуне словенских племена против бугарске власти.
sine opet si se igrao drvenim bojicama. sta ti je ovo?