Šta hrvatski školarci uče iz istorije

1759188280264.png

Zaokruženo područje ima 1.6 miliona stanovnika 2022. plus 200 hiljada Rusa i Malorusa.

Doslovno kupljena rimokatolička crkva 1934. pretvorena u hram SPC-a nema nikakve veze s 1220. Kako se da tako lagati? Nema apsolutno, ali apsolutno nikakvog dokaza da je ikada postojalo išta pravoslavno na otoku prije 1934. A ova je dignuta za dvadesetak ljudi koji su došli poslije 1919. Nadrealne laži.
Primijetio sam jedan trend kod Srba, po njima ispada da su srpski vladari gradili starije crkve po područjima gdje nikada nisu vladali nego po svojoj matičnoj zemlji.
Sve posljedica kompleksa jako siromašne povijesti Srbije u usporedbi sa Hrvatskom.

Hrvatska i povijest?
Konvertiti i istorija?
Hrvatska povijest je pisana, u kamenu, na pergamentu i papiru.
Zato se sprdamo kad pišete gluposti poput za onu crkvu u Korčuli.
Zna se da je današnji tlocrt grada nastao na prijelazu 14. i 15.st., ali Sava zidao 1220.
Isto je zapisana i povijest te crkve od nastanka do danas, nema zapisa o Savi, a ni pravoslavaca do 1934.

To je nekadašnja crkva Svetog Trojstva iz 1407., kasnije sv. Barbare.
20251015_141107.jpg

Hrvatska povijest je pisana, u kamenu, na pergamentu i papiru.
Zato se sprdamo kad pišete gluposti poput za onu crkvu u Korčuli.
Zna se da je današnji tlocrt grada nastao na prijelazu 14. i 15.st., ali Sava zidao 1220.
Isto je zapisana i povijest te crkve od nastanka do danas, nema zapisa o Savi, a ni pravoslavaca do 1934.

To je nekadašnja crkva Svetog Trojstva iz 1407., kasnije sv. Barbare.
Pogledajte prilog 1800603
Ajd ne se*ri. Ni za krstionicu se ne može nikako reći da je hrvatska a kamoli šarene kamene krhotine.

Zašto te tvoje gluposti o konvertitima ne podržavaju stručnjaci van Srbije već se o tome može čut samo od nekih vaših kvazi povjesničara kojima su domet Informer i Pink TV?
Koji stručnjaci? Kao kad bi vi bolje znali špansku istoriju od španskog istoričara. Uostalom politički je nekorektno da vam neko kaže da ste konvertiti (iako to možda misli)

Koji stručnjaci? Kao da poznajete španjolsku povijest bolje od španjolskog povjesničara. Uostalom, politički je nekorektno da vam netko kaže da ste konvertit (iako možda tako misli)
Pa svi oni koji su se bavili tematikom Hrvata i Srba u srednjem vijeku. Samo vaši kvazi-povjesničari i političari pričaju te gluposti stvarajući tako opravdanje za prisvajanjem Hrvata tj. njihovih vjekovnih zemlja.

A kad smo kod te teme već sam u par navrata pita pa niko od tvojih sunarodnjaka da odgovori, koji su motiv imali Srbi pravoslavci u 16. 17. ili 18. st. na prostoru RH i BiH da se odreknu svog srpskog podrijetla i vjere svojih predaka kako bi prišli na katoličanstvo i postali Hrvati? Pogotovo ako znamo da su za vrime Osmalija pravoslavci imali bolje uvjete nego katolici i manje ih se proganjalo? Jel ti znaš možda jer meni nema logike da neko tek tako odbaci svoje korijene i tim činom sebi samo još više zagorča život? :np:

Ajd ne se*ri. Ni za krstionicu se ne može nikako reći da je hrvatska a kamoli šarene kamene krhotine.
Ako misliš na Višeslavovu krstionicu, da, njena povijest je za sada mutna. Ipak da su Talijani smatrali da pripada hrvatskoj povijesti dosta govori.
Treba uzeti u obzir da samo na hrvatskom području ima crkava i samostana od 8.-9.st. koje su gradili vladari i lokalni župani kako stoji zapisano u njima.
Pitanje je gdje bi smjestili tu krstionicu negdje drugdje kad mi crkve za nju nema. Srbi prvu crkvu ne grade sami, nego naručuju njenu gradnju tek potkraj 12.st.

Pa svi oni koji su se bavili tematikom Hrvata i Srba u srednjem vijeku. Samo vaši kvazi-povjesničari i političari pričaju te gluposti stvarajući tako opravdanje za prisvajanjem Hrvata tj. njihovih vjekovnih zemlja.
"Vjekovne hrvatske zemlje" :lol: Sine to ne postoji ili ne u obimu o kome ti maštaš
A kad smo kod te teme već sam u par navrata pita pa niko od tvojih sunarodnjaka da odgovori, koji su motiv imali Srbi pravoslavci u 16. 17. ili 18. st. na prostoru RH i BiH da se odreknu svog srpskog podrijetla i vjere svojih predaka kako bi prišli na katoličanstvo i postali Hrvati? Pogotovo ako znamo da su za vrime Osmalija pravoslavci imali bolje uvjete nego katolici i manje ih se proganjalo? Jel ti znaš možda jer meni nema logike da neko tek tako odbaci svoje korijene i tim činom sebi samo još više zagorča život? :np:
Nema puno verskog konvertovanja, to je znatno kasnije. Konvertovanje je u ranom srednjem veku, od doba Višeslava

Back