Na šta misliš kada kažeš legendarnog - na mit XIX stoljeća ili nešto pak starije.
не мислим да је сам краљ легендарна личност (напротив!), мислим да му је име временом ''мутирало'', као што је мутирала и његова биографија.
U GRS, nastajalom najkasnije negdje krajem XIII stoljeća, dotični vladar se ovako navodi:
GRS није поуздан извор (ту се спомиње и она легенда о краљеубиству и проклетству које је задесило Хрвате). знамо кад и како је дело настало и ко му је био наручилац. иначе, у GRS се и дукљански кнез Стефан Војислав (отац краља Михајла) наводи као Доброслав.
Historia Salonitana (minor) или
Historia salonitana maior?
ја сам нашао да Тома Архиђакон у својој Historia Salonitana (средина 13. века) каже:
''Eo namque tempore rex
Svinimirus mortis dеbitum solvit, nullumque suae posteritatis haeredem reliquit.''
у то је доба преминуо краљ Свинимир, не оставивши свог потомка као наследника.
Suonimir и
Suonemerius се налазе у Historia salonitana maior- делу анонимног прерађивача, насталом неколико векова после Томине хронике. тамо дословно пише: ''quo quidem tempore rex
Suonimir Croatorum rex, quem Ungari appellarunt
Zolemerium, precepit et ordinavit coadunari omnes nobiles..'' .. даље се наставља легенда и наводи измишљени епитаф са краљевог гроба.
у преписци коју је водила папска канцеларија (а сачувано је доста тога), нигде се не наводи Svonemerius или Svonimir, него редовно
Svinimir(us).
Početkom XVII stoljeća, kada je Hijeronim Megiser sastavio Karantanske Anale, Zvonimir je zapisan kao 'Zolemir'. U Ugarskoj hronici, (nisam siguran ali čini mi se izdanju iz tek negdje XVIII stoljeća?) on se navodi kao 'Zolomerus'.
али зато у
Catalogus ducum et regum Dalmatiae et Croatiae, делу непознатог, али врло ученог компилатора из 17. века стоји-
Svinimirus qui est Demetrius
Ostaje mi nejasno jedino u vezi latinske povelje iz 1077. godine u kojoj se navodi kao 'Zvojinimir'. Po prirodi sadržaja ne pripada tom vremenu, već dosta pozniji prepis, uz vjerovatno dosta slobode, ali pomoglo bi ako neko zna otprilike kada je utvrđeno da je hronološki nastao.
Možda je od toga 'Zvoinimir' nekako došlo do Zvinimira/Svinimira?
Na kraju krajeva ovo me pomalo podsjeća na neki način na spor Muncimir-Mutimir (Mutimer?)...
било је управо обрнуто- Svinimirus је постао ''Звонимир''.
ево и један савремени извор (наводно сачуван у оригиналу)- повеља Стјепана II (који је након Свинимирове смрти преузео власт у Хрватској), где он потврђује даровницу свог претходника самостану Св. Бенедикта у Сплиту. ту између осталог пише (при крају 7. реда текста): ''a nuper rege defuncto
Suinimiro concessum sibi.."
http://arhinet.arhiv.hr/_Generated/Pages/ArhivskeJedinice.PublicDetails.aspx?ItemId=4793