Хрватски владари

Ja bih išao i korak dalje. Svi Slaveni
činili su jedinstvenu cjelinu u nekom vremenu
prije doseljenja. To bi značilo da danas nema
Srba, Rusa, Poljaka, Hrvata. Svi smo samo
Slaveni i tako se trebamo zvati. Je l tako?

Tako je brate Hrvoje, svi smo mi samo Slaveni. Ali trebamo da znamo da smo se možda nekada svi Sloveni zvali Srbi.

Citat iz knjige »ISTORIJA SRPSKOG NARODA«; strana 11 (sa ovlašćenjem piščevim preveo Gavrilo Vitkovič, 1882 god.), autora Benjamina Kalajia (http://ebooks.antikvarne-knjige.com/kalaj-istorija/):

»U starijim istorijskim izvorima imaju Sloveni četiri razna naziva. U rimskih i grčkih istorika i hroničara srednjega veka nalazimo jih pod nazivima: Sloveni, Anti, Srbi (Spori) i Vindi ili Vendi. Ne možemo se sada još upuštati u istorijsko-filološko ispitivanje ovih naziva. Neka bude dovoljno rečeno, da su se, po ispitivanjima najboljih slovenskih naučnika svi slovenski narodi u prastaro doba po svoj prilici nazivali Srba (Srb), a Sloveni i Anti bila su samo imena oba glavna ogranka ove velike narodne porodice. U početku srednjega veka, kada već bejaše potpunijih podataka probudila su osobitu pažnju Evrope, ona slovenska plemena koja su na zapad prodirala. Tako se po tom zbilo, da je ono negde opšte ime Srb zabačeno, naziva Anti konačno nestalo, a da se ime Sloveni, kao opšti naziv ukupne narodne porodice, sve više i više upotrebljavalo. Staro ime Srb samo su dva slovenska plemena očuvala; stanovnici današnje Srbije na Balkanskom poluostrvu i neznatni ostatci lužičkih Slovena u Saksoniji«.

Sinovac kad stavis neciji post u quotes pa ispod toga napises komentar to u civilizovanom svetu znaci da se to odonosi na quote, a ne da se posle pravis lud. Dakle jel imas neki moj post gde ja nazivam DAI falisfikatom? Ako ne, natrti se molim.

Nisam ti sinovac.
Upućeno je tebi, jer se ti
pozivaš na DAI, a drugi ga
osporavaju. Tko je u pravu,
ti ili oni? Kome vjerovati?

Tako je brate Hrvoje, svi smo mi samo Slaveni. Ali trebamo da znamo da smo se možda nekada svi Sloveni zvali Srbi.

Citat iz knjige »ISTORIJA SRPSKOG NARODA«; strana 11 (sa ovlašćenjem piščevim preveo Gavrilo Vitkovič, 1882 god.), autora Benjamina Kalajia (http://ebooks.antikvarne-knjige.com/kalaj-istorija/):

»U starijim istorijskim izvorima imaju Sloveni četiri razna naziva. U rimskih i grčkih istorika i hroničara srednjega veka nalazimo jih pod nazivima: Sloveni, Anti, Srbi (Spori) i Vindi ili Vendi. Ne možemo se sada još upuštati u istorijsko-filološko ispitivanje ovih naziva. Neka bude dovoljno rečeno, da su se, po ispitivanjima najboljih slovenskih naučnika svi slovenski narodi u prastaro doba po svoj prilici nazivali Srba (Srb), a Sloveni i Anti bila su samo imena oba glavna ogranka ove velike narodne porodice. U početku srednjega veka, kada već bejaše potpunijih podataka probudila su osobitu pažnju Evrope, ona slovenska plemena koja su na zapad prodirala. Tako se po tom zbilo, da je ono negde opšte ime Srb zabačeno, naziva Anti konačno nestalo, a da se ime Sloveni, kao opšti naziv ukupne narodne porodice, sve više i više upotrebljavalo. Staro ime Srb samo su dva slovenska plemena očuvala; stanovnici današnje Srbije na Balkanskom poluostrvu i neznatni ostatci lužičkih Slovena u Saksoniji«.

Brate, jako je hrabro od tebe
pozivati se na jedno MOŽDA.
Srbi=Spori?!
Koji to najbolji znanstvenici tvrde?
Tvrde li ili možda tvrde? Nakon 1882.
je prestao razvoj znanosti? Ili je
možda prestao?

Poslednja izmena:
Nisam ti sinovac.
Upućeno je tebi, jer se ti
pozivaš na DAI, a drugi ga
osporavaju. Tko je u pravu,
ti ili oni? Kome vjerovati?
Verovatno jesi, daleki, zato i dolazis ovde, zov krvi. Ja sa druge strane nikad nisam bio na bilo kom hrvatskom forumu. Pametnom dosta.
Pazi sad, ti nekom spocitavas nedoslednost a sam imas u dva uzastopna posta, ovde dve izjave:
Tko je rekao da se moj
post odnosio na tebe?
Upućeno je tebi
:D :D Pa sta tebi covek i ima da objasnjava, ti ne mozes da se objasnis sam sa sobom, migoljis se tu ko puvanjak u gacama, ajde bruko jedna.Sta mene boli dupe kome ces ti verovati, ja nikad nisam tvrdio da je DAI falsifikat, ko sto nisam tvrdio da postoje UFO, kontinent Mu ili Hrvat nesrpskog porekla. Tako da nemoj meni da postavljas ta pitanja. Za mene i ostatak obrazovanog sveta DAI nije faslifikat.

Srbi. Srbi su se zvali, pre nego što ih je neko nazvao Slovenima.

Meni se čini da je imenovanje tih ljudi Srbima zapravo pokušaj opravdanja nepočinstava koja su njihovi daleki potomci učinili potomcima istih tih ljudi zbog pohlepe. Da se taj ogroman broj ljudi, mnogobrojna plemena, nazivao jednim imenom Srbi, opstao bi neki trag, no taj trag je nevidljiv.

Poslednja izmena:
Verovatno jesi, daleki, zato i dolazis ovde, zov krvi. Ja sa druge strane nikad nisam bio na bilo kom hrvatskom forumu. Pametnom dosta.
Pazi sad, ti nekom spocitavas nedoslednost a sam imas u dva uzastopna posta, ovde dve izjave:

:D :D Pa sta tebi covek i ima da objasnjava, ti ne mozes da se objasnis sam sa sobom, migoljis se tu ko puvanjak u gacama, ajde bruko jedna.Sta mene boli dupe kome ces ti verovati, ja nikad nisam tvrdio da je DAI falsifikat, ko sto nisam tvrdio da postoje UFO, kontinent Mu ili Hrvat nesrpskog porekla. Tako da nemoj meni da postavljas ta pitanja. Za mene i ostatak obrazovanog sveta DAI nije faslifikat.

Ok, ne smatraš DAI falsifikatom,
poput većine forumaša, ali ti je
razina komunikcije itekako na
razini takvih koji ga osporavaju.

Meni se čini da je imenovanje tih ljudi Srbima zapravo pokušaj opravdanja nepočinstava koja su njihovi daleki potomci učinili potomcima istih tih ljudi zbog pohlepe. Da se taj ogroman broj ljudi, mnogobrojna plemena, nazivao jednim imenom Srbi, opstao bui neki trag, no Srbi se izgleda pominju prvi put neđe u 7-8 vijeku

Mislim da uopće nije potrebno
komentirati nešto što nema
pobornika nigdje među
svjetskom znanstvenom
zajednicom. Takve teze
prolaze jedino u jeftinoj
publicistici namjenjenoj
širokim masama.

Добро Хрвоје ако ти тема "Несумљиво Хрвати" не одговара, онда подели нешто са нама на овој теми која се тиче хрватских краљева тј. владара, надам се да ти она није фашистичка, само немој да буде нешто са хрватске википедије ко Бога те молим,
одатле је све већ постовано неколико пута и није имало неки научни учинак.

Добро Хрвоје ако ти тема "Несумљиво Хрвати" не одговара, онда подели нешто са нама на овој теми која се тиче хрватских краљева тј. владара, надам се да ти она није фашистичка, само немој да буде нешто са хрватске википедије ко Бога те молим,
одатле је све већ постовано неколико пута и није имало неки научни учинак.

Ne koristim wikipediju, to nije relevantan izvor
informiranja. To uključuje i hrvatsku i englesku
i srpsku verziju. Ali nije samo wiki problem.
Većina internet sajtova o povijesti su škart
bez ikakve upotrebne vrijednosti.

Brate, jako je hrabro od tebe
pozivati se na jedno MOŽDA.
Srbi=Spori?!
Koji to najbolji znanstvenici tvrde?
Tvrde li ili možda tvrde? Nakon 1882.
je prestao razvoj znanosti? Ili je
možda prestao?

Zajebao se kada sam napisao možda. Možda bi bilo bolje da sam napisao verovatno ili najverovatnije.....tako barem po Benjaminu Kalaju kažu najbolji slovenski naučnici.

*******, šta ćeš, tako ti je to. Ajde bog.

Šljivančanin: "O Hrvatima može da misli šta ko hoće, ali su nam održali lekciju iz dostojanstva i trebalo bi da učimo od njih"

Lako je imati dostojanstvo kada stoji iza tebe vatikan i NATO.

Zajebao se kada sam napisao možda. Možda bi bilo bolje da sam napisao verovatno ili najverovatnije.....tako barem po Benjaminu Kalaju kažu najbolji slovenski naučnici.

*******, šta ćeš, tako ti je to. Ajde bog.

Šljivančanin: "O Hrvatima može da misli šta ko hoće, ali su nam održali lekciju iz dostojanstva i trebalo bi da učimo od njih"
Lako je imati dostojanstvo kada stoji iza tebe vatikan i NATO.

Možda, vjerojatno i najvjerojatnije
je ista razina nejasnoće i pretpostavljanja.
Pozdrav i tebi.

Domagoj Nikolić: "Nedavno sam u Narodnom muzeju Crne Gore u Cetinju slušao izlaganje o arhontu Petru to jest Petrislavu kojeg spominje Dukljanin. On se sad uzima kao temelj crnogorske državnosti, a sve do nedavno je ta ista znanstvena javnost branila dogmu da on ne postoji te da ga je Dukljanin izmislio. Rekli bismo, u redu, našli su materijalni dokaz i korigirali su se. No, i dalje se prešućuje da Dukljanin u istom pasusu piše da se radi o bratu kralja Miroslava (Trpimirovića) pa time i Mihajla Krešimira II Trpimirovića koji ga nasljeđuje po čemu ispada da su Trpimirovići, Vojislavljevići i Nemanjići jedna te ista porodica što je posve logično i za što ima i drugih dokaza".
http://striborstrasni.me/izlet-u-istoriju-sa-domagojem-nikolicem/
Овде је Николић добрано омануо.
Архонт Петрисав или Петар је био отац Јована Владимира и имао је два брата Мирослава који је страдао на Скадарском језеру и Драгимира који је убијен од стране Которана, владају отприлике Дукљом, Захумљем и Травунијом и немају везе са Мирославом и Крешимиром Трпимировићем који владају једно 500 километара на северозапад у тзв. Велебитској Хрватској, Немањиће да не спомињем јер долазе касније и питање је да ли су у родбинским везама са Војислављевићима или Вукановићима или са обе династије.
Такође Трпимировићи се служе хрватским језиком чакавицом Валунска плоча, Башчанска плоча, који је различит од штокавског србског језика који је користи у Дукљи и Захумљу.
Порфирогенит нам за неку границу између србских и хрватским жупа одређује реку Цетину.
Да не помињем да знамо да је Петар био кнез, како је онда Николић извео краљеве од његове назови браће Мирослава и Крешимира не знам!!!!!!!

... isto kao i Baška ploča:

Moguće poreklo tzv. baščanske ploče iz 19. stoleća

Kao materijalna osnova spomenika poslužio je kameni plutej, nalik do danas očuvanom pluteju iz Vrlike, a koji je pripremljen za klesanje teksta tako što je donjih 85% orginalno ornamentirane površine mehanički prebrisano i izglačano.

Kao osnovni predložak za tekst poslužila su dva postojeća, nezavisna dokumenta, pisana na papiru ili pergamentu, dok su subjekti koji postoje u kamenom natpisu preuzeti ili iz daljnjih postojećih dokumenata (svjedoci: Desmira, župan Krbave, Mratin u Lici, Prbineža, poslanik u Vinodolu, Jakov na otoku; knez Kosmat, Mikula u Otočcu) ili su naprosto dodati (Zvonimir, kralj hrvatski), u čemu i leži stvarni motiv devetnaestovekovne fabrikacije lažnog istorijskog artefakta. Nakon izrade tzv. baščanske ploče od strane I. K. Sakcinskog u 19. stoleću, predlošci koji su poslužili za njenu izradu su uklonjeni, najverovatnije fizički uništeni.

U osnovi inspiracije ili neposrednog povoda za akciju fabrikacije tzv. baščanske ploče, moguće je da stoji niz srpskih povelja, koje su svetlo stručne i šire javnosti ugledale neposredno pre "otkrića" baščanske ploče, a kakva je, na primer, darovnica Stefana Uroša iz 1305. kojom "Stefan Uroš kralj srbski i pomorski" daruje neka mesta crkvi i manastiru sv. Marije Rotačke.

Jedan od dokaza pabirčenja delova teksta na ploči jeste činjenica da se na tzv. baščanskoj ploči sedam puta javljaju dvostruki, odnosno drugačiji znakovi za iste glasove (A, E, O, T, U, V i poluglas). Josip Hamm se tom nevoljom bavio pa je u zaključku napisao da se ti znakovi verovatno različito izgovaraju, ali nije znao kako. Naravno da jedan pisar, u jednom jedinstvenom tekstu ne bi za iste glasove koristio različita slova. Uzrok ove pojave je pabirčenje gotovih glagoljičkih reči iz različitih izvora, odnosno naručiočevo nedovoljno poznavanje glagoljice koje je urodilo izostankom unifikacije sedam slova u nacrtu tzv. baščanske ploče.

Na kraju, nakon njene objave pa sve do danas, donekle licemerno, ali ne paradoksalno već sasvim indikativno, suštinski značaj tzv. baščanske ploče tumači se kroz prizmu njene jezičko-spomeničke vrednosti, tumači se dokazom "900-godišnje pismenosti u Hrvata", često stavljajući u neki dalji plan ili sasvim prećutkujući ono osnovno i sasvim očigledno ostavljajući ga drugima pod nosom, kao što počinilac zločina skriva svoj motiv jer upravo motiv potvrđuje zločin, a to je da je tzv. baščanska ploča jedini originalni pisani dokaz postojanja hrvatske države i njenog vladara kralja Zvonimira. U tome je suština tog devetnaestovekovnog falsifikata koji svuda po sebi ima otiske Sakcinskijevih prstiju.

bascanskaploca.jpg

.. посебно кад се има на уму да Звонимир није правилно написано (тј. уклесано), јер се убацивао полуглас и где треба и где не треба: ЗЪВЪНИМ[И]РЪ, што значи да се на кратком течају глагољице научило да преписује, али не и да пише :mrgreen:

ну, да се вратимо овом штованом имену. недавно ми је колега Игорь указао позорност на још једну изнимно занимљиву околност - на полуглас Ъ који стоји између В и Н. тај полуглас се налази у јаком положају и због тога прелази у глас А - што би значило да се име има читати као Звьнимир тј. Званимир, никако Звонимир! тако је краљ Suinimir(us) у покушају да васкрсне као Звонимир ипак остао негде у правописном лимбу као.. Званимир :lol:

тај који је писао Башчанску плочу био је невероватан шарлатан :lol:

Осим у облику Zъvъnimirъ сувишан полуглас налазимо још и у речима
kъrainu и kosъmъta, а као примере "прогутаних" јерова имамо по једно
v и sdě и три dni. Такво недоследно писање јерова није изненађујуће када
узмемо у обзир да су столеће раније били нестали у слабим положајима.

iqdw.jpg

Franjo Rački: Staro-hrvatski glagolski nadpis u crkvi sv. Lucije kod Baške na Krku, Starine JAZU, knjiga VII, u Zagrebu 1875, 137-138

Poslednja izmena:
Негде на претходним странама ове теме ја сам ископирала како је Порфирогенит записао "Војислав" и дала неки линк (никаква битна референца) где се помиње како се преводило и Војислав и Вишеслав, не могу сад да нађем пост. Види се то мешање и у Заратустрином примеру.
Али свакако памтим да Порфирогенитов запис више личи на Војислав него на Вишеслав.

Гугл-превод Скилице "Воистхлαвос", а посебно први пример "Воисестхлавос" чак ме асоцира на неку скраћену комбинацију ВојушаСклавен..Словен са Војуше..
Нема доказа да су се на Војуши настанили придошли Бели Срби, али Порфирогенит наводи градове крштене Србије у 10 веку (није прецизно да ли су ти градови постојали и кад су стигли пагани или су их покштени пагани из Беле Србије формирали), а има тумачења да је један од њих -Десник (Дестиникон)- на ушћу реке Деснице у реку Војушу. (Колико знам има и река Лијева у Црној гори, негде код Проклетија )
Топоними у тој области су још присутни , види се на старој карти Епира област "Десница" између Требешких планина и Босне (Томорских планина)
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/2/2a/Epirus_ethnic_(Greek_point_of_view).JPG
као и (јужно од Десничке области) област записана "Дервенаси", могући топоним везан за претка досељених Белих Срба- Дервана.

Скреће пажљу т о дупло В и дупло С. Свакако нема чистог И да би био ВИШ у Вишеслав.
Али ако поредим како се латински записује наше ш (напр Рашка је Расциа), онда бих пре дупло С прочитала (не као Ш) него обично Ц, јер облик

може бити Вујица-слав.
Мада сам лично склонија да опет препознам у "Вујиша-славу" оног истог Словена са реке Војуше.
Ако неко нађе како се на латинском и грчком записивао словенски назив реке Војуша, лакше ће се поредити.

Vjosa (alb. Vjosë, grč. Voidomatis, u hrv. i Vojuša), rijeka u SZ Grčkoj i JZ Albaniji; 200 km. Izvire u Pindskom gorju, utječe u Jadransko more SZ od grada Vlorë.
http://enciklopedija.lzmk.hr/clanak.aspx?id=42563

Kakvi ste vi paćenici. :hahaha: Ajde da su Hrvati izmislili hrvatske kraljeve, ali zašto su ih Mađari izmislili? :lol: Koji je to :navodnik: hrvatski šovinist izmišljao spomen na hrvatske kraljeve u 12., 13. ili 14. stoljeću? Vatikan i HSP-ovci su valjda izumili vremeplov pa otisli u prošlost ostavljat tragove o hrvatskim kraljevima na širokom potezu od danasnje Poljske do Turske.

Internet istoričari, smiješna vrsta. :lol:

Back