vučko
Ističe se
- Poruka
- 2.199
Ništa više nego u tekstovima tvojih kolega i tvojima.
Ako vjeruješ da itko sa sigurnošću tvrdi da je to lik kralja Zvonimira, onda si ili neinformiran ili zlonamjeran. To je samo jedna od mogućih pretpostavki. U hrvatskoj historiografiji se i dalje vodi ta, u osnovi, beskonačna rasprava. Dio znanstvenika zastupa jednu tezu (Isus kralj), a drugi dio drugu tezu (zemaljski vladar) i tu ne vidim ništa nelegitimno. Ako je itko ogulio kakav natpis na kamenu, onda su to bili Mlecani, a ne Hrvati. S obzirom na ikonografiju prikaza, obje teze imaju svoje uporište. Moj jedini bitniji prigovor tezi o "zemaljskom vladaru" je uzaludan i nepotreban pokušaj identifikacije tog prikaza s nekim stvarnim vladarom, budući da nema nikakvih dokaza koji bi sugerirali identitet lika na reljefu.
Tebi sam, vec drugi put, uputio prigovor, zbog manipulacije s informacijama. Nikada u životu nisi uživo pogledao krstionicu, a ovdje plasiraš neke tobože dokazane tvrdnje. Ponavljam, vidio sam krstionicu najmanje 10x iz neposredne blizine i opet ponavljam da nema šanse da je netko naknadno umetnuo pleternu ornamentiku.
Izvini ako više verujem ovim ljudima nego tebi, ja sam ipak samo budala, zato ne treba da te nervira moje mišljenje

Baščanska ploča, krivotvorina iz XIX. st
Baščanska ploča može se podijeliti u dva dijela. U gornjem dijelu se nalazi plitki vegetabilni reljef, koji nosi stilsko-morfološke karakteristike romanike na prijelazu 11. u 12. stoljeće. Ispod tog prikaza dobro je poznat tekst na glagoljici, ali on nije iz istog razdoblja kao gornji reljef. Na Baščanskoj se ploči jasno vidi da je glagoljični tekst na nešto nižoj razini od reljefa. Zaključuje se da se na tom mjestu također nalazio neki reljef, ali je on izbrisan i na njegovo je mjesto uklesan tekst na glagoljici. Rješenje je u tome što je tekst Baščanske ploče prvotno zasigurno bio napisan na pergameni ili papiru, a prepisan je u kamen, koji je bio dio oltarne pregrade. (Goran Jovetić, Vjesnik, 26. 9. 2000. i prof. dr. Pavuša Vežić »Crkva sv. Lucije u Baškoj na otoku Krku«.)
Lujo Margetić (1920-2010) hrvatski povjesničar i akademik:
„Ali, s druge strane, ako je ploča nastala najednom, treba objasniti kako se u drugom dijelu ploče postupno pojavljuje sve vise slova koja ne nalazimo u prvom dijelu. Štefanić se 1955 god. zadovoljio time što je napomenuo da „u BP strana slova „I”, „O”, „M”, „N”, „T” dolaze pored glagoljskih slova”. Ali, on nije pokušao objasniti razlog neobičnoj postupnosti pojavljivanja. Mislim da pitanje zaslužuje da ga se ponovno otvori. Naime, ne može, a da ne izazove čuđenje da se od devetog redka dalje pojavljuje izmjenično poraba starih i novih oblika.” (L. Margetić, O Baščanskoj ploči, str. 46-50, Krk, 1997)
"Nada Klaić je dokazala da su sve hrvatske darovnice lažirane, pa je valjda i Baščanska ploča falsifikat." (Boris Beck – Nacional.hr)
Nade Klaić:
"Нада Клаић је аутентичност ове даровнице довела први пут у питање у свом чланку „О Трпиморовој даровници као дипломатичком и хисторијском документу“, у Вијеснику за археологију и хисторију далматинску, 1960, да би касније у књизи „Повијест Хрвата у раном средњем вијеку“ (1975) тврдила да је даровницу барем „проширио“, ако не и у целини написао непознати Сплићанин из 12. или 13. века у жељи да покаже да је Трпимир зависио од сплитског надбискупа, што по Клаићевој никако не може бити истина, јер није логично да надбискуп тражи потврду за поседе који су већ његови, као и то да извори не потврђују постојање сплитског надбискупа све до 879. године, па самим тим није ни било потребе да се таква повеља уопште пише. Стога Нада Клаић извлачи закључак да је Мислављева задужбина била предата нинском бискупу, а не сплитском надбискупу, како се то тврди у овој повељи".(http://sr.wikipedia.org/sr/%D0%A2%D1...BC%D0%B8%D1%80)
Ne znam zašto bi ovi ljudi došli do takvog zaključka. Da nisu možda srpski nacionalisti?
Da li si ti napisao neku knjigu u vezi ovoga, pa da mogu da pročitam tvoje zaključke? Da li si ti istraživao to ili je to samo tvoje lično mišljenje?